Tips voor een rondreis op Java: reisroute in 2 weken

Java is het levendige hart van Indonesië. Duik in 2 weken in de rijke cultuur, adembenemende natuur en bruisende steden van dit veelzijdige eiland. Van de betoverende tempels van Yogyakarta tot de indrukwekkende vulkanen en groene rijstvelden, elke dag biedt nieuwe avonturen. Onze route start in de hoofdstad Jakarta en eindigt op de Ijen vulkaan, waarvandaan je makkelijk doorreist naar Bali. Dit zijn al onze tips voor een reisroute van 2 weken op Java.

Vervoer op Java

Java staat bekend om het goede treinnetwerk. Tussen de grote steden is de trein dan ook vaak de beste en meest comfortabele keuze. De trein is goedkoop, efficiënt en over het algemeen erg schoon. In de intercity’s heb je twee klassen: executive en economy. De economy-klasse is te vergelijken met de tweede klasse in Nederland, maar dan met airco en stopcontacten. Een prima optie dus! De executive-klasse is iets luxer, maar wat ons betreft het extra geld niet waard. Op korte, lokale trajecten zijn de treinen wat meer basic, maar dat zie je snel genoeg aan de extreem lage prijs. Tickets voor de trein kun je onder andere boeken bij 12GoAsia, Tiket of Traveloka. In de steden zelf reis je gemakkelijk met Gojek of Grab-taxi’s.

Rondreis Java: tips voor een reisroute

Deze reisroute door Java is goed te doen in 2 weken. Als je wat langer de tijd hebt, kun je wat rustiger aan doen of nog een bestemming toevoegen. Deze route eindigt bij de Ijen vulkaan, waarvandaan je makkelijk doorreist naar Bali.

Jakarta

Jakarta is de hoofdstad van Indonesië en voor veel mensen het startpunt van hun reisroute op Java. Alhoewel Jakarta vaak wordt overgeslagen, raden wij aan om hier minstens één dag door te brengen. Er ligt namelijk een belangrijk stuk van de Nederlandse koloniale geschiedenis. Doe bijvoorbeeld een tour door Kota Tua, het oude Batavia. Hier vind je nog allerlei Nederlandse geschiedenis terug zoals het Gouverneurskantoor. In het centrum zit ook een aantal interessante musea, zoals het Wajangmuseum met de gedenksteen van J.P. Coen (Maps). Vlakbij Kota Tua ligt Chinatown, een leuke bruisende wijk waar je heerlijk kunt eten. Loop met name even door Gang Gloria en Jalan Kemenangan. 

Waar te verblijven in Jakarta?

Een fijne plek om te verblijven in Jakarta is het Konko Hostel. Het is modern, mooi ingericht en aan werkelijk alles is gedacht. Dit hostel ligt iets buiten het centrum, maar dichterbij de treinstations. Wanneer je liever een privékamer wil in het centrum van de stad is Hotel des Indes Menteng een top keuze.

Bandung

Bandung, reisroute Java

Bandung wordt met name bezocht vanwege de mooie omgeving. Zo kun je een dagtour doen naar het zuiden van Bandung, waarbij je onder andere de witte krater, aardbeienvelden en theeplantages bezoekt. Een populaire aanbieder van deze tour is D&D Backpackers Guesthouse.

Waar te verblijven in Bandung?

D&D Backpackers Guesthouse is niet alleen een bekende aanbieder van de dagtour, maar ook een fijne plek om te verblijven in Bandung. Je hebt hier zowel privékamers als slaapzalen. Deze accommodatie krijgt op Hostelworld gemiddeld een 9.7 op basis van honderden beoordelingen.

Hoe reis je van Jakarta naar Bandung?

De makkelijkste manier om van Jakarta naar Bandung te reizen is per trein. De rit duurt ongeveer drie uur en kaartjes boek je gemakkelijk online. Let goed op welk vertrek- en aankomststation je kiest. In Jakarta zijn treinen die vanaf Pasar Senen vertrekken vaak goedkoper dan die vanaf Gambir.

Yogyakarta 

yogyakarta, Indonesië, reisroute Java

Wat ons betreft is Yoyakarta één van de leukste steden van deze reisroute op Java. Het is de culturele hoofdstad van het eiland en er is dan ook van alles te doen. De belangrijkste bezienswaardigheden in de omgeving Yogyakarta zijn de Borobudur en de Prambanan tempel. Deze prachtige tempels kun je bezoeken met een tour of je kunt ze zelf met de scooter bezoeken.

In Yogyakarta zelf is ook genoeg te doen. Wandel door de levendige Malioboro straat, bezoek het paleis van de koning, ga naar het waterpaleis, ontdek alle gezellige cafeetjes en restaurants of doe een leuke Indonesische kookcursus. Je kunt je hier gemakkelijk drie tot vier volle dagen vermaken.

Waar te verblijven in Yogyakarta?

Voor een fijne privékamer kun je goed terecht bij Zen Moon, een heerlijk verblijf dat met een 9.3 wordt beoordeeld op Booking. De kamers hebben airconditioning en een mooie buiten-badkamer. Wanneer je op zoek bent naar een leuk hostel is Wonderloft een gezellige optie. 

Hoe reis je van Bandung naar Yogyakarta?

Ook voor dit deel van je reisroute op Java kun je het beste de trein nemen. Dit is vaak het snelst én het meest comfortabel. De reis van Bandung naar Yogyakarta duurt ongeveer 6 tot 7 uur.

Malang

Malang, reisroute Java

Toen de wijk Jodipan in Malang een paar jaar geleden in verval raakte, hadden studenten het idee om de hele wijk in regenboogkleuren te schilderen om toeristen aan te trekken en de economie te versterken. Dat werkte en inmiddels is het een gezellige plek met mooie muurschilderingen. Na het succes van de regenboog wijk besloten de mensen aan de andere kant van de brug alle huizen blauw te schilderen. Deze twee wijken zijn de twee populairste bezienswaardigheden van Malang en kun je in één dag(deel) bekijken.

Waar te verblijven in Malang?

Het MADOR Hostel is één van de populairste accommodaties in Malang. Dit gezellige hostel heeft zowel slaapzalen als privékamers. Ook is dit een populaire aanbieder van de tours naar Bromo en Ijen, maar weet je dat je deze vulkanen ook zelf kunt bezoeken zonder tour.

Hoe reis je van Yogyakarta naar Malang?

De reis van Yogyakarta naar Malang duurt 5 tot 6 uur met de trein. Op deze route rijdt ook een nachttrein, maar deze trein heeft wel gewoon normale stoelen. Daarnaast is de rit relatief kort, waardoor de dagtrein de meest comfortabele keuze is.

Bromo & Ijen vulkaan

Ijen Vulkaan, Indonesië

De twee populairste bezienswaardigheden in Oost-Java zijn de vulkanen Bromo en Ijen. Een populaire manier om deze twee vulkanen te bezoeken is met een driedaagse tour vanuit bijvoorbeeld Malang. Toch is het ook mogelijk (en goedkoper) om deze twee vulkanen zelf te bezoeken. In deze blog lees je precies hoe wij dat hebben aangepakt.

Bromo vulkaan

De Bromo Vulkaan ligt samen met andere vulkanen in een grote zandvallei, waarbij Bromo de meest actieve is. Bekijk de indrukwekkende zonsopgang en rijd daarna door de zandvallei naar de voet van Bromo. Na een klein stukje omhoog lopen, sta je op de rand van de krater waarvandaan je de krater in kunt kijken. Een bijzondere ervaring!

Ijen vulkaan

Ijen is een bijzondere plek op deze reisroute op Java. In deze vulkaan kun je namelijk ’s nachts blauw vuur zien. Dit unieke natuurverschijnsel ontstaat door ontstoken zwavelgas. Vanwege de sterke geur krijg je een gasmasker op, wat geen overbodige luxe is. Naast het blauwe vuur is Ijen bekend vanwege het grote turquoise kratermeer én de zwavelmijnbouw die hier plaatsvindt. Deze stop mag je niet missen!

Doorreizen van Java naar Bali

Na je bezoek aan de Ijen vulkaan reis je gemakkelijk door naar Bali. Het is namelijk maar een kort stukje varen met de ferry, die de hele dag door heen en weer vaart. Het is dus niet nodig om hem van te voren te boeken. Door deze gemakkelijke verbinding kun je een reisroute op Java dus goed combineren met een reisroute op Bali.


Meer lezen over backpacken in Indonesië?

* Deze pagina kan affiliate links bevatten, bijvoorbeeld naar een hotel of product. Deze links helpen ons om een kleine commissie te verdienen, zonder dat dit jou extra geld kost.