Bromo en Ijen vulkaan op Java bezoeken zonder tour

De vulkanen Bromo en Ijen zijn de twee bekendste bezienswaardigheden van Oost-Java in Indonesië en mogen zeker niet ontbreken tijdens jouw reisroute op Java. Eén van de populairste manieren om deze vulkanen te bezoeken is met een driedaagse tour vanuit bijvoorbeeld Malang. Wil je net zoals wij liever op eigen houtje deze prachtige natuurverschijnselen zien, dan ben je hier aan het juiste adres. We leggen je graag uit hoe je Bromo en Ijen zelf bezoekt zonder tour.

Bromo en Ijen in het kort

De Bromo vulkaan ligt samen met andere vulkanen in een grote zandvallei, waarbij Bromo de meest actieve is. Bekijk de indrukwekkende zonsopgang en rijd daarna door de zandvallei naar de voet van Bromo. Na een klein stukje omhoog lopen, sta je op de rand van de krater waarvandaan je de krater in kunt kijken. Een bijzondere ervaring!

Ijen is een bijzondere plek op je reisroute door Java. In deze vulkaan kun je namelijk ’s nachts blauw vuur zien. Dit unieke natuurverschijnsel ontstaat door ontstoken zwavelgas. Vanwege de sterke geur krijg je een gasmasker op, wat geen overbodige luxe is. Naast het blauwe vuur is Ijen bekend vanwege het grote turquoise kratermeer en de zwavelmijnbouw die hier plaatsvindt. 

Bromo en Ijen bezoeken met of zonder tour?

Een populaire manier om Bromo en Ijen te bezoeken is met een volledig georganiseerde tour vanuit bijvoorbeeld Malang, waarbij ook de overnachtingen en maaltijden zijn geregeld. Dit is natuurlijk de makkelijkste optie. Toch is het ook mogelijk (en goedkoper) om Bromo en Ijen zonder tour te verkennen. In deze blog lees je precies hoe wij dat hebben aangepakt.

De Bromo vulkaan bezoeken zonder tour

Bromo vulkaan, zonsopgang

Wanneer je de Bromo vulkaan zelf bezoekt zonder tour, is het het makkelijkst om een scooter te huren in Probolinggo. Er gaan ook bussen vanuit Probolinggo naar Bromo, maar het komt vaak voor dat mensen hier worden opgelicht. Bovendien geeft een scooter een stuk meer vrijheid.

1) Van Malang naar Probolinggo met de trein of taxi

Wanneer je vanuit Malang de Bromo vulkaan wil bezoeken, reis je eerst naar Probolinggo. Dit kun je doen met de lokale trein, waarbij een kaartje slechts 58.000 IDR (€3,40) kost. Let op: deze trein rijdt alleen in de avond, waardoor je eerst een nacht in Probolinggo door zult brengen voordat je naar Bromo gaat. Een goede budget optie hiervoor is Dhika Adventure guesthouse.

Je kunt ook ’s ochtends vanuit Malang een Gojek Taxi nemen naar Probolinggo. Dit kost wanneer je over de tolweg gaat zo’n 365.000 IDR (€21,40) en duurt ongeveer 1.5 uur. Het voordeel is dat je hierna gelijk een scooter kunt huren en dezelfde dag nog door kunt rijden naar Cemoro Lawang.

2) Van Probolinggo naar Cemoro Lawang met de scooter

Huur een scooter in Probolinggo. Wij betaalden 150.000 IDR (€8,65) voor een scooter bij Dhika Adventure guesthouse. Wij sliepen hier niet, maar konden alsnog een scooter huren en onze grote backpacks een nachtje laten staan zodat we alleen een kleine tas mee hoefden te nemen op de scooter.

Het is met de scooter zo’n 1.5 tot 2 uur rijden naar Cemoro Lawang. Dit is het dorp dat het dichtst bij de Bromo vulkaan ligt. Het fijne van een scooter is dat je kunt stoppen wanneer je wil en lekker rustig aan kunt doen. Voor toegang tot het dorp betaal je een kleine entreeprijs. Wanneer het in de middag nog helder weer is, kun je ervoor kiezen om Bromo alvast te bezoeken. In de middag is het namelijk een stuk rustiger dan in de ochtend, maar heb je wel wat meer kans op bewolking. Nog een voordeel van de scooter: je kunt over de zandvlakte praktisch tot aan de voet van Bromo doorrijden, waardoor je niet ver meer hoeft te lopen. Om de Bromo-vallei in te mogen, betaal je een entreeprijs van 220.000 IDR (€12,70) per persoon.

Ook reden wij tegen zonsondergang naar “sunrise point”, om alvast een voorproefje te krijgen op het uitzicht. Tijdens zonsondergang waren wij hier helemaal alleen. Bij zonsopkomst is dat wel anders!

Waar te overnachten in Cemoro Lawang?

De accommodaties rondom Bromo zijn vaak basic, maar prima voor één nacht. Wat verder van Comoro Lawang zitten wat mooiere accommodaties, maar dan moet je ’s ochtends dus wel eerder op om de zonsopgang te bekijken bij sunrise point.

Van Bromo (Cemoro Lawang) naar Ijen (Ketapang) 

Nu je Mount Bromo hebt gezien, is het tijd om door te reizen naar Ketapang. Dit is het dorp waarvandaan de Ijen vulkaan te bezoeken is.

1) Rijd met de scooter terug naar Probolinggo 

Na de zonsopgang en de Bromo vulkaan van dichtbij bekeken te hebben, rijd je terug naar Probolinggo en lever je de scooter in.

2) Shuttle van Probolinggo naar Ketapang

De eigenaren van het Dhika Adventure guesthouse konden voor ons een shuttle regelen van Probolinggo naar Ketapang, de uitvalsbasis voor de Ijen vulkaan. Deze shuttle vertrekt om 13:00, duurt zes uur en kost 200.000 IDR (€16,50) per persoon. Wanneer je met vier of vijf personen bent, zou een taxi voordeliger kunnen zijn. 

De Ijen vulkaan bezoeken 

Ijen vulkaan

Dit is het punt waarop je even moet doorbijten. Na aankomst in Ketapang kiezen de meeste mensen er namelijk voor om diezelfde nacht nog naar Ijen te gaan. In Ketapang is namelijk niets te doen, dus het is zonde om hier eerst nog een dag te verblijven. Om Ijen te bezoeken heb je twee opties: een scooter huren en zelf naar het beginpunt rijden of vanuit een hostel mee gaan met een tour. Omdat je rond middernacht vertrekt én al een dag met weinig slaap achter de rug hebt door de zonsopgang bij Bromo, kozen wij in dit geval voor een tour. Dit kost 350.000 IDR (€20) per persoon, inclusief entree, gasmasker en ontbijt.

Bij aankomst in Ketapang pakten wij snel een paar uur slaap in het Ijen Backpacker Hostel, want om 12 uur ’s nachts moesten we alweer klaar staan voor het vertrek naar de Ijen vulkaan. Waar een bezoek aan Bromo relatief low-effort is, kost een bezoek aan Ijen wat meer inspanning. Het is namelijk zo’n 2.5 uur lopen naar de kraterrand en daarna nog een stuk dalen de krater in. Dit doe je allemaal in het donker, zodat je het blauwe vuur in de krater goed kunt zien. Vanwege de sterke zwavellucht krijg je bij een tour een gasmasker mee, wat zeker geen overbodige luxe is!

Ijen is niet alleen bekend vanwege het blauwe vuur, maar ook vanwege het grote turquoise kratermeer én de zwavelmijnbouw die hier plaatsvindt. De mijnwerkers klimmen met zo’n 60 kilo zwavel op hun nek omhoog de krater uit. Na het bewonderen van de zonsopgang ga je weer terug naar het hostel om te ontbijten en je spullen op te halen.

Na Ijen doorreizen naar Bali

Wanneer je weer terug bent in Ketapang, kun je gemakkelijk doorreizen naar Bali. Vanaf Ketapang gaat namelijk de hele dag door een ferry naar Gilmanuk op Bali. Deze ferry hoef je niet van te voren te reserveren en kost 15.000 IDR (€0,85) per persoon. Vervolgens vertrekken hier bussen en taxi’s naar allerlei plekken op het eiland.


Meer lezen over backpacken in Indonesië?

* Deze pagina kan affiliate links bevatten, bijvoorbeeld naar een hotel of product. Deze links helpen ons om een kleine commissie te verdienen, zonder dat dit jou extra geld kost.