Eerlijke mening over Costa Rica: waarom wij het vonden tegenvallen

Laten we voorop stellen dat Costa Rica een prachtig vakantieland is met veel mooie natuur en wildlife. Toch vonden wij het na alle goede verhalen die we hadden gehoord op bepaalde aspecten een beetje tegenvallen. In deze blog vertellen we onze eerlijke mening over Costa Rica en waarom het niet helemaal voldeed aan onze verwachtingen. Zo weet je precies wat je kunt verwachten van jouw reis door dit populaire land.

1. Costa Rica is druk

Costa Rica is een stuk drukker bezocht dan haar buurlanden Nicaragua en Panama. Hierdoor zijn steden rondom de mooie nationale parken en natuurgebieden soms volledig overgenomen door toeristen en misten wij de echte authentieke sfeer. Zo bestaan steden als La Fortuna en Santa Elena bijvoorbeeld inmiddels grotendeels uit souvenir winkels, hotels en restaurants. Ook in de nationale parken zelf kan het erg druk worden en loopt iedereen ongeveer dezelfde route. Om de drukte voor te zijn, zul je dus vaak vroeg op moeten staan en kun je de parken het beste bezoeken zodra ze open gaan.

2. Costa Rica is duur

Het is natuurlijk algemeen bekend dat Costa Rica het duurste land in Midden-Amerika is. Voor elk nationale park en de meeste bezienswaardigheden betaal je een flinke entree prijs. Dit kan soms oplopen tot $20 US per persoon. Ook zijn tours en boodschappen behoorlijk prijzig. Natuurlijk zijn er op veel plekken ook wat budget vriendelijkere activiteiten te doen. Lees hier onze blogs over goedkope activiteiten in La Fortuna en leuke gratis dingen om te doen in Monteverde.

3. Vervoer in Costa Rica

Als backpackers reizen wij het liefst met het openbaar vervoer. Dit is in veel landen heel goed te doen én een goedkope manier van reizen. In Costa Rica kan dit wat meer een uitdaging zijn. Tussen bekende steden zijn goede verbindingen, maar je kunt minder makkelijk van de gebaande paden afwijken en in accommodaties buiten het drukke centrum verblijven. Ook rijden bussen vaak eerst terug naar San José, waardoor ritten langer duren. Het makkelijkst is om een auto te huren en het land hiermee te ontdekken, maar dit is tegelijkertijd ook erg prijzig.

Is Costa Rica de moeite waard?

Dit is natuurlijk ontzettend persoonsgebonden. Als je een echte backpacker bent met een kleiner budget of op zoek bent naar authentiekere bestemmingen, dan zouden wij eerder aanraden om naar Nicaragua of Panama te gaan. Deze landen zijn goedkoper, rustiger, makkelijker te bereizen met het openbaar vervoer en ook hier is de natuur prachtig. Wanneer je beschikking hebt tot een auto en houdt van nationale parken en wildlife, dan is Costa Rica zeker de moeite waard. Lees hier meer over de bestemmingen die wij hebben bezocht tijdens onze drieweekse reis door Costa Rica.