Verken het ongerepte Samos met deze mooie wandelingen

Zin in een wat actievere dag op Samos? Trek je wandelschoenen aan en ga op pad! Samos heeft namelijk het grootste netwerk van bewegwijzerde wandelingen van de Egeïsche eilanden. Je vindt de verschillende hikes van 0.5 tot 18 kilometer verspreid over het hele eiland en er is voor ieder wat wils. Je vindt alle wandelingen op de officiële website van Samos Hikes. De moeilijkheidsgraad staat vermeld met een cijfer tussen de 1 en de 5. We lichten graag twee mooie wandelingen op Samos uit. 

Waar te verblijven op Samos?

Samos is een relatief klein eiland, dus met de auto bereik je alle bezienswaardigheden meestal wel binnen een uur. Hierdoor maakt het niet zo heel veel uit waar op het eiland je een accommodatie boekt. Om alles uit je vakantie op Samos te halen is een auto huren wat ons betreft dus absoluut een must. Dit kun je onder andere regelen via DiscoverCars.

Een paar van onze hoteltips:

  • Kerkis Bay Hotel: een mooi verblijf in het rustige vissersdorpje Ormos Marathokampos
  • Hokkum Studios: een prachtig ingericht hotel op een toplocatie in het levendige Kokkari
  • Samos Rooms: een budget verblijf waarbij je vanaf je privé terras een fantastisch uitzicht hebt over de baai van Pythagorion

Tip: je boekt al een 8-daagse vakantie naar Samos inclusief vlucht en verblijf vanaf €534 per persoon!

Mooie wandelingen op Samos

1. Hike naar de mooiste stranden van Samos: Mikro Seitani en Megalo Seitani

wandeling mikro seitani Samos

Zin om te wandelen én een duik te nemen in de allermooiste baai van Samos? Dan is deze route van Potami naar Mikro Seitani en Megalo Seitani perfect. Op de website van Samos Hikes vind je deze wandeling onder nummer 1. 

De wandeling start vlakbij Potami. Het pad is goed aangegeven en na zo’n 1,5 kilometer wandelen langs rotsen en olijfbomen kom je bij de prachtige baai Mikro Seitani. Neem een verfrissende duik of loop (na het nemen van de nodige foto’s) direct door naar Megalo Seitani. Dit is een wat groter, uitgestrekt strand op zo’n 1,6 kilometer afstand van Mikro Seitani. Vanaf hier loop je dezelfde route weer terug. De totale wandeling is dus 7,2 kilometer.

Wij vonden Mikro Seitani veruit het mooist en meest idyllisch. Dit is dan ook één van onze favoriete stranden op Samos. Maar ook Megalo Seitani is erg mooi en wordt omringd door hoge rotsen. In het voorseizoen hadden wij beide stranden helemaal voor onszelf, maar het schijnt in het hoogseizoen wat drukker te kunnen worden. Neem voldoende water, zonnebrand en eten mee, want je kunt onderweg niets kopen. 

De route inkorten?

Je kunt de route op twee manieren inkorten. De eerste manier is het tweede strand (Megalo Seitani) overslaan, wat de route heen en terug 3,0 kilometer maakt. De tweede manier is om verder dan Potami te rijden met de auto. Een paar haarspeldbochten en een klein stukje gravelroad verder kun je de auto namelijk langs de weg parkeren. Steek vanaf hier het gebruikelijke wandelpad in en de route naar het eerste strand is dan nog maar 1,4km. In het voorseizoen was het voor ons geen probleem om een heel stuk door te rijden en onze auto langs deze weg te parkeren. Dat scheelt weer een heel stuk omhoog wandelen!

2. Een langere wandeling vanuit Limnionas

wandeling samos

Zelf hebben wij de wandeling van Limnionas – Paleochori – Aghia Kyriaki – Limnionas gedaan. Deze is te vinden als route nummer 13 en is 12,5km lang, maar is ook iets in te korten door het stuk naar Paleochori over te slaan. Parkeer je auto in het stadje Limnionas, dit kan gewoon bij het strand. De wandeling begint en eindigt op onverharde wegen, maar gaat ook grotendeels over hikingtrails langs de kustlijn. Onderweg vind je nog een klein verlaten strandje met bedjes en parasols waar je een verfrissende duik in zee kunt nemen. Neem bij warm weer voldoende water mee en trek stevige schoenen aan voor een mooie hike!

Ben je benieuwd naar onze andere tips voor Samos? Lees dan hier onze blog met 10 tips voor dit fijne Griekse eiland.

* Deze pagina kan affiliate links bevatten, bijvoorbeeld naar een hotel of product. Deze links helpen ons om een kleine commissie te verdienen, zonder dat dit jou extra geld kost.