Luxe én goedkoop: alles wat je wil weten over herpositioneringscruises!

Op zoek naar een goedkope cruise? Wat dacht je van een herpositioneringscruise! Relax aan het zwembad, eet in fantastische restaurants en geniet van het entertainment aan boord terwijl je van het ene continent naar het andere reist. En dat voor ongeveer dezelfde prijs als een vliegticket! Tijdens het voorbereiden van onze wereldreis stuitten wij op het fenomeen ‘herpositioneringscruises’ en ontdekten we dat een goedkope cruise wel degelijk bestaat. Wij reisden in november in 12 dagen van Barcelona naar Miami als start van onze wereldreis. Wat het precies inhoudt en hoe wij dit deden? In deze blog leggen we je alles uit over de wondere wereld van herpositioneringscruises.

De goedkope cruise: wat is een herpositioneringscruise?

Een herpositioneringscruise, of repositioning cruise, is een cruise die op een ander continent eindigt dan waar hij begint. Veel cruiseschepen varen in de Europese zomer door Europa, maar worden zodra het bij ons winter wordt verplaatst naar de warmere Verenigde Staten en de Caribische kust. Ofwel, de herpositionering. Zodra het voorjaar wordt in Europa varen ze weer terug. De cruisemaatschappijen willen deze tweejaarlijkse oversteek niet zonder passagiers varen, want bij een leeg schip draaien ze natuurlijk verlies.

Tijdens zo’n oversteek breng je veel dagen door op zee en eindig je dus op een andere plek dan waar je in eerste instantie bent opgestapt. Dit maakt een herpositioneringscruise bijvoorbeeld minder interessant voor mensen die weinig vakantiedagen hebben of niet veel geld kwijt willen zijn voor een vliegticket terug naar huis. Om de boot toch voller te krijgen, gaan de tickets als het ware in de uitverkoop. Dit maakt het juist wél weer interessant voor reizigers die veel tijd hebben en op zoek zijn naar een goedkope cruise. Op deze manier kun je een cruiseschip gebruiken als vervoersmiddel tussen twee continenten of als unieke vakantie. Een ander voordeel van de herpositioneringscruise is dat de schepen vaak niet helemaal vol zijn, daardoor kan het ook nog eens lekker rustig zijn!

Wat kost een herpositioneringscruise?

De prijs van een herpositioneringscruise kan erg verschillen per route, maatschappij en wat voor soort hut je kiest. Wij betaalden €650 per persoon voor een 12-daagse cruise van Barcelona naar Miami met Royal Caribbean op de Vision of the Seas. Wij hadden een binnenhut: een hut zonder ramen aan de binnenkant van het schip. Dit is de goedkoopste optie, maar is nog steeds een hele mooie kamer. In de ticketprijs zaten ook het heerlijke eten en bepaalde drankjes inbegrepen. Daarnaast zijn er elke dag gratis theatershows, is er live-muziek en kan je aan verschillende activiteiten meedoen.

De enige verplichte extra kosten die bovenop de ticketprijs komen, zijn de verplichte fooien. Tijdens een cruise zijn er honderden personeelsleden voor en achter te schermen hard aan het werk om jou een onbezorgde reis te geven. Bij veel cruisemaatschappijen is een verplichte fooi voor het personeel dan ook gebruikelijk. In ons geval was dit $15 US per persoon per dag. Hiermee kwam de totaalprijs van onze cruise op €815 per persoon. Wij vonden dit het helemaal waard, aangezien we twaalf dagen onderweg waren, al ons eten en drinken inbegrepen was en deze cruise een unieke ervaring en start van onze wereldreis was.

Wanneer vinden herpositioneringscruises plaats?

De bekendste routes voor deze goedkope cruises zijn tussen Europa en de Verenigde Staten. Elk jaar vertrekken ze vanaf eind oktober/begin november vanaf verschillende steden in Europa naar de Verenigde Staten of Caribische eilanden zoals Barbados. Vanaf maart/april varen de schepen weer de andere kant op: vanaf de Verenigde Staten naar Europa. Wanneer de cruises precies vertrekken kun je zien op verschillende websites zoals Sunweb of TUI. Om herpositioneringscruises te zien, selecteer je de optie ‘Transatlantisch’.

Hoe ziet een route er dan uit? Ben je de hele week op zee?

Alhoewel je meerdere dagen op zee zult doorbrengen, worden ook bij herpositioneringscruises onderweg een aantal stops gemaakt. Op deze dagen kom je vaak in de ochtend aan, waarna je het schip mag verlaten en de stad kunt gaan ontdekken. Aan het einde van de middag of in de avond vertrekt het schip meestal weer naar de volgende bestemming. In ons geval zag de route er als volgt uit:

Dag 1: Vertrek vanuit Barcelona centrum (Maps)
Dag 2: Dag in Cartagena
Dag 3: Dag in Málaga
Dag 4: Dag op zee
Dag 5: Dag in Santa Cruz de Tenerife
Dag 6 tot 11: Dagen op zee
Dag 12: Aankomst in Fort Lauderdale, Florida

Vervolgens vlogen wij vanaf Miami naar Mexico, waar we onze wereldreis begonnen.

Wat is er niet inbegrepen in de ticketprijs van een cruise?

Cruisemaatschappijen willen uiteraard zo veel mogelijk geld verdienen tijdens jouw verblijf aan boord. Alhoewel eten en veel activiteiten inbegrepen zijn, zijn er ook genoeg plekken aan boord te vinden waar je je geld kwijt kunt. Zo moet je voor sommige activiteiten betalen (bijvoorbeeld voor specifieke lessen in de sportschool), voor de specialiteiten restaurants, voor drankjes aan de bar en voor WiFi. Zelf hebben wij buiten de aanschaf van onze tickets en de verplichte fooi aan boord niets uitgegeven.

Dranken pakketten

Alle cruisemaatschappijen bieden speciale drankpakketten aan variërend van alleen frisdrank tot complete pakketten met alle drankjes die je je maar kunt bedenken. Deze pakketten kunnen wel erg duur zijn. Zelf leefden wij op de gratis ice-tea, water, koffie en thee die je de hele dag door zelf kunt pakken. Wanneer je af en toe een drankje wil drinken, is het goedkoper om dit per stuk te kopen dan om een drankenpakket te nemen. Als je het meest uitgebreide drankenpakket neemt inclusief sterke alcoholische dranken, betaal je meer dan €100 per persoon per dag. Een medepassagier vertelde ons dat je in dit geval minstens tien drankjes per dag moet drinken om je geld eruit te halen. Het is alleen de vraag of je je achteraf dan nog iets herinnert van de cruise 😉

WiFi

Uiteraard is er WiFi aan boord, maar dit komt wel met een hoge prijs. Op onze cruise kostte WiFi rond de $15 US per apparaat per dag, Wij hadden de eerste dagen in Europa nog internet van onze Nederlandse provider en kozen er daarna voor om lekker offline te gaan tijdens de oversteek. Ook wel eens lekker!

Als backpacker op een cruiseschip

Het is natuurlijk zo dat cruises populairder zijn onder oudere mensen dan onder jongeren. Bij herpositioneringscruises ligt de gemiddelde leeftijd nog iets hoger, omdat de meeste mensen die tijd hebben voor zo’n lange oversteek gepensioneerd zijn. Toch waren er bij ons op het schip nog een aantal andere jongere reizigers die net als wij het cruiseschip gebruikten als vervoersmiddel naar de Verenigde Staten.

Een cruise heeft natuurlijk een sjiek imago, maar gelukkig hoef je niet de hele dag rond te lopen in je tuxido of galajurk. In de meeste gevallen kun je gewoon casual gekleed gaan en let niemand op wat je aan hebt. Wel zijn er op sommige cruises dresscodes voor bepaalde avonden in de Dining Room. Zo waren drie avonden tijdens onze cruise zogeheten ‘Dress to Impress’ avonden. Je zult zien dat sommige medepassagiers echt galajurken en tuxido’s aantrekken naar het diner, maar zo lang je niet in je zwembroek komt opdagen wordt er in onze ervaring niet echt op gelet. Als je hier toch geen zin in hebt, kun je ervoor kiezen om op deze avonden te eten in het buffet restaurant. Daar is de dresscode altijd casual en is het eten ook heel lekker.

Een cruise boeken

Er zijn verschillende sites waarop je jouw goedkope cruise kunt boeken, zoals Sunweb, TUI of direct bij de cruisemaatschappij. Zet de filter op ‘Transatlantisch’ en je krijgt een overzicht van alle herpositioneringscruises.

Onze conclusie: wij zijn fan van de goedkope herpositioneringscruise!

Wij vonden deze cruise een geweldig begin van onze wereldreis. Het is een unieke manier van reizen die wij tot nu toe nog niet hadden meegemaakt en er ging echt een wereld voor ons open. Het eten was top, het was relaxed én het was een relatief goedkope cruise. Kortom, wij zijn fan!

* Deze pagina kan affiliate links bevatten, bijvoorbeeld naar een hotel of product. Deze links helpen ons om een kleine commissie te verdienen, zonder dat dit jou extra geld kost.