10 essentiële items die je moet hebben tijdens het backpacken

Tijdens het reizen heb je goede spullen nodig, of het nou een korte vakantie of een wereldreis is. Natuurlijk neem je de juiste kleren mee voor het seizoen op je bestemming en vergeet je ook je tandenborstel niet. Dat zijn de basics, maar in deze blog lees je tien essentiële items die je echt bij je moet hebben om het backpacken een stuk leuker en makkelijker te maken.

Wanneer je op reis gaat, kan het inpakken van je backpack nogal een uitdaging zijn. Wat neem je allemaal mee? En welke dingen laat je thuis? Wij waren anderhalf jaar op wereldreis en wat ons betreft zijn dit de 10 onmisbare items in iedere backpack.

Essentiële items bij het backpacken

1. Een goede camera

Op je reis kom je mooie landschappen, bijzondere dieren en grappige voorwerpen tegen. Het is natuurlijk leuk om daar later nog eens naar te kijken of om er een fotoboek van te maken. Wat ons betreft is een goede camera dan ook echt één van de essentiële items bij het backpacken. Een camera maakt mooiere beelden en heeft meer opties heeft dan een telefoon. Het is een flinke investering, maar vooral als je lang op reis gaat is dit het helemaal waard! Wij gebruiken de Sony A6400 met een 18-135mm lens.

Voordat je duizenden foto’s maakt: denk alvast na over de opslag ervan. Zet je de foto’s in de cloud of kies je voor de fysieke geheugenkaart? Wij hebben een Samsung Evo Plus Micro SD 512GB waar we een heel eind mee komen. 

2. Een waterfilter

Een waterfilter heb je in verschillende vormen en maten, maar dat er eentje in je backpack zit is wat ons betreft een must. Kraanwater is lang niet overal te drinken en daarom moet je wel water in flessen kopen. Dit kan op lange termijn best wel wat van je budget kosten en je moet telkens plastic flessen kopen wat slecht is voor het milieu.

Wij gebruiken de Sawyer Squeeze om kraanwater te filteren wanneer we het niet direct uit de kraan kunnen drinken. Dit heeft ons bijvoorbeeld in Guatemala, Bolivia en Ecuador veel plastic flessen en euro’s bespaard. We zijn nooit ziek geworden van gefilterd water en het is super makkelijk te gebruiken. Een andere populaire optie is de Lifestraw.

3. Packing cubes

Dat het een chaos wordt in je rugzak is geen schande. Dat hoort zeker bij het backpacken. Maar om een beetje orde in de chaos te scheppen zijn packing cubes ideaal. Dit zijn zakken met een rits in verschillende maten, waar je al je spullen in kan doen. Hierdoor kun je het indelen zoals je zelf wil en vliegt niet alles los door je tas als je onderin iets moet pakken. Wij hebben bijvoorbeeld cubes voor onderbroeken en sokken, broeken, shirts en losse spulletjes. Eenmaal op reis weet je alles blindelings te vinden en wil je niet meer zonder!

4. Wereldstekker

Thuis doe je gedachteloos je telefoon in de oplader, maar in het buitenland is dat soms iets anders. In Peru hebben ze andere stekkers dan in Australië en je wil niet allemaal losse onderdelen meenemen om op te kunnen laden.

Wij gebruiken de wereldstekker van het merk Travel more. Deze stekker heeft natuurlijk één normaal stopcontact, maar ook vier usb poorten en één usb-C poort. Hierdoor kun je veel tegelijk opladen wat erg handig is. Je kunt de stekker makkelijk instellen naar de versie die je nodig hebt én er zit een handige hoes bij om hem op te bergen.

Ben Lomond hike, Queenstown

5. Goede wandelschoenen

Vaak kun je de mooiste natuurgebieden ontdekken tijdens de meest bijzondere wandelingen. Misschien loop je binnenkort wel de Salkantay Trek naar Machu Picchu, de W Trek in Patagonië of de Routeburn Trek in Nieuw-Zeeland. Bij zulke wandelingen moet je echt goede schoenen hebben. 

Wij hebben inmiddels allebei al twee paar Salomon wandelschoenen versleten, maar je kunt natuurlijk ook een ander merk nemen. Kies een mooie schoen die vooral lekker loopt en een goede grip heeft, maar ook een die goed in je tas past. Wij zijn fan van de lage trailrunning schoenen, omdat ze goede grip hebben maar niet zo groot zijn als hoge wandelschoenen.

6. Een paspoort hoesje

Je meest waardevolle bezit tijdens het backpacken is je paspoort. Zonder je paspoort wordt reizen heel erg moeilijk. Ga er dus voorzichtig mee om en bescherm je paspoort goed met een paspoorthoesje.

Wanneer je lang op reis gaat zal je paspoort veel te verduren krijgen. Vaak wordt er om gevraagd bij een hotel, grensovergang of wanneer je een tour boekt. Niet iedereen aan wie je hem geeft gaat er even voorzichtig mee om en daarom is het fijn om een bescherming te hebben. Je kunt veel leuke hoesjes kopen met mooi plaatjes of versieringen. Kies een leuke uit en je kunt nog tien jaar lang genieten van je prachtige paspoort.

7. Toilettas met haak

Al slaap je in een luxe hotel of een backpackers hostel, het komt vaak voor dat je in de badkamer geen ruimte hebt om je toilettas neer te zetten. Niets is vervelender dan dat je toilettas omvalt en je spullen over de net niet schone vloer schuiven. Een van de essentiële items tijdens het backpacken is dan ook een toilettas met een haak.

Wij zijn nog iedere dag blij met onze Reisenthel toilettas. Je hangt hem op aan een haakje, randje, verwarmingsbuis of losse spijker en je hoeft er niet meer over na te denken. Hij wordt niet nat van de wastafel en je kunt er makkelijk spullen uit pakken.

8. Een waterfles

Neem een vaste waterfles mee. Hij kan van plastic of aluminium zijn, maar op die manier produceer je minder plastic afval. Vooral als je ook gebruik maakt van het waterfilter. Wij gebruiken een mooie zwarte 1L aluminium fles en hebben hier al honderden liters uit gedronken.

9. HappySoaps shampoo en conditioner

Een lekkende fles shampoo in je toilettas overkomt iedereen wel eens en het is vervelend om alles weer schoon te maken. De shampoo en conditioner bars van HappySoaps helpen dit te voorkomen. Je hoeft alleen maar je haar nat te maken en de shampoo bar over je hoofd te wrijven en je bent ready to go.

Het grote voordeel van de shampoo bar is dat hij niet kan lekken. Daarnaast is de bar ook kleiner en lichter dan een shampoo fles en een stuk duurzamer. Bewaar hem in een aluminium reisblikje zodat je hem in je toilettas kan doen.

10. Een goede backpack

Al deze spullen moet je mee zien te nemen naar je bestemming. Hier heb je een goede backpack voor nodig die aansluit aan jouw wensen. Ga je veel hiken? Neem dan een backpack met een goed aansluitende heupband. Loop je voornamelijk van de bushalte naar je hotel met je rugzak op? Dan kun je een backpack kopen die wat makkelijker opengaat en handzamer is. Sowieso zouden wij een backpack verkiezen boven een koffer.

Wij gebruiken de Osprey Farpoint 70 en zouden deze ook aanbevelen. Door de grote flap kun je overal in één keer bij en hoef je niet in je tas te graven als je het onderste nodig hebt. De daypack kun je handig vastmaken aan de voorkant, waardoor je niet twee schouderbanden over elkaar hoeft te dragen.


Deze tien essentiële items gaan het backpacken gegarandeerd makkelijker maken. Natuurlijk is dit niet alles wat in je rugzak moet, maar we hopen dat dit jou verder helpt bij het inpakken van je backpack. Kies een mooie bestemming uit en geniet van al het moois dat de wereld te bieden heeft!

* Deze pagina kan affiliate links bevatten, bijvoorbeeld naar een hotel of product. Deze links helpen ons om een kleine commissie te verdienen, zonder dat dit jou extra geld kost.