Route van Sydney naar Cairns: top tips voor bezienswaardigheden onderweg

Tijdens een roadtrip door Australië geniet je van oneindige witte stranden, ga je op zoek naar koala’s en kangoeroes en maak je kennis met de relaxte Australische sfeer. Tijdens deze route langs de oostkust van Australië rijd je in vier weken van Sydney naar Cairns en krijg je een goede indruk van dit enorme land. De grote highlights zoals de Whitsundays en Magnetic Island ken je misschien al wel, maar andere bezienswaardigheden mag je niet missen aan de oostkust? Wij beschreven onze dag tot dag route inclusief alle bezienswaardigheden op de route van Sydney naar Cairns en de beste (gratis) overnachtingsplekken.

Een camper huren in Australië

In Australië zijn veel camper-verhuurders met veel verschillende soorten campers. Een zogeheten sleepercar is vaak de goedkoopste optie, maar is natuurlijk minder comfortabel dan een grote camper. Wij huurden voor onze route van Sydney naar Cairns een sleepercar van Awesome Campers. Het concept van de sleepercar is wat ons betreft prima: het is handig ingedeeld en je kunt er gemakkelijk voor langere tijd mee kamperen in Australië. De sleepercars van Awesome Campers zijn daarentegen nogal verouderd, waardoor niet alles naar behoren functioneert. Vind de camper die bij jouw wensen past bij WorldWideCampers.

Gedetailleerde route van Sydney naar Cairns: bezienswaardigheden en tips

Dat je tijdens je roadtrip langs de oostkust van Australië naar Byron Bay, Whitsundays en Magnetic Island moet, weet je waarschijnlijk wel. Maar welke bezienswaardigheden daartussen zijn de moeite waard? En waar kun je gratis overnachten? We beschrijven exact hoe wij deze route hebben gedaan. Sommige bestemmingen bleken achteraf minder de moeite waard te zijn en in deze gevallen wordt dit ook benoemd. Zo weet je welke plekken je kunt overslaan wanneer je minder tijd hebt. Lees snel verder voor al onze tips voor bezienswaardigheden onderweg op de route van Sydney naar Cairns.

Tip: bekijk ook onze roadtrip route van Melbourne naar Sydney.

Een aantal dagen in Sydney voor de start van de route naar Cairns

Breng voor de start van je roadtrip een aantal dagen door in Sydney. Het is namelijk niet zo praktisch om in de stad al een camper te hebben. Sydney is een heerlijke wereldstad en een fijne plek om je roadtrip te beginnen. Als je de tijd hebt, trek er dan minstens drie volle dagen voor uit om de stad en de omgeving te ontdekken. Een fijne uitvalsbasis voor een verblijf in Sydney is YHA Sydney Harbour of Wake Up!

Tip: wanneer je aankomt op het vliegveld van Sydney is er een manier om de dure Airport Fee te omzeilen. Lees hier hoe je goedkoop van Sydney Airport naar het centrum reist zonder airport fee.

Dag 1 en 2: Sydney naar Blue Mountains National park 

Highlights: The Three Sisters, Cliff Drive, Prince Henry Cliff Walk, Federal Pass
Afstand: 125 kilometer
Overnachting: Blackheath Glen Reserve (gratis freedom camping)

Nadat je je camper hebt opgehaald en de eerste boodschappen hebt ingeslagen, is het tijd om te beginnen aan de route van Sydney naar Cairns! De eerste bestemming is gelijk al een hele mooie, namelijk de Blue Mountains. In één tot twee dagen kun je de meeste highlights zien. Wij deden hier één van de mooiste wandelingen van onze reis door Australië.

Wat te doen in Blue Mountains National Park?

In de Blue Mountains kun je mooie wandelingen maken. Wij combineerden de Prince Henry Cliff Walk met de Federal Pass en vonden dit één van mooiste wandelingen van onze reis door Australië. Hierbij kom je ook langs het bekende uitzichtpunt op de Three Sisters (Echo Point). Voor mooie uitzichten kun je de Cliff Drive rijden, waarbij je zeker even moet stoppen bij Eagle Hawk Lookout, Narrow Neck Lookout en Cahills Lookout. Ten slotte zijn ook de Wentworth Falls zeker de moeite waard.

Waar te overnachten in Blue Mountains National Park?

Er zijn drie ingangen voor de Blue Mountains: Glenbrook, Katoomba en Mount Victoria. Vlakbij Katoomba zit het bekendste punt: the three sisters. In de buurt van Katoomba zijn een aantal gratis kampeeropties, bijvoorbeeld Blackheath Glen Reserve, Old Ford Reserve en Dunphy’s camping area. Dit gebied kan met name in weekenden en vakanties druk zijn, dus zorg dat je niet te laat aankomt. Wij hadden een mooi plekje op Blackheath Glen Reserve.

Dag 3: Blue Mountains naar Ku-Ring-Gai Chase National Park

Highlights: Ku-Ring-Gai Chase National Park 
Afstand: 184 kilometer 
Overnachting: Mooney Mooney Rest Area (gratis freedom camping)

In de ochtend bezoeken we nog een paar uitzichtpunten in de Blue Mountains. Hierna rijden we door naar Ku-Ring-Gai Chase National Park. Dit ligt vlak boven Sydney en wordt in de weekenden veel bezocht door lokale families. Wanneer je weinig tijd hebt, kun je deze plek overslaan.

Ku-Ring-Gai Chase National Park 

Dit National Park ligt vlak boven Sydney en heeft een aantal bezienswaardigheden zoals de Upper Gledhill Falls, West Head Lookout, de Elvina Track en de Birrawana Loop Track. Architectuur liefhebbers moeten zeker even langs Rose Seidler House. Ku-Ring-Gai Chase National Park is wat ons betreft geen must tijdens je route van Sydney naar Cairns, maar het is een mooie plek als je de tijd hebt. 

Waar te overnachten in Ku-Ring-Gai Chase National Park?

Wij verlieten het national park en sliepen gratis op de Mooney Mooney Rest Area. Dit is een grote rest area langs de snelweg. Geen idyllische camping dus, maar rondom Sydney (en New South Wales in het algemeen) zijn er weinig gratis campings. Wij vonden het prima voor een nacht!

Optioneel: Hunter Valley

De Hunter Valley is een heerlijke plek voor wijnliefhebbers. Niet alleen vind je hier ontelbare wijngaarden waar je wijnproeverijen kunt doen, maar ook de omgeving schijnt prachtig te zijn. Wij hebben de Hunter Valley overgeslagen, omdat we tijdens onze wereldreis onder andere in Nieuw-Zeeland en Argentinië al een flink aantal wijngaarden hebben bezocht. In plaats daarvan reden wij naar Newcastle en Nelson Bay. 

Dag 4: Ku-Ring-Gai Chase National Park naar Newcastle en Nelson Bay

Highlights: weekendmarkt Newcastle, Worimi Conservation Lands Lookout
Afstand: 179 kilometer
Overnachting: Shoal Bay Day Use Area

Vanaf onze overnachtingsplek in Mooney Mooney rijden we naar Newcastle. Hier bezoeken we onder andere de leuke weekendmarkt en de kathedraal. In de middag rijden we door naar Nelson Bay. Ook deze plekken zijn geen must op de route van Sydney naar Cairns en kunnen overgeslagen worden als je minder tijd hebt.

Newcastle 

Newcastle is een grote stad langs de kust. Vooral in het weekend was het er gezellig. Op zondagen is er namelijk tot 13:00 een grote farmers market in de Newcastle Showground. Er is livemuziek, heerlijk eten en er staan leuke kraampjes met lokale producten. In de Newcastle Cathedral vertellen de vriendelijke vrijwilligers meer over deze mooie kerk.

Als je zin hebt om te zwemmen, zijn er twee stranden. Newcastle Beach ligt in het centrum, maar Nobby Beach is het mooiste strand. Als je meer van natuurlijke zwembaden houdt, is Bogey Hole een goede optie. Het King Edward Park is een stadspark dat door locals volop wordt gebruikt om te sporten, picknicken en relaxen.

Nelson Bay

worimi kameel zandduinen

Na ons bezoek aan Newcastle rijden we door naar Nelson Bay. Alhoewel het een mooi gebied is, vonden we het niet super spannend. Je kunt hier een bezoekje brengen aan de zandduinen vanaf de Worimi Conservation Lands Lookout. Het voelt een beetje alsof je door een woestijn loopt en al helemaal omdat er soms een karavaan met kamelen langsloopt! Toeristen kunnen een ritje maken op de rug van een kameel, maar dit raden we sterk af. Er is hier ook een mooi strand.

Nelson Bay en Shoal Bay zijn leuke plaatsjes met een aantal mooie restaurants. Bij Tomaree Head kun je een kleine wandeling doen, bijvoorbeeld bij zonsondergang. 

Waar te overnachten bij Nelson Bay?

Op WikiCamps vonden we een day use area waar veel mensen overnachten: Shoal Bay Day Use Area. Hier overnachten is op eigen risico en zorg dat je weer rond zonsopgang weg bent, zodat niemand last van je heeft.

Dag 5: Nelson Bay naar Myall Lakes National Park

Highlights: Myall Lakes National park 
Afstand: 249 kilometer 
Overnachting: Coopernook Forest HQ (gratis freedom camping)

We rijden via de Tourist Drive 6 door naar Myall Lakes, een regio waarvan we erg gecharmeerd zijn. Het is een lekker rustig gebied op de route van Sydney naar Cairns en heeft mooie stranden en uitzichtpunten. 

Myall Lakes National Park 

In Myall Lakes National Park zijn een aantal leuke dingen om te doen. Het is hier lekker rustig en je kunt genieten van de mooie stranden. Boat Beach is bijvoorbeeld een mooi rustig strand om te zwemmen en op Submarine Beach kun je goed snorkelen. Loop vooral ook even naar Sugarloaf Point Lighthouse. Vanaf hier heb je een super mooi uitzicht!

Waar te overnachten?

In Myall Lakes National Park mag je niet wildkamperen en kun je een boete verwachten als je dat wel doet. Er zijn hier wel een aantal betaalde campings. Wij besloten door te rijden naar Coopernook Forest HQ, de eerste legale camping die je onderweg tegenkomt. Het is een ruime camping op een grasveld in het bos waarvoor je een paar kilometer offroad moet rijden.

Dag 6: Coopernook naar Port Macquarie

Highlights: Koala hospital, Port Macquarie coastal walk
Afstand: 78 kilometer 
Overnachting: Shelly Beach (day use area)

Na een nacht op de camping in Coopernook rijden we naar Port Macquarie. Dit is een grotere stad met een aantal leuke highlights zoals het koala ziekenhuis en een prachtige kustwandeling.

Old Bottlebut Tree

Voordat we naar Port Macquarie rijden, stoppen we eerst even bij Old Bottlebut. Met een leeftijd van meer dan 200 jaar is dit de oudste Red Bloodwood boom in het zuidelijk halfrond. Hij is echt enorm! Je moet er een paar kilometer voor offroad rijden. Vanaf de parkeerplaats is er een korte rondwandeling van 600 meter. 

Port Macquarie

Wij kwamen in de ochtend in Port Macquarie aan en hebben hier de hele dag doorgebracht. Breng vooral een bezoek aan Koala Conservation Australia. In dit koala ziekenhuis worden koala’s opgevangen die bijvoorbeeld door ziekte, een aanrijding of bosbrand geholpen moeten worden. Een deel woont hier permanent, maar een groot deel wordt uiteindelijk weer uitgezet in het wild. Mocht je geen wilde koala’s tegenkomen op je route van Sydney naar Cairns, dan heb je deze in ieder geval in the pocket. Toegang is gratis, maar een donatie wordt gewaardeerd. 

Zin in een actieve middag? De Macquarie Coastal Walk is een prachtige wandeling van 10 km langs de kust van Port Macquarie. Wij parkeerden onze auto bij Tacking Point Lighthouse (het einde van de wandeling) en pakten voor $3,30 AUD (€2) per persoon de bus naar het startpunt in het centrum. Zo liepen we via de kustwandeling terug naar onze camper.

En derde activiteit in Port Macquarie is de Sea Acres Rainforest Boardwalk. Dit is een mooie wandeling van 1.3 kilometer over een boardwalk. Toegang kost $9 AUD (€5,35) per persoon. 

Waar te overnachten in Port Macquarie?

Langs de kust zijn een aantal day use areas waar mensen op WikiCamps aangeven zonder problemen overnacht te hebben, bijvoorbeeld bij Shelly Beach. De ranger komt wel elke ochtend langs, maar lijkt geen boetes te geven. Check de recente recensies en zorg dat je rond zonsopgang weg bent. Overnachten is op eigen risico.

Dag 7: Port Macquarie naar Dorrigo National Park en Coffs Harbour 

Highlights: Hike naar Crystal Shower Falls
Afstand: 250 kilometer 
Overnachting: Jetty Beach day use area

Via Urunga rijden we naar Dorrigo National Park waar we een mooie hike doen. Onderweg kom je veel Tourist Drives tegen, dus pak die zeker mee als je de tijd hebt. We slapen op een day use area in Coffs Harbour.

Urunga

In het kleine dorpje Urunga kun je een korte boardwalk doen. Een prima stop om even de benen te strekken.  

Dorrigo National Park

De bekendste wandeling in Dorrigo National Park is die naar de Crystal Shower Falls. Het is een super mooi pad tussen enorme bomen en onderweg hoor je allerlei vogelsoorten. Erg idyllisch! Normaal gesproken kun je een rondje lopen van 6,2 kilometer, de Wonga Walk Circuit, maar tot juni 2024 is een deel van dit pad dicht. Je kunt nog wel via de Tristania Falls naar de Crystal Falls lopen en vanaf hier weer dezelfde weg terug nemen. Dit is 7,4 kilometer en duurt ongeveer 2 tot 3 uur.

Coffs Harbour

In Coffs Harbour is niet veel te doen, maar er is wel een groot winkelcentrum voor als je nog iets nodig hebt. Wij gebruikten deze stad alleen als overnachtingsplek.

Waar te overnachten in Coffs Harbour?

Wij hebben zonder problemen overnacht op de Jetty Beach day use area in Coffs Harbour. Hier kamperen veel mensen en lijkt het gedoogd te worden. Zoals altijd is overnachten op day use areas op eigen risico. 

Dag 8 en 9: Byron Bay

Highlights: stranden, cafeetjes en een relaxed surfdorp
Afstand: 247 kilometer
Overnachting: Tyagarah Rest Area

Vanaf Coffs Harbour rijden we in één keer door naar Byron Bay. Als je zin hebt kun je nog een aantal Tourist Drives meepakken. Ook Lennox Head is een schattig dorpje om even te stoppen. In Byron Bay lijkt haast iedereen te surfen, maar er zijn ook veel leuke cafeetjes en restaurantjes om neer te strijken. Een fijne plek voor twee of drie dagen!

Wat te doen in Byron Bay?

Huur een surfplank, ga (window)shoppen bij de leuke boetiekjes of geniet van alle lekkere koffiezaakjes en bakkers. Wandel naar de vuurtoren of relax op de fijne stranden, zoals Main Beach, Clarkes Beach en (Little) Wategos Beach. 

Tip: iets buiten de stad ligt Broken Head Beach, een verborgen pareltje want het is hier lekker rustig en ontzettend mooi! Op de parkeerplaatsen vóór de ingang van het national park kun je gratis parkeren, maar het kan nogal verwarrend zijn. Check de borden dus goed.

Waar te overnachten in Byron Bay?

In Byron Bay houden ze niet van wildkampeerders en is overnachten overal verboden. Jammer! Je kunt natuurlijk op een betaalde camping gaan staan, maar wij kozen ervoor om twee nachten op de Tyagarah Rest Area (WikiCamps) te slapen. Dit is een rustplek naast de snelweg, maar is dus wel gratis. Wij verbleven zo lang mogelijk in de stad, kookten ons avondeten op een day use area en gingen rond zonsondergang naar deze rest area langs de snelweg. Er staat overigens een bord dat kamperen verboden is, maar wij stonden hier twee avonden met ±10 campers. Check de recente recensies op WikiCamps en kampeer op eigen risico.

Tip: op een klein stukje rijden van deze overnachtingsplek ligt Brunswick Heads. Bij de day use area kun je elke dag gratis warm douchen tussen 6:00 en 11:00 in een privéhokje. Er zijn ook veel picknickbanken dus het is een gezelligere plek om te ontbijten dan op de Tyagarah Rest Area.

Dag 10: Byron Bay naar Gold Coast 

Highlights: Burleigh, Gold Coast, Surfers Paradise Beach
Afstand: 160 kilometer 
Overnachting: Tully Memorial Park (gratis freedom camping) 

Gold Coast is een levendige stad met veel restaurants, cafés en winkelcentra. Een leuke plek om een dag door te brengen en op de stranden te chillen. Pretpark liefhebbers kunnen hun hart ophalen in één van de vele attractieparken in de buurt.

Elephant Rock / Currumbin Beach

Vanaf Currumbin Beach kun je een eerste glimps opvangen van de skyline van Gold Coast. Op dit strand ligt een enorme kei: de Elephant Rock. 

Burleigh Head National Park 

Dit mini national park ligt pal naast het strand en is een leuke plek voor een korte wandeling. Je kunt langs de kust lopen of voor de rainforest trail gaan. Toegang is gratis.

Burleigh Farmers Market

Ben je in het weekend in Gold Coast? Top! Er zijn namelijk een aantal leuke weekendmarkten. Op zaterdag is er bijvoorbeeld de Burleigh Farmers Market. Hier kun je lokale producten kopen, lekker eten scoren en er is live-muziek. Een gezellige plek dus. 

Surfers Paradise Beach

Één van de bekendste stranden in Gold Coast is misschien wel Surfers Paradise Beach. Hier kun je prima een paar uur doorbrengen.

Fish and Bites

Wij hadden erg zin in fish and chips en kwamen uit bij Fish and Bites. Dit was echt ontzettend lekker en voor een goede prijs! Misschien moet je er een stukje voor omrijden, maar het is het zeker waard.

Waar te overnachten in Gold Coast?

Wij vonden één dag in de omgeving van Gold Coast genoeg en zijn toen doorgereden naar de gratis camping Tully Memoial Park. Dit is namelijk een goede uitvalsbasis voor een dagtrip naar Brisbane voor de volgende dag. Het is een enorm grasveld met veel kampeerplekken en schone wc’s.

Optioneel: Springbrook National Park

Vlakbij Gold Coast ligt Springbrook National Park. Wij zijn hier niet heen geweest, maar hadden daar achteraf spijt van. Het schijnt namelijk erg mooi te zijn!

Dag 11: Brisbane 

Highlights: Southbank, Streets Beach, West End 
Afstand: 42 kilometer (retour van de camping naar de P+R)
Overnachting: Tully Memorial Park (gratis freedom camping) 

Veel mensen slaan Brisbane over op hun route van Sydney naar Cairns. Zonde! Het is namelijk een hele leuke stad. Je reist gemakkelijk met de trein naar het centrum vanaf een Park and Ride buiten de stad. Wij parkeerden gratis op de P+R Springbrook Central en betaalden in het weekend €6,35 p.p. voor een retourticket naar het centrum van Brisbane. 

Tip: als je bij de trein incheckt met je pinpas/creditcard krijg je korting ten opzichte van een papieren kaartje!

Wat te doen in Brisbane? 

Brisbane heeft een aantal leuke wijken die je kunt ontdekken. Het CBD is het centrum en hart van de stad, maar loop vooral ook even naar Southbank. In dit gezellige gebied vind je leuke restaurantjes en een  prachtig stadsstrand (Streets Beach). Vergeet je zwemkleding dus niet! Neem de gratis ferry naar West End (halte Howard Smith) en neem plaats in de zon bij één van de gezellige micro brouwerijen. Andere leuke gratis bezienswaardigheden in Brisbane zijn: de botanical gardens, Brisbane Arcade, Museum of Brisbane, Story Bridge en het Parliament House. Genoeg te doen dus om je één tot twee dagen te vermaken!

Waar te overnachten in Brisbane?

In de middag reden wij weer terug naar de gratis camping in Tully Memorial Park. Op deze plek mag je drie nachten verblijven. Als je liever in een hotel in Brisbane overnacht is Brisbane Quarters een goede optie.

Dag 12: Brisbane naar Somerset Wivenhoe Dams Nature Refuge

Highlights: kangoeroes bij Logan Inlet day use area
Afstand: 149 kilometer
Overnachting: Simeon Lord Park (gratis freedom camping)

Dit was voor ons helaas een hele regenachtige dag, waardoor ons oorspronkelijke plan niet door kon gaan. We zijn uiteindelijk naar Somerset Wivenhoe Dams Nature Refuge gereden. Dit is een natuurgebied met veel kangoeroes, met name bij de Logan Inlet day use area. Onderweg kom je langs allerlei mini dorpjes en proef je de echte sfeer van het platteland. Een prima plek, maar als je weinig tijd hebt is Springbrook National Park bij Gold Coast waarschijnlijk een leukere optie. 

Waar te overnachten in Somerset Wivenhoe Dams Nature Refuge?

Wij sliepen op een gratis overnachtingsplek bij Simeon Lord Park in Harlin. Een plekje langs de weg, maar met schone wc’s, een bbq en picknickbanken. 

Dag 13: Via Glass House Mountains National Park naar Sunshine Coast

Highlights: Glass House Mountains NP, vogelbekdieren spotten, Montville
Afstand: 184 kilometer
Overnachting: Muller Park (day use area)

We beginnen de dag met een wandeling in Glass House Mountains National Park. In de middag spotten we een vogelbekdier vanaf een platypus viewing point en rijden we door het prachtige Hinterland naar Sunshine Coast.

Glass House Mountains National Park

In het Glass House Mountains National Park kun je een aantal mooie wandelingen doen. Bijvoorbeeld de korte maar steile Mount Beerburrum summit walk (3.5km, 1.5 uur retour). Bezoek ook de Glass House Mountain Lookout, een uitzichtpunt waar je met de auto naartoe kunt rijden.

Hinterland: Tourist Drive 23 & vogelbekdieren spotten

Het Hinterland gebied is ontzettend mooi met groene heuvellandschappen. Rijd over de Tourist Drive 23 en stop vooral in de gezellige dorpjes Maleny en Montville. Met name Montville is erg schattig. Toch moet je Maleny niet overslaan, want hier ontdekten wij per toeval een “Platypus viewing point” (Maps). Alhoewel je vogelbekdieren het beste vroeg in de ochtend of laat in de middag kunt spotten, hadden wij in de middag geluk en zwom er één rond in de rivier. Dit unieke Australische dier moet je natuurlijk een keer gezien hebben tijdens je route van Sydney naar Cairns!

Sunshine Coast 

Sunshine Coast heeft geen grote highlights, maar wel een mooi strand (Cotton Tree Beach). Wij gebruikten Sunshine Coast met name als overnachtingsplek.

Waar te overnachten in Sunshine Coast?

Ons plan was om te overnachten op een day use area in het Muller Park (zie WikiCamps). Dit lijkt normaal gesproken geen probleem te zijn, maar toevallig stond er deze avond politie voor de ingang omdat de David Low brug deels was afgesloten. Hierdoor durfden we het toch niet aan en zijn we uiteindelijk terug gereden naar de legale camping in Jowarra Park. Qua route niet zo logisch, maar wel beter voor de gemoedsrust 😉

Dag 14 en 15: Noosa Heads 

Highlights: koala’s spotten bij de Coastal Walk, surfen, stranden
Afstand: 113 kilometer 
Overnachting: Little Yabba Picnic Area / Six Mile Creek Rest Area

Noosa Heads is een hip surfersdorp met een gezellige hoofdstraat waar flink wordt geflaneerd. Het heeft een mooi national park waar je onder andere koala’s kunt spotten en een aantal leuke wandelingen kunt maken. Ook kun je heerlijk relaxen op de mooie stranden. Een fijne plek om een paar dagen door te brengen!

Waar te overnachten in Noosa Heads?

Net zoals in Byron Bay zijn ze in Noosa geen fan van wildkampeerders en worden veel boetes uitgedeeld. Op WikiCamps lazen we te veel verhalen van mensen die boetes kregen, dus daar hadden we geen zin in. Als je het toch wil proberen, lijk je bij de parkeerplaats bij het national park de meeste kans te hebben.

Wij kozen ervoor om de eerste nacht een behoorlijk stuk (±45 minuten) naar het westen te rijden naar Little Yabba Picnic Area, een gratis camping waar je één nacht mag verblijven. Qua route (vooral gezien onze vorige dag) niet zo logisch, maar de enige gratis legale optie. 

Onze tweede nacht sliepen we op Six Mile Creek Rest Area bij Gympie, een gratis rest area boven Noosa Heads die op de route ligt naar Rainbow Beach. Een andere optie is natuurlijk om op één van de betaalde campings te gaan staan.  

Dag 16: Rainbow Beach

Highlights: Carlo Sand Blow, Rainbow Beach, Poona Lake
Afstand: 80 kilometer 
Overnachting: Carlo Point (day use area)

Vanaf onze overnachtingsplek was het 80 kilometer rijden naar Rainbow Beach. Wij vonden dit een heerlijke plek! Het is rustig, er is een mooi strand en er zijn een aantal toffe bezienswaardigheden in de omgeving. Ook is dit het vertrekpunt van veel tours naar K’gari (Fraser Island).

Rainbow Beach

Rainbow Beach ligt in Great Sandy National Park en één van de mooiste bezienswaardigheden vonden wij de Carlo Sand Blow. Dit is een indrukwekkende zandduin met een diepe klif. Ook de wandeling naar Poona Lake is mooi. Na 2.1 kilometer lopen door het bos kom je ineens bij een soort oase uit waar je kunt zwemmen. Verder kun je in Rainbow Beach goed chillen op het heerlijke strand en een lekker drankje drinken op het terras bij The Deck

Waar te overnachten in Rainbow Beach?

In Rainbow Beach is geen gratis camping. Sommige mensen slapen op de day use area aan het strand, maar daar wordt soms gecontroleerd. Wij sliepen op eigen risico bij Carlo Point en hebben hier geen problemen mee gehad. 

Optioneel: K’gari (Fraser Island)

Rainbow Beach is de perfecte uitvalsbasis voor een tour naar K’gari (Fraser Island). Dit is het grootste zandeiland ter wereld en is alleen te bezoeken met een 4WD. Tijdens een tour rijd je (zelf!) over de enorme zandvlakten en ontdek je binnen één tot vier dagen het hele eiland. Wij hebben K’gari zelf helaas niet bezocht tijdens onze route van Sydney naar Cairns. Tours naar K’gari kun je onder andere hier boeken.

Dag 17: Rainbow Beach naar Hervey Bay en richting Bundaberg 

Highlights: Hervey Bay
Afstand: 206 kilometer 
Overnachting: Apple Tree Creek Rest Area (gratis camping)

We brachten de ochtend nog door in Rainbow Beach en bezochten daarna Hervey Bay. Vervolgens reden we door naar Apple Creek. Hier is een gratis overnachtingsplek die op de route licht naar Bundaberg. Als je tijd hebt kan je ook alvast doorrijden naar Bundaberg.

Hervey Bay

Hervey Bay is weer een stuk grotere stad dan Rainbow Beach. Loop over de enorme Urungan pier en breng een bezoek aan de botanische tuin. Op zaterdagen is er een farmer’s market vlakbij de pier. Hervey Bay is geen hele spannende stop en wij hadden hier aan een paar uur genoeg. Als je in het juiste seizoen in Hervey Bey bent, is het wel de perfecte plek om walvissen te spotten! 

Waar te overnachten? 

Na Hervey reden we naar Apple Tree Creek, vlak onder Bundaberg. Hier mag je gratis op de rest area langs de weg slapen. Prima voor een nacht! Als je tijd hebt, kun je ook alvast doorrijden naar Bundaberg.

Dag 18 en 19: Bundaberg 

Highlights: Bundaberg Brewed Drinks, Mon Repos Turtle Centre
Afstand: 43 kilometer 
Overnachting: Hinkler Lions Park (gratis freedom camping)

Bundaberg is voornamelijk bekend vanwege Bundaberg rum en Bundaberg Brewed Drinks. Het is een leuke stad met een aantal mooie stranden. Je kunt je hier makkelijk twee dagen vermaken.

Wat te doen in Bundaberg?

  • In Bundaberg mag een bezoek aan de brouwerij van Bundaberg Brewed Drinks niet ontbreken. Ze brouwen hier allerlei alcoholvrije dranken, met de ginger beer als hun grote trots. Voor $18 AUD (€11) per persoon krijg je een proeverij van alle dertien smaken en mag je daarna zes flesjes uitkiezen om mee te nemen. Ook kun je een korte self-guided tour doen.

  • Bundaberg heeft een aantal mooie stranden in de omgeving, zoals Elliott Heads Beach, Mon Repos beach en Kelly Beach. Als je wil snorkelen kan dat bij Kelly Beach vanaf het Christsen Park.

  • Verder is het Mon Repos Turtle Centre een leuke plek om te bezoeken. Er is wat gratis informatie beschikbaar en gratis toegang tot het strand. Voor $14,10 AUD (€8,50) kun je het museum in. Als je in het juiste seizoen in Bundaberg bent, kun je ’s avonds een tour boeken om de schildpadden eieren te zien leggen op het strand of om de baby schildpadden juist uit de eieren te zien komen. 

  • Een onverwacht leuke plek was voor ons het Baldwin Swamp Environment Park. In dit park hangen namelijk duizenden vliegende honden in de bomen. Ook overdag kun je deze enorme vleermuizen goed zien en vliegen ze rond. Een bizar gezicht! 

Waar te overnachten in Bundaberg?

De gemeente heeft een gratis kampeerplek ter beschikking gesteld aan de rand van de stad in Hinkler Lions Park. Een goede uitvalsbasis voor een bezoek aan Bundaberg. Officieel mag je hier alleen staan als je self-contained bent, maar wij (en vele anderen) hebben hier twee avonden gestaan in onze sleepercar en geen problemen gehad. 

Dag 20: Bundaberg naar Agnes Water en 1770

Highlights: Agnes Water Beach, Discovery Trail Lookout 
Afstand: 146 kilometer 
Overnachting: Workmans Beach Park (day use area)

Agnes Water is een leuke en rustige kustplaats met een mooi strand. Dit is één van de laatste plekken op deze route tussen Sydney en Cairns waar nog goed in zee gezwommen kan worden. Hoe noordelijker je gaat, hoe meer gevaarlijke kwallen in het water zitten. Maak er dus goed gebruik van! Ook kun je hier goedkoop een surfboard huren en de Discovery Trail lopen naar het uitzichtpunt. Breng ook een bezoekje aan het naastgelegen 1770, een dorp dat is vernoemd naar het jaartal waarin het werd ontdekt door James Cook.

Waar te overnachten in Agnes Waters?

In Agnes Waters zijn geen gratis campings, maar lijkt er niet veel gecontroleerd geworden. Veel mensen overnachten dus op eigen risico bij het Workmans Beach Park. 

Dag 21: Agnes Waters naar Yeppoon en verder op de A1 

Highlights: Yeppoon Lagoon, Shell World 
Afstand: 267 kilometer tot Yeppoon + verder langs de A1 
Overnachting: één van de gratis rest areas langs de A1 

Vanaf hier is het even doorbijten, want tussen Agnes Waters en Cape Hillborough zitten niet heel veel leuke stops. Vandaag en morgen zul je dus wat kilometers moeten maken en dit is dan ook het saaiste stuk op de route van Sydney naar Cairns. Als je tijd hebt voor een tussenstop is Yeppoon erg leuk. Wij reden hierna zo ver mogelijk door richting Mackay/Cape Hillsborough.

Yeppoon Lagoon

De Yeppoon Lagoon is een fantastisch gratis zwembad dat goed in een luxe resort zou passen. Na de cycloon van een paar jaar geleden bouwde de gemeente deze prachtige infinity pool met mooie douches, toiletten en een restaurant. Een hele toffe plek om even een duik te nemen!

Shell World Yeppoon

Shell World Yeppoon

In Shell World vind je een verzameling van ruim 20.000 soorten schelpen. Het is een klein en schattig museum met een indrukwekkende schelpen collectie! Een bezoek aan Shell World is op basis van “gold coin donation”, wat betekent dat je zelf mag kiezen hoeveel munten je wil doneren. Ook kun je hier mooie schelpen kopen. Een hele leuke plek om even naartoe te gaan, mét airco 😉

Waar te overnachten? 

Als je tijd hebt zou je een nachtje in Yeppoon kunnen blijven. Wij besloten dat niet te doen en alvast zo ver mogelijk door te rijden richting Mackay. Langs de A1 vind je meerdere gratis overnachtingsplekken bij rest areas. Hierdoor kun je gewoon gaan rijden en kijken hoe ver je komt. 

Dag 22: Mackay en Cape Hillsborough 

Highlights: Blue Lagoon Mackay, Cape Hillsborough
Afstand: ±300 kilometer 
Overnachting: Cape Hillsborough Beach (day use area Casuarina Beach)

Mackay is de eerste grote stad die je weer tegenkomt na het lange saaie stuk over de A1. Na een bezoekje aan de Bluewater Lagoon reden wij door naar Cape Hillsborough, waar we ook overnachtten.

Mackay

Net zoals Yeppoon, heeft Mackay een prachtig gratis zwembad. De Bluewater Lagoon heeft twee zwembaden, een glijbaan en een splash zone voor kinderen. Er zijn veel schaduwplekken en er is een café, dus het is een fijne plek om een paar uur te relaxen. In Mackay zijn nog een aantal andere dingen te doen, zoals een bezoek aan de botanische tuin, Artspace Mackay of de Blue Water trail. Ook is hier een enorm winkelcentrum. 

Cape Hillsborough

Route van Sydney naar Cairns

Cape Hillsborough is een prachtig natuurgebied dat vooral bekend is vanwege de kangoeroes die tijdens de zonsopgang naar het strand komen. Elke ochtend komen er een stuk of zes kangoeroes naar Casuarina Beach, waar ze gevoerd worden door een ranger van de naastgelegen camping. 

Wij moeten eerlijk toegeven dat we onze twijfels hebben bij de oprechtheid van de ranger en of deze kangoeroes echt gevoerd moeten worden. Het schijnt dat campinggasten ook voor deze activiteit betalen, terwijl het natuurlijk gratis plaatsvindt op een openbaar strand. We zullen het niet weten. Er komen overigens veel mensen op af, maar er staan pionnetjes om de mensen op afstand te houden van de kangoeroes. Hoe dan ook is de zonsopgang prachtig, dus dat is het in ieder geval zeker waard! Neem wel wat Deet mee, want er zitten ’s ochtends veel muggen op het strand.

Waar te overnachten in Cape Hillsborough?

Wij sliepen op eigen risico op de day use area bij Casuarina Beach. Zo hoef je ’s ochtends alleen maar je bed uit te rollen om de kangoeroes te zien bij zonsopkomst. 

Let op: de eigenaar van de camping verderop wil nog wel eens langskomen om te zeggen dat er boetes worden gegeven aan wildkampeerders, maar dat is tot op heden niet het geval. Hij is waarschijnlijk op zoek naar klandizie voor zijn camping. Hij kwam ook bij ons langs en wij hebben hem vriendelijk bedankt voor de info. Check de recente recensies op WikiCamps en trek je vooral niets van hem aan. 

Dag 23: Cape Hillsborough naar Eungella National Park

Highlights: vogelbekdieren spotten, Eungella National Park 
Afstand: 148 kilometer 
Overnachting: The Pinnacle Family Hotel (freedom camping)

Na de zonsopgang in Cape Hillsborough reden we naar Eungella National Park. Dit park ligt wat hoger, waardoor het een paar graden koeler is. Heerlijk! Ook is dit één van de beste plekken op de route van Sydney naar Cairns om vogelbekdieren te spotten.

Wat te doen in Eungella National Park?

Het tofste om te doen in Eungella is vogelbekdieren spotten. Hier hoef je niet ver voor te lopen, want vanaf de parkeerplaats is het een paar minuten lopen naar drie platypus viewing platforms. Je hebt de meeste kans rond zonsopgang en zonsondergang, maar wij hadden geluk en zagen er twee rond 15:00 ’s middags. Geniet daarnaast van het uitzicht bij Peases Lookout en Sky Windon Lookout. Als je zin hebt in een verfrissende duik, dan is de korte wandeling naar Finch Hatton Gorge een aanrader! 

Waar te overnachten in Eungella National Park?

Vlakbij Finch Hatton Gorge vind je een “gratis” camping bij het Pinnacle Family Hotel. Dit is een echte Australische pub met een mooi grasveld voor kampeerders. Bij aankomst betaal je $10 AUD (€6). In ruil hiervoor krijg je een voucher van $10 AUD die je in de pub kunt besteden. Kortom, voor een biertje heb je een fijne overnachtingsplek met een warme douche en toilet. Ze hebben hier overigens ook goede hartige pies! 

Dag 24: Eungella National Park naar Airlie Beach

Highlights: Crocodile Viewpoint, Airlie Beach
Afstand: 144 kilometer 
Overnachting: Discovery Parks Airlie Beach (betaalde camping)

Tijd om weer een stuk te rijden! Als tussenstop gingen wij nog even langs een krokodillen viewpoint. Als je geluk hebt, kun je hier flinke krokodillen zien. Hierna reden we door naar Airlie Beach, de uitvalsbasis voor een bezoek aan de Whitsunday-eilanden.

Crocodile Viewpoint 

Op dit punt (Maps) kun je krokodillen spotten. Je hebt de grootste kans bij laag water. Wij hebben ze helaas niet gezien, maar wellicht heb jij meer geluk!

Airlie Beach

Airlie Beach is een gezellig dorpje en de uitvalsbasis voor een trip naar de Whitsundays. Relax een middag in de fijne lagoon, een prachtig gratis zwembad waar je met een gerust hart kunt zwemmen.

Waar te overnachten in Airlie Beach?

In Airlie Beach zijn geen gratis campings en worden vaak boetes uitgedeeld aan wildkampeerders. Om deze reden kozen wij hier voor het eerst tijdens onze Australische roadtrip voor een caravan park: Discovery Parks Airlie Beach. Dit was onze enige betaalde camping op de route van Sydney naar Cairns. Een prima plek met mooi, schoon sanitair. 

Dag 25 en 26: Whitsunday eilanden

Highlights: Whitsunday eilanden 
Afstand: 0 kilometer!
Overnachting: aan boord van het schip 

De Whitsunday eilanden zijn onbeschrijfelijk mooi. Met het witte zand en de azuurblauwe zee is Whitehaven Beach misschien wel één van de mooiste stranden ter wereld. Een bezoek aan de Whitsundays is dan ook een absolute must tijdens je route langs de oostkust van Australië!

Je kunt de Whitsundays op verschillende manieren bezoeken: een dag tour of een meerdaagse zeiltocht. Wij kozen voor een zeiltocht van twee dagen en één nacht met de Waltzing Matilda. Een geweldige ervaring! Naast een bezoek aan Whitehaven Beach ga je twee keer snorkelen. Dit was het mooiste koraalrif dat wij ooit hebben gezien. Springlevend en super kleurrijk. Dat hadden we vooraf niet verwacht in het Great Barrier Reef. Als je meer tijd hebt, zijn er ook genoeg boten die drie dagen gaan. Bekijk hier een lijst met opties voor de Whitsundays.

Tip: je kunt je auto of camper tijdens je trip gratis parkeren bij de Waterson Way Overflow Car Park vlakbij de Woolworths (Maps). Dit is ook een goede gratis parkeerplek voor een bezoek aan de lagoon. 

Dag 27: Airlie Beach naar Townsville 

Highlights: Townsville 
Afstand: 267 kilometer 
Overnachting: BP Service Station Idalia (gratis freedom camping)

Vanaf Airlie Beach is het 267 kilometer rijden naar Townsville. Townsville is de uitvalsbasis voor een bezoek aan Magnetic Island. Als je zin hebt, kun je onderweg nog even stoppen in Bowen. 

Townsville 

Townsville is een grote stad met veel faciliteiten. Je kunt chillen bij de gratis Rock Pool of het Museum of Tropical Queensland bezoeken. Maar je komt hier natuurlijk vooral voor een trip naar Magnetic Island. 

Waar te overnachten in Townsville?

Net buiten Townsville mag je gratis overnachten bij het BP tankstation in Idalia. Je mag het schone sanitair in het tankstation gebruiken en voor $5 AUD (€3) kun je douchen in een privé badkamer. Prima plek! Let op: je mag hier niet koken of een kopje koffie zetten, omdat het een tankstation is. Eet dus op een day use area en rijd daarna naar deze overnachtingsplek.

Dag 28: Magnetic Island

Highlights: Koala’s spotten bij de Fort Walk, op zoek naar Rock Wallabies, Horseshoe Bay
Afstand: 8 kilometer naar de ferry 
Overnachting: BP Service Station Idalia (gratis freedom camping)

Je bezoekt Townsville voornamelijk vanwege een trip naar Magnetic Island. Op dit fijne eiland kun je koala’s spotten bij de Fort Walk, op zoek naar Rock Wallabies in Geoffreys Bay en chillen bij de stranden in Horseshoe Bay en Picnic Bay. Kortom, genoeg te doen om je een dag te vermaken! Als je langer te tijd wil nemen, kun je er ook overnachten in één van de fijne hotels.

Tips voor de ferry naar Magnetic Island 

Er zijn twee ferry maatschappijen die de rit tussen Townsville en Magnetic Island maken. SeaLink is de bekendste optie voor voetgangers en brengt je voor $38 AUD heen en terug. De tweede optie is Magnetic Island Ferries. Op deze ferry kun je je auto meenemen, maar kun je ook als voetganger mee. Deze boot doet er 15 minuten langer over dan SeaLink, maar is iets goedkoper voor voetgangers: $34 AUD retour. Het grootste voordeel is dat je de camper voor de deur gratis op straat kunt parkeren. Op Magnetic Island reis je gemakkelijk rond met de bus. Boek je tickets voor de ferry vooraf online.

Waar te overnachten?

Wanneer je niet op Magnetic eiland slaapt, kun je ’s avonds weer bij het BP Service Station Idalia bij Townsville overnachten.

Dag 29: Townsville naar Halifax via Paloma NP

Highlights: Paloma National Park, Wallaman Falls
Afstand: 264 kilometer 
Overnachting: Reverview Park in Halifax (gratis freedom camping)

Vanuit Townville rijden we naar Paloma National Park. Hier heb je een aantal leuke natuurlijke bronnen waar je kunt zwemmen. Vervolgens rijden we naar de Wallaman Falls: de hoogste single drop waterval van Australië.

Gleeson’s Weir Viewing Platform: Krokodillen

Vlakbij Townsville kun je zoetwater krokodillen spotten bij Gleeson’s Weir (Maps). Dit is een onbekende plek bij toeristen en zit midden in een woonwijk. Als je vanaf het platform geen geluk hebt, kun je een klein stukje langs de rivier lopen. 

Paloma National Park

In het Paloma National Park heb je veel wandelingen en een aantal fijne plekken waar je kunt zwemmen. Neem vooral een duik bij Little Crystal Creek Bridge, Paradise Waterhole en de Rock Slides. Een mooie waterval om te bezoeken is de Jourama Falls.

Wallaman Falls 

Om de Wallaman Falls te zien moet je een stuk omrijden, maar het is het helemaal waard. Het is met 269 meter de hoogste permanente single drop waterval in Australië. Heel indrukwekkend!

Je kunt de waterval vanaf het platform bekijken bij de parkeerplaats. Als je hem van dichterbij wil zien, kun je de Jintao Walk doen. Hierbij loop je steil naar beneden naar de basis van de waterval waar je ook kunt zwemmen. Hierna loop je dezelfde route weer omhoog. De hele route is 4 kilometer. 

Waar te overnachtten?

Naast de Wallaman Falls zit een natuurcamping van de overheid waar je voor een paar euro kunt overnachten. Deze plek moet je wel van te voren online reserveren. Let op dat je in het natuurgebied geen internet hebt, dus reserveer vooraf. Wij hadden dit niet gedaan en besloten dus door te rijden naar een gratis freedom camping in Halifax. Ook hier kun je als je geluk hebt vanaf de brug krokodillen spotten!

Dag 30: Halifax naar Innisfail via Mission Beach

Highlights: Swimming holes, Mission Beach
Afstand: 210 kilometer 
Overnachting: Fred Drew Rest Area in Innisfail (gratis freedom camping)

Vanaf de gratis overnachtingsplek in Halifax reden we met een aantal tussenstops naar het mooie Mission Beach. We sliepen op een gratis plek in Innisfail ten noorden van Mission Beach.

Hinchinbrook Lookout 

Een korte stop vlak langs de Bruce Highway. Vanaf het eerste uitzichtpunt kijk je op elektriciteitskabels maar vanaf het tweede uitzichtpunt honderd meter verderop niet meer! 

Five Mile Creek Swimming Hole

In deze mooie swimming hole kun je goed terecht voor een verfrissende duik. Er zijn picknickbanken en toiletten dus je kunt er ook picknicken.

Cardwell Lookout + Spa Pool

In Cardwell heb je een mooie lookout en de bekende Spa Pool. Check bij je bezoek aan de Spa Pool vooraf de laatste recensies op Google Maps, want in de droge maanden kan de hele poel droog staan. 

Mission Beach 

Mission Beach is een relaxte kustplaats met mooie stranden. Ook kun je hier de cassowary spotten: het neefje van de emu met een soort “helm” op zijn kop. Je hebt onder andere kans om ze te zien bij de Licuala Day Use en de Lacey Creek Walk. Dit zijn korte wandelingen, dus zeker de moeite waard. 

Waar te overnachten?

In Mission Beach zit geen gratis overnachtingsplek, dus zijn wij door gereden naar de Fred Drew Rest Area in Innisfail. Een prima plek langs de weg. 

Dag 31 en 32: Wooroonooran National Park en Atherton Tableland 

Highlights: watervallen, mooie uitzichtpunten en zwemmen in zoetwater bronnen 
Afstand: 206 kilometer 
Overnachting: Babinda Rotary Park Campground en/of Greenpatch RV Park in Gordonvale

Wooroonooran National Park en Atherton Tableland liggen tegen elkaar aan en vormen een prachtig gebied dat helaas vaak wordt overgeslagen. Dat is zonde, want je hebt een prachtig regenwoud, mooie watervallen en heerlijke plekken om te zwemmen. Wij hebben hier twee dagen doorgebracht.

Wat te doen in Wooroonooran National Park?

Bezoek in Wooroonooran vooral Josephine Falls en de Babinda Boulders. Hier kun je lekker zwemmen. Vergeet bij de Babinda Boulders niet om naar de lookout te lopen. Als je trek hebt gekregen is Babinda Bakery een aanrader voor een goede lunch! 

Wat te doen in Atherton Tableland?

Je rijdt door het regenwoud omhoog naar Tableland, een soort plateau. Hier heb je een aantal toffe bezienswaardigheden, zoals de enorme Cathedral Fig Tree en Curtain Fig Tree. Let bij deze tweede plek goed op, want je zou zomaar boomkangoeroes kunnen spotten. 

In dit gebied heb je een aantal mooie watervallen. Wanneer je de Falls Drive doet, rijd je langs Milaa Milaa Falss, Zillie Falls en Ellinjaa Falls. Sommige watervallen hebben iets weg van de cenotes in Mexico! Een andere leuk plek om af te koelen en te picknicken is Lake Eacham. Tijd over? Yungaburra is een leuk dorpje en hier heb je ook een platypus viewpoint. 

Waar te overnachten? 

Er zijn geen gratis campings in deze natuurgebieden, maar wel in Innisfail, Babinda en Gordonvale. Plan je route en kijk welke camping het beste uitkomt. Let op: de camping in Gordonvale is dicht tussen december en maart.

Dag 33: van Atherton naar Cairns

De roadtrip langs de oostkust van Australië eindigt helaas in Cairns. Cairns is geen hele spannende stad, maar een prima plek om een dag te verblijven voordat je Australië verlaat. Een fijn hotel om bij te komen van de roadtrip is Travellers Oasis.


Meer lezen over Australië?

* Deze pagina kan affiliate links bevatten, bijvoorbeeld naar een hotel of product. Deze links helpen ons om een kleine commissie te verdienen, zonder dat dit jou extra geld kost.