Op de fiets langs wijngaarden: wijn proeven in Mendoza, Argentinië

Wanneer je een fles Malbec koopt in de Nederlandse supermarkt, is de kans groot dat hij uit Mendoza komt. In dé wijnstad van Argentinië moet je dus eigenlijk wel naar de wijngaarden gaan. De leukste manier om wijn te proeven in Mendoza is om op de fiets meerdere wijngaarden te bezoeken. In deze blog vertellen we je alles over hoe je zelf een dagtrip doet naar de Maipu vallei in Mendoza, Argentinië. 

Wijngaarden bezoeken in Mendoza: fietsen door de Maipu vallei

Hoe kom je in de Maipu vallei vanuit Mendoza?

De meeste wijngaarden liggen in de Maipu vallei, iets buiten de stad Mendoza. Je kunt ervoor kiezen om in Mendoza fietsen te huren, maar dan is het nog zo’n 20 kilometer fietsen naar de wijngaarden. De makkelijkere manier is om met de bus naar Maipu te gaan en daar fietsen te huren. De bussen 810, 811, 813 en 816 (express bus) vertrekken vanuit het centrum van Mendoza en stoppen allemaal vlakbij de fietsverhuurders. De rit duurt zo’n drie kwartier en je stapt uit bij het YPF tankstation. Het openbaar vervoer in Argentinië is heel goedkoop en je reist gemakkelijk met een SUBE kaart, de Argentijnse OV-chipkaart.

Prijs fietsen huren in de Maipu vallei

Wij huurden onze fietsen bij Maipu Bikes en vonden dit een fijn bedrijf, maar we hebben ook goede verhalen gelezen over Mr Hugo Bikes. Met onze blue dollar koers betaalden we omgerekend €7 per fiets. Voor vertrek krijg je een plattegrond mee en een uitleg over de verschillende wijngaarden die je kunt bezoeken. Als je laat zien dat je een fiets bij Maipu Bikes hebt gehuurd, krijg je op veel plekken korting op de proeverij. Wij waren in het laagseizoen (mei) in Mendoza en hoefden niet vooraf onze fietsen of wijnproeverijen te reserveren. In het hoogseizoen zou dit anders kunnen zijn.

Onze route door de Maipu vallei: de leukste plekken om wijn te proeven in Mendoza

Stop 1 – Bodega Tempus Alba

Wijn proeven Mendoza, Maipu Vallei

Tempus Alba ligt op 5 kilometer fietsen vanaf Maipu Bikes en was onze eerste stop. Hier kun je een korte self-guided tour doen langs de informatieborden en daarna op het mooie terras eindigen met een wijnproeverij. Tempus Alba is de meest chique en strakke wijngaard die wij hebben bezocht. Voor een proeverij met drie wijnen betaalden we met de blue dollar koers omgerekend slechts €2,50 per persoon. Dit is inclusief 15% korting van Maipu Bikes.

Stop 2: Bodega Viña el Cerno 

Viña el Cerno ligt direct tegenover Tempus Alba en heeft meer een boerderij vibe. Bij de proeverij krijg je drie verschillende wijnen te proeven, waaronder ook een zoete witte wijn. Ook hier kregen we 15% korting en betaalden we omgerekend €2,50 per persoon. Viña el Cerno is de meest kleinschalige wijngaard die wij hebben bezocht.

Stop 3: Mevi Bodega Boutique

Wijngaard mendoza, maipu vallei

Mevi ligt op 850 meter fietsen van Viña el Cerno en heeft een terras met een prachtig uitzicht op de wijngaarden en bergen. Bij deze proeverij mag je zelf drie wijnen uitkiezen die je wil proberen. Wat je in ieder geval niet mag missen zijn de (carne) empañadas, want die zijn hier echt top! De kaasplank kun je beter overslaan. Wederom kregen we 15% korting en daarmee kostte een wijnproeverij €2,50 per persoon. 

Stop 4: La Melesca Resto

De Maipu vallei staat niet alleen bekend om de wijn, maar ook om de olijfolie. Een leuke stop op de terugweg is dan ook La Malesca. Hier kun je voor €2 per persoon een goede olijfolie proeven met wat brood. Je krijgt er ook nog een glaasje rode wijn bij. La Melesca ligt op 2 kilometer fietsen van Mevi. Hierna is het nog 4 kilometer fietsen naar Maipu Bikes.  

Andere leuke wijngaarden in de Maipu vallei

wijngaard maipu vallie Mendoza

Als je energie over hebt én nog recht kunt fietsen, zijn Domiciano en La Rural ook nog leuke wijngaarden om langs te gaan. Bij beide plekken worden op vaste tijden rondleidingen gegeven. Dit is erg leuk als je meer wil leren over het maken van wijn! Ook kun je hier natuurlijk weer wijn proeven en kopen.

Stop 5: Happy hour bij Maipu Bikes

Als alle wijnproeverijen in Mendoza hebt gehad, lever je de fiets weer in bij Maipu Bikes. Elke dag houdt de eigenaar tussen 17:00 en 18:00 een happy hour inclusief muziek en gratis wijn. Dit is zeker niet de beste wijn die je die dag zult drinken, maar het is wel erg gezellig. Vervolgens kun je vanaf de overkant van de straat de bus weer terugnemen naar het centrum van Mendoza of een uber bestellen. 


Meer lezen over Argentinië?