Wat te doen in Wilsons Promontory in Australië?

Wilsons Promontory, ook wel te Prom genoemd, is een gaaf nationaal park waar je onder andere kangoeroes, wallaby’s, emoes en wombats kunt spotten. Daarnaast heb je een aantal prachtige wandelingen, mooie uitzichtpunten en fijne stranden. Kortom, één van de tofste bezienswaardigheden in Australië! In deze blog lees je wat er allemaal te doen is in Wilsons Promontory.

Hoe bezoek je Wilsons Promontory?

De makkelijkste manier om Wilsons Promontory te bezoeken is met eigen vervoer, zoals een auto of camper. Dit nationale park ligt bijvoorbeeld perfect op de route tussen Melbourne en Sydney. Wanneer je niet over eigen vervoer beschikt, is het park ook goed te bezoeken met een dagtrip vanuit Melbourne.

Waar te overnachten in Wilsons Promontory?

In Wilsons Promontory zijn geen gratis kampeerplekken. Op WikiCamps staat een freedom campsite aangeven bij de Overnight Hikers’ Carpark, maar hier mogen eigenlijk alleen wandelaars parkeren die een meerdaagse hike in het park aan het doen zijn. Om hier te mogen parkeren hebben zij een vergunning nodig. 

Wij kozen ervoor om bij Tidal River te kamperen. Dit is een enorme camping in het national park met 400 plekken, maar die wel ontzettend ruim opgezet is. Ook hebben ze lekkere warme douches en kun je vanaf de camping rond zonsondergang goed wombats spotten. Voor één nacht op een kampeerplek zonder stroom betaalden wij in het laagseizoen $32 AUD (€19,20). Als je in het weekend of hoogseizoen reist, is het slim om vooraf te reserveren op parks.vic.gov.au.

Wat te doen in Wilsons Promontory: de leukste activiteiten

In Wilsons Promontory kun je je gemakkelijk twee volle dagen vermaken. Als je van wandelen houdt, zelfs nog meer. Dit zijn de leukste dingen om te doen in Wilsons Promontory.

1. Begin met de Prom Wildlife Walk

Eén van de leukste dingen om te doen in Wilsons Promontory is de Prom Wildlife Walk. Hier zie je tientallen kangoeroes en wallaby’s en heb je kans om emoes en wombats te spotten. Het is een vlakke wandeling van 2.3 kilometer en duurt 30 tot 45 minuten. Een must!

2. Bekijk het uitzicht op Picnic Bay en Whisky Bay

Het uitzichtpunt over Picnic Bay en Whisky Bay is slechts 300 meter lopen vanaf de parkeerplaats en is erg mooi. Je kunt er ook voor kiezen om naar Picnic Bay te lopen vanaf Norman Beach. Eén kant op duurt die wandeling zo’n drie uur en hierbij kom je langs vier stranden.

3. Ga wombats spotten!

Wombat Wilsons Promontory

In Tidal River, het middelpunt van Wilsons Promontory, vind je het bezoekerscentrum, het startpunt van allerlei wandelingen en de camping. Het is de perfecte plek om wombats te spotten, het grazende neefje van de koala. Je kunt ze met wat geluk zien bij de Loo-Errn Boardwalk, maar je hebt de meeste kans op de camping zelf. Rond zonsondergang zagen wij er een stuk of tien!

4. Wandel naar Pillar Point

Vanaf de camping loop je in 1.5 uur naar Pillar Point en weer terug. Een lekkere wandeling met indrukwekkend uitzicht over Norman en Squeeky Beach. Onderweg kun je wallaby’s tegenkomen.

5. Wandel van Darby River naar Fairy Cove

Een andere mooie wandeling in Wilsons Promontory is die van Darby River naar Fairy Cove, een strand tussen de rotsen. Hierna loop je dezelfde weg weer terug. Reken op ongeveer 1.5 tot 2 uur retour. Je kan de wandeling ook langer maken door Tongue Point mee te pakken.

6. Beklim Mount Oberon of bezoek het uitzichtpunt

Mount Oberon is een hoge berg in Wilsons Promontory. Halverwege Mount Oberon heb je een parkeerplaats met een viewpoint: Telegraph Saddle. Wij zijn alleen naar dit uitzichtpunt geweest, maar je kunt Mount Oberon ook te voet verder beklimmen tot de top. Om omhoog en naar beneden te lopen, heb je zo’n twee uur nodig. Vanaf de top heb je het beste uitzicht in heel Wilsons Promontory!

7. Ontdek de zandduinen van de The Big Drift

Vlak naast de uitgang van het park ligt de Big Drift Track. In een half uurtje loop je naar de enorme zandduinen. Je bent nooit te oud om van een hoog zandduin af te rennen, toch? 😉


Meer lezen over Australië?

* Deze pagina kan affiliate links bevatten, bijvoorbeeld naar een hotel of product. Deze links helpen ons om een kleine commissie te verdienen, zonder dat dit jou extra geld kost.