Roadtrip Nieuw-Zeeland: route voor het Zuidereiland in 3 weken

Een roadtrip door Nieuw-Zeeland is een ongekend mooi avontuur. De natuur is adembenemend en je kunt volop genieten van de vrijheid van je eigen vervoer. Een route uitstippelen voor een rondreis over het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland, kan nogal een uitdaging zijn. Om je hierbij te helpen hebben wij onze volledige route uitgeschreven, inclusief overnachtingsplekken en stops die de moeite waard zijn. Lees dus snel meer over onze route over het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland.

Alles wat je wil weten over wildkamperen in Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland is, samen met Australië, misschien wel één van de makkelijkste kampeerlanden ter wereld. Toch zul je vooraf misschien wat vragen hebben. Welke camper-verhuurder kies je? Hoe vind je gratis kampeerplekken? Mag je overal wildkamperen? Waar kun je douchen? Waar haal je de goedkoopste boodschappen en benzine? Alles wat je wil weten over kamperen in Nieuw-Zeeland lees je hier.

Budget voor een roadtrip door Nieuw-Zeeland 

Wat kost een roadtrip door Nieuw-Zeeland? Dat Nieuw-Zeeland geen goedkoop land is, mag duidelijk zijn. Toch kun je de kosten redelijk beperken. Benieuwd wat wij precies hebben uitgegeven tijdens onze drie weken op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland? Bekijk dan dit artikel.

Route op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland in 3 weken

Dag 1: Een dag in Christchurch (zonder camper)

Wanneer je aankomt in Nieuw-Zeeland zou je natuurlijk het liefst direct met je route over het Zuidereiland willen beginnen. Omdat je waarschijnlijk een lange reis achter de rug hebt, is het toch verstandiger om eerst één nacht in Christchurch te blijven en een beetje uit te rusten.

Leuke dingen om in Christchurch te doen, zijn een wandeling door de botanische tuinen en een bezoek aan de Riverside Market. Op deze indoor markt scoor je allerlei lekker eten. The Butcher’s Pie Shop net buiten de markt verkoopt heerlijke Nieuw-Zeelandse pies. Wij waren erg fan van de New York pepper steak pie. Op zaterdagochtenden is er een leuke farmer’s market in de stad.

Waar te overnachten in Christchurch?

Accommodaties in Nieuw-Zeeland zijn relatief prijzig. Wij sliepen voor €22,20 per persoon per nacht in een vierpersoonskamer in het Urbanz Christchurch Hostel. Een fijn hostel met goede bedden, warme douches en een grote keuken en woonkamer.

Dag 2: Christchurch naar Banks Peninsula

Highlights: Banks Peninsula, Akaroa 
Afstand: 80 kilometer 
Overnachting: Akaroa Freedom Camping Area (alleen voor self-contained campers)

Tijd om je camper of auto op te halen! De eerste stops zijn waarschijnlijk het benzinestation en de Pak ’n Save, de goedkoopste supermarkt in het land. Hierna kan je beginnen aan je roadtrip route over het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland! 

Banks Peninsula en Akaroa

Banks Peninsula Nieuw-Zeeland

Op de eerste dag deden wij het rustig aan en reden we naar Banks Peninsula. Dit ligt op 80 kilometer van Christchurch, waardoor het een mooie afstand is om gewend te raken aan je camper. Op weg naar het schiereiland rijd je door groene heuvellandschappen met mooie uitzichtpunten. Je eindigt in het schattige dorpje Akaroa, een van origine Franse nederzetting wat nog goed terug te zien is. 

Waar te overnachten op Banks Peninsula?

De gemeente van Akaroa heeft een aantal gratis freedom campsites beschikbaar gesteld aan de haven. Hier mag je alleen staan met een self-contained camper. Het is niet de mooiste kampeerplaats van je rondreis door Nieuw-Zeeland, maar het is gratis en er zijn toiletten en drinkwater aanwezig. 

Dag 3: Banks Peninsula naar Lake Pukaki 

Highlights: Scenic route naar Lake Tekapo, Lake Pukaki
Afstand: 322 kilometer 
Overnachting: The Pines – Lake Pukaki (alleen voor self-contained campers)

Vandaag staat een flinke rit op het programma, maar wel één met een prachtige route. Neem vanaf de snelweg de afslag naar Geraldine en rijd vanaf daar over de scenic route naar Lake Tekapo. De route is prachtig en de besneeuwde bergtoppen komen steeds dichterbij. Stop onderweg vooral bij een aantal uitzichtpunten.

Lake Tekapo

Lake Tekapo Nieuw-Zeeland

Dit helderblauwe meer is met de besneeuwde bergtoppen op de achtergrond een heel mooi plaatje. Loop vooral ook even naar The Church of the Good Shepherd, een schattig kerkje aan het meer. 

Lake Pukaki

Vanaf Lake Tekapo is het een half uurtje rijden naar Lake Pukaki. Dit meer wordt een stuk minder bezocht dan Lake Tekapo, maar is minstens net zo mooi. Op een heldere dag kun je Mount Cook in de verte zien. Aan de hele oostkant van het meer mogen self-contained campers wildkamperen. 

Waar te overnachten bij Lake Pukaki? 

Aan de hele oostkant van Lake Pukaki mogen self-contained campers gratis wildkamperen. Dit was in Nieuw-Zeeland absoluut onze favoriete kampeerplek van onze route over het Zuidereiland, omdat je hier midden in de prachtige natuur staat. Toen wij er waren, waren we de enige kampeerders aan het hele meer en konden we een mooi plekje uitzoeken. Wildkamperen op zijn best! Aan het begin van het meer zit een composttoilet op een parkeerplaats. Op deze parkeerplaats mag je niet overnachten.

Dag 4: Lake Tekapo naar Mount Cook National Park 

Highlights: Uitzichtpunten, Mount Cook National Park, Sealy Tarns hike 
Afstand: 71 kilometer
Overnachting: DOC camping White Horse Hill (voor zowel non-self-contained als self-contained kampeerders) 

Het is slechts een uurtje rijden van de kampeerplek aan Lake Tekapo naar Mount Cook National Park. Onderweg kom je langs een aantal mooie uitzichtpunten, zoals Peter’s Lookout. In het National Park zijn veel mooie wandelingen te doen, waarvan de Hooker Valley Track de populairste is. Hierdoor kun je deze hike beter zo vroeg mogelijk op de dag doen om de drukte voor te zijn. Wij besloten daarom om deze op dag 5 te doen.

Sealy Tarns Hike

Ons plan was dus om deze dag de Sealy Tarns hike te doen: een route van iets meer dan 5 kilometer waar je zo’n 4 uur over doet. Helaas stormde het de hele dag en moesten we deze wandeling overslaan. Wel zijn we nog vanaf de camping naar Kea Point gelopen, vanaf waar je een mooi uitzicht hebt op de gletsjer. 

Waar te overnachten in Mount Cook National Park?

In Mount Cook National Park kun je niet gratis wildkamperen. De beste optie is de DOC camping White Horse Hill. Deze camping ligt op een mooie plek tussen de bergen én vlak naast de start van de Hooker Valley Track. Ideaal! Een overnachting kost $15 NZD (€8,50) per volwassene. Er zijn toiletten en een public shelter. 

Tip: Zin in een warme douche in Mount Cook National Park? In het visitor centre in Aoraki kun je warm douchen voor $2 NZD (€1,15) per drie minuten. 

Dag 5: Mount Cook National Park naar Moeraki

Highlights: Hooker Valley track, Tasman Lake, Moeraki boulders
Afstand: 267 kilometer
Overnachting: Katiki Beach North Reserve Rest Stop (alleen voor self-contained campers)

Op deze dag begonnen we met de Hooker Valley Track en bezochten we het uitzichtpunt op Tasman Lake. Hierna reden we een flink stuk naar de kust, zodat we de volgende dag zo dicht mogelijk bij Dunedin waren om aan de Southern Scenic Route te kunnen beginnen.

Hooker Valley Track

Hooker Valley Hike

Om 8:00 uur begonnen we aan de Hooker Valley Track, de populairste hike in Mount Cook NP. Het is een gemakkelijk, vlak pad door een mooie vallei dat omringd wordt door besneeuwde bergen. De route eindigt bij Hooker Lake, vanaf waar je een indrukwekkend uitzicht hebt op Mount Cook. Wanneer je genoeg hebt genoten van het uitzicht, loop je weer dezelfde weg terug naar de camping.

De hele route is 10.7 kilometer en je doet er zo’n 2.5 tot 3 uur over. Het is slim om vroeg te beginnen als je de drukte voor wilt zijn, want op onze terugweg werd het behoorlijk druk op het pad. 

Tasman Lake

Tasman Lake Nieuw-Zeeland

Vanaf White Horse Hill is het een klein stukje rijden naar de parkeerplaats bij Tasman Lake, waarna het 15 minuten lopen is naar het uitzichtpunt. Ook dit meer is helderblauw en ontzettend indrukwekkend met alle besneeuwde bergen eromheen.

Moeraki Boulders

Moeraki Boulders

Na een flink stuk rijden richting de kust, kwamen we aan bij de Moeraki Boulders. Dit zijn enorme ronde gesteenten midden op het strand. Hoe deze stenen zich precies hebben gevormd, is tot op de dag van vandaag niet helemaal duidelijk. Een bijzondere plek om even te zien!

Waar te overnachten in Moeraki?

Ons plan was om zo dicht mogelijk bij Dunedin te eindigen, omdat we de volgende dag aan de Southern Scenic Route wilden beginnen die vanaf daar start. We kwamen terecht op de gratis wildkampeer-plek Katiki Beach North Reserve Rest Stop aan een strand onder Moeraki. Een mooie locatie met twee wc’s, maar kamperen is alleen toegestaan voor self-contained campers.

Southern Scenic Route: een onontdekte parel op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland

De Southern Scenic Route is een route van ruim 600 kilometer tussen Dunedin en Queenstown waarbij je een flink stuk langs de zuidkust rijdt. Dit deel van Nieuw-Zeeland wordt door de meeste toeristen overgeslagen. Ontzettend zonde! Want het is een prachtige route met leuke stops. Wij reden in drie dagen van Moeraki naar Te Anau. Vanaf hier maakten we een uitstapje naar Milford Sound en vervolgens reden we het laatste deel van de Southern Scenic Route van Te Anau naar Queenstown. Wat ons betreft is deze route een must tijdens je rondreis over het het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland!

Dag 6: Moeraki naar Owaka (Southern Scenic Route dag 1)

Highlights: Dunedin, Tunnel beach, Nugget Point
Afstand: 180 kilometer
Overnachting: Owaka Freedom Camping Site (alleen self-contained campers toegestaan)

Op onze eerste dag van de Southern Scenic Route reden we van Moeraki naar Owaka. Breng een bezoek aan Dunedin en stop op de vele unieke plekken langs deze route.

Dunedin

De Southern Scenic Route start officieel in Dunedin. Dunedin is een leuke stad om even doorheen te lopen en een goede plek om nog wat boodschappen in te slaan bij de Pak ’n Save. Dunedin is ook recordhouder van de steilste straat ter wereld, namelijk Baldwin street. Hier moet je natuurlijk even overheen lopen!

Tunnel beach

Tunnel Beach Southern Scenic Route

Tijd om te beginnen aan de Southern Scenic Route! De eerste stop op de route is Tunnel Beach. Wanneer je naar beneden wandelt, kun je daar via een korte tunnel zo het strand oplopen. Een ontzettend toffe en indrukwekkende plek!

Roaring bay

Deze baai is de woonplaats van de yellow-eyed pinguïns, de zeldzaamste pinguïns ter wereld. Als je geluk hebt, kun je ze vanaf hier spotten! De grootste kans om de pinguïns te zien, is aan het einde van de middag. 

Nugget Point

Nugget Point is misschien wel één van de mooiste plekken van de Southern Scenic Route. Het heeft een mooie vuurtoren, steenformaties in het water en een blauwe zee. Allemaal ingrediënten voor een mooi plaatje. Wij zagen hier ook een zeeleeuw voorbij zwemmen!

Waar te overnachten in Owaka?

Wij besloten om te overnachten op de gratis freedom camping in Owaka, een klein dorp op de route. De gemeente heeft zo’n acht parkeerplaatsen beschikbaar gesteld naast een weiland. Dit is alleen toegestaan voor campers die self-contained zijn. In het park drie minuten verderop zijn schone wc’s en in Catlins Inn kun je voor $5 NZD (€2,75) per persoon warm douchen. 

Dag 7: Owaka naar Invercargill (Southern Scenic Route dag 2)

Highlights: McLean falls walk, Curio Bay, Petrified Forest
Afstand: 258 kilometer 
Overnachting: Orepuki – Monkey Island freedom camping (voor zowel non-self-contained als self-contained kampeerders)

Een volle, maar leuke dag waarop we van onze kampeerplek in Owaka naar een kampeerplek onder Invercargill reden. Onderweg hadden we een aantal mooie stops bij watervallen, uitzichtpunten en baaien. 

Purakaunui Falls

De eerste stop van de dag was Purakaunui Falls. Deze mooie waterval ligt relatief dichtbij de weg, waardoor je binnen 15 minuten weer terug bij je auto bent. Een leuke korte stop om de dag mee te beginnen.

Florence Hill Lookout

Florence Hill Lookout, Nieuw-Zeeland

Stop onderweg vooral even bij Florence Hill Lookout. Vanaf hier heb je namelijk een mooi uitzicht over Tautuku Bay.

McLean falls walk 

Deze 22 meter hoge waterval is zeker de moeite waard! In 40 minuten loop je over een gemakkelijk bospad naar de waterval en weer terug. 

Curio Bay – Petrified Forest

Petrified Forest

In Curio Bay zijn een aantal leuke dingen te doen. Allereerst kun je hier over een 170 miljoen jaar oud gefossiliseerd bos lopen (petrified forest). De bomen zijn versteend, waardoor je hier nog hele oude boomstammen zit liggen. Heel bijzonder! Aan de overkant van de weg vind je ook nog het living forest, waar je een rondje van 20 minuten kunt lopen. Ten slotte is er ook nog een pinguïn walk. 

Slope Point 

Slope Point is het zuidelijkste puntje van het vaste land van Nieuw-Zeeland. Je vindt hier een wegwijzer naar allerlei plekken met het aantal kilometers erop. Zelf hebben wij deze stop overgeslagen. 

Bluff

Terwijl Slope Point het echte zuidelijkste puntje van Nieuw-Zeeland is, is Bluf de zuidelijkste nederzetting van Nieuw-Zeeland. Ook hier vind je een wegwijzer met de afstanden naar allerlei plekken op de wereld. Bluf zelf is een behoorlijk industrieel dorp en je moet er een redelijk stuk voor omrijden. Wat ons betreft is dit geen must-see. 

Invercargill

Invercargill is de grootste stad in dit deel van Nieuw-Zeeland. Hier kun je onder andere weer wat boodschappen inslaan en even de stad bekijken. 

Tip: Op zoek naar een warme douche? Bij het zwembad Splash Palace in Invercargill mag je voor $3,50 NZD (€1,95) per persoon gebruik maken van de privédouches. En, zonder tijdslimiet! 

Te Hikoi Southern Journey Heritage Museum 

Dit kleine museum in Riverton vertelt meer over de Maori’s in dit gebied en de invloed van de Europese kolonisten. Een mooi museum waar een bezoek ongeveer 45 minuten duurt. Let op: sluit al om 16:00.

Waar te overnachten in Invercargill?

Wij besloten om vlak na Invercargill op een gratis wildkampeer-plek te gaan staan. We eindigden bij Orepuki – Monkey Island, een plek aan het strand waar alle soorten kampeerders mogen overnachten. In de zomer kunnen hier zandvliegen zijn, maar in de lente (oktober) was het goed te doen. Een fijne plek, inclusief wc’s. 

Dag 8: Invercargill naar Manapouri / Te Anau (Southern Scenic Route dag 3)

Highlights: Clifden caves, Te Anau
Afstand: 103 kilometer
Overnachting: Possum Lodge Camping (betaalde camping met kampeerplekken en accommodaties)

Een korte reisdag van de Monkey Island freedom camping naar Manapouri. Je kunt er ook voor kiezen om in het iets drukkere Te Anau te verblijven. Wij lastten deze stop in, omdat wanneer we in één keer door zouden rijden naar Milford Sound we te weinig tijd hadden om alle stops en wandelingen te doen die we wilden.

Gemstone beach

Vlakbij Monkey Island ligt gemstone beach. Als je geluk hebt, kun je op dit strand semi-waardevolle edelstenen vinden zoals granaat, jaspis, kwarts en nefriet.

Clifden caves

De Clifden caves worden weinig bezocht, maar zijn een toffe stop. Je kunt namelijk een heel stuk door de grot lopen, klimmen en deels kruipen totdat je er 300 meter verderop aan de andere kant weer uitstapt. 

De doorgangen zijn soms best klein, dus dit is niet geschikt voor mensen met claustrofobie. Je kunt ook een klein stukje de grot inlopen tot het te nauw wordt en vervolgens dezelfde weg weer teruglopen. Een bezoek aan deze grot duurt zo’n 40 minuten. Ga niet alleen naar binnen en neem een zaklamp mee. 

Te anau

Het gezellige dorpje Te Anau ligt aan het gelijknamige Lake Te Anau. Dit is het toeristisch centrum van deze regio en vanaf hier kun je ook allerlei tours boeken. 

Tip: Voor een lekkere hartige pie kun je goed terecht bij Miles Better Pies.

Waar te overnachten in Manapouri/Te Anau?

In het hele gebied tussen Manapouri en Milford Sound kun je niet gratis wildkamperen. Je zult hier dus op een camping moeten overnachten. Wij kozen voor een camping in Manapouri, maar je kunt ook in het iets drukkere Te Anau verblijven. In Manapouri sliepen wij voor $20 NZD per persoon (€11) op een kampeerplaats zonder stroom bij de Possum Lodge. De camping ligt aan het meer, heeft fijne douches, een keuken en een tafeltennis- en tafelvoetbaltafel. Ze verhuren hier naast kampeerplekken ook verschillende soorten huisjes. Bekijk hier de actuele prijzen en beschikbaarheid.

Dag 9: Manapouri naar Fiordland National Park

Highlights: Kepler track, Lake Mistletoe track, Eglinton Valley, Mirror Lakes 
Afstand: 98 kilometer
Overnachting: DOC camping Cascade Creek (zowel niet-self-contained als self-contained toegestaan)

Deze dag reden we, na een stuk van de Kepler Track gelopen te hebben, van Manapouri naar Cascade Creek. Dit was onze uitvalsbasis voor de Milford Sound cruise de volgende dag. Onderweg zijn er uiteraard weer mooie wandelroutes en uitzichtpunten.

Kepler Track

Vanaf de camping in Manapouri rijden we naar de parkeerplaats van de Kepler track. Wanneer je de hele Kepler track wil lopen, heb je minstens drie dagen nodig en moet je ruim van te voren het één en ander vastleggen. Gelukkig kun je ook delen van deze populaire hike lopen. Op Alltrails vind je een aantal routes. Wij liepen vanaf de parkeerplaats (Maps) naar Brod Bay en weer terug. Een mooie vlakke bosroute van in totaal drie uur. Als je tijd en zin hebt, kun je de route natuurlijk langer maken.

Lake Mistletoe 

Lake Mistletoe, Nieuw-Zeeland

Na de Kepler track stap je weer voor een half uur de auto in voor een kort ritje naar Lake Mistletoe. Hier kun je een korte wandeling maken van 30-45 minuten en eventueel picknicken bij het uitzichtpunt.

Te Anau Downs

Een kilometer verderop ligt het uitzichtpunt Te Anau Downs. Een mooie plek om even te stoppen en een foto te maken van het meer. 

Eglinton Valley viewpoint 

Wanneer je de weg blijft volgen, kom je vanzelf langs Eglinton Valley viewpoint. Dit is een grote open plek, dat wordt omringd door bergen. Een prachtig stukje natuur! 

Mirror Lakes

Mirror Lakes is het laatste uitzichtpunt van vandaag. Via een korte boardwalk kom je bij een meer met daarachter de mooie bergen. Vanaf hier is het nog een klein stukje rijden naar de overnachtingsplek.

Waar te overnachten in Fiordland National Park?

In het gebied rondom Milford Sound is wildkamperen niet toegestaan. De DOC camping die het dichtst bij Milford Sound ligt, is de Cascade Creek Camping. Hier slaap je voor $15 NZD (€8,25) per persoon op een mooie plek tussen de bergen. De camping is ruim opgezet en er zijn veel plaatsen. Vanaf hier is het nog anderhalf uur rijden naar Milford Sound. 

Tip: Ben je vroeg aangekomen op de camping en heb je nog zin in een wandeling? Naast de camping zit de Lake Gunn Nature Walk, een rondje van 45 minuten door het bos. Alle bomen zijn volledig bedekt met mos, waardoor het bos iets sprookjesachtigs heeft. 

Dag 10: Milford Sound en richting Queenstown

Highlights: Milford Sound Cruise, Key Summit Hike
Afstand: 237 kilometer
Overnachting: Lumsden Car Park (zowel niet-self-contained als self-contained toegestaan)

Maak je klaar voor een lange, maar leuke dag! We beginnen met een cruise over Milford Sound, misschien wel het bekendste natuurgebied op deze route door het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. Hierna lopen we de mooie Key Summit Hike. In de middag rijden we zo ver mogelijk door naar Queenstown, omdat campings rondom Te Anau prijziger zijn en we daar gratis kunnen overnachten. 

Milford Sound

Een cruise langs de fjorden van Milford Sound is een must tijdens je reis door Nieuw-Zeeland. Het uitzicht is fantastisch en onderweg kun je pinguïns, zeehonden en dolfijnen spotten. Wij hadden geluk en zagen ze alle drie. Alhoewel het een populaire toeristische attractie is, is er wel degelijk een manier om de ergste drukte voor te zijn. Hierbij onze tips voor Milford Sound:

  1. Boek de vroegste cruise!
    De vroegste cruise is die van Mitre Peaks en vertrekt om 8:50. De eerstvolgende cruise gaat pas na tienen, dus is het lekker rustig op het water. Daarnaast heeft Mitre Peaks de kleinste boot, waardoor het ook aan boord lekker rustig is. Toen wij rond 11 uur weer wegreden kwamen busladingen met toeristen aan. Die wil je natuurlijk het liefste voor zijn.
  2. Boek de goedkoopste tickets voor Milford Sound een paar dagen van te voren via BookMe 
    De goedkoopste tickets voor Milford Sound Cruises boek je op bookme.co.nz. De meeste cruises starten vanaf $145 NZD (€80) per persoon, maar op deze site kun je al tickets kopen vanaf $85 NZD (€47) per persoon. Een lekkere korting dus! Wij boekten via deze site onze tickets voor de Mitre Peaks tour en kunnen bevestigen dat het top werkt.

The Chasm 

Na de Milford Sound cruise, rijden we richting Queenstown en maken we onderweg een paar leuke stops. De eerste stop is the Chasm: een korte wandeling van tien minuten naar een waterval. Door een grote storm drie jaar geleden is een deel van het pad nog steeds niet begaanbaar. Toch is het een stop waard, al is het maar om de bedreigde Nieuw-Zeelandse kea vogel te spotten. Ze zitten hier onder andere op de parkeerplaats! 

Key Summit Hike 

Key Summit Hike Nieuw-Zeeland

Als je één wandeling doet in het Fiordland National Park, dan is dit een hele goede keuze. Deze wandeling duur 2,5 tot 3 uur en heeft een fijne geleidelijke stijging. Op de top heb je een 360 graden uitzicht op alle bergen in de omgeving. Een ontzettend mooie hike!

Waar te overnachten tussen Te Anau en Queenstown?

Na de Key Summit Hike reden wij door naar Lumsden, waar we op een gratis wildkampeer-plek stonden. Op deze plek in het centrum van Lumsden mogen ook niet-self-contained campers overnachten. Dit is de eerste gratis kampeerplek op weg naar Queenstown.

Dag 11: Lumsden naar Queenstown

Highlights: Wakatipu Lake, Queenstown en Fergburger
Afstand: 132 kilometer 
Overnachting: Freedom camping bij Kawarau Bridge Historic Reserve (alleen self-contained campers toegestaan) 

Het is een korte reisdag van Lumsden naar het gezellige Queenstown. Onderweg kom je langs het mooie Wakatipu Lake, met een aantal uitzichtpunten die zeker de moeite waard zijn. 

Wakatipu Lake

Vanaf Lumsden is het 62 kilometer rijden naar Wakatipu Lake. Uitzichtpunten langs het meer die de moeite waard zijn, zijn Wakatipu lookout en Devil’s Staircase.

Wye Creek Track

Wye Creek Track, Queenstown

Voor een mooi uitzicht over Wakatipu Lake en Queenstown, kun je de Wye Creek Track doen. Wij deden deze wandeling tot aan het helikopterplatform. Om omhoog en weer naar beneden te lopen, ben je zo’n 1,5 á 2 uur bezig. 

Queenstown

Queenstown is een gezellige stad met een levendig centrum. Er zijn genoeg winkeltjes, restaurants en terrasjes. Wandel vooral ook even door het mooie stadspark Queenstown Gardens.

Tip: Je kunt gratis parkeren in Hallenstein Street!

Fergburger

Bij Fergburger eet je volgens velen de lekkerste hamburgers ter wereld. Of die claim écht waar is weten we niet, maar we kunnen in ieder geval bevestigen dat de hype helemaal terecht is. De burgers zijn heerlijk! Je kunt ze afhalen en lekker aan het water opeten. 

Waar te overnachten in Queenstown?

Rondom Queenstown zijn er voornamelijk betaalde campings. De enige gratis freedom camping die wij konden vinden, was bij AJ Hackett Kawarau Bungee Centre op 20 minuten rijden vanuit de stad. Je mag hier tussen 18:00 en 8:30 staan, maar in onze ervaring wordt er niet echt nauwkeurig op de tijden gelet. Er zijn toiletten aanwezig. Een prima gratis optie wat ons betreft.

Dag 12: Hiken in Queenstown 

Highlights: Ben Lomond Hike
Afstand: 47 kilometer 
Overnachting: Freedom camping bij Kawarau Bridge Historic Reserve (alleen self-contained campers toegestaan) 

Ons oorspronkelijke plan was om deze dag richting Glenorchy te gaan om een deel van de Routeburn Track te lopen. Uiteindelijk hadden we geen zin om de 70 kilometer (enkele reis) naar Glenorchy te rijden voor een hike en besloten we het dichter bij huis te zoeken met de Ben Lomond Hike. Als je de tijd hebt, schijnt Glenorchy wel een aanrader te zijn.

Ben Lomond Hike 

Ben Lomond hike, Queenstown

Vanaf het centrum van Queenstown loop je zo de Ben Lomond op. Wij zijn gestopt bij de Ben Lomond Saddle, waar we in totaal vijf uur over deden inclusief lunch- en fotopauzes. Drie uur stijgen, twee uur dalen. Als je de top van Ben Lomond nog mee wil pakken, moet je minimaal één uur extra rekenen. Het is een pittige, maar mooie hike met indrukwekkend uitzicht!

Alpine Aqualand – zwembad 

Na de pittige Ben Lomond hike waren we op zoek naar een douche. We zagen dat je bij het zwembad in Queenstown voor $7,50 NZD (€4,15) kunt douchen, maar voor $8 NZD (€4,40) ook gebruik kunt maken van de binnenzwembaden. Het was een koude dag en na die hike vonden we een hottub erg goed klinken. Na een paar uur in het zwembad konden we hier gelijk douchen. Een aanrader dus!

Tip: Als je alleen op zoek bent naar een douche, is Jucy Snooze in Queenstown een betere optie. Hier kun je onbeperkte tijd douchen voor $5 NZD (€2,75).

Waar te overnachten in Queenstown?

Ook deze nacht stonden wij weer op de gratis freedom camping naast AJ Hackett Kawarau Bungee Centre.

Dag 13: Queenstown naar Wanaka 

Highlights: Arrowtown, Crown Range Road, Wanaka
Afstand: 81 kilometer
Overnachting: Red Bridge Reserve freedom camping (alleen self-contained campers toegestaan)

Op deze dag reden we van Queenstown naar Wanaka en maakten we nog een stop in Arrowtown, een leuk historisch dorpje. Wanaka is bekend vanwege #ThatWanakaTree, de boom midden in het meer.

Arrowtown

Arrowtown is één van de weinige dorpen/steden in Nieuw-Zeeland met een gezellig historisch centrum. Ook al is het praktisch maar één straat, is het een leuke plek om doorheen te lopen en om op één van de terrasjes te zitten. Bezoek vooral ook Chinese Village en leer meer over de geschiedenis van Chinese mijners in het kleine Arrowtown.

Crown Range Road

Vanaf Arrowtown rijden we over de Crown Range Road naar Wanaka. Dit is een scenic route en is een stuk mooier dan de snelweg. Onderweg zijn er een aantal uitzichtpunten waar je zeker even moet stoppen om van het uitzicht te genieten.

Wanaka

Wanaka tree, nieuw-zeeland

Het kleine dorpje Wanaka heeft een gezellige sfeer. Het is met name bekend van #ThatWanakaTree, de boom die midden in het meer staat. Tenminste, de boom lijkt op foto’s midden in het meer te staan maar in werkelijkheid staat hij een paar meter van de kant af. 

Tip: Voor heerlijke hartige pies moet je bij the Doughbin Bakery & Cafe zijn!

Wijnproeverij bij Rippon

Op vijf minuten rijden vanaf Wanaka zit Rippon, een mooie wijngaard waar je een gratis wijnproeverij kunt doen. Achteraf kun je een kleine donatie doen waarvan je zelf het bedrag bepaalt. Let op: je moet vooraf online een tijdslot reserveren. 

Waar te overnachten in Wanaka?

Deze nacht slapen wij op de gratis freedom camping bij het Red Bridge Reserve. Het is een flinke parkeerplaats met veel plekken voor self-contained campers. Ook zijn er toiletten aanwezig.

Dag 14: Hiken rondom Wanaka 

Highlights: Isthmus Peak Track
Afstand: 53 kilometer 
Overnachting: Cameron Flat DOC campsite (zowel niet self-contained als self-contained toegestaan)

Rondom Wanaka zijn twee populaire hikes: Roy’s Peak and Isthmus Peak. Wij kozen ervoor om Isthmus Peak te beklimmen omdat het rustiger schijnt te zijn dan Roy’s peak én op de route lag naar onze volgende bestemming.

Isthmus Peak Hike

De hike naar Isthmus Peak is pittig, maar het is het allemaal meer dan waard. Het uitzicht wordt continu beter en beter, waardoor je foto’s blijft nemen. Absoluut een aanrader! Reken ongeveer op een totale hike tijd van zes uur en neem voldoende water en eten mee. 

Waar te overnachten?

Na de hike reden we door naar Cameron Flat, een betaalde DOC camping die geschikt is voor alle voertuigen. In deze hele omgeving konden we helaas geen freedom camping vinden. De kampeerplaats staat op een mooie locatie en is simpel uitgerust met toiletten en een aantal picknickbanken die deels overdekt zijn. Deze camping kost $10 NZD (€5,50) per persoon per nacht.

Dag 15: Haast Pass en Fox & Franz Josef Glaciers

Highlights: Haast Pass, watervallen, Fox Glacier, Franz Josef Glacier 
Afstand: 213 kilometer 
Overnachting: Orange Sheep camping (zowel niet self-contained als self-contained toegestaan)

Een relatief lange reisdag, maar met veel leuke stops onderweg bij watervallen en korte wandelingen. We rijden over de mooie Haast Pass naar Fox Glacier National Park. 

Haast Pass 

Deze mooie weg brengt je vanaf Wanaka naar Fox Glacier National Park. De hele Haast Pass is 140 kilometer en heeft veel mooie stops.

Blue Pools

De Blue Pools wandeling is gemakkelijke, slechts 3 kilometer lang en ligt recht tegenover de Cameron Flat Camping. Tijdens ons bezoek was deze wandeling helaas dicht.

Fantail Falls

Nadat we de camping verlaten, hebben we al snel onze eerste stop bij de Fantail Falls. Deze 23 meter hoge waterval ligt op slechts twee minuten lopen van de parkeerplaats. 

Thunder Creek Falls 

Iets verderop vind je de Thunder Creek Falls. Deze waterval is 28 meter hoog en is slechts één minuut lopen. Kleine moeite, groot plezier!

Roaring Billy 

De derde en laatste waterval in dit gebied die de moeite waard is, is Roaring Billy. Vanaf de parkeerplaats ben je in een kwartiertje heen- en teruggelopen. 

Fox Glacier Viewpoint Walk 

Na de drie watervallen rijden we de 146 kilometer door naar Fox Glacier. Hier doen we de makkelijke wandeling naar Fox Glacier Viewpoint. Loop vooral op de heen- of terugweg via de Moraine Walk. Dit duurt maar 5 minuten langer en is een stuk leuker dan de hoofdweg. De totale wandeling is 5 kilometer en duurt één tot anderhalf uur. 

Franz Josef Viewpoint Walk

Rijd door naar de Franz Josef gletsjer. Voorheen kon je hier een wandeling doen van anderhalf uur tot dichtbij de gletsjer, maar omdat de rivier van richting is veranderd is dat nu niet meer mogelijk. Wel kun je in tien minuten naar het uitzichtpunt lopen, waarvandaan je een stuk van de gletsjer kunt zien. 

De enige échte manier om de gletsjer van dichtbij te bekijken is per helikoptervlucht. Een vlucht kost al snel $300 NZD (€165) per persoon, maar op BookMe kun je vaak leuke kortingen scoren! 

Terrace Walk

Wanneer het ’s avonds donker is, is het leuk om (een stuk van) de Terrace Walk te doen in Franz Josef. Op dit pad zitten namelijk ontzettend veel gloeiwormen die je in het donker uiteraard het beste ziet. Je kunt hier naartoe lopen vanaf de camping en ziet de meeste gloeiwormen in het eerste deel van het pad. 

Waar te overnachten in Franz Josef?

In dit gebied kun je niet gratis wildkamperen, dus overnachten we bij Orange Sheep in Franz Josef. Een camperplek zonder stroom kost $15 NZD (€8,25) per persoon. Het is een mooie camping met schoon sanitair, fijne warme douches en goede WiFi.

Dag 16: Franz Josef naar Greymouth

Highlights: West Coast Wildlife Centre
Afstand: 176 kilometer
Overnachting: Freedom camping bij Cobden Tiphead in Greymouth (alleen self-contained campers toegestaan) 

Na een bezoek aan het West Coast Wildlife Centre rijden we via de kust van Franz Josef naar Greymouth. Dit is vooral een dag om wat kilometers te maken met weinig grote stops. In Greymouth is niet veel te doen, maar het is een goede plek om weer boodschappen in te slaan bij de Countdown.

West Coast Wildlife Centre

In het centrum van Franz Josef zit het West Coast Wildlife Centre. Hier kun je onder andere meer leren over hét symbool van Nieuw-Zeeland: de kiwi. Ze hebben twee kiwi’s die je van dichtbij kunt bekijken. Het zijn grappige dieren en het is leuk om ze rond te zien scharrelen. De kiwi is een bedreigde diersoort en met je bezoek aan dit centrum steun je het programma dat ze probeert te behouden. De kiwi’s in de verblijven worden namelijk weer in het wild uitgezet zodra ze groot genoeg zijn.

Reguliere tickets kosten $38 NZD (€21) per persoon, maar als je online boekt krijg je $2 NZD per persoon korting.

Ross

Onderweg naar Greymouth kom je onder andere langs het dorpje Ross. Dit dorp is in 1960 gevestigd door werkers in de goudmijnen. 

Waar te overnachten in Greymouth?

We slapen aan het strand van Greymouth bij Cobden Tiphead op een gratis parkeerplek. Er zijn twee schone wc’s aanwezig en een koude douche voor mensen die dapper genoeg zijn. Deze plek is alleen geschikt voor campers die self-contained zijn. 

Dag 17: Greymouth naar Lake Rotoroa 

Highlights: Pancake rocks en blowholes, Tauranga Bay
Afstand: 267 kilometer 
Overnachting: DOC camping Lake Rotoroa (zowel niet-self-contained als self-contained toegestaan)

Vanaf Greymouth rijden we over de Great Coast Road naar Cape Foulwind. Een prachtige route waarbij je ook langs de pancake rocks en blowholes komt. Hierna rijden we landinwaarts naar Lake Rotoroa. 

Pancake rocks en blowholes

Hoe de pancake rocks precies gevormd zijn, blijft deels een raadsel. Wat wel zeker is, is dat het indrukwekkend is om te zien. Het leukste zijn misschien wel de blowholes. Wanneer een golf binnenkomt, komt lucht gevangen te zitten in de zee grotten die zijn gevormd. Hierdoor wordt water en lucht uit de blowholes geblazen. Een indrukwekkend gezicht!

Truman Track 

Via deze korte wandeling, loop je door een subtropisch bos naar een mooi wit zandstrand. Je bent er binnen tien minuten en als je geluk hebt, kun je hier pinguïns spotten. Een leuke plek om te picknicken. 

Tauranga Bay & Seal Colony 

Seal Colony Tauranga Bay, Route Zuidereiland Nieuw-Zeeland

Tauranga Bay is een mooie baai met een groot strand. Wat het vooral leuk maakt, is dat er aan de rechterkant van de baai een zeehondenkolonie leeft. Ze zitten er het hele jaar door, maar afhankelijk van het jaargetijde kan het aantal verschillen. Vanaf het uitzichtpunt kun je ze goed zien en kan je er naar blijven kijken. Volg de bordjes richting “seal colony”. 

Lake Rotoroa 

Dit meer ligt in het Nelson Lakes National Park en kom je tegen op je weg naar Nelson of Abel Tasman. Wij besloten om hier te overnachten. Een andere optie is het naastgelegen meer Lake Rotoiti.

Waar te overnachten bij Lake Rotoroa?

We slapen op de DOC camping Lake Rotoroa. Dit is een basic camping voor $10 NZD (€5,50) per persoon die geschikt is voor alle soorten campers. Op één minuut lopen is er een toiletblok. 

Dag 18: Lake Rotoroa naar Abel Tasman National Park

Highlights: Braeburn Walk
Afstand: 132 kilometer (direct)
Overnachting: Freedom camping bij Hawkes Lookout (alleen self-contained campers toegestaan)

We begonnen bij Lake Rotoroa met een ochtendwandeling en reden daarna door naar Nelson, omdat we hier naar een speciaalzaak moesten. Het is logischer om pas op dag 21 een stop te maken in Nelson, op weg naar Blenheim. Na ons bezoek aan Nelson reden we naar het Abel Tasman National Park. 

Braeburn walk

Bij Lake Rotoroa kun je de Breaburn walk doen, een leuk rondje van ongeveer anderhalf uur langs een waterval. In de ochtend was het heerlijk rustig! 

Abel Tasman National Park 

Dit is het kleinste National Park van Nieuw-Zeeland, maar er is een hoop te doen! Wij besloten om op dag 19 het één en ander aan de noordkant van het park te bekijken en op dag 20 een flinke wandeling te maken vanaf de zuidkant. Een populaire activiteit is kanoën, maar wij vonden dat in oktober met 8°C en regen nog wat te koud.

Waar te overnachten in Abel Tasman National Park?

Rondom Abel Tasman zijn er niet veel gratis freedom kampeerplekken, maar bij Hawkes Lookout mag het wel. Het is een relatief kleine parkeerplaats op 5 minuten lopen van een mooi uitzichtpunt en er is een wc aanwezig. Een prima overnachtingsplek!

Dag 19: Noordkant Abel Tasman National Park

Highlights: Te Waikoropupū Springs, Anatoki Salmon fishing
Afstand: 143 kilometer 
Overnachting: Freedom camping bij Hawkes Lookout (alleen self-contained campers toegestaan)

Op onze eerste volle dag bij Abel Tasman, deden we wat activiteiten aan de noordkant van het park. Hoogtepunt: je eigen zalm vissen én laten roken bij Anatoki Salmon. Aan het einde van de middag keerden we terug naar Hawkes Lookout.

Takaka

Onze eerste stop van deze dag was Takaka. Dit is een klein hippie dorpje met een aantal leuke winkeltjes in het centrum. Bij de i-site kun je warm douchen voor $2 NZD (€1,10) per twee minuten. 

Te Waikoropupū Springs

Dit is één van de meest heldere koud waterbronnen in de wereld. Onderwater zou je hier 63 meter zicht hebben! Je mag het water niet aanraken of erin zwemmen, maar kunt wel een rondje lopen van ongeveer 15 minuten. 

Anatoki Salmon

Zalm vissen, Abel Tasman National Park

Rond lunchtijd reden we naar Anatoki Salmon, een zalmkwekerij. Hier kun je met een vishengel je eigen zalm vangen en daarna ter plekke laten bereiden en opeten. Heel moeilijk is het vangen niet, want er zitten zo’n 7000 zalmen in de vijver. Wij hadden dan ook al na 1 minuut beet. 

De medewerker vertelde dat de zalmen gemiddeld 1.5 kilo zijn, maar wij kregen het voor elkaar om er één van 2.1 kilo te vangen. Je betaalt voor wat je vangt (teruggooien is niet toegestaan) en de zalm kost $35 NZD (€19,25) per kilo inclusief het schoonmaken van de vis. Om het te laten roken met kruiden naar keuze of sashimi van te laten maken, betaal je voor de eerste vis $12 NZD (€6,60). Het is ongelofelijk lekker! Alles wat je niet op krijgt, kun je laten inpakken om mee te nemen. 

The Grove

Langs de kust rijd je naar The Grove. Hier kun je een wandeling doen door een regenwoud waar veel enorme kalksteen rotsen liggen. Een hele mooie korte route van 15 minuten.

Wainui Falls Track

Onze laatste stop van de dag was de Wainui Falls Track. De wandeling naar de grote waterval duurt 45 minuten retour. Onderweg naar Wainui Falls kom je nog langs een aantal mooie stranden zoals Tata beach. Bij mooi weer kun je hier zeker even stoppen. 

Waar te overnachten in Abel Tasman National Park?

Na deze dag sliepen we nogmaals op de gratis freedom camping bij Hawkes Lookout.

Dag 20: Abel Tasman National Park – zuidkant

Highlights: Abel Tasman Coast Walk
Afstand: 44 kilometer 
Overnachting: Freedom Camping Port Motueka Beach Reserve (alleen self-contained campers toegestaan)

Op onze tweede volle dag in het Abel Tasman National Park, besloten we een flinke wandeling te doen in de zuidkant van het park. Hierna reden we door naar Motueka, waar we overnachtten op de gratis freedom camping.

Abel Tasman Coast Track – day hike

Langs de kust van Abel Tasman vind je een lange wandelroute van zo’n 80 kilometer. Over de hele route doen de meeste mensen zo’n drie tot vijf dagen, maar je kunt ook goed een deel van de wandeling doen als dagtrip. Wij begonnen vanaf de Abel Tasman carpark in het zuiden en liepen hier in twee uur de 10 kilometer naar Observation Beach picnic, het strand rechts van Observation Beach Campsite. Hier hebben we een uur lekker in het zonnetje op het strand gezeten en vervolgens hebben we dezelfde route weer teruggelopen. Het pad is over het algemeen lekker vlak en goed beschut en je loopt langs de prachtige baaien. 

Tip: Toe aan een douche na de wandeling? Bij The Barn, bij het begin van de Abel Tasman Coast Track, kun je voor $5 NZD (€2,75) per persoon douchen. De douches zijn lekker ruim, schoon en er zit geen tijdslimiet op. 

Waar te overnachten tussen Abel Tasman en Nelson? 

Vanaf het national park reden we door naar het Port Motueka Beach Reserve, tussen Abel Tasman en Nelson in. Een hele mooie gratis freedom camping aan een grasveld en vlakbij zoutwater bronnen. Let op: dit is een populaire overnachtingsplek. In het voorseizoen was de camping bij ons al om 16:30 vol. Kom dus op tijd!

Tip: Mocht de camping vol zijn, dan kun je doorrijden naar Richmond. Hier zijn een aantal gratis kampeerplekken voor self-contained campers op Fittal Street. Het zit naast een industrieterrein en is dus wat minder idyllisch, maar prima voor een nacht.

Dag 21: Abel Tasman naar Marlborough regio

Highlights: Wijnproeverijen in Marlborough regio
Afstand: 147 kilometer
Overnachting: Freedom camping bij Renwick Domain Car Park (alleen self-contained toegestaan)

Op deze dag rijden we naar Marlborough, dé wijnregio van Nieuw-Zeeland en bovendien ook de zonnigste regio. Hier vind je veel wijngaarden die je op verschillende manieren kunt bezoeken. Bijvoorbeeld met een fietstour, hop-on-hop-off bus, je eigen auto of lopend. Onderweg kom je ook langs Nelson, waar je even kunt stoppen en door het centrum kunt lopen.

Blenheim & Renwick 

Blenheim en Renwick vormen het hart van de Marlborough wijnregio. Hierbij is Blenheim een wat grotere stad met meer winkels en café’s en is Renwick een wat kleiner dorp. Rondom deze steden vind je alle wijngaarden. Hier kun je tours naartoe boeken, of zelf een aantal wijngaarden langsgaan.

Forrest Wines

Forrest Wines, marlborough Nieuw-Zeeland

Wij kozen een freedom kampeerplek uit in Renwick waarvandaan je lopend een aantal wijngaarden kunt bezoeken. Forrest Wines is nog geen kwariertje lopen en is prachtig. Ook hebben ze ontzettend vriendelijk personeel. Voor $15 NZD (€8,25) mag je hier zeven wijnen proeven, een goede deal!

Tip: Op zondagen is er livemuziek bij Forrest Wines!

Waar te overnachten in Marlborough/Renwick?

Wij hadden onze campervan in de middag in Renwick vlakbij de freedom campsite geparkeerd. Je mag namelijk pas vanaf 18:00 in de parkeervakken staan waar je mag overnachten. Zo hoefden we hem na de wijnproeverij maar een klein stukje te verplaatsen. Deze kampeerplek ligt tussen sportvelden in en je kunt de wc’s bij het sportcentrum gebruiken. Let op: je moet voor 9:00 ’s ochtends weer weg zijn. Hier wordt streng op gecontroleerd.

Dag 22: Richmond naar Kaikoura 

Highlights: Seal colony, whale watching flight
Afstand: 144 kilometer 
Overnachting: Freedom camping bij Jimmy Armers Beach, Kaikoura (alleen self-contained campers toegestaan)

Vanaf de Marlborough wijnregio reden we naar Kaikoura aan de oostkust. Een gezellig plaatsje, maar je komt hier voornamelijk om walvissen te spotten. Wij kozen voor een whale watching flight, een super toffe ervaring! 

Seal colony 

Op de route van Renwick naar Kaikoura, kom je bij Ohau Point Lookout langs een zeehondenkolonie. Hier zitten honderden zeehonden en toen wij er waren ook heel veel jongen. Heel schattig! 

Whale watching flight 

orka Kaikoura Nieuw-Zeeland

De kust van Kaikoura is één van de beste plekken in Nieuw-Zeeland om walvissen te spotten. Er leven een aantal spermwhales (potvissen) die zich vaak laten zien en als je veel geluk hebt, heb je zelfs kans op humpback whales, orka’s en blue whales. Je kunt ervoor kiezen om een boot tour te doen of een vlucht te nemen. Wij kozen voor de tweede optie. 

Wij konden vanwege laaghangende bewolking helaas niet naar de plek waar de potvissen normaal zitten, maar hebben toch geluk gehad en twee orka’s en een groep dolfijnen gespot. Heel vet! 

Tip: Op BookMe scoorden wij voor $140 NZD (€80) per persoon tickets voor een 40-minuten durende vlucht. Een goede deal, aangezien tickets normaal rond de $250 NZD zijn. 

Cooper’s Catch

Na de vlucht aten we fish & chips bij Cooper’s Catch, wat toch wel een beetje hoort in zo’n vissersstadje. Geen hoogstaande kwaliteit, maar wel gewoon lekker én grote goedkope porties. Twee porties vis en een grote friet kosten $16,50 NZD (€9). 

Kaikoura Peninsula Track

Als je in de middag nog wat tijd over hebt, is de Kaikoura Peninsula track mooi om te doen. Op Alltrails vind je verschillende wandelingen. Wij liepen vanaf onze overnachtingsplaats een rondje van 10 kilometer, maar je kunt ook alleen heen en weer langs de kust lopen. Langs de route leeft ook een zeehondenkolonie.

Waar te overnachten in Kaikoura?

In Kaikoura zijn een aantal plekken waar je gratis mag overnachten met een self-contained camper. Wij parkeerden onze campervan in de middag bij Jimmy Armers Beach en zijn daarna vanaf hier gaan wandelen. Er zijn maar zes plekken, dus zorg dat je op tijd bent. 

Dag 23: Terug naar Christchurch – einde van de roadtrip over het Zuidereiland

Dat was hem dan, onze route over het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. Na drie weken is het helaas tijd om de camper weer in te leveren in Christchurch. Als je meer tijd hebt, zou je deze route over het Zuidereiland natuurlijk kunnen combineren met het Noordereiland van Nieuw-Zeeland.

*Deze pagina kan affiliate links bevatten, bijvoorbeeld naar een hotel of product. Deze links helpen ons om een kleine commissie te verdienen, zonder dat dit jou extra geld kost.