De beste tips voor El Valle de Anton, Panama

El Valle de Anton, ook wel bekend als El Valle, is een prachtig dorp op slechts 2,5 uur rijden van Panama Stad. Dit dorp is gelegen in de grootste bewoonde vulkaankrater ter wereld. Een bijzondere plek dus! Door de vruchtbare grond is het ontzettend groen en groeien er veel mooie bloemen. Vanuit het dorp zijn er verschillende wandelroutes de vulkaanrand op waarvandaan je een prachtig uitzicht hebt over de groene vallei. Tijdens onze reis door Panama brachten wij hier vier dagen door. Wat te doen in El Valle de Anton? In deze blog geven we je al onze tips voor de beste wandelingen, activiteiten en restaurants in El Valle de Anton.

Waar te verblijven in El Valle de Anton?

Wij verbleven voor €16,50 per persoon in een slaapzaal van het Windmill Hostal. Dit hostel doet een beetje denken aan een groot kamphuis en is ruim opgezet met meerdere (schaars ingerichte) binnen en buiten keukens. Ook heeft het een lekker zwembad, een flink grasveld en een recreatiezaal met tafeltennis-, biljart- en tafelvoetbaltafels. Wij hebben ons hier goed vermaakt. Een ander populair hostel in El Valle is het Bodhi Hostel.

Wat te doen: tips voor de mooiste wandelingen in El Valle de Anton

India Dormida

De bekendste hike in El Valle is de India Dormida. Deze berg is zichtbaar vanuit het dorp en lijkt met een flinke portie fantasie op een slapende vrouw. Er zijn verschillende routes naar de top, maar de officiële ingang ligt op ongeveer een half uur lopen vanaf het centrum van El Valle (Maps). Bij deze ingang betaal je $3 US per persoon voor de entree. Vanaf hier loop je in een klein uurtje omhoog naar de top. Vlakbij de ingang vind je muurschilderingen op een rots en onderweg kom je langs drie verschillende watervallen waar eventueel in gezwommen kan worden. Het uitzicht vanaf de top op de vallei is geweldig. Je kunt ervoor kiezen om dezelfde route terug te nemen of om nog een stuk door te lopen over de kraterrand.

Wij kozen voor een andere route van AllTrails waarmee we de wandeling wat verlengden. Bij deze wandeling start je niet bij de officiële ingang, maar loop je de ingang voorbij en ga je een stukje verder pas omhoog. Het eerste stuk is vrij steil, maar dit is fijner om omhoog te lopen dan wanneer je de route andersom zou doen en dit pad naar beneden moet lopen. Wij deden in totaal twee uur over deze route en hebben uiteindelijk geen entree hoeven te betalen, omdat we pas bij het verlaten van het park langs het entreehokje kwamen.

Cerro Cara Iganua

Deze wandeling is minder populair dan de India Dormida, maar het uitzicht is vanaf hier misschien wel nóg mooier. Ook deze route kun je vinden op de app AllTrails. Loop de route tegen de klok in. Zo loop je het eerste stuk omhoog over een onverharde weg, wat fijner is dan naar beneden. Op een gegeven moment verlaat je de weg en ga je het park Cerro Cara Iguana in. Je loopt over een soort heide totdat je de vulkaanrand bereikt. Het uitzicht op de vallei is prachtig! Je kunt je weg vervolgen over de kraterrand en vanaf dit punt (Maps) weer starten aan de afdaling richting het dorp. Wij deden ongeveer drieënhalf uur uur over de gehele route, inclusief rust- en fotopauzes. Voor deze wandeling hoef je geen entree te betalen.

Chorro Las Mozas

Bij de waterval Chorro Las Mozas is genoeg te doen om je een dag(deel) te vermaken. Verken de omgeving en neem je zwemkleding en een picknick mee om te relaxen bij de waterval. Heerlijk voor op een warme dag in El Valle! Vanaf het dorp is het een half uur lopen naar de ingang en de toegangsprijs is $2 US per persoon.

Tips voor andere leuke dingen om te doen in El Valle de Anton

Bezoek El Valle Market

De markt in El Valle is zeven dagen per week geopend en is een goede plek om verse groente en fruit te kopen. Sommige producten kunnen iets duurder zijn dan op andere plekken in het dorp, maar ook als je niets koopt is het een leuke plek om even doorheen te lopen. Ook vind je er kraampjes die verschillende (handgemaakte) souvenirs verkopen. In de weekenden zijn hier meer verkopers dan doordeweeks.

El Nispero Zoo

Een leuke plek om een dag(deel) door te brengen is El Nispero Zoo. In deze diertuin leven de dieren in grote verblijven en het terrein is enorm. Je kunt het park in een aantal uren zien, maar als je wat meer tijd hebt is het ook leuk om een eigen lunch mee te nemen en er te picknicken. De huidige entreeprijs is $5 US per volwassene.

Butterfly Haven

Deze vlindertuin is een goede plek om meer te leren over vlinders. Het is relatief klein, maar leuk om je een uurtje te kunnen vermaken. Ook kun je hier de zeldzamen Glass Winged Butterfly zien. De entree voor de Butterfly Haven is $7 US per volwassene.

Tips voor de lekkerste restaurants in El Valle de Anton

  • Azados el Pollo: dit streetfood tentje langs de weg (Maps) is populair onder locals. Je koopt hier een grote portie lekkere kip met gebakken aardappeltjes voor $3,50 US. Wat ons betreft een aanrader!
  • La Casa de la Empanada: dit is geen restaurant, maar wel een dikke tip in El Valle de Anton. Hier koop je namelijk de allerlekkerste empanadas van El Valle voor $1 US per stuk. Lekker als krachtvoer voor tijdens het hiken!
  • El Rincon Colombiano: heel goedkoop en erg lekker eten. Ze hebben ook een grote hoeveelheid vegetarische opties op de menukaart staan.
  • Restaurante Los Dos Hermanos: ook een goedkope en lekkere optie. Ze hebben een gevarieerd menu met Chinese, Peruaanse, Italiaanse en Panamese gerechten.
  • La Ranita Gourmet: een wat duurder restaurant, maar waarschijnlijk ook het beste eten in heel El Valle.
  • Restaurante Doña Nella: een typisch Panamees restaurant in cafetaria stijl. Goed eten met lage prijzen.

Meer lezen over backpacken in Panama?

* Deze pagina kan affiliate links bevatten, bijvoorbeeld naar een hotel of product. Deze links helpen ons om een kleine commissie te verdienen, zonder dat dit jou extra geld kost.