Wat kost backpacken in Panama: al onze uitgaven op een rij

Panama is samen met Nicaragua wat ons betreft één van de meest verrassende landen in Midden-Amerika. Panama is niet het goedkoopste land, maar alsnog goed te doen met een backpackers reisbudget. Onder andere de variatie aan activiteiten in Panama is top. Zo kun je eerst wandelen in de krater van El Valle de Anton en daarna snorkelen bij het Coiba eiland. Wat kost backpacken in Panama precies? In deze blog vertellen we je ons budget in Panama en wat wij hebben uitgegeven tijdens onze drie weken backpacken in dit mooie land.

De valuta van Panama

In Panama gebruikt men de Panamese balboa (PAB), maar deze valuta gaat mee met de koers van de Amerikaanse dollar. 1 balboa staat dus gelijk aan $1 US. Over het algemeen betaal je met de US dollar en krijg je balboa’s vaak als wisselgeld. Wij pinden altijd geld met onze Revolut kaart, dit is het goedkoopst.

Wat kost backpacken in Panama: ons gemiddelde dagbudget

Ons gemiddelde dagbudget tijdens onze reis door Panama was €45 per persoon per dag. We zijn geen flashpackers, maar ook geen extreme budget backpackers. Zo hebben we een aantal keer in dorms geslapen, maar kozen we voor een privékamer als dit ongeveer dezelfde prijs was. Regelmatig kookten we zelf, maar we gingen ook veel uit eten. Je kunt in Panama veel activiteiten zelf goedkoop doen, zoals de wandelingen in El Valle de Anton en de wandeling naar Red Frog Beach in Bocas del Toro. Maar je kunt ook veel duurdere activiteiten doen in Panama, vooral op de San Blas eilanden en bij Santa Catalina.

Kosten accommodaties in Panama

Onze uitgaven voor accommodaties kwamen in Panama gemiddeld uit op €15,45 per persoon per dag. Omdat wij met twee personen op reis waren, konden we de kosten van één privékamer uiteraard delen. Een paar voorbeelden van onze gezamenlijke uitgaven aan accommodaties in Panama zijn:

Vervoerskosten in Panama

Panama is een goed land om met het openbaar vervoer te reizen. De bussen rijden frequent en zijn niet duur. Gemiddeld gaven wij €5 per persoon per dag uit aan vervoer. Hieronder staan een paar voorbeelden van de kosten per persoon die wij hebben gemaakt:

  • Met de boot en bus van Bastimentos naar Santiago de Veraguas: €26,55
  • Met de bus van Santa Catalina naar El Valle de Anton: €15
  • Met de bus van El Valle de Anton naar Panama Stad: €3,92

Wanneer je reis vanaf het Tocuman vliegveld in Panama Stad start, kun je super goedkoop naar het stadscentrum met het openbaar vervoer. Je leest er meer over in onze blog!

Kosten van maaltijden in Panama

In Panama hebben we bijna altijd ons ontbijt en lunch in de supermarkt gekocht, dit bespaart veel geld. Daarnaast zijn we ’s avonds uit eten gegaan, maar hebben we ook af en toe zelf gekookt. Onze gemiddelde uitgaven voor maaltijden was €11,35 per persoon per dag. Dit zijn zowel boodschappen als etentjes buiten de deur. Een gemiddeld hoofdgerecht in een restaurant kost ongeveer €7,50. Dit kan nog iets goedkoper, maar zeker ook duurder. Voorbeelden van uitgaven per persoon zijn:

  • Een pizza van Little Caesars (tip!): €6,50
  • Diner in El Valle in een goedkoop lokaal restaurant: €6,50
  • Diner in een BBQ restaurant op Bastimentos: €9,50

Kosten van activiteiten en tours in Panama

In Panama kun je het qua activiteiten en tours zo gek maken als je zelf wilt. Gemiddeld gaven wij per persoon €18,15 per dag uit aan activiteiten en tours. We hebben een tour naar Coiba Island gedaan en vier dagen geslapen op een eiland in de San Blas. Dit zijn dure activiteiten, maar je kunt zeker ook goedkope activiteiten doen! De wandelingen in El Valle de Anton zijn bijvoorbeeld gratis. Voorbeelden van onze uitgaven pet persoon zijn:

Overige uitgaven in Panama

Wat overblijft zijn onze overige uitgaven in Panama. Dit zijn onder andere de kosten voor een lokale simkaart, het wassen van onze kleren en andere kleine spullen. In Panama hebben we €1,75 per persoon per dag uitgegeven aan dingen die vallen onder de overige uitgaven.

Kosten van vliegtickets naar Panama

In de bovenstaande kosten van een reis door Panama zijn de vliegtickets niet meegenomen. Je hebt vanaf €510 een retourticket van Schiphol naar La Paz. Wij kijken voor onze vliegtickets altijd graag op Kiwi.com vanwege de verschillende travelhacks zoals self-transfers of tickets met verborgen steden. Zo scoor je vaak een betere deal!


Meer lezen over backpacken in Panama?

* Deze pagina kan affiliate links bevatten, bijvoorbeeld naar een hotel of product. Deze links helpen ons om een kleine commissie te verdienen, zonder dat dit jou extra geld kost.