Wat kost backpacken door Guatemala: al onze uitgaven op een rij

Tijdens het backpacken door Guatemala kun je vulkanen beklimmen, prachtige meren bezoeken en door leuke historische steden slenteren. En het mooiste van alles: backpacken in Guatemala is absoluut niet duur. Ook kun je een rondreis door Guatemala makkelijk combineren met een rondreis door Mexico of Belize. Wat kost backpacken door Guatemala precies? In deze blog vertellen we je ons reisbudget in Guatemala en wat wij hebben uitgegeven tijdens onze 26 dagen backpacken in dit bijzondere land.

De valuta in Guatemala

In Guatemala betaalt men met de quetzal (GTQ). De quetzal is overigens niet alleen de munteenheid van Guatemala, maar ook de nationale vogel! De bankbiljetten hebben een waarde van 1, 5, 10, 20, 50, 100 en 200 quetzal. Toen wij in Guatemala waren, was 1 euro ongeveer 8 quetzal waard. Wij pinden onze quetzales altijd met onze Revolut kaart, dit is het goedkoopst.

Wat kost backpacken door Guatemala? Ons gemiddelde reisbudget

De kosten van onze reis door Guatemala lagen gemiddeld op €40 euro per persoon per dag. Wij zijn geen flashpackers, maar ook geen extreme budget backpackers. In Guatemala sliepen wij elke nacht in een privékamer en gingen we elke dag uit eten. Verder reizen wij vooral met het openbaar vervoer. Met een reisbudget tussen de €35 en €45 per persoon per dag per persoon kun je wat ons betreft goed door Guatemala backpacken.

Kosten voor accommodaties in Guatemala

Gemiddeld gaven wij €13,90 per persoon per dag uit aan accommodaties. Deze kosten komen iets hoger uit, omdat we tijdens onze spaans cursus zeven nachten in een gastgezin in Antigua verbleven waar drie maaltijden per dag inbegrepen waren. Ook verbleven we drie nachten in een finca in Rio Dulce waar de prijs per nacht hoger uitviel door de maaltijden. Het kan dus ook zeker goedkoper. Omdat wij met twee personen zijn, kunnen we de kosten van privékamers uiteraard delen. Een paar voorbeelden van onze gezamenlijke uitgaven aan accommodaties:

 • Een privékamer met eigen badkamer in Hotel y Restaurante Playa Linda in San Pedro bij Lake Atitlan: €18,10 per nacht inclusief ontbijt
 • Een privékamer met gedeelde badkamer in Casa Mary in Lanquin: €11,10 per nacht
 • Een privékamer met eigen badkamer in Casa ELA in Antigua: €25,85 per nacht inclusief ontbijt

Vervoerskosten in Guatemala

Wij gaven gemiddeld €5 per persoon per dag uit aan vervoer in Guatemala. Chicken bussen zijn erg goedkoop. Vanwege de langere afstanden zijn shuttles vaak wat duurder. Wij namen bijvoorbeeld de chickenbus tussen Lake Atitlan en Antigua en shuttles voor de langere afstanden. Voorbeelden van onze vervoerskosten per persoon zijn:

 • Vanaf Lake Atitlan naar Antigua met de tuktuk en de chickenbus: €8,10 per persoon
 • De shuttle vanaf Antigua naar Lanquin: €27 per persoon
 • De shuttle vanaf Lanquin naar Flores: €24 per persoon

Kosten van eten in Guatemala

In Guatemala kost een gemiddelde maaltijd in een restaurant tussen de €3 en de €8 per persoon. Dat is niet duur en daarom gingen we elke dag uit eten. In totaal gaven wij €9,10 per persoon per dag uit aan eten. Dit is het eten in restaurants, maar ook snacks en drankjes uit de supermarkt. Voorbeelden van uitgaven per persoon in restaurants:

 • Lokaal diner bij een goedkoop restaurant in Lanquin: €3 per persoon
 • Diner in Antigua bij een goede italiaan: €20 per persoon
 • Burrito en een fruitsmoothie bij een lokaal restaurant in San Pedro de Laguna: €5,50 per persoon

Kosten voor activiteiten en tours in Guatemala

Voor activiteiten en tours waren wij gemiddeld €10,60 per persoon per dag kwijt. Tours zijn in Guatemala relatief goedkoop. Een tour die je écht niet mag missen is het beklimmen van de Acatenango vulkaan! Voorbeelden van onze kosten per persoon zijn:

 • Het beklimmen van de Acatenango vulkaan met Wicho en Charlie: €90 per persoon
 • Vijf dagen 1 op 1 Spaanse les en zeven nachten slapen en eten bij een gastgezin: €105 per persoon
 • Een lokale voetbalwedstrijd bezoeken van GFC Antigua: €10 per persoon

Overige uitgaven reizen door Guatemala

Tijdens het backpacken door Guatemala hadden verder nog wat overige kosten. Dit zijn onder andere de kosten voor een lokale simkaart, het wassen van onze kleren en andere kleine spullen. In Guatemala hebben we €2,20 per persoon per dag uitgegeven die vallen onder de overige uitgaven.

Kosten van vliegtickets naar Guatemala

In de bovenstaande kosten van een reis door Guatemala zijn de vliegtickets niet meegenomen. Je hebt vanaf €810 een retourticket van Schiphol naar Guatemala-Stad. Wij kijken voor onze vliegtickets altijd graag op Kiwi.com vanwege de verschillende travelhacks zoals self-transfers of tickets met verborgen steden. Zo scoor je vaak een betere deal!


Meer lezen over Guatemala?

* Deze pagina kan affiliate links bevatten, bijvoorbeeld naar een hotel of product. Deze links helpen ons om een kleine commissie te verdienen, zonder dat dit jou extra geld kost.