Onze ervaring met de hike naar de top van de San Pedro vulkaan, Lake Atitlán

Heel tof dat je van plan bent om de San Pedro vulkaan in Guatemala te beklimmen! Als je wat informatie op internet zoekt, zul je veel verschillende verhalen en meningen over deze hike vinden. Hierbij gaat het met name over de veiligheid op de San Pedro vulkaan, omdat er soms toeristen overvallen en beroofd worden. Desalniettemin besloten wij de wandeling wél te doen. In deze blog geven we je handige tips voor deze mooie hike op de San Pedro vulkaan aan het meer van Atitlan.

Hoe ziet de hike op de San Pedro Vulkaan eruit?

De hike begint bij het San Pedro Ecological Park (Maps). Vanaf San Pedro de la Laguna kan je een tuktuk nemen voor $10 quetzales (€1,20) per persoon. Bij de ingang van het park betaal je $100 quetzales (€12) entree per persoon en schrijf je je naam en nationaliteit op in een boek. Je kan nu beginnen aan de hike naar de top van San Pedro! Het pad is 3,3 kilometer lang en gaat 1170 meter omhoog. Je bent ongeveer 2,5 uur aan het stijgen en 1,5 uur aan het dalen. In het begin loop je langs koffieplantages en avocado bomen. De hike is goed te doen en halverwege kom je ook een leuke schommel tegen, mooie foto’s gegarandeerd!

San Pedro vulkaan, Atitlán

Veiligheid op de San Pedro vulkaan, Guatemala

Het is nu eenmaal zo dat op deze vulkaan wel eens mensen beroofd zijn. Ondanks dat er nu politiemaatregelen zijn getroffen, raden we je aan om minimaal met zijn tweeën te gaan maar het liefst met meer personen. Met meer mensen ben je minder kwetsbaar. Wij liepen samen met vier Nederlanders omhoog die we beneden bij de start tegen kwamen. Je kan bij het begin wachten tot je wat mensen hebt verzameld en dan samen vertrekken.

Ons advies is om niet in het donker te starten. Overdag is de kans op narigheid toch wat kleiner. Voor de zekerheid hadden wij maar één telefoon meegenomen. Onze camera, andere telefoon en overig contant geld hadden we in ons hotel gelaten. Neem natuurlijk wel voldoende water en snacks mee.

Onderweg kom je twee politieposten tegen. Hier staan bewapende agenten te wachten die het laatste stuk met je mee naar boven lopen voor de veiligheid. Ze wachten soms op meerdere wandelaars om in een groepje naar boven te vertrekken.

San Pedro beklimmen met een gids

Als je het toch niet zonder een local wil doen, kan je altijd een gids boeken bij één van de reiskantoortjes in San Pedro. Dit kost tussen de $200 en $400 quetzales (€24 tot €50) inclusief entree. Een gids is echter niet bewapend en zou tegen overvallers niet veel kunnen doen. Het beste is dus een politieagent die mee de berg op loopt.

Wij hadden helaas geen mooi uitzicht over het meer door de bewolking op de top. Men zegt dat je voor 12:00 uur de meeste kans hebt op een heldere lucht. Ondanks de bewolking was het wel een leuke hike!

Andere hikes bij het Atitlan meer: Indian Nose

Zin in nog een wandeling? Rondom het Atitlan meer zijn veel mooie wandelingen te doen, waarvan die naar de Indian Nose het populairst is. Je kunt ervoor kiezen om deze wandeling zelf te doen, onze tips lees je in onze blog over Lake Atitlan. Wanneer je een onvergetelijke zonsopgang wil zien, kun je deze hike ook met een lokale gids doen.


Meer lezen over Guatemala?

* Deze pagina kan affiliate links bevatten, bijvoorbeeld naar een hotel of product. Deze links helpen ons om een kleine commissie te verdienen, zonder dat dit jou extra geld kost.