Onze ervaring met de hike naar de top van de San Pedro vulkaan, Lake Atitlán

Heel tof dat je van plan bent om de San Pedro vulkaan te beklimmen! Als je wat informatie op internet zoekt, zul je veel verschillende verhalen en meningen over deze hike vinden. Met name de veiligheid zie je veel terug in de reviews en blogs. Zo zouden er soms toeristen overvallen en beroofd worden. Desalniettemin besloten wij de wandeling wél te doen. In deze blog geven we je handige tips voor deze mooie hike op de San Pedro vulkaan.

De start van de hike

San Pedro vulkaan, Atitlán

De hike begint bij het San Pedro Ecological Park (Maps). Vanaf San Pedro de la Laguna kan je een tuktuk nemen voor $10 quetzales (€1,20) per persoon. Bij de ingang van het park betaal je $100 quetzales (€12) entree per persoon en schrijf je je naam en nationaliteit op in een boek. Je kan nu beginnen aan de hike naar de top! Het pad is 3,3 kilometer lang en gaat 1170 meter omhoog. Je bent ongeveer 2,5 uur aan het stijgen en 1,5 uur aan het dalen. In het begin loop je langs koffieplantages en avocado bomen. De hike is goed te doen en halverwege kom je ook een leuke schommel tegen, mooie foto’s gegarandeerd!

Veiligheid

We raden je aan om minimaal met zijn tweeën te gaan, maar het liefst met meer personen. Met meer mensen ben je minder kwetsbaar. Wij liepen samen met vier Nederlanders omhoog die we beneden bij de start tegen kwamen. Je kan bij het begin wachten tot je wat mensen hebt verzameld en dan samen vertrekken.

Ons advies is om niet in het donker te starten. Overdag is de kans op narigheid toch wat kleiner. Voor de zekerheid hadden wij maar één telefoon meegenomen. Onze camera, andere telefoon en overig contant geld hadden we in ons hotel gelaten. Neem natuurlijk wel voldoende water en snacks mee.

Onderweg kom je twee politieposten tegen. Hier staan bewapende agenten te wachten die het laatste stuk met je mee naar boven lopen voor de veiligheid. Ze wachten soms op meerdere wandelaars om in een groepje naar boven te vertrekken.

Hiken met een gids

San Pedro vulkaan, Atitlán

Als je het toch niet zonder een local wil doen, kan je altijd een gids boeken bij één van de reiskantoortjes in San Pedro. Dit kost tussen de $200 en $400 quetzales (€24 tot €50) inclusief entree. Een gids is echter niet bewapend en zou tegen overvallers niet veel kunnen doen. Het beste is dus een politieagent die mee de berg op loopt.

Wij hadden helaas geen mooi uitzicht over het meer door de bewolking op de top. Men zegt dat je voor 12:00 uur de meeste kans hebt op een heldere lucht. Ondanks de bewolking was het wel een leuke hike! Benieuwd naar wat je nog meer rondom Lake Atitlán kunt doen? Lees hier meer.