Zelf van Livingston naar Utila reizen: grensovergang Guatemala naar Honduras

De grensovergang tussen Guatemala en Honduras is gemakkelijk én goedkoop zelf te doen met de bus. Toch kosten shuttles van Livingston naar Utila al snel $80 US. Onzin! In deze blog lees je alles over hoe je met het openbaar vervoer van Livingston naar Utila reist. Het is een lange reisdag, maar de grensovergang tussen Guatemala en Honduras is heel zelf goed te doen.

We reizen van Livingston/Puerto Barrios in Guatemala naar het eiland Utila in Honduras. De laatste ferry naar Utila vertrekt om 16:30 vanuit La Ceiba. Het doel is om deze ferry te halen, maar houd er rekening mee dat je misschien een nacht in La Ceiba moet blijven wanneer het druk is op de weg of bij de grens. Maar ditzelfde geldt voor de dure shuttles, ook hiermee heb je geen garantie de ferry te halen. Wij namen de eerste lancha om 5:30 uit Livingston en mistten de ferry naar Utila, maar we hebben ook verhalen gehoord van mensen die om 7:30 vertrokken en het wel haalden. 

Voor het begin van de reis van Livingston naar Utila:

  • Zorg dat je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig is.
  • Neem je vaccinatie- of testbewijs mee en vul het digitale corona formulier in (wij reisden in januari 2023). Dit formulier mag alleen op de dag van de grensovergang ingevuld worden en niet eerder. Je ontvangt hier geen bevestiging van, dus maak voor de zekerheid een screenshot van het eindscherm. 
  • Vul vooraf de entrance request in. Dit kan online of via de app ‘Prechequeo Migratorio’. In de app is het formulier beschikbaar in het Engels, de site is alleen in het Spaans. Na afloop ontvang je per mail een PDF bestand met een QR code. Bewaar dit bestand goed en laat het zien bij de grens.

De grensovergang van Guatemala naar Honduras: van Livingston naar Utila

Stap 1: Lancha van Livingston naar Puerto Barrios

Om 5:30 vertrekt de eerste lancha vanuit Livingston naar Puerto Barrios. Zorg dat je iets eerder aanwezig bent, want de boot vertrekt zodra hij vol is (14 personen). Dit kost 50 quetzales (€6) en duurt een half uur. 

Stap 2: Collectivo van Puerto Barrios naar de grens van Honduras 

Loop vanaf de haven naar de plek (Maps) waar de collectivo’s vertrekken naar “Honduras Frontera”. Deze rit duurt ongeveer een uur.

Stap 3: De grensovergang tussen Guatemala en Honduras

Ga eerst langs bij het corona checkpoint. Nadat je je vaccinatie- of testbewijs hebt laten zien en je temperatuur is gemeten, krijg je een papiertje met een stempel. Bewaar dit goed. 

Loop naar de rechterkant van het grote gebouw iets verderop, hier zie je ‘salida Guatemala, entrada Honduras’ boven staan. Haal een exit stamp bij het raam voor Guatemala en loop vervolgens door naar het volgende raam voor het visum van Honduras. Lever hier de corona stempel in en laat het PDF document zien dat je hebt ontvangen na het invullen van de ‘entrance request’. Ook betaal je hier een border fee van 30 quetzales of $3 US. Dit kan alleen contant. 

Wissel hierna eventueel je overige quetzales om voor lempiras bij één van de mannen die rondlopen bij de grens. Ze gebruiken een vrij redelijke koers, maar tel je geld altijd goed na. 

Stap 4: Bus vanaf de grens naar Puerto Cortes

chicken bus honduras

Loop verder door over de weg aan de Honduras kant. De bussen bevinden zich een stuk achter het politie checkpoint aan de linkerkant van de weg. Neem hier de bus naar Parada el Cruce in Puerto Cortes. Geef bij de buschauffeur aan dat je naar San Pedro Sula wil en dan zorgt hij ervoor dat je op de juiste plek uitstapt. De bus vanaf de grens naar Puerto Cortes duurt twee uur en kost 68 lempiras (€2,60). 

Stap 5: Bus van Puerto Cortes naar San Pedro Sula

Wanneer je aankomt in Puerto Cortes, staan de schreeuwende buschauffeurs al te wachten aan de overkant van de straat. Ze roepen “San Pedro” en zijn niet te missen. Deze busrit duurt 1,5 uur en kost 65 lempiras (€2,50). Stap uit bij de laatste halte, het grote busstation. 

Stap 6: Bus van San Pedro Sula naar La Ceiba 

In het busstation zijn een aantal balies met bussen naar La Ceiba. Ze vragen hier 180 lempiras (€6,85) per persoon voor, maar zijn in ieder geval bereid om te zakken naar 150. De busrit naar La Ceiba duurt, afhankelijk van de drukte op de weg, zo’n 3,5 tot 4 uur. 

De laatste ferry naar Utila vertrekt om 16:30. Boot gemist? Verblijf een nacht in La Ceiba en neem de volgende ochtend de eerste boot om 9:30. Het goedkoopste hotel is El Dorade Hotel buiten het centrum. Bekijk hier alle hotels in La Ceiba.

Stap 7: De ferry naar Utila

Neem een taxi naar de haven van La Ceiba voor 50 tot 60 lempiras (ongeveer €2) per persoon. Stop bij de haven eerst bij het kantoortje voor de havenbelasting. Hier betaal je 35 lempiras (€1,30) per persoon. Vervolgens kun je je bagage afgeven bij de bagage drop off. De ferry kost online 675 lempiras (€25) en na ongeveer een uur komt hij aan op Utila.

Tip: koop de tickets voor de ferry online zodra je zeker weet de boot te halen. Online zijn kaartjes namelijk €5 per persoon goedkoper dan aan de balie.

Stap 8: Geniet van Utila!

Utila Honduras

Deze uitgebreide grensovergang van Guatemala naar Honduras is het helemaal waard zodra je voet zet op dit relaxte eiland. Bestel een biertje en geniet van je tijd op Utila. Benieuwd naar wat je allemaal kunt doen op Utila? Lees hier al onze tips.


Meer lezen over Guatemala en Honduras?

*Deze pagina kan affiliate links bevatten, bijvoorbeeld naar een hotel of product. Deze links helpen ons om een kleine commissie te verdienen, zonder dat dit jou extra geld kost.