8 tips voor het paradijselijke eiland Utila in Honduras

Wat te doen op Utila in Honduras? Dit paradijselijke eiland is met name populair onder duikers vanwege de prachtige koraalriffen. Maar ook als je niet van duiken houdt, kan je je hier goed vermaken. Geloof ons: als je eenmaal op dit relaxte eiland bent, wil je niet meer weg. In deze blog lees je al onze tips voor een geweldige tijd op Utila in Honduras.

Hoe kom je op Utila?

Utila is een klein eiland voor de kust van Honduras. Alhoewel Honduras een wat minder goed imago heeft, is dit eiland een waar paradijs. Je bereikt Utila met een ferry vanaf kustplaats La Ceiba. Vliegtuigen landen met name op de hoofdstad Tegucigalpa, San Pedro Sula of buureiland Roatán. Reis je over land naar Utila vanuit Livingston of Puerto Barrios in Guatemala? Lees dan hier onze blog over hoe je deze reis gemakkelijk en goedkoop zelf met het openbaar vervoer kunt doen.

Budget en kosten in Honduras

Honduras is geen duur land en met een budget tussen de €45 en €55 per persoon per dag zit je als backpacker al snel goed. Ben je benieuwd naar wat wij in Honduras precies hebben uitgegeven aan accommodaties, vervoer, eten en activiteiten? Hier vind je alle kosten van onze reis door Honduras op een rij.

Tips Utila, Honduras: wat te doen?

1. Duiken op Utila

De beste tip voor Utila is: ga duiken! Duiken is de populairste activiteit op het eiland en je zult dan ook veel duikscholen tegenkomen. Utila is één van de goedkoopste plekken ter wereld om te duiken en om bijvoorbeeld je PADI Open Water of Advanced te halen. Wij waren erg tevreden over Utila Dive Centre. De sfeer is goed en de instructeurs zijn vakkundig en heel aardig. Wanneer je bij UDC duikt, mag je gratis overnachten in de dorm van het Mango Inn Resort. Dit zijn dorms voor vier personen en het hotel heeft een heel fijn zwembad. Op dagen dat je niet duikt, betaal je €11 per persoon voor de dorm.

2. Snorkelen bij Coral Beach (Neptunes)

Niet zo’n fan van duiken? Of gewoon zin om een dagje te snorkelen en te relaxen? Ga dan naar Neptunes op Coral Beach. Dit afgelegen restaurant heeft ligbedden, hangmatten en een douche, maar bovenal een steiger direct naast prachtige koraalriffen. Hier kun je uren snorkelen en als je geluk hebt zelfs een adelaarsrog spotten. Ze vragen geen geld voor het gebruik van de faciliteiten, maar een drankje bestellen is wel gebruikelijk.

Hoe kom je bij Coral Beach op Utila?

Coral Beach is alleen per boot te bereiken. Neem voor 40 lempiras (€1,50) per persoon vanuit het centrum een tuk tuk naar het opstappunt (Maps). Wanneer je tegen de chauffeur zegt naar Neptunes te willen, brengt hij je naar dit punt. Vanaf 9:00 gaat hier elk uur een boot naar Neptunes. Je betaalt pas voor de boot wanneer je aan het einde van de dag weer terug gaat. Je koopt dan voor 50 lempiras (€1,90) een kaartje in het restaurant. De laatste boot gaat om 17.30.

3. Relaxen bij Bando Beach

Een ander fijn strand dat wat dichter bij het centrum ligt, is Bando Beach. Hier kan je voor 40 lempiras (€1,50) per persoon de hele dag doorbrengen op de ligbedden of in de hangmatten. Het strand is schoon en er zijn voldoende schaduwplekken. Wanneer je eerst iets in het restaurant bestelt, laten ze je vaak gratis toe op het strand. Bij Bando Beach kunnen er wat zandvliegen zijn, dus neem een flesje Deet mee.

4. Baleadas eten bij Mama Rosa

Het nationale gerecht van Honduras is de beleada: een dubbelgevouwen tortilla die op verschillende manieren gevuld kan worden. De allerlekkerste baleadas zijn te koop bij Mama Rosa in de hoofdstraat van Utila. Ze zijn goedkoop, goed gevuld en heel smaakvol. Vergeet vooral niet om er wat salsa blanca (knoflooksaus) en chilisaus op te doen.

Benieuwd naar al onze favoriete restaurants op Utila? Hier vind je ze allemaal op een rij.

5. Wandelen naar Pumpkin Hill

Wanneer je zin hebt om wat actiefs te doen op Utila, kun je naar het uitzichtpunt op Pumpkin Hill wandelen. Vanaf het centrum is dit ongeveer een uur lopen. Na afloop kun je afkoelen op Pumpkin Hill Beach. Dit had het mooiste zandstrand van Utila kunnen zijn, maar helaas kan hier behoorlijk wat aangespoeld afval liggen.

6. Huur een quad of scooter en ontdek het eiland

Een leuke manier om wat meer van het eiland te ontdekken is per quad of scooter. Rijd lekker rond zonder plan en laat je verrassen door wat je tegenkomt. Ook is de Utila Chocolate Company nog een leuke stop.

7. Bekijk de zonsondergang

Zonsondergang Utila Honduras

Zonsondergangen zijn natuurlijk altijd prachtig op eilanden, maar op Utila lijken ze wel nóg mooier. Door de bergen op het vaste land bij La Ceiba verschijnen soms namelijk mooie strepen in de lucht wanneer de zon ondergaat. Pak dus een biertje, ga op één van de steigers zitten en geniet!

8. Ga naar een feestje!

Zin in een feestje? Op Utila worden veel leuke feesten georganiseerd. Zo is het elke dinsdag Tequilla Tuesday bij Tranquila. Ook worden af en toe feesten georganiseerd op Bando Beach en in de Treetanic Bar. Deze laatste bar is sowieso een leuke plek om een keer een drankje te doen. Informatie over feesten die georganiseerd worden vind je op flyers die in de hoofdstraat en bij hotels, supermarkten en restaurants worden opgehangen. Voor de kosten hoef je het niet te laten, want je hebt vaak al een biertje, rum-mix of gin-tonic voor 50 lempiras (€1,90).

Als het tijd is om Utila weer te verlaten en je nog wat dagen in Honduras over hebt, is national park Pico Bonito in La Ceiba een leuke tussenstop. Lees hier onze blog met tips voor jouw bezoek aan dit national park.


Meer lezen over backpacken in Honduras?

*Deze pagina kan affiliate links bevatten, bijvoorbeeld naar een hotel of product. Deze links helpen ons om een kleine commissie te verdienen, zonder dat dit jou extra geld kost.