Tips backpacken in Belize: goedkoop reizen in het dure Belize?

Het grootste koraalrif van Midden-Amerika, prachtige jungle gebieden en indrukwekkende grotten: Belize heeft het allemaal. Dit kleine land aan de Caribische Zee heeft een compleet andere sfeer dan haar buurlanden Mexico en Guatemala. Het is moderner, schoner, en ja, ook een tikkeltje duurder. Toch zijn er manieren om kosten te besparen in Belize. Wij combineerden anderhalve week Belize met onze route door Mexico en Guatemala. In deze blog lees je al onze tips voor backpacken Belize.

Vervoer in Belize

Onze grootste tip: reis in Belize met het openbaar vervoer! De prijzen voor (toeristen)shuttles zijn absurd hoog, terwijl de lokale bussen in Belize goedkoop en gemakkelijk te gebruiken zijn. Ook zijn de afstanden niet heel groot. Hoe het bussysteem in Belize werkt, lees je in deze blog.

Kosten in Belize

Reizen in Belize is een stuk duurder dan in andere landen in Midden-Amerika. Dit geldt met name voor shuttles, tours en accommodaties. In Belize worden twee valuta’s door elkaar gebruikt. Shuttles en tours worden aangeven in US dollars. Alle overige prijzen, bijvoorbeeld in supermarkten en restaurants, worden aangegeven in Belize dollars. Als iets in US dollars aangegeven staat, kan je ook met Belize dollars betalen en vice versa. Gelukkig is het niet ingewikkeld om de prijzen om te rekenen: $1 US is $2 Belize.

Wat kost backpacken in Belize?

Belize is één van de duurdere landen in Midden-Amerika. Reken als backpacker in Belize op een reisbudget tussen de €60 en €75 per persoon per dag. Ben je benieuwd naar wat wij in Belize precies hebben uitgegeven aan accommodaties, vervoer, eten en activiteiten? Hier vind je al onze kosten van anderhalve week backpacken door Belize op een rij.

Tips backpacken in Belize: mooiste bestemmingen en bezienswaardigheden

San Ignacio

San Ignacio Belize

Dit kleine dorpje vlakbij de grens van Guatemala wordt met name bezocht voor de bekende Actun Tunichil Muknal (ATM) caves. Dit was vroeger een heilige plek voor Maya’s waar skeletten en verschillende historische artefacten zijn gevonden. Vandaag de dag worden veel tours naar deze indrukwekkende plek georganiseerd. De tours zijn wel behoorlijk prijzig voor Midden-Amerikaanse begrippen en starten vanaf $100 US per persoon. Een andere leuke activiteit in San Ignacio is een bezoek aan het Green Iguana Conservation Project. Bij dit project streven ze ernaar de populatie van de bedreigde groene leguaan te redden. Voor zo’n $11 US krijg je een interessante tour én mag je de leguanen voeren en vasthouden.

Hoe kom je in San Ignacio?

Vanaf Flores in Guatemala reis je in drie tot vier uur naar San Ignacio. De totale reistijd is natuurlijk afhankelijk van de drukte bij de grens. Vanuit Belize City doe je er met de chicken bus 2,5 uur over. Wij boekten in San Ignacio voor €32 euro per nacht een tweepersoonskamer in het Matus Guest House. Bekijk hier de actuele prijzen en beschikbaarheid.

Caye Caulker

Caye caulker

Hét hoogtepunt van backpacken door Belize is Caye Caulker. Dit Caribische eiland ligt vlakbij het Belize Barrier Reef en mag je absoluut niet overslaan. Je komt hier vooral om te relaxen en te genieten van de onderwaterwereld. Voor snorkellaars en duikers is hier namelijk genoeg te zien. Visliefhebber? Op straat eet je bij Chef Kareem Unbelizable Lunch de allerlekkerste verse kreeft van de barbecue.

Goed om vooraf te weten: Caye Caulker heeft geen grote zandstranden, maar je kunt goed relaxen bij The Split.

Hoe kom je op Caye Caulker?

Pak vanuit San Ignacio de bus naar Belize City. Dit kost $10 Belize (€4,60) per persoon en duurt zo’n 2,5 uur. Vanaf het busstation in Belize City is het nog 15 minuten lopen naar de boot terminal (Maps). Een taxi naar de terminal kan ook en kost $10 Belize (€4,60). Vervolgens stap je hier op de boot naar Caye Caulker. Als je direct een open retour koopt, betaal je iets minder dan bij twee enkeltjes. Een retour kost $77 Belize (€35,50) per persoon. Op Caye Caulker zijn accommodaties duurder dan op andere plekken in het land. Wij verbleven bij Maxhapan Cabanas in een geweldig huisje met eigen veranda. Dit huisje boek je vanaf €60 per nacht via AirBnb.

Hopkins

Beach belize

Waar op Caye Caulker geen zandstranden te vinden zijn, zijn die er bij Hopkins wel. In dit kleine kustplaatsje kun je dus lekker een dagje op het strand doorbrengen. In de omgeving vind je ook twee mooie natuurgebieden: Cockscomb Basin Wildlife Sanctuary en Mayflower Bocawina National Park. Hier kun je mooie wandelingen maken.

Hoe kom je in Hopkins?

Vanaf Caye Caulker reis je eerst naar Belize City. Vanaf hier pak je de bus naar Hopkins. Dit kost $15 Belize (€7) per persoon en duurt 3,5 uur. De bus zet je af op de hoofdstraat waarna het nog ±7 km is naar Hopkins. Hier staan vaak taxi chauffeurs te wachten waar je goed mee moet onderhandelen. Het ritje naar Hopkins kost zo’n $5 Belize (€2,30) per persoon. Een andere optie is om te liften. Wij gebruikten Hopkins als tussenstop op weg Guatemala en sliepen voor €18 per persoon in het Funky Dodo’s Backpackers Hostel. Bekijk hier de actuele prijzen en beschikbaarheid.

Vanaf Hopkins reisden wij door naar Livingston in Guatemala. Benieuwd naar hoe je dit zelf het makkelijkst kunt aanpakken? Lees meer over de grensovergang in deze blog.

Vanuit Nederland naar Belize reizen

Wanneer je vanuit Nederland naar Belize reist, vlieg je waarschijnlijk op Belize City. Je boekt al een retourvlucht vanaf €600 per persoon. Een andere optie is om het backpacken door Belize te combineren met Mexico en Guatemala.


Meer lezen over Belize?

* Deze pagina kan affiliate links bevatten, bijvoorbeeld naar een hotel of product. Deze links helpen ons om een kleine commissie te verdienen, zonder dat dit jou extra geld kost.