Gemakkelijk de grens over: van Punta Gorda in Belize naar Livingston in Guatemala

Een reis door Belize is gemakkelijk te combineren met een reis door Guatemala. Veel reizigers die deze landen combineren komen Belize in via Flores, Guatemala. Dit is gemakkelijk te doen met een shuttle. Maar vanaf Punta Gorda in het zuiden van Belize naar Livingston of Puerto Barrios in Guatemala reizen, is iets ingewikkelder. Hier is online dan ook minder informatie over te vinden. Wij zijn deze grens overgestoken en leggen het in deze blog stap voor stap uit!

Wanneer je van Belize naar Guatemala reist, zijn er een aantal mogelijkheden. Allereerst kun je er natuurlijk voor kiezen om te vliegen. Vanuit Belize City kun je onder andere naar Guatemala-Stad, Flores of Puerto Barrios vliegen. Dit is wel behoorlijk prijzig. Een tweede optie om van Belize naar Guatemala te reizen, is met het openbaar vervoer.

De bekendste grensovergangen zijn die tussen San Ignacio en Flores en de grensovergang tussen Punta Gorda en Livingston. De grensovergang tussen San Ignacio en Flores is relatief eenvoudig: er gaan namelijk gewoon bussen. Van Punta Gorda naar Livingston reizen is wat ingewikkelder, omdat je deze grensovergang per boot doet. Lees hieronder wat je kunt verwachten bij deze grensovergang tussen Belize en Guatemala.

Grensovergang Belize naar Guatemala: van Punta Gorda naar Livingston

Starten vanuit Belize

Chicken bus Livingston

Je kunt de reisdag naar Guatemala vanaf verschillende plekken in Belize beginnen. Misschien overnacht je in Punta Gorda om het rustiger aan te kunnen doen, of je start vanuit Hopkins zoals wij deden. Vanuit Belmopan of zelfs verder starten, maakt het een erg lange reisdag. Dat raden we niet aan. Neem vanuit je beginplaats een chicken bus en stap uit bij Punta Gorda. 

Lees hier ook onze blog over het bussysteem in Belize!

Tip: vanuit Hopkins gaat de lokale bus om 07:00 uur naar Hopkins Junction (Maps). Stap hier over op de bus die je voor $13 Belize (€6) in 3 uur naar Punta Gorda brengt.

De boot van Punta Gorda naar Livingston

Chicken bus Punta Gorda

Loop in Punta Gorda direct door naar het kantoor ‘Customs & Immigration’ (Maps). Hier word je waarschijnlijk opgewacht door een kapitein of een andere werknemer. Koop hier een ticket voor de boot. De prijzen kunnen variëren per boot en kapitein, maar liggen ongeveer rond de $100 Belize (€46) per persoon. Let op: je kunt alleen contant betalen en er is geen duidelijk vast schema. Ga dus vroeg om meer kans te hebben op een ticket! De boten gaan van maandag tot en met zaterdag.

Na het kopen van een kaartje, kun je direct naar de immigratie gaan. Als je erg lang moet wachten kun je ook nog even door Punta Gorda lopen. Bij de immigratie moet je contant $20 US per persoon betalen als exit fee. Je krijgt een exit stempel en loopt verder door het kantoor. Het is nu nog even wachten op de kapitein en mogelijke andere passagiers. De vertrektijden van de boot zijn namelijk richtlijnen en de kapitein wacht graag nog op extra klandizie. De rit duurt ongeveer 45 minuten tot Livingston. Naar Puerto Barrios is nog 30 minuten extra.

Naar het immigratiekantoor in Livingston

In Livingston word je op de steiger afgezet met je backpack. Loop naar het immigratiekantoor om het visum voor Guatemala te halen. Dit is op zes minuten afstand van de steiger (Maps). Niemand loopt mee en controleert of je het echt doet, wat toch een beetje gek aanvoelt. Toch is het wel verstandig om te doen als je het land uiteindelijk ook weer uit wil. Het visum is gratis en is binnen een paar minuten geregeld.

Bienvenido a Guatemala!

Waar te verblijven in Livingston?

Wij verbleven in het Casa Nostra Hotel in Livingston. Dit is een mooi hotel met een goed restaurant eronder. Een kamer kost voor twee personen met gedeelde badkamer 250 quetzales (€30) per nacht. Check hier de actuele prijzen en de beschikbaarheid. Wij vonden Livingston niet zo’n leuke stad. Het is vies en er is niet veel te doen. Ons advies: verblijf na deze reisdag één nacht in Livingston en reis daarna door naar een jungle lodge in Rio Dulce. Wij verbleven vier nachten in de jungle bij Finca Tatin en kunnen dit van harte aanbevelen.

Vanuit Guatemala door naar Honduras: Livingston naar Utila

Vanuit Livingston kun je, na je verblijf in de jungle, doorreizen naar Utila in Honduras. Een heerlijk eiland en één van onze favoriete bestemmingen in Midden-Amerika. Ook deze grensovergang lijkt vooraf nogal ingewikkeld, maar is prima zelf te doen en ook nog eens een stuk goedkoper dan een shuttle. We beschreven stap voor stap hoe je zelf van Livingston naar Utila reist.


Meer lezen over Belize?

Meer lezen over Guatemala?

* Deze pagina kan affiliate links bevatten, bijvoorbeeld naar een hotel of product. Deze links helpen ons om een kleine commissie te verdienen, zonder dat dit jou extra geld kost.