Budget Nicaragua: al onze kosten op een rij

Nicaragua is één van onze favoriete landen in Midden-Amerika en toevallig ook nog eens één van de goedkoopste. Nicaragua biedt enorm veel verschillende mogelijkheden die met laag budget haalbaar zijn. Zo varieerden wij bijvoorbeeld van het spannende vulkaanboarden in Leon tot surflessen in Popoyo en van eten in mooie restaurants tot zelf koken in hostels. In deze blog vertellen we je ons reisbudget in Nicaragua en onze kosten tijdens onze ruime drie weken backpacken door dit mooie land. Zo weet jij precies wat je kunt verwachten tijdens je reis door dit fantastische land.

De valuta in Nicaragua

In Nicaragua betaalt men met de córdoba (NIO). Tijdens onze reis was €1 ongeveer 40 córdoba’s waard. Er zijn biljetten van 10, 20, 50, 100 en 500 córdoba. Wij pinden altijd geld in Nicaragua met onze Revolut kaart, dit is namelijk het goedkoopst.

Gemiddeld budget in Nicaragua

Ons gemiddelde reisbudget in Nicaragua was €30 euro per persoon per dag. Wij zijn geen flashpackers, maar ook geen extreme budget backpackers. Wanneer het kan slapen wij in een privékamer in een hostel of budget hotel, maar als het veel geld scheelt kiezen we voor een slaapzaal. Wij reizen vooral met het openbaar vervoer en koken af en toe zelf, maar gaan het liefst uit eten. Wanneer je dit doet kan je met een budget tussen de €25 en €40 per persoon per dag goed door Nicaragua backpacken.

Kosten voor accommodaties in Nicaragua

Onze uitgaven voor accommodaties kwamen in Nicaragua gemiddeld uit op €9,25 per persoon per dag. Omdat wij met twee personen zijn, kunnen we de kosten van privékamers uiteraard delen. Een paar voorbeelden van onze gezamenlijke uitgaven aan accommodaties:

Vervoerskosten in Nicaragua

Het vervoer in Nicaragua is ontzettend goedkoop wanneer je gebruik maakt van de lokale chicken bussen. De connecties zijn vaak goed en de chauffeurs helpen je altijd met je aansluiting. Wij gaven dan ook gemiddeld maar €3,50 per persoon per dag uit aan vervoer. Voorbeelden van vervoerskosten per persoon zijn:

  • De openbare bus van Somoto naar Matagalpa: €3,04
  • Met een taxi en het openbaar vervoer van Matagalpa naar Granada: €7,75
  • Met de veerpont, taxi en de openbare bus van Ometepe naar Popoyo: €2,79

Ga je door naar Costa Rica? Lees hier in onze blog hoe je goedkoop de grensovergang van Nicaragua naar Costa Rica kunt doen!

Kosten van eten in Nicaragua

In Nicaragua kost een gemiddelde maaltijd in een restaurant €5 per persoon. Wij zijn de meeste avonden uit eten geweest, maar hebben ook een paar keer zelf gekookt. Ontbijt en lunch kopen we meestal in de supermarkt. Zo gaven we In restaurants gemiddeld €5,25 per persoon per dag uit en aan boodschappen €2,75. Voorbeelden van uitgaven per persoon in restaurants:

  • Burrito bowl en een cola in Popoyo: €7,65
  • Lokaal diner bij onze accommodatie in Ometepe: €5,10
  • Een ontbijt in een leuk ontbijtzaakje in Léon: €4,60

Kosten voor activiteiten en tours in Nicaragua

Voor activiteiten en tours waren wij gemiddeld €8 per persoon per dag kwijt. In Nicaragua worden namelijk redelijk veel tours aangeboden tegen goede prijzen. Voorbeelden van onze kosten per persoon zijn:

  • 1,5 uur surfles in Popoyo: €27,50 per persoon
  • Lavatour Massaya vulkaan + Massaya lagune in Granada: €30,80 per persoon
  • Vulkaanboarden in Leon: €31,75 per persoon

Overige uitgaven in Nicaragua

Wat overblijft zijn onze overige uitgaven in Nicaragua. Dit zijn onder andere de kosten voor  een lokale simkaart, het wassen van onze kleren en andere kleine spullen. In Nicaragua hebben we €1,65 per persoon per dag uitgegeven die vallen onder de overige uitgaven.

Kosten van vliegtickets naar Nicaragua

Vliegtickets zijn niet meegenomen in deze berekeningen omdat dit erg verschilt per situatie. Je hebt vanaf €1300 een retourticket vanaf Schiphol naar Managua. Vind de goedkoopste vliegtickets op Skyscanner.nl.

Ben je benieuwd wat je allemaal kunt doen in Nicaragua? Lees dan onze reisroute door Nicaragua voor meer inspiratie.