Ontdek het vulkanische Ometepe met deze 7 top activiteiten

Ometepe is een eiland in het Cociboga meer en één van onze favoriete bestemmingen in Nicaragua. Het wordt gevormd door de twee grote aangrenzende vulkanen Concepción en Madreas en er is genoeg te doen. Veel backpackers bezoeken Ometepe omdat je hier heerlijk kunt relaxen, maar ook intensieve activiteiten kunt doen. In deze blog nemen we de leukste activiteiten op Ometepe met je door.

Accommodatie in Ometepe

Wij verbleven in Hospedaje Bananas vlakbij Altagracia. Dit fijne guesthouse ligt in een rustige bananenplantage en heeft in totaal drie kamers. Ook hangen er veel hangmatten en staan er schommelstoelen. Per nacht betaalden wij €11,50 voor een vierpersoonskamer. Je kunt ook de keuken gebruiken, maar deze is niet rijk uitgerust. Check hier de actuele prijzen en beschikbaarheid.

Vervoer: een motor of quad huren

Ometepe is een vrij groot eiland en er rijden nauwelijks taxi’s rond. Het bussensysteem werkt goed en is goedkoop, maar de bussen rijden alleen vaste routes tussen een aantal grotere dorpen. Om naar de bezienswaardigheden op Ometepe te komen is een scooter, schakelbrommer of quad huren de beste optie. Wij huurden bij Duartes Rentals vijf dagen een 250cc schakelbrommer voor in totaal $80 US. Met een scooter kun je ook goed op het eiland rijden, maar soms moet je wel over gravel of zandwegen.

Let op: check je Nederlandse reisverzekering! Wanneer je op een scooter rijdt met meer dan 50cc ben je waarschijnlijk niet verzekerd, tenzij je een Nederlands motorrijbewijs hebt. Check dit altijd even.

1. Zwem in het mooie Ojo de Agua

Ojo de Agua Ometepe

Dit mooie natuurlijke zwembad is heerlijk om even te zwemmen tijdens warm weer. Het is gevuld met vulkaanwater en het is erg mooi helder. Een kaartje voor Ojo de Agua kost 360 córdoba’s (€9,50) per persoon waarvan je 180 córdoba’s (€4,75) mag uitgeven in het restaurant. Verwacht hier niet teveel, van want het restaurant is erg duur voor Nicaraguaanse begrippen.

2. Trotseer één van de vulkanen

Je kunt zowel de vulkaan Concepción als de vulkaan Maderas beklimmen. Dit zijn beide pittige hikes en vergen veel doorzettingsvermogen. Het is namelijk acht uur hiken. Vaak liggen de toppen van de vulkanen in de wolken, waardoor alles daar nat en glad is. Wanneer de wolken wegtrekken heb je wel een prachtig uitzicht over heel Ometepe! Iedereen raad je aan om deze hikes met een gids te doen omdat je gemakkelijk het verkeerde pad neemt. Tijdens een acht uur durende hike wil je zo min mogelijk verkeerd lopen. De gidsen kun je gemakkelijk bij je hotel of hospedaje boeken.

3. Loop naar het uitzichtpunt op de vulkaan Maderas

Wanneer je geen extreme hike op de Maderas of Concepción wilt doen, kun je ook gemakkelijk zelf een stukje hiken naar dit lager gelegen uitzichtpunt. Het ligt halverwege op de vulkaan Maderas en is nog onder de wolken. Hierdoor heb je altijd zicht op Ometepe en een stuk van de vulkaan Concepción, ook al is het bewolkt. Je kunt je motor of quad gratis parkeren bij een hotel (Maps) en vanaf daar verder lopen. Je hoeft nergens entree te betalen. Heen en weer is de wandeling ongeveer drie uur. Het is redelijk vlak en daardoor niet zo zwaar. 

4. Hike naar de waterval San Ramon

Een stukje verder op het eiland ligt het dorp San Ramon. Hier vlakbij vind je de ingang van de San Ramon waterval (Maps). Deze 50 meter hoge waterval bevindt zich aan de zuidkant van de Maderas vulkaan. Om hier te komen moet je nog wel een stuk hiken. Vanaf de ingang kun je kiezen om het hele stuk van 3,8 kilometer naar boven te lopen, of om nog een stuk door te rijden met de motor of quad. Als je met de motor of quad naar de parkeerplaats verderop rijdt betaal je $50 córdoba’s (€1,25) parkeerkosten, maar hoef je daarna maar 1,5 kilometer te lopen. Entree voor de waterval is 100 córdoba’s (€2,50) per persoon en ook in het droge seizoen is hij mooi om te zien.

Tip: de weg van de entree naar de parkeerplaats is hobbelig, omhoog en er liggen veel stenen. Rij dit alleen omhoog met de scooter als je al wat rijervaring hebt. Dit is makkelijker op een schakelbrommer dan op een scooter.

5. Relax op de stranden

Op Ometepe heb je veel vulkaanzand stranden. Je vindt dan ook regelmatig lokale strandtentjes aan het meer waar je kunt eten of een drankje kunt doen. Playa Santo Domingo is een populair strand in het middenstuk van Ometepe waar ook een kitesurf school zit. Helaas stond er bij ons bezoek aan Ometepe veel wind waardoor het water een stuk hoger was dan normaal. Hierdoor was het strand ondergelopen en hebben wij er niet van kunnen genieten.

6. Wandel door Charco Verde

Charco Verde Ometepe

Dit natuurpark ten zuiden van Concepción kan je bezoeken om een wandeling te maken. Deze wandeling is 2,6 kilometer lang en brengt je langs een lagune met een mooi uitzicht op de vulkaan. In deze lagune kun je niet zwemmen, maar de wandeling is wel erg mooi. Onderweg kun je families brulapen tegenkomen, maar als je ze niet ziet, dan hoor je ze in ieder geval wel verderop brullen. Bij dit park zit ook een kleine vlindertuin die je kunt bezoeken. Dit zit bij de prijs van 175 córdoba’s (€4,50) inbegrepen.

7. Huur een kano

De twee vulkanen op het eiland zijn verbonden door een lagergelegen stuk land waar de Rio El Istián stroomt. Je kunt bij het dorpje Merida een kano huren en hiermee over de rivier varen. Je komt hier mangrove bossen tegen en je kunt apen, schildpadden en zelfs kaaimannen spotten vanaf de boot. Voor een tour met gids betaal je ongeveer 1000 córdoba’s (€25,75).

Benieuwd naar andere leuke bestemmingen in Nicaragua? Lees dan onze blog ‘Onze reisroute en tips voor een onvergetelijke reis door Nicaragua