Reisroute en tips voor een onvergetelijke reis door Nicaragua

Nicaragua is absoluut één van onze favoriete landen in Midden-Amerika. Dit komt onder andere door het gevarieerde landschap. Zo zijn er vulkanen, meren, eilanden, stranden én jungle. Ook is het nog lang niet zo toeristisch als andere landen in de omgeving. En, altijd fijn: het is ook het goedkoopste land in Midden-Amerika. Wat ons betreft is dit dus hét moment om een reis te plannen door dit fantastische land. In deze blog vertellen we je alles over onze reisroute tijdens het backpacken door Nicaragua.

Vervoer in Nicaragua

Backpacken in Nicaragua is erg gemakkelijk en je kunt tijdens je reisroute volop gebruik maken van de goedkope lokale chicken bussen. De afstanden tussen steden zijn niet zo groot en de bussen rijden vaak de hele dag door. Zorg dat je genoeg contant geld meeneemt om gepast te kunnen betalen. Busmedewerkers hebben namelijk nog wel eens de neiging om geen of te weinig wisselgeld terug te geven aan toeristen. 

Budget en kosten backpacken in Nicaragua

Nicaragua is geen duur land en met een budget tussen €25 en €40 per persoon per dag zit je als backpacker al snel goed. Ben je benieuwd naar wat wij in Nicaragua precies hebben uitgegeven aan accommodaties, vervoer, eten en activiteiten? Hier vind je alle kosten van onze rondreis door Nicaragua op een rij.

De beste reisroute voor 3 tot 4 weken backpacken in Nicaragua

Managua 

Wanneer je vanuit Nederland naar Nicaragua reist, kom je aan op het vliegveld van Managua. Managua is geen leuke stad dus ons advies is om snel door te reizen. De meeste mensen beginnen hun reisroute door Nicaragua in Léon of Granada. Mocht je na een lange vlucht eerst een nacht willen bijkomen dan is Hotel Baltsol in Managua een goede optie. Check hier de actuele prijzen en beschikbaarheid.

Léon 

Volcano Boarding Léon Nicaragua

Wel eens op een board met snelheden tot 80km/uur een vulkaan afgesleed? Nee? Dit is je kans, want vulkaan boarden is hét hoogtepunt van je bezoek aan Léon. Maar wees gerust als dit niet helemaal je ding is, want in Léon is nog veel meer te beleven. Zo zijn er een aantal mooie vulkaan hikes te doen in de omgeving. Daarnaast is Leon zelf ook een hele gezellige en bruisende stad waar wij ons vier dagen goed hebben vermaakt. 

Hoe kom je in Léon?

Vanaf Managua duurt het ongeveer 1,5 uur om met de bus naar Léon te rijden. In Léon verbleven wij in een tweepersoonskamer in het Al Sole Guesthouse. Een fijne plek met zwembad voor €19 per nacht, maar het ligt wat verder uit het centrum. Wel kun je gratis fietsen lenen.

Somoto

Somoto is een klein dorp vlakbij de grens van Honduras, dat veel mensen tijdens hun reisroute door Nicaragua helaas overslaan. Je bezoekt Somoto vooral vanwege de prachtige Somoto Canyon. Hier kun je een leuke canyoning trip doen. Wij boekten een elf kilometer lange canyoning tour waarbij we vijf uur lang over de stenen klommen en door de mooie kloof zwommen. Wij deden deze tour in het droge seizoen, maar in het regenseizoen schijnt het een stuk uitdagender te worden. 

Naast een bezoek aan de canyon is in Somoto verder niet veel te doen. Wij verbleven twee nachten in Hostal San José, een heel fijn hotel waar je voor €25 per nacht een mooie tweepersoonskamer hebt inclusief een lekker ontbijt. Bij de eigenaar kun je ook de canyoning tour boeken. Deze tour kost $28 US (€26) per persoon inclusief lunch en was goedkoper dan wat wij bij andere tour organisaties zagen. 

Tip: Somoto staat bekend om de rosquillas. Dit zijn koekjes gemaakt van onder andere maïs en kaas. Ze zijn nergens lekkerder dan hier, dus koop vooral een zakje in één van de winkeltjes in het dorp. 

Hoe kom je in Somoto?

Neem vanaf het busstation in Léon de collectivo naar Estelí. In ons geval was deze net vertrokken, dus namen wij eerst voor 110 córdoba’s (€2,80) een collectivo die naar Matagalpa reed. Hierbij werden we na twee uur op de splitsing richting Estelí afgezet (Maps) waar de chicken bus naar Estelí al snel voorbij kwam. Deze chicken bus duurt één uur en kost 30 córdoba’s (€0,75) per persoon. In Estelí kom je aan bij de zuidelijke busterminal (Maps). Loop in vijf minuten naar de noordelijke busterminal (Maps) en neem hier de bus naar Somoto. Dit duurt twee uur en kost 46 córdoba’s (€1,15). 

Matagalpa

Het wat hoger gelegen Matagalpa is de derde grootste stad van Nicaragua. Alhoewel het niet veel wordt bezocht door toeristen, is het een leuke stop als je genoeg tijd hebt. In de stad zelf is niet veel te beleven, maar de omgeving staat vooral bekend om de vele koffieplantages. Eén van deze plantages is Selva Negra. Hier groeit de koffie tussen de bomen in het bos en kan je leuke wandelingen maken. De chicken bus naar Selva Negra kost 20 córdoba’s (€0,50) en zet je op twintig minuten lopen van het park af. Voor de entree van Selva Negra betaal je 200 córdoba’s (€5) per persoon, maar dit bedrag krijg je “terug” in de vorm van een consumptiebon voor het restaurant.

Hoe kom je in Matagalpa?

Vanuit Somoto reis je eerst weer naar Estelí. Loop naar het zuidelijke busstation en pak hier de bus naar Matagalpa. Deze bus kost 20 córdoba’s (€0,50) en duurt twee uur. Wij verbleven in Matagalpa in het Hostal La Buena Onda. Een bed in de slaapzaal kost €11,75 per persoon.

Granada

Granada is een gezellige koloniale stad waar wij tijdens onze reisroute door Nicaragua vier dagen hebben doorgebracht. Het wordt vaak omschreven als de kleinere versie van Léon. In het centrum heb je een aantal mooie kerken en een levendige markt. Leuke dingen om in de omgeving te doen zijn de tour naar Laguna de Apoyo en de lavatour bij de Masaya vulkaan. Benieuwd naar al onze tips over deze gezellige stad? Lees hier onze blog over de 7 leukste dingen om te doen in Granada.

Hoe kom je in Granada?

Om vanuit Matagalpa in Granada te komen, reis je eerst naar hoofdstad Managua. De chicken bus brengt je daar voor 105 córdoba’s (€2,65) in 2,5 uur naar toe. In Managua kom je aan op het busstation in het noorden, maar de bussen naar Granada vertrekken vanaf een zuidelijker busstation buiten de stad (Maps). Neem voor 150 córdoba’s (€3,80) per persoon een taxi naar deze busterminal. Vervolgens stap je in de bus naar Granada. Deze bus kost 28 córdoba’s (€0,70) en duurt iets meer dan een uur. In Granada verbleven wij in het fijne hostel Casa Yoly. Een bed in de slaapzaal kost €11 inclusief ontbijt. Check hier de actuele prijzen en beschikbaarheid

Ometepe 

Ometepe Nicaragua

Als er één plek is die je tijdens je reisroute door Nicaragua niet mag overslaan, is het Ometepe. Dit prachtige eiland ligt in het meer van Cocibolca en wordt gevormd door de twee verbonden vulkanen Concepción en Maderas. Het eiland is behoorlijk groot: als je het ‘achtje’ om de twee vulkanen heen wil rijden duurt dit zo’n vier uur. Het is dus handig (en leuk!) om hier een motor, scooter of quad te huren. Benieuwd naar wat je allemaal kunt doen op dit mooie eiland? Lees hier de blog met al onze tips

Wij zijn uiteindelijk zes nachten op Ometepe gebleven en sliepen in een hele leuke Hospedaje in een bananenplantage. Een fijne tweepersoonskamer met eigen badkamer kost slechts €11 per nacht. Bekijk hier de actuele prijzen en beschikbaarheid.

Hoe kom je op Ometepe?

Vanaf Granada reis je eerst naar Rivas. De busrit duurt 1,5 uur en kost tussen de 50 en 100 córdoba’s (€1,25 – €2,50). Vanaf de busterminal in Rivas neem je voor 30 córdoba’s (€0,75) per persoon een taxi naar de haven van San Jorge. Bij de haven betaal je 36 córdoba’s haven tax (of $1 US) en koop je een ticket voor de ferry voor 50 córdoba’s (€1,25). De ferry gaat bijna elk uur. De ferry net gemist? Laat je niet overhalen een lancha te nemen. Het meer kan soms best ruig zijn en in een kleine lancha houden jij en je backpack het niet droog. 

Let op: er is een scam waarbij de bus vanuit Granada een paar kilometer voor Rivas ineens langs de weg stopt en er wordt omgeroepen dat alle passagiers voor Ometepe moeten uitstappen en van bus moeten wisselen. Er staat inderdaad een andere bus klaar, maar hier vragen ze je wéér 100 córdoba’s te betalen voor het kleine stukje naar Rivas terwijl je dat al hebt gedaan in de eerste bus. Stap dus niet uit als dit gebeurt en blijf gewoon in de eerste bus zitten tot aan de busterminal van Rivas. Vanaf hier neem je een taxi naar de haven.

Popoyo

Popoyo Nicaragua

Hoog tijd om naar de kust te gaan! De kust van Nicaragua staat namelijk bekend om de goede surfspots. Popoyo heeft prachtige schone en brede stranden en is geliefd onder surfers. Met name in het droge seizoen is dit een goede plek voor beginners om hun eerste surflessen te volgen in Beginners Bay. Een groepsles van zo’n twee uur kost $30 US per persoon. Al meer ervaring? Huur voor $15 US per dag of $10 US per drie uur een surfplank en ga zelf de zee in. In het regenseizoen zijn de golven beter geschikt voor meer ervaren surfers. 

Popoyo heeft niet echt een dorp, maar bestaat eerder uit verschillende accommodaties verspreid langs het lange strand. Naast surfen is er niet veel te doen, maar vanwege de relaxte sfeer zijn wij hier uiteindelijk vijf nachten gebleven. Het is een hele fijne plek en wordt nu nog niet veel bezocht door toeristen. We vermoeden dat dit over een paar jaar wel eens anders zou kunnen zijn, dus bezoek Popoyo voordat het haar charme verliest!

Hoe kom je in Popoyo?

Vanaf het busstation in Rivas neem je de bus richting Las Salinas. Deze bus kost 30 córdoba’s (€0,75) en rijdt over de hoofdweg bij Popoyo. Let zelf goed op waar je uit moet stappen. Wij verbleven in een leuk tipi-hutje bij Aloha Bungalows op 200 meter afstand van het strand en op loopafstand van Beginners Bay. Deze accommodatie kost €20 per nacht en kunnen we van harte aanbevelen.

San Juan del Sur

San Juan del Sur Nicaragua

Zeg je San Juan del Sur, dan zeg je Sunday Funday. Dit is de bekendste kroegentocht van Midden-Amerika en wordt druk bezocht door backpackers. Maar ook als je niet voor het feest komt, is het een prima plaats om een dag door te brengen. Als je weinig tijd hebt, zouden wij Popoyo verkiezen boven San Juan del Sur. Popoyo is rustiger en zit direct aan een mooi strand waar je goed kunt zwemmen en surfen. In San Juan del Sur kun je niet surfen bij het dorp, maar moet je uitwijken naar één van de naastgelegen stranden. 

Hoe kom je in San Juan del Sur?

Om in San Juan del Sur te komen, reis je eerst terug naar Rivas. Vanaf hier gaat een directe bus die je in drie kwartier voor 30 córdoba’s (€0,75) naar het centrum van San Juan del Sur brengt. Wij verbleven in Sunset Guesthouse, maar zouden dat niet aanbevelen. Een betere optie is het Salt Water Hostel.

Tip: wij reisden vanaf San Juan del Sur door naar Liberia in Costa Rica. Wil jij je reisroute door Nicaragua ook combineren met Costa Rica? Lees dan hier onze blog over deze grensovergang

Terug naar Managua

Wanneer je reis door het geweldige Nicaragua helaas voorbij is, ga je waarschijnlijk weer terug naar Managua. Mocht je nog meer tijd hebben voor je reis door Nicaragua en willen eindigen op prachtige witte stranden, dan is Corn Island nog een leuke stop. De makkelijkste manier om hier te komen is per vliegtuig vanuit Managua.

Vliegen naar Nicaragua

Er zijn weinig luchtvaartmaatschappijen met een directe verbinding tussen Amsterdam en Nicaragua. Meestal duurt een reis naar Nicaragua inclusief overstap daarom ongeveer twintig uur.


Meer lezen over Nicaragua?

* Deze pagina kan affiliate links bevatten, bijvoorbeeld naar een hotel of product. Deze links helpen ons om een kleine commissie te verdienen, zonder dat dit jou extra geld kost.