Op een rij: dé 7 leukste activiteiten in Granada, Nicaragua

Granada is één van de mooiste steden in Nicaragua. Het heeft een gezellige binnenstad en er zijn een aantal leuke dingen die je kunt doen in de omgeving, waaronder de Masaya Vulkaan. Het is een gezellige stad om een paar dagen door te brengen. In deze blog zetten we al onze tips voor wat te doen in Granada op een rij.

Waar te verblijven in Granada?

Casa Yoly is een leuk hostel in het centrum van Granada. Een bed in de dorm kost €11 en ontbijt is inbegrepen. Restaurants in Granada zijn relatief duur, dus de fijne keuken in dit hostel is een groot pluspunt. Check hier de beschikbaarheid en de actuele prijzen.

Wat te doen in Granada, Nicaragua: de leukste bezienswaardigheden en activiteiten

1. Ontdek de Mercado

De hoofdstraat in Granada is ingesteld op toeristen en je zult hier dan ook weinig locals vinden. Loop een paar straten verder naar de Mercado en ervaar het échte Granada. Scoor goedkope boodschappen of struin gewoon lekker rond door alle gangetjes. In de ochtend en vroege middag is de markt op zijn levendigst.

2. Bezoek de Kathedraal van Granada op het centrale plein

Granada Nicaragua

De gele kathedraal is het middelpunt van het Parque Central en is daardoor zeker een bezoekje waard. De kathedraal is gratis te bezoeken, maar om omhoog te gaan naar het uitzichtpunt betaal je 30 córdoba’s (€0,75). Met name rond zonsondergang heb je vanaf hier een mooi uitzicht over Granada.

3. Proef de specialiteit van Granada: Vigorón

Granada is de beste plek in Nicaragua om het lokale gerecht Vigorón te eten. Dit gerecht wordt geserveerd op een bananenblad en bestaat uit koolsalade, gekookte yuca en chicharrones (uitgebakken buikspek). Op het centrale plein vind je meerdere vaste kraampjes die het verkopen.

4. Bekijk de zonsondergang vanaf Iglesia Nuestra Señora de Las Mercedes

zonsondergang Granada Nicaragua

Voor 35 córdoba’s (€0,90) per persoon mag je de klokkentoren van Iglesia Nuestra Señora de Las Mercedes bezoeken. Vanaf hier heb je het beste uitzicht op de gele kathedraal naast het Parque Central. Daardoor is dit de mooiste plek van Granada om de zon onder te zien gaan achter de bergen. Een leuke activiteit om te doen in Granada!

5. Relax bij Laguna de Apoyo

Laguna de Apoyo

Het kan behoorlijk heet worden in Granada. Daarom is het kratermeer Laguna de Apoyo een hele fijne plek om een dag te relaxen en de verkoeling op te zoeken.

Bij het Oasis Hostel kun je voor $14 US een retour shuttle reserveren waarbij je om 10:00 uur weg gaat uit Granada en om 16:00 uur weer wordt teruggebracht. Ook als je niet in het Oasis hostel verblijft, kan je dit via Whatsapp of in persoon reserveren. Deze dagtrip kun je goed combineren met de avond tour naar vulkaan Masaya, lees hier meer over bij punt zes.

Bij Laguna de Apoyo word je afgezet bij het Paradiso Hostel waar je de hele dag gebruik mag maken van alle faciliteiten. De entreeprijs, WiFi, en gebruik van ligstoelen, kayaks, tafeltennistafel en pooltafel zijn allemaal inbegrepen in de $14 US. Het eten in het restaurant is prima, maar relatief prijzig. Om kosten te besparen, kan je eigen snacks en drinken meenemen.

Wil je langere tijd aan het meer doorbrengen? Boek dan een overnachting bij het Paradiso Hostel. Een bed in de slaapzaal inclusief ontbijt kost zo’n €13. Privé kamers zijn te boeken vanaf €38. Check hier de beschikbaarheid en de actuele prijzen.

6. Lava spotten bij de Masaya Vulkaan

vulkaan Masaya Nicaragua

Nog nooit lava gezien? Dit is je kans! Diep in de krater van de vulkaan kun je de gloeiendhete rode magma zien borrelen. Masaya is de bekendste vulkaan van deze regio en om deze reden is het nationale park ernaar vernoemd. Hierdoor spreken mensen het meestal over de Masaya Vulkaan wanneer ze het hebben over deze lavatour. De vulkaan waarbij je de lava kunt zien heet echter vulkaan Nindiri. De zonsondergang wordt tijdens de tour wél bekeken vanaf de Masaya Vulkaan.

Bij het Oasis Hostel kun je voor $20 US de lava tour boeken, dit is de laagste prijs die wij zijn tegengekomen. Hierbij zit de $10 US entree en een Engels sprekende gids inbegrepen. Bij deze tour kom je rond 17:00 uur aan bij de vulkanen. Werp alvast een blik in de krater, maar bij daglicht zal je nog geen lava zien. Wandel de Vulkaan Masaya op om de zonsondergang te kijken. Zodra het begint te schemeren loop je weer naar beneden en zie je langzaam maar zeker de rode lava in de krater verschijnen. Neem een mondkapje of sjaal mee om je mond en neus te bekken tegen de zwavelgeur. Rond 19:00 uur ben je weer terug in Granada.

Wij waren erg tevreden over deze tour. We hoorden dat tours van andere organisaties (bijvoorbeeld Abdalah) meestal pas na vijven vertrekken uit Granada en na zonsondergang aankomen bij de vulkaan. Zonde!

Tip: de tour naar de Masaya Vulkaan is goed te combineren met de dagtrip naar Lago de Apoyo. In plaats van dat je om 16:00 uur terug naar Granada wordt gebracht, brengen ze je direct vanaf het meer naar de vulkaan. Deze tour kost $34 US bij het Oasis Hostel, dit is dus dezelfde prijs als wanneer je de trips apart zou doen. Wij waren erg tevreden over deze combinatie!

7. Een lokaal zondagmiddag uitje: een cruise over Lago Cocibolca

boottocht granada Nicaragua

Toevallig in Granada op zondag en zin om écht wat lokaals te doen? Vaar dan vooral een rondje mee over Lago Cocibolca. Het twee uur durende tochtje kost slechts 100 córdoba’s (€2,50) per persoon en is erg populair onder locals. Wij werden uitgenodigd door onze hosteleigenaar en waren de enige westerse toeristen. Het uitzicht is mooi, de wind zorgt voor verkoeling en de boot stopt nog even bij een fort op een klein eilandje waar iedereen van boord mag. Op het achterdek wordt het entertainment verzorgd door een clown, waarbij het vooral leuk is om te zien hoe enthousiast het publiek meedoet.

De boot vertrekt om 15:00 uur vanaf de pier aan het meer en je kunt ter plekke een kaartje kopen (Maps). Bij terugkomst rond 17:15 uur is het gezellig druk bij de haven met eetkraampjes en dansers, dus blijf vooral nog even hangen.


Meer lezen over Nicaragua?

* Deze pagina kan affiliate links bevatten, bijvoorbeeld naar een hotel of product. Deze links helpen ons om een kleine commissie te verdienen, zonder dat dit jou extra geld kost.