Een soepele grensovergang van Nicaragua naar Costa Rica

Grensovergangen zijn soms tijdrovender en spannender dan normale reisdagen, maar de grensovergang van Nicaragua naar Costa Rica is zeker goed te doen. Wij reisden deze dag van San Juan del Sur naar Liberia. Een shuttle van Rivas naar Liberia kost €43 per persoon, terwijl je het zelf voor nog geen €7 kan doen. In deze blog leggen we je stap voor stap uit hoe je zelf de grensovergang tussen Nicaragua en Costa Rica doet.

Stap voor stap de grens over tussen Nicaragua en Costa Rica

1. Ga naar de grens van Nicaragua

Het is niet moeilijk om naar de grens van Nicaragua te gaan. Vanaf Granada, Rivas en San Juan del Sur gaan regelmatig chicken bussen en taxi’s naar Punta Blancas (frontera). Wij zijn met een chicken bus vanaf San Juan del Sur vertrokken en waren in totaal 80 cordoba’s (€2) per persoon kwijt tot aan de grens. Probeer een bus in de ochtend te nemen, want dan rijden de bussen het meest frequent. Stap bij de laatste halte uit (Maps) en loop met je backpack richting de grens.

2. Stempel uit Nicaragua

Loop daarna een stuk door naar het gebouw van de immigratie (Maps). Onderweg wordt willekeurig je paspoort gecontroleerd, maar je betaalt hier nog niks. Direct bij binnenkomst in het migratie kantoorgebouw word je gevraagd om $1 US te betalen als ‘office fee’. Dit schijnt standaard te zijn en geen oplichting.

Loop daarna naar een douanier voor je stempel en betaal hier de exit fee van $3 US. Probeer gepast te betalen, want ze geven soms geen wisselgeld terug. Let ook op de staat van je US dollars, want soms accepteren ze geen gescheurde of bekraste biljetten. Cordoba’s worden ook regelmatig geweigerd. Na de douane wordt je bagage nog door een scanner gehaald en kun je verder lopen.

3. Krijg je visum voor Costa Rica

Loop nu 700 meter door niemandsland naar het immigratiekantoor van Costa Rica (Maps). Costa Ricaanse douaniers vragen regelmatig of je een doorreis ticket hebt. Je moet met een bus- of vliegticket kunnen bewijzen dat je binnen 90 dagen het land weer verlaat, anders mag je het land niet in. Houdt dit ticket gereed of regel op een andere manier je doorreisticket. Wanneer je lang aan het backpacken bent zonder vaste plannen kan je bijvoorbeeld op internet een doorreis ticket kopen of zelf een nep-ticket maken. Let wel op, dit mag officieel niet!

Je hoeft niets te betalen voor je Costa Ricaanse visum. De douanier noteert je hotel en stelt mogelijk nog wat andere aanvullende vragen. Wanneer je eenmaal je visa hebt ontvangen, loop je weer verder.

4. Dan nu Costa Rica in!

Costa Rica

Direct na de Costa Ricaanse immigratie kun je Nicaraguaanse cordoba’s die je over hebt wisselen voor de Costa Ricaanse colones. Natuurlijk is het bij de grens niet de beste koers, maar het is wel fijn om wat lokale valuta te hebben. Kijk van tevoren hoe de koers op die dag is en tel altijd goed na hoeveel geld je geeft en hoeveel je ontvangt!

Vanaf de parkeerplaats (Maps) kun je een lokale bus nemen die je in 90 minuten naar Liberia brengt. Hier betaal je 2020 colones (€3,75) voor per persoon. Wij verbleven één dag in Liberia, maar je kunt ook gelijk verder reizen naar andere bestemmingen in Costa Rica zoals Tamarindo en La Fortuna.

Welkom in Costa Rica! Al onze tips voor een leuke reisroute door Costa Rica lees je hier.

Waar te verblijven in Liberia?

Wij verbleven in Liberia in het gezellige hostel Dodero. Hier sliepen we voor €27 één nacht in een tweepersoonskamer. Het hostel heeft een mooie keuken en de badkamers waren erg schoon. Ook kun je lekker relaxen in de hangmatten in de tuin. Check hier de actuele prijzen en beschikbaarheid.


Meer lezen over Nicaragua?

Meer lezen over Costa Rica?

*Deze pagina kan affiliate links bevatten, bijvoorbeeld naar een hotel of product. Deze links helpen ons om een kleine commissie te verdienen, zonder dat dit jou extra geld kost.