Dagtrips naar Torres del Paine: goedkopere alternatief op de W-trek

Torres del Paine in Chili is absoluut één van de mooiste nationale parken in Patagonië. De helderblauwe meren en besneeuwde bergtoppen zorgen voor ongekende uitzichten. Veel wandelliefhebbers komen naar Torres del Paine voor de meerdaagse W-trek en O-trek, waarbij je overnacht in refugios op de route. De kosten voor deze meerdaagse hikes kunnen oplopen tot meer dan $1000. Dat vonden wij iets te veel van het goede dus besloten wij om twee goedkopere dagtrips te doen vanuit Puerto Natales. In deze blog vertellen we je alles over onze “budget” dagtrip naar Torres del Paine.

Waar te verblijven in Puerto Natales?

Waar je veel geld mee bespaart, is door een accommodatie te boeken in Puerto Natales in plaats van in het nationale park Torres del Paine. In Puerto Natales overnacht je bijvoorbeeld voor €32 per nacht inclusief ontbijt in een tweepersoonskamer in Isla Yu Patagonia. Vanaf hier kun je een dagtrip doen naar Torres del Paine.

Bus van Puerto Natales naar Torres del Paine

Verschillende busmaatschappijen bieden tickets aan vanaf Puerto Natales naar Torres del Paine. Deze tickets kun je op het station kopen of hier vooraf online bestellen. De prijzen van bustickets naar Torres del Paine liggen rond de 20.000 CLP (€22) per persoon voor een retour. De eerste bus vertrekt om 6:45 en de rit duurt ongeveer twee uur.

Beste reistijd voor Torres del Paine

Torres del Paine, Patagonië, Chili in de herfst

Online zul je veelal lezen dat november tot maart de beste reistijd is voor Patagonië. Wij bezochten Patagonië echter in april en kunnen dat van harte aanbevelen. We hebben fantastisch weer gehad, alle bomen hadden prachtige herfstkleuren, het is rustiger op de wandelpaden en alles is goedkoper. In deze blog vertellen we je meer over waarom je Patagonië goed in het naseizoen kunt bezoeken.

Heb je een gids nodig in Torres del Paine?

Het korte antwoord: nee. Je hoeft geen dure tour te boeken voor jouw bezoek aan Torres del Paine. Alle wandelpaden zijn duidelijk aangegeven en je kunt nauwelijks verdwalen. Ook rijden er genoeg bussen naar het park, waarvoor je de tickets zelf kunt kopen op het busstation of op BusBud.

Hoeveel dagen in Torres del Paine?

Veel mensen die niet de volledige vijfdaagse W-trek of O-trek doen, kiezen ervoor om maar één dag naar Torres del Paine te gaan en alleen de wandeling naar Base las Torres te doen. Als je maar één dag hebt, is dit inderdaad een goede keuze. Toch zouden wij adviseren om minimaal twee dagtrips naar Torres del Paine te doen. Je entree ticket voor Torres del Paine is namelijk drie dagen geldig en er is zo veel moois te zien! Wij bezochten naast Base las Torres nog Mirador Condor, het mooiste uitzicht dat we ooit hebben gezien!

De entreetickets voor Torres del Paine kosten $35 US per persoon en zijn drie dagen geldig.

Ons advies voor twee dagen Torres del Paine

Dag 1: Mirador Condor – Patagonië op zijn mooist

Wij begonnen onze eerste dagtrip naar Torres del Paine met een gemakkelijke wandeling naar Mirador Condor en een aantal uitzichtpunten daar omheen. Vanaf camping Péhoe loop je in drie kwartier naar de top. Vanaf hier heb je een adembenemend uitzicht op het helderblauwe meer en de besneeuwde bergen. Dit uitzicht is ontzettend mooi! Je zult hier ook veel condors rond zien vliegen. Dit zijn de grootste vliegende vogels ter wereld die een spanwijdte tot wel 3,20 meter kunnen hebben.

Na de nodige foto’s genomen te hebben, daal je weer af naar beneden. Wij liepen vervolgens vanaf camping Péhoe naar mirador Salto Chico. Op Maps.me zie je dat er een wandelpad langs de weg ligt, waardoor je niet op de autoweg hoeft te lopen. Na een half uurtje kom je aan bij het startpunt van de wandeling naar mirador Salto Chico. Dit is een gemakkelijke wandeling van een half uur over houten vlonders.

Vanaf het uitzichtpunt Salto Chico heb je een mooi uitzicht op een waterval met daarachter weer de prachtige bergen. In het restaurant van Explora Patagonia Hotel Salto Chico kun je wat eten of drinken met uitzicht op het meer. Je kunt dezelfde route weer terugnemen naar camping Péhoe of over de weg teruglopen. Bij camping Péhoe heb je nog een derde uitzichtpunt en staan bankjes om te picknicken. Al met al zijn wij deze dag zo’n drie uur zoet geweest en namen we de bus van 14:15 weer terug naar Puerto Natales.

Hoe kom je bij het startpunt van Mirador Condor?

Mirador Condor ligt een stuk dieper in het park dan Base las Torres. Het is vanaf de ingang van het park dan ook nog ruim een uur rijden, maar daardoor kan je vanuit de bus wel veel meer van Torres del Paine zien. Stap uit bij Camping Péhoe. Voor zover wij weten is Bus Sur de enige maatschappij die daar echt een officiële stop heeft, maar het kan zijn dat andere maatschappijen hier op verzoek ook stoppen.

Dag 2: de populaire hike naar Base las Torres in Torres del Paine

Base las Torres, Torres del Paine, Patagonië, Chili


Na de warming-up op dag 1 is het nu tijd voor het echte werk. De populaire wandeling naar Base las Torres is namelijk ruim 22 kilometer. Toch vonden wij het goed te doen en absoluut de moeite waard. Je loopt eerst door een vallei, dan door prachtige bossen en je eindigt met een relatief steile klim over stenen omhoog. En dan ineens zie je daar de drie bekende torens van Torres del Paine die inmiddels hét beeld van Patagonië zijn geworden.

Onze tips voor de dagtrip naar Base las Torres:

  • Begin op tijd: de meeste mensen doen ongeveer acht uur over de hele wandeling. Om ervoor te zorgen dat iedereen op tijd weer beneden is, worden paden na een bepaalde tijd afgesloten. Zo mag je na 13:00 niet meer verder lopen dan refugio Chileno en na 14:00 niet meer beginnen aan de klim naar boven. Zorg dus dat je voor deze tijd deze punten al hebt gepasseerd. Wij startten om 9:30 (bus van 7:00 uit Puerto Natales) en hadden meer dan genoeg tijd.
  • Trek genoeg kledinglagen aan. Wij begonnen met -6°C, maar liepen op een gegeven moment ook in onze t-shirts. Zorg dat je genoeg lagen hebt zodat je iets aan of uit kunt trekken wanneer dat nodig is.
  • Neem genoeg eten mee: het is een flinke tocht dus het is belangrijk om genoeg eten mee te nemen. Onderweg kun je ook eten in refugio’s, maar daar betaal je flink voor.
  • Neem voldoende water mee, maar weet dat je het onderweg ook kunt vullen bij refugios en bij het ranger station.
  • Je kunt tegen betaling (1000 CLP) gebruik maken van het toilet bij refugio Chileno. Bij het ranger station zijn toiletten gratis. Let goed op de bordjes, want het ranger station zit nogal verstopt onderaan een heuvel vlak voordat je begint aan de laatste klim. 
  • De bus terug vertrekt pas om 20:00 en je kunt niet binnen in het Welcome Center wachten. Neem bij mooi weer dus lekker je tijd op de top en tijdens het wandelen, want hoe sneller je terug bent hoe langer je buiten staat te wachten op de bus.

Hoe kom je bij het startpunt voor de hike naar Base las Torres?

Neem één van de vroegere bussen vanuit Puerto Natales, bijvoorbeeld die van 7:00. Zo kom je om 9:00 aan bij het Welcome Center. Vanaf hier stap je over op de shuttle, want het is nog 7 kilometer rijden naar het startpunt van de wandeling naar Base las Torres. Deze shuttle kost 3000 CLP (€3,10) per persoon voor een enkele rit.


Meer lezen over Chili?

*Deze pagina kan affiliate links bevatten, bijvoorbeeld naar een hotel of product. Deze links helpen ons om een kleine commissie te verdienen, zonder dat dit jou extra geld kost.