Wat kost backpacken in Mexico? Alle uitgaven op een rij

Mexico is het populaire land van de taco’s en de sombrero’s. Het toerisme ontwikkelt zich hier snel en daardoor stijgen de prijzen ook mee. Toch kun je met een backpackers budget in Mexico goed uit de voeten. Wat kost backpacken in Mexico precies? In deze blog delen we ons reisbudget in Mexico en onze kosten tijdens drie weken backpacken in het oosten van Mexico.

De valuta in Mexico

In Mexico betaalt men met de Mexicaanse Peso (MXN). De bankbiljetten van de Mexicaanse peso bestaan uit 20, 50, 100, 200, 500 en 1000 pesos. Eén euro is ongeveer 20 pesos waard. Wij pinden altijd contant geld met onze Revolut kaart bij de pinautomaten, dit is het goedkoopst.

Wat kost backpacken in Mexico: ons gemiddelde budget

Ons gemiddelde budget in Mexico was €40 euro per persoon per dag. Wij zijn geen flashpackers, maar ook geen extreme budget backpackers. In Mexico sliepen we elke nacht in een privékamer en gingen we elke dag uit eten. Wel eten we het liefst lokaal en zul je ons niet snel in een westers restaurant vinden. Wij reizen vooral met het openbaar vervoer, in Mexico vooral met de ADO bussen. Met een budget tussen €40 en €50 per persoon per dag kun je goed door Mexico reizen. Reken op een iets hoger bedrag als je lang bij de oostkust blijft. Steden als Tulum en Playa del Carmen zijn duurder dan bijvoorbeeld San Cristóbal de las Casas.

Kosten voor accommodaties in Mexico

Onze uitgaven voor accommodaties kwamen in Mexico gemiddeld uit op €11,85 per persoon per dag. Omdat wij met twee personen zijn, kunnen we de kosten van privékamers uiteraard delen. Een paar voorbeelden van onze gezamenlijke uitgaven aan accommodaties:

 • Een privékamer met eigen badkamer in hotel Brisa del Mar op Isla Holbox: €46 per nacht
 • Een privékamer met eigen badkamer in AMBAR Rooms in Campeche: €23 per nacht
 • Een privékamer met eigen badkamer en ontbijt in Casa Monad in San Cristóbal: €14 per nacht

Vervoerskosten in Mexico

Wij gaven gemiddeld €12,10 per persoon per dag uit aan vervoer. Een groot deel van deze uitgaven ging naar ADO bussen. Dit is een goede en fijne manier om door Mexico te reizen. We namen op kleinere stukken ook collectivo’s om goedkoper uit te zijn. Voorbeelden van vervoerskosten per persoon zijn:

 • Met de ADO bus van Holbox naar Merida: €25,20 per persoon
 • Met de AV nachtbus van Bacalar naar Palenque: €36,15 per persoon
 • Een collectivo retourticket naar Chitzen Itza vanaf Valladolid: €5 per persoon

Kosten van eten in Mexico

In Mexico kost een gemiddelde maaltijd in een restaurant €5 per persoon. Dit kan goedkoper als je alleen taco’s eet, maar dit kan zeker ook duurder. Ga je veel naar westerse restaurants en drink je vaak alcohol, dan ben je duurder uit. We gaven gemiddeld €9 per persoon per dag uit aan eten, drinken en snacks. Voorbeelden van uitgaven per persoon in restaurants:

 • Eén burrito en een trancha pastor in Campeche: €4,20 per persoon
 • Een hoofdgerecht + één biertje in Bacalar: €7 per persoon
 • Diner in een vegetarisch restaurant in San Cristóbal: €8 per persoon

Kosten voor activiteiten en tours in Mexico

Voor activiteiten en tours waren wij gemiddeld €10,85 per persoon per dag kwijt. Deze activiteiten variëren van culturele bezoeken aan tempels tot sportieve activiteiten. Voorbeelden van onze uitgaven zijn:

 • Entree voor Chitzen Itza: €28,40 per persoon
 • Een boottour door de Cañon el Sumidero in San Cristóbal: €18,60 per persoon
 • Kano huren op het meer van Bacalar: €25 per kano

Overige uitgaven in Mexico

Wat overblijft zijn onze overige uitgaven in Mexico. Dit zijn onder andere de kosten voor een lokale simkaart, het wassen van onze kleren en andere kleine spullen. In Mexixo hebben we €1,55 per persoon per dag uitgegeven die vallen onder de overige uitgaven.

Kosten van vliegtickets naar Mexico

In de bovenstaande kosten van een reis door Mexico zijn de vliegtickets niet meegenomen. Je hebt al vanaf €469 een retourticket van Schiphol naar Cancun. Wij kijken voor onze vliegtickets altijd graag op Kiwi.com vanwege de verschillende travelhacks, zoals self-transfers of tickets met verborgen steden. Zo scoor je vaak een betere deal!


Meer lezen over Mexico?

* Deze pagina kan affiliate links bevatten, bijvoorbeeld naar een hotel of product. Deze links helpen ons om een kleine commissie te verdienen, zonder dat dit jou extra geld kost.