Zo haal je het meeste uit Palenque, Mexico

Palenque ligt in het noorden van de Mexicaanse deelstaat Chiapas. Het ligt in de jungle van zuidelijk Mexico en wordt vaak bezocht door reizigers vanwege haar mooie Maya ruïnes. Je kan Palenque bereiken met een ADO bus vanuit onder andere Mérida, Campeche, Bacalar en San Cristóbal. We leggen je in deze blog uit wat te doen in Palenque en geven je tips voor de leukste bezienswaardigheden.

Waar te verblijven in Palenque?

Voor €17,50 per nacht kun je overnachten in het hotel Naj Kin. Dit hotel ligt op loopafstand van het centrale plein en is 10 minuten lopen vanaf het ADO station. Het is een echt budgethotel, maar prima voor een paar dagen in Palenque. We mochten na het uitchecken onze bagage laten staan en nog gebruik maken van de badkamer voordat we onze nachtbus naar San Cristóbal namen.

Ben je op zoek naar een wat mooier hotel in het centrum van Palenque? Dan is Casa 5 Bed en Breakfast misschien een goede optie. Je hebt hier een kamer inclusief ontbijt voor €33 per nacht. Check hier de actuele prijzen en beschikbaarheid.

Wat te doen in Palenque? De mooiste bezienswaardigheden

Bezoek de eeuwenoude Maya ruïnes

Palenque, Mexico

Misschien ben je inmiddels Maya tempel-moe, maar de ruïnes van Palenque zijn zeker weten nog een bezoek waard! Wij vonden deze tempels in Palenque één van de mooiste bezienswaardigheden in Mexico, omdat ze omringd worden door jungle. Ook mag je sommige ruïnes betreden en beklimmen én ligt de entreeprijs een stuk lager dan bij Chichén Itzá. 

Hoe bezoek je de Maya ruïnes in Palenque?

Zelf zijn we met de collectivo vanuit Palenque naar de ruïnes gegaan. De collectivo’s vertrekken onder andere tegenover de Oxxo (Maps) in de straat ‘Allende’. Voor $20 pesos (€1) per persoon brengt de chauffeur je in twintig minuten naar de ticket office van de ruïnes. Deze bevindt zich naast het museum waar je met hetzelfde ticket in mag. 

In de ticket office koop je twee kaartjes. Één voor de entree van het national park en één voor de entree van de ruïnes. Je betaalt per persoon in totaal ongeveer $183 pesos (€9,20). Na het kopen van de kaartjes kan je naar de ingang (Maps) lopen aan de andere kant van de weg om de ruïnes in te gaan.

Zwem onder de indrukwekkende Misol-Ha waterval

Een ander leuk ding om te doen in Palenque is de Misol-Ha waterval bezoeken. Deze 35 meter hoge waterval is erg indrukwekkend om te zien en een goede plek voor een verfrissende duik. Ook kan je achter de waterval langs lopen om nog een grot te verkennen waar je een kleinere waterval en vleermuizen zult vinden. Voor $20 pesos (€1) kan je een zaklamp lenen om door de grot te lopen. De entree voor Misol-Ha is 40 pesos (€2) per persoon.

Hoe kom je vanuit Palenque bij de Misol-Ha waterval?

Vanaf Palenque kan je met je eigen huurauto de waterval bezoeken en gebruik maken van de parkeerplaats bij de waterval. Wij hebben zelf een collectivo genomen vanaf de rotonde (Maps) naast het ADO station. Zoek naar collectivo’s richting Ocosingo en de chauffeur brengt je voor $30 pesos (€1,50) naar de afslag van Misol-Ha. Vanaf daar is het nog 1,3 kilometer lopen, maar dit is prima te doen.

Je kan deze waterval ook bezoeken als onderdeel van een tour. Vaak wordt de Misol-Ha waterval gecombineerd met de Agua Azul watervallen. Dit is een goede optie als je weinig tijd hebt.

Bezoek het gezellige plein voor de Iglesia Santa Domingo

Palenque, Mexico

Het centrale plein van Palenque is voor de bewoners een plek om samen te komen. Hier zijn meerdere plekken te vinden waar je kan eten en in het weekend staan er regelmatig kraampjes met zelfgemaakte souvenirs. Vooral ’s avonds is het hier gezellig en soms worden er feestjes gegeven in het centrum.

Restaurants in Palenque

Je kunt vlakbij het ADO station in Palenque veel moderne en westerse restaurants vinden. Gelukkig zijn er ook nog genoeg lokale en betaalbare restaurants. Hieronder vind je de restaurants die wij hebben bezocht.

  • Cocina economica ‘El Oasis’: dit restaurantje zit tussen de Santo Domingo kerk en het centrale plein. Zoals de naam al zegt, kan je hier goedkoop en lokaal eten. Wij hadden allebei een ‘menu del dia’ wat bestond uit soep, een hoofdgerecht en een drankje voor $90 pesos (€4,50) per persoon. 

  • Taqueria Tropi Taco: deze taqueria zit een klein stukje van het plein vandaan. Je kan hier terecht voor de bekende Mexicaanse gerechten zoals taco’s, gringa’s en guacamoles. Wij vonden het niet heel bijzonder, maar het was wel lekker snel.

Meer lezen over Mexico?

* Deze pagina kan affiliate links bevatten, bijvoorbeeld naar een hotel of product. Deze links helpen ons om een kleine commissie te verdienen, zonder dat dit jou extra geld kost.