Dé 8 leukste dingen om te doen in Valladolid, Mexico

Valladolid is één van de leukste bestemmingen in Yucatan. Niet alleen vanwege de gezellige binnenstad, maar ook omdat er veel te doen is in de omgeving. Zo is het bijvoorbeeld de perfecte uitvalsbasis om wereldwonder Chichén Itzá en een aantal mooie cenotes te bezoeken. In deze blog vind je al onze tips over wat te doen in Valladolid op een rij.

Waar te verblijven in Valladolid?

Een klein stukje lopen van het centrum van Valladolid zit het hotel Don Jacinto. Omdat het een klein hotel is zijn hier een paar kamers beschikbaar waar je voor €27,50 per nacht een tweepersoonskamer hebt. Ook biedt het hotel een leuke gratis fietstour aan, maar er wordt natuurlijk wel een kleine fooi verwacht. Check hier de actuele prijs en beschikbaarheid.

De leukste activiteiten en bezienswaardigheden in Valladolid

1. Loop over het centrale plein Parque Francisco Canton Rosado

Dit park in het centrum van de stad is een gezellige plek om even wat tijd door te brengen. Vanaf hier heb je ook mooi uitzicht op de kathedraal van San Gervasio. Elke dag om 17:30 uur verzamelen locals zich op het plein om samen te dansen.

2. Bezoek de Bazar Municipal

Tegenover het centrale park staat de Bazar Municipal. In deze foodhall vind je allerlei eetkraampjes en staan genoeg tafels en stoelen om het eten rustig op te kunnen eten. Wel is deze markt wat meer gericht op toeristen en liggen de prijzen wat hoger dan op de lokale markt. Voor een authentiekere ervaring ga je naar Mercado Municipal “Donato Bates Herrera”. 

3. Mercado Municipal Donato Bates Herrera

Op deze markt iets buiten het centrum van de stad doen de locals hun boodschappen. Dit is een leuke plek om even doorheen te lopen en om zelf wat eten te kopen. Het groente en fruit gedeelte is recent helemaal vernieuwd en in het oude deel vind je de vleesmarkt. De vleesmarkt wordt omringd door eetkraampjes waar je heel goedkoop een lekker ontbijt of lunch kunt scoren. 

4. Bezoek het nieuwe wereldwonder Chichén Itzá

Chichén Itzá, Mexico

Als je aan Mexico denkt, denk je natuurlijk al snel aan Chichén Itzá. Alhoewel het erg toeristisch is, kan dit nieuwe wereldwonder niet ontbreken in dit lijstje met wat te doen in Valladolid. Vanuit Valladolid zijn er meerdere manieren om naar Chichén Itzá te gaan. Er gaan verschillende tours en ADO bussen, maar het is goedkoper en net zo gemakkelijk om zelf naar Chichén Itzá te gaan met een collectivo. 

De collectivio’s naar Chichén Itzá vertrekken vanaf hier (Maps). Je kunt kiezen uit een retourtje Chichén Itzá ($80 pesos, €4) of kaartjes met een extra stop op de terugweg bij cenote Ik-Kil ($100 pesos, €5). Bij de tweede optie betaal je ook direct $150 pesos (€7,50) per persoon voor de entree van de cenote.

Collectivo’s vertrekken wanneer er genoeg mensen zijn en rijden in 45 minuten naar Chichén Itzá. De eerste collectivo vertrekt om 7:00 uur en Chichén Itzá opent om 8:00 uur. Zorg dat je er op tijd bent om de ergste drukte te voorkomen. 

5. Cenote Ik-Kil

Eén van de bekendste cenotes in de buurt van Valladolid is Ik-Kil. Dit is een open cenote die volledig wordt omringd door groen. Het is een populaire stop en het kan daarom behoorlijk druk worden. Desondanks vonden wij hem erg mooi en konden we een frisse duik na een hete ochtend in Chichén Itzá wel waarderen. Als je weinig tijd hebt in Valladolid is het leuker om één van de rustigere cenotes in de omgeving te bezoeken.

6. Leer meer over de geschiedenis van Valladolid bij de dagelijkse lichtshow

Het klooster van San Bernardino de Siena is overdag al mooi om te zien, maar bezoek het ook zeker even in de avond. Elke avond wordt op het gebouw namelijk een gratis lichtshow afgespeeld over de geschiedenis van Yucatan. Om 21:00 uur begint de show in het Spaans en 21:20 uur begint hij in het Engels.

7. Neem een verfrissende duik in cenotes X-Kekén en Samulá

Cenote, Valladolid, Mexico

Op zoek naar verkoeling op een hete dag? In de omgeving van Valladolid zijn een aantal mooie cenotes te vinden. Zo liggen de cenotes X-Kekén en Samulá op 30 minuten fietsen van Valladolid. Je koopt één kaartje van $210 pesos (€10,50) per persoon waarmee je in beide cenotes mag. Het is verplicht om een zwemvest om te doen tijdens het zwemmen in de cenotes. Als ‘borg’ voor het zwemvest moet je een identiteitsbewijs achterlaten, maar een studentenpas of ov-chipkaart werkt vaak ook. 

8. Haal een torta Cochinita de Pibil bij El Tigrilo

Dat streetfood kraampjes het lekkerste eten verkopen, wordt maar weer eens bewezen door El Tigrilo. Bij dit kraampje op de hoek van Calle 44 en 41 (Maps) verkopen ze de lekkerste broodjes Cochinita de Pibil – een soort pulled pork. Je haalt hier al een overheerlijke torta voor $30 pesos (€1,50). 


Meer lezen over Mexico?

* Deze pagina kan affiliate links bevatten, bijvoorbeeld naar een hotel of product. Deze links helpen ons om een kleine commissie te verdienen, zonder dat dit jou extra geld kost.