Wat te doen in de oude Mexicaanse piratenstad Campeche?

Campeche is een leuke en sfeervolle stad waar je geen massa’s toeristen zult vinden. Het voelt hierdoor een stuk minder ontdekt aan dan bijvoorbeeld Valladolid en Mérida. Campeche is niet super groot en je zult aan één tot twee volle dagen genoeg hebben om alle bezienswaardigheden te ontdekken. In deze blog geven we 7 tips over wat te doen in Campeche, een kleurrijke kustplaats in Mexico.

Waar te verblijven in Campeche?

Net naast de grote markt en op loopafstand van het centrum en de stadsmuur zit Ambar Rooms. Voor een kamer met queensize bed, eigen badkamer, airco, TV en de mogelijkheid voor gebruik van de gezamenlijke keuken betaal je €23 per nacht. Check hier de actuele prijs en beschikbaarheid.

Wat te doen in Campeche, de beste bezienswaardigheden:

1. Wandel over de oude stadsmuur

Het historische centrum van Campeche is grotendeels omringd door de oude stadsmuur. Deze stadsmuur werd vroeger gebouwd om kwaadwillende piraten buiten de stad te houden. Eén van de populairste activiteiten in Campeche is dan ook het bezoeken van de stadsmuur. De ingang zit bij de ‘Baluarte de San Francisco’ aan het eind van Calle 59. De entreeprijs is $40 pesos (€2) per persoon en binnen 30 minuten heb je ongeveer alles gezien. Bezoek de stadsmuur in de ochtend of aan het einde van de middag om de ergste hitte te omzeilen. De stadsmuur sluit om 18:00, dus je kunt er ook goed de zonsondergang bekijken. 

2. Het gezellige Calle 59

Calle 59 is een kleurrijke straat in het historische centrum waar je ook de meeste restaurantjes vindt. Een gezellige straat om doorheen te lopen en een drankje te drinken. Vanwege een oude regeling is dit namelijk één van de weinige straten in Campeche waar alcohol wordt verkocht. Het lekkerste en goedkopere lokale eten vind je echter buiten de stadsmuren. Hierover lees je meer onderaan deze blog. 

3. Dwaal over de grote Mercado Municipal

De Mercado Municipal is een enorme verzameling van marktkraampjes. Wanneer je door deze markt loopt, hoor, zie, ruik en proef je het échte leven in Mexico. Je komt veel groente en fruit tegen en er is een flinke vis en vlees afdeling. Ook wordt hier veel kleding verkocht en zijn er alledaagse winkeltjes zoals schoenmakers en elektronica zaakjes. Laat je overweldigen en struin er eens doorheen.

4. Wandel over de boulevard van Campeche

Toe aan een verkoelende zeebries? Maak een avondwandeling over de boulevard. De boulevard is ongeveer vier kilometer lang en onderweg kom je regelmatig een marquesita verkoper tegen die met alle liefde deze populaire snack voor je maakt. Iedere dag, behalve de dinsdagen, is tegenover het park Moch Cohuo een watershow te zien. Deze show is gratis en start om 20:00 uur.

5. Bekijk de Mansion Carvajal

Dit oude huis is in het begin van de 18de eeuw eigendom geweest van de familie Carvajal. Zij hadden hadden een topfunctie binnen de belastingdienst en behoorden dus tot de upperclass van Campeche. Dit huis is gratis te bezoeken en leuk om even doorheen te lopen. Ook heb je vanaf hier een mooi uitzicht op de kerk.

6. Breng een bezoek aan Casa 6

Casa 6 is een huis op het hoofdplein van Campeche. Hier wordt de levensstijl van de rijke klasse van Campeche getoond. In tegenstelling tot Mansion Carvajal heb je hier wel een kaartje voor nodig. Dit kun je kopen voor $20 pesos (€1) per persoon.

7. Het fort van San Jose

San Jose, Campeche, Mexico

Campeche werd niet alleen door de stadsmuur beschermd, maar ook door vier forten aan de buitenste zijden van de stad. Twee forten zijn vernietigd, maar twee zijn bewaard gebleven. Het fort San Jose ligt zo’n 3,5 km ten noordoosten van Campeche en is leuk om te bezoeken. De entreeprijs is $65 pesos (€3,25) per persoon. 

Om naar dit fort te gaan is de makkelijkste optie een taxi nemen, maar de leukste optie is de lokale bus. Vanaf de Mercado Municipal (Maps) pak je de bus waar ‘Bellavista Josefita’ op staat. Stap uit op de hoek van de straat (Maps) vlakbij het fort. Op de terugweg kun je op dezelfde plek weer opstappen. Een enkeltje kost $7 pesos (€0,35) per persoon. Neem zo veel mogelijk gepast geld mee, want de buschauffeur heeft altijd haast. 

Tips voor lokale restaurants in Campeche

Binnen de stadsmuren, en dan met name op Calle 59, zijn veel restaurants. Maar de lokalere en goedkopere restaurants vind je buiten de stadsmuren. We hebben een aantal lokale restaurants in Campeche op een rij gezet:

  • El Amigo Chino: dit is een authentieke taqueria die populair is onder de locals. Bestel een Taco pastor frito en een Trancha de pastor frito con queso en je zult zeker geen spijt krijgen. Met name de trancha ($40 pesos, €2) is heerlijk. El Amigo Chino is alleen ‘s avonds open. 

  • Antojitos Tinun: wanneer je door de chaotische Mercado Municipal loopt, kun je Antojitos Tinun tegenkomen. Hier kun je onder andere goedkope taco’s, torta’s en empañadas bestellen. Voor twee personen ben je ongeveer $100-150 pesos (€5 – €7,50) kwijt.

  • La Chef Lupita: iets buiten de Mercado Municipal vind je La Chef Lupita. De vriendelijke eigenaresse helpt je graag haar heerlijke keuken te ontdekken. La Chef Lupita is alleen open voor ontbijt en lunch.

Meer lezen over Mexico?

* Deze pagina kan affiliate links bevatten, bijvoorbeeld naar een hotel of product. Deze links helpen ons om een kleine commissie te verdienen, zonder dat dit jou extra geld kost.