Tips tour boeken San Blas eilanden, Panama: een tropisch paradijs

Een vakantie op de San Blas eilanden in Panama staat voor veel reizigers hoog op hun bucketlist. En terecht, want je vindt hier perfecte tropische eilanden met palmbomen, azuurblauw water en witte zandstranden. De San Blas eilanden zijn helaas niet goed zelf te bezoeken en er zijn veel organisaties die verschillende soorten tours aanbieden. Hierdoor kan het aanbod wat overweldigend zijn. Wij besloten om drie nachten op Chichime eiland te verblijven. We hebben hier ontzettend van genoten en kunnen dit van harte aanbevelen. In deze blog vertellen we je dus graag over onze ervaringen met een tour naar de San Blas eilanden.

Voordat je de San Blas eilanden gaat bezoeken, moet je een paar dingen bepalen om de tour te vinden die het beste bij jou past. Wil je met een zeilboot of speedboot? Wil je eilandhoppen of op één eiland verblijven? Welke eilanden wil je zien? En hoeveel dagen wil je in de San Blas zijn? Bekijk hier een overzicht met tours naar de San Blas eilanden.

Met een zeilboot of speedboot de San Blas eilanden verkennen?

De San Blas eilanden zijn op twee manieren te ontdekken: per zeilboot of per speedboot. Met een zeilboot maak je tochtjes langs verschillende eilanden en slaap je aan boord. Een fantastische ervaring! Ben je benieuwd naar de kosten van een zeiltocht op de San Blas? Neem dan eens een kijkje op de site van Blue Sailing. Zij zijn een populaire keuze voor reizigers die van Panama naar Colombia willen zeilen of andersom.

Wanneer je snel zeeziek wordt, zijn speedboot tours misschien een betere optie. Door de snelheid van de boot heb je geen last van deining en word je nauwelijks zeeziek. Je wordt per speedboot naar alle eilanden gebracht en slaapt aan land. Deze tours zijn vaak goedkoper dan die met een zeilboot.

Eiland hoppen of op één eiland verblijven?

Zeilboten varen in principe altijd langs meerdere San Blas eilanden. Bij speedboot tours heb je de keuze om te eilandhoppen of om meerdere dagen op één eiland te verblijven. Bij het eilandhoppen slaap je elke nacht op een ander eiland en in sommige gevallen ook een nacht in een hangmat. Wij kozen ervoor om drie nachten op het eiland Chichime te verblijven, omdat dit ons relaxter leek dan continu verplaatsen.

Waarom naar Chichime eiland?

De meeste organisaties bieden tours aan naar meerdere eilanden. Wij kozen voor Chichime, omdat dit één van de rustigste eilanden is met het mooiste strand en goede snorkelplekken. Tijdens ons verblijf waren er nooit meer dan tien gasten tegelijk. Ook schijnt het eten hier een stuk beter te zijn dan op andere eilanden. Wij hebben in ieder geval absoluut geen spijt gehad van onze keuze!

Hoe verloopt de tour naar Chichime?

Wijk boeketen onze tour naar Chichime bij San Blas Dreams. Zij zijn met name verantwoordelijk voor het vervoer van en naar de opstapplaats naar de eilanden. Om 5:30 word je met de auto opgehaald bij je hotel in Panama Stad. Vanaf hier is het drie uur rijden naar de steigers waar de bootjes vertrekken naar de San Blas eilanden. Dit is allemaal heel goed geregeld en je wordt van de auto naar de juiste boot begeleid.

Tijdens het boottochtje kun je behoorlijk nat worden, dus neem een regenjas of poncho mee. Drie kwartier later stap je aan wal op Chichime eiland, een waar tropisch paradijs! Loop een rondje over het eiland, relax in de hangmat of neem alvast een duik in het water. Niet veel later wordt er op de schelphoorn geblazen om aan te geven dat de lunch klaar is. Bij je boeking zit ook een snorkeltour inbegrepen waarbij je twee of drie plekken bezoekt. Deze tour vertrekt elke dag rond 14:00. Als je meerdere nachten op Chichime blijft kun je er ook voor kiezen om op een andere dag mee te gaan met de tour en de eerste dag even te relaxen.

Hoe ziet het leven op Chichime eruit?

papegaai san blas eilanden

Chichime is een klein eiland en kunt in vijftien minuten het rondje eromheen lopen. Er zijn acht hutjes voor toeristen, waarvan twee slaapzalen. Het is dus nog erg kleinschalig en tijdens ons verblijf waren er nooit meer dan tien mensen tegelijkertijd. Wat je vooral zult doen op Chichime is relaxen in de hangmatten, zwemmen en snorkelen. Er zijn ook kajaks beschikbaar die je kunt lenen. Aan de noordkant van het eiland is de stroming vrij sterk, maar aan de zuidkant is het een stuk rustiger. Als je hier (Maps) het water in gaat heb je een stuk met rotsen en mooi koraal waar je goed kunt snorkelen.

Bij je boeking zijn drie maaltijden per dag inbegrepen. Bij de lunch en het diner krijg je altijd verse vis. Als je niet van vis houdt, kun je dat aangeven en maken ze een andere maaltijd voor je. Het eten is hier heerlijk en de porties zijn groot!

De lokale Kuna bevolking

De San Blas eilanden worden bewoond door de Kuna stam. Op Chichime wonen zo’n zeven Kuna families. De vrouwen dragen vaak traditionele kleding en hebben hun armen en onderbenen volledig versierd met kleurrijke armbanden. Je zult merken dat de ene familie wat meer open staat voor toeristen dan de ander. Wees altijd vriendelijk en maak niet ongevraagd foto’s. Je kunt de lokale bevolking steunen door hun zelfgemaakte producten te kopen.

Hoe duur is een tour naar Chichime, San Blas?

De kosten voor een tour naar de San Blas eilanden zijn afhankelijk van welke opties je kiest. Voor een verblijf van vier dagen en drie nachten betaalden wij $285 US per persoon. Wij sliepen in de dorm met twee anderen, maar er zijn ook privékamers. Deze kosten bij drie nachten $345 US per persoon met een gedeelde badkamer en $405 US per persoon met een privé badkamer.

Wat zit er inbegrepen in de prijs?

In ons pakken zat het vervoer vanuit Panama Stad naar Chichime, drie lekkere maaltijden per dag (startend vanaf de lunch op dag 1) en een snorkel tour inbegrepen. Verder mag je gebruik maken van de kajaks en kan je de hele dag gratis koffie, thee of chocolademelk drinken. Op het eiland kun je ook frisdrank, water en bier kopen. Een biertje kost bijvoorbeeld $2 US.

Wat moet je meenemen naar de San Blas eilanden?

Wanneer je een tour boekt, ontvang je ook een paklijst waar alles op staat. Onze belangrijkste inpak tips:

  • Neem voldoende water mee. Dit kun je ook op Chichime kopen, maar is daar een stuk duurder dan in Panama Stad.
  • Neem ook wat snacks mee. De lunch en diner porties zijn groot en vullend, maar het ontbijt is wat kleiner.
  • Vergeet niet om een trui of vest mee te nemen. Het waait altijd hard op de San Blas eilanden en ’s avonds kan het koud worden. De slaapkamers staan pal op de wind en zijn niet volledig afgesloten.
  • Neem een duikbril en snorkel mee om de mooie onderwaterwereld te ontdekken. Wij zagen een spotted eagle ray en een groepje pijlinktvissen langs het eiland zwemmen! De San Blas eilanden waren dan ook één van onze favoriete plekken om te snorkelen in Midden-Amerika.

Hoeveel dagen moet ik op de San Blas eilanden verblijven?

Veel mensen boeken maar één nacht op de San Blas en dat is wat ons betreft echt te kort. Omdat de snorkeltour in de middag plaatsvindt, houd je zo weinig tijd over om het eiland te ontdekken en te relaxen. Wij zouden minimaal twee nachten adviseren, maar hebben ons zelf met vier dagen en drie nachten goed vermaakt. Als je eenmaal in die hangmat ligt en uitkijkt over de azuurblauwe zee, wil je gewoon niet meer weg!

Bekijk hier een overzicht met tours naar de San Blas.


Meer lezen over backpacken in Panama?

* Deze pagina kan affiliate links bevatten, bijvoorbeeld naar een hotel of product. Deze links helpen ons om een kleine commissie te verdienen, zonder dat dit jou extra geld kost.