Wandelen in Nepal: Annapurna Basecamp versus Langtang Valley Trek

Wil je tijdens jouw rondreis door Nepal een meerdaagse trek doen in en twijfel je tussen de Annapurna Basecamp trek en de Langtang Valley Trek? Beide zijn hele mooie wandelingen in het indrukwekkende Himalaya gebergte. Toch zijn er een aantal verschillen tussen de twee hikes die je keuze kunnen beïnvloeden. In deze blog zetten we alle overeenkomsten en verschillen tussen de Annapurna Basecamp en Langtang Valley Trek op een rij.

De Annapurna Basecamp Trek in het kort 

Het einddoel en hoogtepunt van deze trek is Annapurna Basecamp (ABC) op 4030 meter hoogte. Vanaf hier heb je een fantastisch uitzicht op onder andere Annapurna, wat met 8091 meter één van de hoogste bergen in de Nepalese Himalaya is. De hike kenmerkt zich door vele trappen, stijgingen en dalingen. De ABC trek is een goed alternatief op de drukke Everest Basecamp Trek, maar wordt inmiddels ook steeds populairder. Maar om omringd te zijn door achtduizend meter hoge bergen is dan ook wel ontzettend bijzonder!

Langtang Valley Trek in het kort

De hike door de Langtang Vallei is minder populair dan de Annapurna Basecamp Trek, maar heeft ons erg verrast en was uiteindelijk onze favoriet van de twee. Tijdens deze hike loop je door een prachtige vallei en komen de bergen steeds dichterbij. Dit zorgt voor prachtige uitzichten. Het optionele hoogtepunt van deze hike is een dagtocht naar de top Tserko Ri op ongeveer 5000 meter hoogte.

Tip: wil je net zoals wij de Langtang Valley Trek zonder gids doen? Bekijk hier al onze tips voor de route en overnachtingen onderweg.

Overeenkomsten en verschillen: Annapurna Basecamp versus Langtang Valley Trek

Welke hike het beste bij jou past, is wellicht afhankelijk van een aantal factoren. Hieronder lees je meer over de duur, moeilijkheidsgraad, overnachtingen, bereikbaarheid en vergunningen van beide wandelingen.

Duur van de trek

ABC: 5 dagen (uit te breiden tot 9-10 dagen met Poonhill)
Langtang: 5 tot 6 dagen + 2 dagen reizen

De hike naar Annapurna Basecamp is in principe al te doen in 5 dagen. Het is lekkerder als je iets meer tijd hebt. Veel mensen combineren Annapurna Basecamp met Poon Hill. De zonsopgang vanaf Poon Hill (3210m) is dan ook zeker de moeite waard! Wanneer je deze treks combineert, wordt de hike 9 tot 10 dagen. 

De hike in de Langtang Vallei is gemiddeld 6 dagen, maar ook in te korten tot 5 als je geen dagtocht doet naar Tserko Ri.  Houd er wel rekening mee dat je daarnaast nog twee dagen extra nodig hebt: één om vanaf Kathmandu naar het startpunt te reizen en één om na afloop weer terug te reizen. Een andere optie is om het juist uit te breiden en een deel terug te lopen naar Kathmandu in plaats van de bus terug te nemen. In dit laatste geval heb je voor de totale hike zo’n 11 tot 12 dagen nodig. 

Moeilijkheidsgraad van de trek

ABC: gemiddeld
Langtang: gemiddeld 

Beide hikes zijn goed te doen met een gemiddelde conditie. Bij Annapurna Basecamp zit de moeilijkheid hem met name in de grote hoeveelheid trappen. Dit is nog meer het geval wanneer je Poon Hill erbij doet en is dus zeker iets om rekening mee te houden wanneer je zwakke knieën hebt.

In de Langtang Vallei zit de moeilijkheid hem met name in de hoogte. Binnen drie dagen stijg je van 1450 meter naar 3850 meter. Dit kan lastig zijn voor mensen die gevoelig zijn voor hoogteziekte. Daarnaast is met name de eerste dag van de Langtang Trek vrij pittig omdat je steil omhoog loopt, maar daarna is de route goed te doen.

Overnachtingen tijdens de trek

ABC: theehuizen 
Langtang: theehuizen 

Bij beide treks slaap je in theehuizen. Dit zijn guesthouses met basic privékamers en een gezamenlijke dining hall waar je kunt eten en andere wandelaars ontmoet. De theehuizen zijn bij de ABC trek meer basic dan in Langtang. Bij ABC zijn de muren wat dunner en de kamers wat kleiner. Ook moet je hier in de meeste gevallen betalen voor het opladen van apparaten, WiFi en het gebruiken van een warme douche. Toch zijn het prima overnachtingsplekken!

In de Langtang Vallei hebben de theehuizen (met uitzondering van het dorp Lama Hotel) iets meer faciliteiten. Zo heb je vaker een eigen badkamer en een stopcontact in je kamer. Ook zijn de dining halls vaak iets gezelliger dan bij ABC. Wel moet je ook hier betalen om gebruik te maken van WiFi.

Bereikbaarheid startpunt 

ABC: 3 uur rijden met jeep vanaf Pokhara (1.5 uur voor startpunt Poonhill)
Langtang: 8 tot 10 uur met de bus vanaf Kathmandu 

Wanneer je alleen ABC gaat doen, ligt het startpunt van de hike in Jhinu Danda. Met een jeep is dit ongeveer 3 uur rijden vanaf Pokhara. De bus doet hier nog een paar uur langer over. Wanneer je de ABC trek combineert met Poon Hill is het startpunt wat minder ver en is het slechts 1 tot 1.5 uur rijden met een taxi vanaf Pokhara.

Het startpunt van de hike door de Langtang Vallei is Syabru Bensi. Vanaf Kathmandu is dit 8 tot 10 uur rijden met de bus, waardoor je hier dus een hele dag aan kwijt bent. Toch is dit ook gelijk het voordeel van dit gebied, want daardoor is het een stuk rustiger dan in de Annapurna regio.

Vergunningen 

ABC: vooraf regelen in Pokhara (3000 NPR)
Langtang: ter plekke kopen (3000 NPR)

Voor beide hikes heb je een vergunning nodig. Om te mogen wandelen in de Annapurna Regio, moet je vooraf een vergunning regelen in Pokhara (Maps). Hier heb je je paspoort en een pasfoto voor nodig. Wanneer je de trek met een gids doet, zal hij of zij dit waarschijnlijk voor je regelen. De vergunning kost 3000 NPR (€21) per persoon.

Wanneer je in de bus of jeep naar de Langtang Vallei zit, stop je vanzelf bij het kantoor waar je de vergunning kunt kopen. Hier heb je alleen je paspoort voor nodig en hoef je vooraf dus niets voor te regelen. Ook deze vergunning kost 3000 NPR (€21) per persoon.

Must-haves tijdens het hiken in Nepal

Vooral wanneer zonder porter gaat hiken, is het belangrijk om niet te veel mee te nemen. Toch zijn dit een aantal dingen die niet in jouw backpack mogen ontbreken:

  • Een waterfilter: waterflessen zijn vrij prijzig in de bergen en daarnaast bespaar je met een waterfilter veel plastic. Wij zijn erg tevreden met onze Sawyer Squeeze .
  • Slaapzak: afhankelijk van de periode waarin je de wandeling maakt, kan het lekker zijn om een slaapzak mee te nemen. In Kathmandu kun je ze bijvoorbeeld al huren vanaf 100 NPR (€0,70) per dag.
  • Crampons: ga je Tserko Ri of Annapurna beklimmen in een periode dat er kans is op sneeuw op de top? Dan zijn crampons een must. Ze zijn te huur in Kathmandu en Pokhara. 
  • E-reader en spelletjes: je wandelt veel, maar spendeert ook veel tijd in theehuizen. Er is niet overal (werkende) WiFi, dus het is slim om een e-reader en een spelletje mee te nemen.
  • Snacks: van al dat wandelen krijg je honger, dus neem vanuit Pokhara of Kathmandu genoeg snacks mee. Hier zijn ze aanzienlijk goedkoper dan in de vallei.

Meer lezen over backpacken in Nepal?

* Deze pagina kan affiliate links bevatten, bijvoorbeeld naar een hotel of product. Deze links helpen ons om een kleine commissie te verdienen, zonder dat dit jou extra geld kost.