Langtang Valley Trek in Nepal zonder gids: de beste tips

De Langtang Vallei is een prachtig stukje van Nepal dat nog niet zo ontdekt is als de Everest of Annapurna regio. Je kunt hier een mooie tocht maken door de vallei met uitzicht op indrukwekkende besneeuwde bergen. Het letterlijke hoogtepunt van de trek is een dagtocht naar de top van Tserko Ri op zo’n 5000 meter. De Langtang Valley Trek is heel goed te doen zonder gids. In deze blog lees je al onze tips voor een route en overnachtingsplekken in de Langtang Vallei.

De Langtang Valley Trek is een prachtige zesdaagse hike die niet mag ontbreken op jouw reisroute door Nepal. De wandeling start en eindigt in Syabru Bensi. De afstand tussen Kathmandu en Syabru Bensi is groot, waardoor je daarnaast nog twee volle dagen nodig hebt: één om naar het startpunt te reizen en één om weer terug te reizen naar Kathmandu. Twijfel je nog tussen de Annapurna Basecamp of Langtang Valley Trek? Lees dan eerst deze blog.

De Langtang Valley Trek met of zonder gids?

Alhoewel Nepal sinds april 2023 een regeling heeft doorgevoerd waar hiken zonder gids niet meer is toegestaan, wordt dit tot nu toe (mei 2024) niet gehandhaafd. Zonder gids hiken in de Langtang Vallei is dus gewoon mogelijk en ook bij de checkpoints wordt daar niet moeilijk over gedaan. Check voor vertrek de actuele status van deze regelgeving, omdat dit uiteindelijk gehandhaafd kan gaan worden. 

De route in de Langtang Vallei is duidelijk aangegeven en heeft Syabru Bensi als start- en eindpunt. Je loopt dus dezelfde route heen en terug. Hierdoor is de Langtang Valley Trek goed geschikt om zonder gids te doen. Ook is het gemakkelijk om zelf slaapplaatsen te regelen. Een gids kan wel waardevol zijn als je meer over de omgeving wil weten of als je nog nooit op hoogte hebt gewandeld.

Tip: wanneer je gaat hiken in de bergen is het verstandig om vooraf iemand op de hoogte te stellen van je plan en hen je geplande route toe te sturen. Download daarnaast de offline Maps.me kaarten, zodat je altijd de weg kunt vinden.

Wat kost hiken zonder gids in de Langtang Vallei?

Tijdens de Langtang Valley Trek hebben wij ongeveer €120 per persoon uitgegeven aan eten en drinken. Dit is inclusief het avondeten op de dag voor de start van de trek en het ontbijt op de dag dat we terugreisden naar Kathmandu. Wij aten elke dag ons ontbijt, lunch en diner in de theehuizen, dronken elke dag twee of drie koppen thee en hebben één keer moeten betalen voor een warme douche en WiFi. We filteren water met onze waterfilter, waardoor we daar geen kosten voor hebben gemaakt.

De prijzen voor maaltijden liggen in de bergen een stuk hoger dan in de steden. Reken op zo’n 500 tot 900 NPR (€3,50 – €6,25) per maaltijd. Een kop thee kost tussen de 90 en 150 NPR (€0,65 – €1). De entreeprijs voor de Langtang Vallei is daarnaast nog 3000 NPR (€20,85) per persoon en de bus van Kathmandu naar Syabru Bensi kost 960 NPR (€6,70) voor een enkele rit. 

(Gratis) Accommodaties tijdens de Langtang Valley Trek

Tijdens je hike door de Langtang Vallei slaap je in zogeheten theehuizen. Dit zijn basic accommodaties met kleine slaapkamers en een gezamenlijke dining hall. Hier kun je eten, relaxen en ontmoet je ook veel andere wandelaars. Met uitzondering van Lama Hotel heb je in de meeste dorpen een tweepersoonskamer met eigen basic badkamer, stopcontact en WiFi tegen betaling. 

Wanneer je de Langtang Valley Trek zonder gids doet, zul je zelf een overnachtingsplek uit moeten kiezen. Je kunt voor vertrek bijvoorbeeld wat opties uitkiezen door middel van Google Maps, maar uiteindelijk is de kwaliteit veelal hetzelfde. Bij veel accommodaties is het gebruikelijk dat je gratis mag overnachten als je daar je diner en ontbijt eet. Maar, hier moet je wel specifiek naar vragen! Als je dit niet doet, brengen ze gewoon de kamerprijs in rekening. Wij hebben uiteindelijk alle dagen gratis overnacht. Brutalen hebben de halve wereld 😉

De aardbeving in Langtang in 2015

De Langtang Vallei is tijdens de aardbeving in 2015 zwaar getroffen. Het dorp Langtang is zelfs compleet weggevaagd en er stond geen één gebouw meer overeind. In het hele land zijn zo’n 9000 mensen om het leven gekomen. Op Netflix staat een indrukwekkende driedelige documentaire over de aardbeving in Nepal: Aftershock. Hierbij gaat het ook deels over de Langtang Vallei. Een interessante documentaire om te kijken als je naar Nepal gaat.

Bereikbaarheid van het startpunt Syabru Bensi 

Een voordeel van een hike in de Langtang Vallei is dat het er nog lekker rustig is. Dat komt namelijk omdat het startpunt en eindpunt Syabru Bensi behoorlijk afgelegen ligt. Het nadeel is dus dat het met de lokale bus zo’n 8 tot 10 uur rijden is vanaf Kathmandu. Je rijdt hierbij door de bergen en grotendeels over slechte, hobbelige wegen. Je moet er dus wel wat voor over hebben! 

De lokale bus vertrekt vanaf Macha Pokhari Bus Station (Maps) en kost 960 NPR (€6,70) per persoon. De bussen vertrekken alleen in de ochtend. Zorg dat je om 6 uur op het “busstation” in Kathmandu bent. Hoe vroeger de bus, hoe comfortabeler. Als je de lokale bus niet ziet zitten, dan kun je er ook voor kiezen om met een jeep te gaan. Hierbij heb je de optie tussen een lokale jeep of een privé jeep. Een lokale jeep is overigens niet per definitie comfortabeler dan de lokale bus.

Tip: Tijd over? Sommige mensen lopen grotendeels terug naar Kathmandu en slaan zo de lange busrit op de terugweg over. Hier heb je wel zo’n vijf tot zes extra wandeldagen voor nodig, maar het is een mooie tocht. Vraag voor vertrek een local of reisbureau voor de juiste route.

Waar te overnachten in Syabru Bensi?

In Syabru Bensi kun je goed overnachten bij Garden Inn. Hier heb je lekkere bedden met schone dekens en de vriendelijke eigenaresse kan goed koken. Er zijn kamers met een eigen badkamer of met een gedeelde badkamer. 

Langtang Valley versus Annapurna Basecamp trek

Route voor de Langtang Valley Trek zonder gids

Het is gebruikelijk om zes dagen over de hike door de Langtang Vallei te doen en dit is wat ons betreft een goed schema. Afhankelijk van je tempo kun je hier natuurlijk een dag minder of een dag extra voor rekenen. Deze zesdaagse route is inclusief een dagtocht naar de top van Tserko Ri op 5000 meter.

Dag 1: Syabru Bensi (1450m) naar Lama Hotel (2450m) – ±6 uur

Het mooie aan een hike door de Langtang Vallei is dat het vanaf het eerste moment prachtig is. Je wordt direct omringd door hoge bergen en volgt de rivier. Met uitzondering van de optionele beklimming van Tserko Ri, is de eerste dag van deze trek de pittigste. Dit komt met name door het tweede deel. De route begint namelijk relatief gemakkelijk en je loopt in drie uur van Syabru Bensi (1450m) naar Bamboo (1970m). Afhankelijk van hoe laat je bent begonnen, kun je hier thee drinken of lunchen. Vanaf Bamboo is het nog eens drie uur lopen naar Lama Hotel (2450m) en wordt de route een stuk steiler en zwaarder. Je kunt dus wel wat energie gebruiken en de Nepalezen doen absoluut niet moeilijk over een lunch om 10:00 of 11:00! 

Waar te overnachten in Lama Hotel?

Bij Tibet Guesthouse word je verwelkomd door een lieve opa en oma die je direct thuis laten voelen. De kamers zijn basic, maar hebben schoon beddengoed. Ook maken ze een heerlijke Daal Bhat! Voor 200 NPR (€1,40) per persoon kun je gebruik maken van de warme douche.

Let op: in heel Lama Hotel is geen WiFi of internetverbinding en kun je geen apparaten opladen.

Dag 2: Lama Hotel (2450m) naar Langtang (3450m) – ±6 uur

Op dag 2 staat een stijging van maar liefst 1000 meter op het programma, maar laat je hierdoor niet afschrikken. De stijging is namelijk heel geleidelijk, waardoor het een lekkere wandeling is van ±6 uur. Je wandelt door sprookjesachtige bossen en hebt continu uitzicht op de mooie bergen. Absoluut een prachtige wandeling!

Vanuit Lama Hotel kom je na zo’n 3 uur lopen aan in Ghoda Tabela. Dit ligt precies op de helft van de wandeling van vandaag en hier kun je een lunch scoren in één van de twee theehuizen (Lovely Guest House heeft goede chowmein!). Als je nog geen honger hebt, kun je nog een stuk doorlopen naar Thangshyap (3140m). Vanaf Ghoda Tabela is het nog 3 uur lopen naar Langtang (3450m). 

Waar te overnachten in Langtang?

Wij wilden eigenlijk overnachten bij Memorial Guesthouse, maar die was helaas vol. We werden doorverwezen naar het guesthouse van de zus van de eigenaar, een klein stukje verderop: Chhomo Valais Lodge. Dit was ook helemaal prima. De accommodaties in Langtang zijn iets “luxer” dan in Lama Hotel. Zo heb je vaak een eigen badkamer met warme douche, een stopcontact in de kamer en WiFi tegen betaling.

Dag 3: Langtang (3450m) naar Kyanjin Gompa (3850m) – 2 tot 3 uur 

De derde dag van de wandeling door de Langtang Vallei is de kortste van de zes. In 2 tot 3 uur loop je van Langtang (3450m) naar Kyanjin Gompa (3850m). Het is een gemakkelijke wandeling door een geweldig landschap. Zorg wel dat je genoeg water blijft drinken en een rustig tempo aanhoudt om hoogteziekte te voorkomen. Als je vroeg in het theehuis aankomt, kun je eventueel nog even naar het glacier viewpoint wandelen. Verblijf twee nachten in Kyanjin Gompa wanneer je op dag 4 een dagtocht gaat maken naar de top van Tserko Ri of Kyanjin Ri.

Waar te verblijven in Kyanjin Gompa?

Wij verbleven twee nachten bij Buddha Inn in een tweepersoonskamer met eigen badkamer met warme douche. De eigenaren zijn heel vriendelijk en ze hebben een fijne dining hall. Voor 500 NPR (€3,50) kun je gebruik maken van WiFi. 

Dag 4: optionele dagtrip naar Tserko Ri (4985/5033m) vanuit Kyanjin Gompa – ±8 uur 

Vanuit Kyanjin Gompa kun je een dagtocht maken naar Tserko Ri. De officiële hoogte van deze berg is opvallend genoeg onbekend. Afhankelijk van de bron is het 4985m of 5033m hoog. Hoe dan ook heb je vanaf de top een fantastisch panoramisch uitzicht op de omgeving. Vanaf hier zie je allerlei bergen die vanaf Kyanjin Gompa niet te zien zijn. Wanneer je fit genoeg bent, is dit wat ons betreft een must tijdens je trek in de Langtang Vallei!

Het duurt zo’n 3-4 uur om de top van Tserko Ri te bereiken. Dit is een pittige klim vanwege de hoogte, maar ook omdat de route vrij steil is. Als je een rustig tempo aanhoudt, is het goed te doen. Daarnaast is het het helemaal waard als je eenmaal op de top staat en omringd wordt door (besneeuwde) bergtoppen. Vanaf de top loop je in zo’n 3 uur weer via dezelfde route naar beneden.

Tip: check voor vertrek of er sneeuw op de top ligt, want in dat geval zijn crampons absoluut geen overbodige luxe. Neem ook voldoende water en een lunch mee.

Zie je het beklimmen van Tserko Ri niet zitten? Dan is Kyanjin Ri ook nog een optie. Deze berg is iets lager (4773m). Je kunt ook een kijkje nemen bij het gletsjer viewpoint.

Langtang Valley Trek zonder gids

Dag 5: Kyanjin Gompa (3850m) naar Lama Hotel (2450m) – 6 tot 7 uur

Tijd om weer af te dalen! Vanaf Kyanjin Gompa (3850m) loop je in één keer terug naar Lama Hotel (2450m). Dit is een flinke daling, maar omdat het redelijk geleidelijk gaat is het goed te doen. Reken in totaal op zo’n 6 tot 7 uur wandeltijd en scoor halverwege een lekkere lunch in één van de theehuizen. 

Dag 6: Lama Hotel (2450m) naar Syabru Bensi (1450) – ±4 uur 

Op de allerlaatste dag van de route door de Langtang Vallei loop je het laatste stuk naar Syabru Bensi. Het stuk tussen Lama Hotel en Bamboo is wat steiler, maar daarna loop je relatief vlak naar Syabru Bensi. Hier kun je weer overnachten bij Garden Inn en de volgende dag de bus terugnemen naar Kathmandu.

Must-haves tijdens de Langtang Valley Trek

Vooral wanneer je niet alleen zonder gids, maar ook zonder porter de Langtang Valley Trek gaat doen is het belangrijk om niet te veel mee te nemen. Toch zijn dit een aantal dingen die niet in jouw backpack mogen ontbreken:

  • Een waterfilter: waterflessen zijn vrij prijzig in de bergen en daarnaast bespaar je met een waterfilter veel plastic. Wij zijn erg tevreden met onze Sawyer Squeeze .
  • Slaapzak: afhankelijk van de periode waarin je de wandeling maakt, kan het lekker zijn om een slaapzak mee te nemen. In Kathmandu kun je ze al huren vanaf 100 NPR (€0,70) per dag.
  • Crampons: ga je Tserko Ri beklimmen in een periode dat er kans is op sneeuw op de top? Dan zijn crampons een must. Ze zijn te huur in Kathmandu. 
  • E-reader en spelletjes: je wandelt veel, maar spendeert ook veel tijd in theehuizen. Er is niet overal (werkende) WiFi, dus het is slim om een e-reader en een spelletje mee te nemen.
  • Snacks: van al dat wandelen krijg je honger, dus neem vanuit Kathmandu genoeg snacks mee. Hier zijn ze aanzienlijk goedkoper dan in de vallei.

Meer lezen over backpacken in Nepal?

* Deze pagina kan affiliate links bevatten, bijvoorbeeld naar een hotel of product. Deze links helpen ons om een kleine commissie te verdienen, zonder dat dit jou extra geld kost.