Tips voor de grensovergang van Miri (Maleisië) naar Brunei

De grensovergang van Miri in Maleisië naar Brunei kan nogal een uitdaging zijn. Voorheen reden directe bussen op deze route, maar sinds COVID is deze dienstregeling opgeschort. Voorlopig zijn er helaas nog geen plannen om de dienstregeling weer op te starten. In deze blog leggen we uit hoe je de grensovergang van Miri naar Brunei zelf aanpakt. 

De makkelijkste manier om van Miri naar Brunei te reizen, is door een shuttle te boeken. Alleen is deze optie helaas vrij prijzig. Een shuttle van Miri naar Bandar Seri Begawan, de hoofdstad van Brunei, kost namelijk al snel $60 BND (€41) per persoon. Wij hebben deze route zelf gedaan voor €7,75 per persoon. Hoe we dat deden, lees je hier!

De grensovergang van Miri (Maleisië) naar Bandar Seri Begawan (Brunei)

Zorg dat je op tijd vertrekt uit Miri. Laat in de middag is de kans op bussen namelijk een stuk kleiner. Je zult snel genoeg merken dat deze grensovergang niet echt gemaakt is voor voetgangers, maar het is prima te doen. Wij vertrokken om 8:00 uit Miri en kwamen om 12:30 aan in Bandar Seri Begawan, Brunei. 

Stap 1: Neem een Grab taxi naar de grens van Maleisië en Brunei

Vanaf het Walk Inn Hotel in Miri reden wij in een half uurtje naar de grens tussen Maleisië en Brunei. De Grab taxi kan je praktisch voor de douane hokjes afzetten.

Duur: 30 minuten
Prijs: 30 MYR voor een Grab taxi (€5,90)

Stap 2: Verlaat Maleisië 

In ons geval waren er geen douane hokjes open voor voetgangers, dus moesten we naar een hokje dat eigenlijk bedoeld is voor auto’s. Ook goed! De douanier zet een exit stamp in je paspoort en daarna mag je doorlopen.

Duur: 5 minuten
Prijs: geen kosten

Stap 3: Loop over niemandsland de grens over van Maleisië naar Brunei

Op dit punt zul je merken dat deze grensovergang niet helemaal is gericht op voetgangers. Je loopt namelijk 1.2 kilometer (15 minuten) over niemandsland langs de autoweg en er is geen voetpad. Bij ons was het erg rustig en absoluut niet gevaarlijk. Je komt uit bij de hokjes aan de Brunei-kant, waar je het visum kunt halen.

Duur: 15 minuten
Prijs: geen kosten

Stap 4: Haal het visum voor Brunei

Ook hier is geen apart hokje voor voetgangers en sluit je dus aan in de auto-rij. Bij aankomst in Brunei krijg je een gratis visum voor 90 dagen. Zorg dat je voor vertrek een arrival card hebt ingevuld op de officiële website. Welkom in Brunei!

Duur: 5 minuten
Prijs: geen kosten

Stap 5: Liften vanaf de grens naar het busstation van Kuala Belait

Dit is het lastigste deel van de grensovergang van Miri naar Brunei. Wanneer je Brunei binnenkomt, staan er namelijk geen taxi’s of bussen te wachten. Gelukkig bestaat dit deel van Brunei praktisch uit één lange weg en rijdt nagenoeg iedereen die de grens overkomt langs Kuala Belait. Je moet dus alleen iemand vinden die bereid is om een lift te geven. Bij ons lukte dit al na 10 minuten en een vriendelijke man zette ons af bij het busstation van Kuala Belait (Maps). Deze rit vanaf de grens naar Kuala Belait duurt ongeveer een half uur. 

Duur: 30 minuten 
Prijs: geen kosten

Stap 6: Neem de bus van Kuala Belait naar Seria

Vanaf het busstation van Kuala Belait vertrekken elke 15 tot 30 minuten paarse bussen naar het busstation in Seria (Maps). Deze rit kost $1 BND (€0,70) per persoon en duurt ongeveer 40 minuten.

Tip: zorg dat je voor vertrek uit Miri alvast wat Bruneis geld wisselt, want je kunt in de bus alleen contant betalen met Bruneise dollars. Een andere optie is om Kuala Belait te pinnen. Er zit een pinautomaat op een paar minuten lopen vanaf het busstation (Maps).

Duur: 40 minuten
Prijs: $1 BND (€0,70) per persoon

Stap 7: Neem de bus van Seria naar Bandar Seri Begawan

Vanaf het busstation in Seria vertrekt elk uur een bus naar de Bruneise hoofdstad Bandar Seri Begawan. Dit is het eindpunt van de meeste toeristen die Brunei bezoeken en deze busrit duurt twee uur.

Duur: 2 uur
Prijs: $6 BND (€4,10) per persoon

Stap 8: Geniet van Brunei!

wat te doen in Brunei

Brunei is een uniek land waar genoeg te doen is om je een paar dagen te vermaken. Bezoek vooral de indrukwekkende moskeeën. Dit zijn de leukste dingen om te doen in Bandar Seri Begawan.

Waar te verblijven in Bandar Seri Begawan?

De prijzen voor accommodaties liggen in Brunei een stuk hoger dan in het naastgelegen Maleisië. Een goede uitvalsbasis in het centrum van Bandar Seri Begawan is The Capital Residence Suites. Vanaf hier liggen de meeste toeristische trekpleisters op loopafstand.


Meer lezen over backpacken op Borneo?

* Deze pagina kan affiliate links bevatten, bijvoorbeeld naar een hotel of product. Deze links helpen ons om een kleine commissie te verdienen, zonder dat dit jou extra geld kost.