Zonder tour snorkelen voor de kust van Kota Kinabalu

Kota Kinabalu is een leuke kustplaats op Maleisisch Borneo. Wat het extra leuk maakt, is dat vlak voor de kust een aantal tropische eilanden liggen waar je kunt relaxen en snorkelen. Dit is een compleet andere wereld met zandstranden en blauw zeewater op slechts tien minuten varen van de grote stad! Veel mensen boeken uit gemak een tour naar deze eilanden in Tunku Abdul Rahman national park, maar je kunt hier net zo gemakkelijk zelf naartoe gaan. Wij leggen je uit hoe je zelf kunt snorkelen en relaxen op de stranden bij Kota Kinabalu zonder tour of gids. 

Tunku Abdul Rahman national park

In het Tunku Abdul Rahman national park zijn vier eilanden die je met de publieke boot kunt bezoeken: Gaya, Sapi, Mamutik en Manukan. Gaya is het grootste eiland van de vier en het populairst onder locals. Volgens velen is het kleine Mamutik het mooiste eiland en nog wat rustiger dan Gaya en Manukan. Sapi is ook een klein eiland dat vlak naast Gaya ligt en hier heb je een prima koraalrif om te snorkelen. Wij besloten naar Mamutik en Sapi te gaan. Beide eilanden zijn erg mooi en hebben ook faciliteiten zoals een restaurant, douches en wc’s. 

Let op: bij aankomst op het eerste eiland betaal je als toerist een conservation fee van 25 ringit (€4,90) per persoon. Als je nog een tweede eiland bezoekt, hoef je dit niet nog een keer te betalen als je je bonnetje laat zien. 

De boot naar de eilanden in Tunku Abdul Rahman national park

Het is heel makkelijk om de eilanden voor Kora Kinabalu zelf te bezoeken. Vanaf Jesselton Point Ferry Terminal (Maps) vertrekken namelijk in de ochtend elk half uur boten naar alle vier de eilanden. In de middagen is dat elk uur. Bij het kopen van de boottickets geef je aan welke eilanden je wil bezoeken en kun je de tijden kiezen waarop je naar een volgend eiland en/of terug naar Kota Kinabalu wil. Dit is allemaal goed geregeld. 

Zonder tour snorkelen op de eilanden voor Kota Kinabalu 

Eerlijk is eerlijk, Kota Kinabalu is niet de beste snorkelplek van Maleisië. Toch is het een leuke dagtrip om te ontsnappen aan de hitte in de stad. De stranden zijn mooi en schoon en je kunt lekker relaxen. Op Sapi kun je goed snorkelen bij het rif voor de grote “Sapi Island” letters. Wanneer je op Manutik vanaf het strand naar de zee kijkt, kun je om te snorkelen het beste helemaal naar rechts te zwemmen richting de ballenlijn.

Tip: als je zelf geen snorkel en duikbril hebt, kun je deze huren bij de organisatie waar je de boottickets koopt.

Ticketprijzen boten naar Tunku Abdul Rahman national park

De tickets die je koopt zijn retour-tickets. Als je dus één eiland bezoekt, betaal je 35 ringit om heen én terug te varen. Bewaar je ticket dus goed. Om een beetje rustig aan te kunnen doen, is het verstandig om maximaal twee eilanden te bezoeken op één dag. 

1 eiland: 35 ringit (€6,90)
2 eilanden: 45 ringit (€8,90)
3 eilanden: 55 ringit (€10,85)
4 eilanden: 65 ringit (€12,85)

Waar te verblijven in Kota Kinabalu?

Accommodaties zijn in Kota Kinabalu iets prijziger dan op andere plekken op Borneo en het kan lastig zijn om een goed budget hotel te vinden. Een goed hostel met zowel privékamers als dorms is Homy Seafront Hostel. Voor reizigers die liever in een hotel slapen, is AC Residence top. Dit betaalbare hotel wordt op Booking beoordeeld met een 9.6!


Meer lezen over backpacken op Borneo?

Meer lezen over backpacken op het vasteland van Maleisië?

* Deze pagina kan affiliate links bevatten, bijvoorbeeld naar een hotel of product. Deze links helpen ons om een kleine commissie te verdienen, zonder dat dit jou extra geld kost.