Tips Taman Negara in Maleisië: het park ontdekken zonder gids

Taman Negara is één van de oudste regenwouden ter wereld. Dit enorme national park wordt ook wel het groene hart van Maleisië genoemd en je kunt er goed wandelen. Bij aankomst in het dorpje Kuala Tahan worden veel tours aangeboden. Tenzij je graag meer wil weten over de flora en fauna, is een tour niet nodig en kun je prima zelf op pad. In deze blog geven we je al onze tips om Taman Negara zonder gids te bezoeken.

Waar te verblijven in Taman Negara?

De meeste accommodaties staan in Kuala Tahan, een klein dorp aan de rivier. Het national park ligt aan de andere kant van de rivier. Voor 1 ringit (€0,20) per persoon vaar je vanaf Kuala Tahan naar de overkant naar de ingang van het national park (Maps). 

Wij verbleven in Taman Negara River View Lodge en hadden een prima tweepersoonskamer met airco voor €20 per nacht. Ben je op zoek naar een leuke jungle lodge, dan is Mutiara Taman Negara aan de rand van het national park een goede optie. 

Entree kosten Taman Negara 

De entreeprijs voor Taman Negara is slechts 1 ringit (€0,20) per persoon, wat je bij het ranger station betaalt aan het begin van het park. Daarnaast betaal je 5 ringit (€1,20) per camera/telefoon waar je foto’s mee wil maken in het park. Wij namen voor de zekerheid één fotografie permit, omdat we een grote camera mee hadden. In onze ervaring zal niemand je erop aanspreken als je ook wat foto’s maakt met je mobiele telefoon.

Canopy walk in Taman Negara

Een leuke activiteit in Taman Negara is de canopy walk. Hierbij loop je over hangbruggen tussen de boomtoppen door. Het hoogste platform is zo’n 40 meter en de bruggen zijn samen bijna 300 meter. Het is dus geen enorm lange wandeling, maar erg leuk om te doen! Dit zit in alle tourpaketten, maar kan heel goed zonder gids. Lees hier verderop meer over.

Taman Negara bezoeken met een tour

Een dagtour door Taman Negara is vooral een goed idee als je graag meer wil weten over de flora en fauna van het park. Verder worden tijdens de tour namelijk een aantal plekken bezocht (zoals de canopy walk) die je goed zonder gids kunt doen en dat is zonde. Een ander nadeel van de tours die vanuit Kuala Tahan worden aangeboden, is dat ze vrij laat vertrekken rond 9:30. Hierdoor is het niet alleen heter, maar ook drukker in het park. Wanneer je zelf op pad gaat kun je om 8:00 starten, waardoor het nog een stuk rustiger is. 

Wanneer je een dagtour naar Taman Negara wil boeken vanuit Kuala Lumpur, is dit een goede optie.

Tips voor een bezoek aan Taman Negara zonder gids

In het park is er een rondje van 3 tot 4 uur die je goed zelf kunt lopen. Lees hieronder al onze tips voor wanneer je zelf op pad gaat in Taman Negara.

1. Vertrek op tijd!

Het ranger station opent om 8:00 en de canopy walk om 9:00. De meeste tour groepen vertrekken om 9:00/9:30 vanuit Kuala Tahan en lopen als eerste naar de canopy walk. Wanneer je vroeg begint, ben je dus niet alleen de hitte maar ook de drukte voor. Wanneer je na tienen bij de canopy walk bent, zou je wel eens een lange tijd in de rij kunnen staan. 

Wij begonen rond 8:15, liepen nog de extra swamp loop en waren rond 9:30 bij de canopy walk. Hier waren we de derde personen van de dag en was het nog lekker rustig. Zo kan je alle tijd nemen om te genieten van alle hangbruggen. 

2. Koop je kaartje voor de canopy walk bij het rangerstation bij de ingang 

De kaartjes voor de canopy walk moet je bij de ingang van het park al aanschaffen. Dit kan dus niet later bij de canopy walk zelf. Een kaartje kost 5 ringit (€1,20) per volwassene. 

3. Bepaal je route 

Het is het makkelijkst om het rondje rechtsom te lopen, dus om vanaf de ingang eerst naar de canopy walk te gaan. Tot aan de canopy walk loop je alles op houten vlonders. Dit is dus een goed wandelpad, maar heeft wel een heleboel trappen. 

Na de canopy walk heb je twee opties: 1) dezelfde route over de vlonders teruglopen of 2) het rondje afmaken. Wanneer je het rondje afmaakt, kun je ervoor kiezen om eerst naar de top van Bukit Teresek te lopen op 334 meter. Hierna loop je over een bospad naar beneden. De Bukit Teresek top kun je ook overslaan door direct vanaf de canopy walk naar het bospad te lopen. Het bospad is goed begaanbaar. 

4. Download Maps.me

Alle wandelpaden staan goed aangegeven op Maps.me. Met deze app kun je de kaart van Taman Negara offline downloaden, waardoor je geen internet nodig hebt om de weg te vinden. Ook in het park zelf staan voldoende bordjes. 

5. Neem voldoende water mee

Het is ontzettend warm in de jungle, dus zorg dat je voldoende water meeneemt. Bij het ranger station en bij de canopy walk kun je ook water kopen.

Andere activiteiten in Taman Negara

De meeste mensen blijven twee nachten in Taman Negara. Wanneer je aankomt, is het leuk om direct de eerste avond mee te gaan met een nightwalk. Dit mag alleen met een gids en kost 40 ringit (€8) per persoon. Je loopt slechts een klein stukje door de jungle, maar omdat de gids allerlei dieren aanwijst en hierover vertelt ben je al snel anderhalf uur zoet. Als geluk hebt, kun je ook tapirs en herten spotten. De volgende dag kun je Taman Negara bezoeken. Een andere toffe optie is om een meerdaagse trekking door Taman Negara te doen. Er zijn online verschillende aanbieders te vinden die tochten van bijvoorbeeld twee of drie dagen door de jungle organiseren. Een unieke ervaring!


Meer lezen over backpacken in Maleisië?

* Deze pagina kan affiliate links bevatten, bijvoorbeeld naar een hotel of product. Deze links helpen ons om een kleine commissie te verdienen, zonder dat dit jou extra geld kost.