Reisroute door Sri Lanka in 4 weken met een tuktuk

Sri Lanka is misschien wel één van de meest veelzijdige landen in Azië. De mensen zijn ontzettend vriendelijk, het eten is heerlijk en de natuur is prachtig. Je kunt bijzondere wildlife spotten, mooie wandelingen maken en je verdiepen in het hindoeïsme en boeddhisme, maar ook lekker relaxen en surfen aan de kust. Kortom, een reisroute door Sri Lanka heeft het allemaal! Een leuke manier om door Sri Lanka te reizen is per tuktuk. Zo duik je echt het lokale leven in en heb je super veel vrijheid. Lees snel meer over alle onze tips en de beste reisroute door Sri Lanka met de tuktuk.

Een tuktuk huren in Sri Lanka

De laatste jaren is een tuktuk huren in Sri Lanka steeds populairder aan het worden. Toch kijken locals vaak nog verbaasd op als ze toeristen in hun favoriete vervoersmiddel voorbij zien scheuren. Dit levert leuke interacties op en het is al helemaal leuk om locals af en toe een lift te geven. De bekendste tuktuk verhuurbedrijven zijn Tuktukrental, Cees (Family Guesthouse) en Panda. Het is misschien even wennen om in een tuktuk te rijden, maar als je het onder de knie hebt is het een geweldige manier om Sri Lanka te ontdekken. 

Tip: om in een tuktuk te mogen rijden, heb je een Sri Lankaans rijbewijs nodig. Meestal kan de verhuurder dit vooraf voor je regelen, maar je kunt het ook zelf aanvragen. Check ook goed of de tuktuk verzekerd is. 

Beste reistijd Sri Lanka

Sri Lanka is een relatief klein land, maar kent een nogal uniek klimaat omdat er maar liefst twee regenseizoenen zijn. Over het algemeen kun je als uitgangspunt nemen dat de west- en zuidkust het beste te bezoeken zijn van december/januari tot en met maart, en dat de oost- en noordkust het beste te bezoeken zijn tussen april en september. Wij reisden in januari, waardoor deze reisroute met name op de west- en zuidkust focust.

De beste reisroute door Sri Lanka met een tuktuk: een onvergetelijke rondreis

Reisroute Sri Lanka met tuktuk

Negombo

Bandaranaike International Airport, het internationale vliegveld van Sri Lanka, ligt dichterbij Negombo dan bij Colombo. Dat komt mooi uit, want Negombo is een leuke plek om je reisroute door Sri Lanka te beginnen. Negombo heeft niet veel spannende highlights, maar het is een lekkere plek om even bij te komen van je reis. Wij verbleven één volle dag in Negombo en haalden de volgende ochtend onze tuktuk op om onze rondreis door Sri Lanka te starten. 

Waar te verblijven in Negombo?

De meeste toeristen verblijven in Negombo in het gebied rondom de straat Lewis Place. Wij sliepen voor €14 per nacht bij homestay Gloriya Mathews en hadden een prima privékamer. Een populair hostel in Negombo is TukTuk hostel

Wilpattu National Park 

Afstand: 150 kilometer
Reistijd: ±5 uur met de tuktuk
Verblijf: 2 nachten

In Sri Lanka kun je ontzettend veel wildlife spotten. De bekendste plek hiervoor is Yala National Park, maar dit park is tegenwoordig helaas heel druk. Een beter alternatief is daarom het rustigere Wilpattu National Park ten noorden van Negombo. Hier kun je onder andere luipaarden, lippenberen, waterbuffels, verschillende soorten apen, jakhalzen, krokodillen en allerlei vogels spotten. Wij zagen hier maar liefst drie luipaarden en een lippenbeer en hadden een geweldige safari. Safari’s kun je in de meeste gevallen regelen bij je hotel. 

Tip: safari’s kunnen best prijzig zijn. Laat het aantal safari’s dat je tijdens je reisroute door Sri Lanka doet dus afhangen van het succes van je eerste safari. Wie weet kun je alle dieren direct al afvinken en is een tweede safari niet nodig.

Waar te verblijven in Wilpattu National Park?

Wij verbleven bij Green Sapphire Holiday Resort en maakten gebruik van een speciale actie. Voor $127 (€117) voor twee personen kregen we twee overnachtingen, twee diners en de safari inclusief gids, jeep, ontbijt, lunch, water en snacks. Daarnaast betaalden we nog los entree voor Wilpattu National Park. Dit was 22500 LKR (€64) voor twee personen.

Anuradhapura en Mihintale

Afstand: 35 kilometer
Reistijd: ±1 uur met de tuktuk
Verblijf: 1 dag 

Anuradhapura is een boeddhistisch bedevaartsoort waar veel Sri Lankanen minstens één keer in hun leven heen willen. Een deel van de tempels in Anuradhapura zijn Unesco Werelderfgoed en daar moet je een entreekaartje voor kopen van $25 per persoon. Een andere optie is om de gratis tempels te bezoeken. Deze tempels zijn ook erg mooi en indrukwekkend. Hoe dan ook is het leuk om een ochtend of dag met een gids op pad te gaan. Zo leer je veel meer over het boeddhisme, de rituelen en de betekenissen. Wij betaalden 5000 LKR (€15) voor een ochtendtour van vier uur langs de gratis tempels. 

Naast Anuradhapura ligt Mihintale. Dit is een belangrijke plek, want hier zou het Boeddhisme in Sri Lanka zijn begonnen na een ontmoeting tussen een Indiase monnik en de Sri Lankaanse koning. Mihintale kun je eventueel ook nog meenemen in de tour, bijvoorbeeld om hier de zonsondergang te bekijken. Reken dan op een totaalbedrag rond de 8000 LKR (€23). Wij zijn zelf met de tuktuk naar Mihintale gereden en hebben het bezocht zonder gids.

Tip: tijdens een bezoek aan Anuradhapura en Mihintale dragen veel Sri Lankanen witte kleding. Het is niet verplicht maar als je wat witte of lichte kleding in je backpack hebt zitten, wordt het gewaardeerd als toeristen dit ook doen.  

Trincomalee / Uppuveli

Afstand: 110 kilometer 
Tijd: 3 tot 4 uur met de tuktuk
Verblijf: 2 tot 3 nachten 

Tijdens onze reisperiode (januari) was het laagseizoen in Trincomalee, maar omdat het mooi weer was zijn we hier toch heen gegaan. Het is het gezelligste rondom Uppuveli en hier vind je dan ook de meeste hotels en restaurants. In Trincomalee zijn een aantal leuke bezienswaardigheden zoals het Nederlandse Fort Frederick, de Thirukoneswaram Kovil Shaktipeeth en de Sri Lakshmi Narayana Perumal Kovil. Ook heb je hier fijne stranden, bijvoorbeeld in Nilaveli, en kun je een tour doen naar Pigeon Island

Waar te verblijven in Trincomalee / Uppuveli?

Wij verbleven voor €8,75 per nacht in Hotel Sea Shadow vlakbij het strand. Het zijn basic kamers, maar ze zijn schoon en hebben een prima bed met klamboe. Ook is de eigenaar ontzettend vriendelijk en kun je de tuktuk voor je kamer parkeren. 

Sigiriya en Dambulla

Afstand: 100 kilometer 
Tijd: 3 tot 4 uur met de tuktuk
Verblijf: 2 tot 3 nachten 

Sigiriya is een relaxed dorp dat met name bekend is vanwege de Lion’s Rock. Wanneer je geïnteresseerd bent in geschiedenis is het zeker de moeite waard om dit te bezoeken, aangezien boven op de rots de ruïnes van een oude citadel te vinden zijn. Entree voor de Lion’s Rock is $36 per persoon. Wanneer je met name voor de zonsopgang of zonsondergang komt, is Pidurangala een betere berg om te beklimmen. Deze berg ligt er vlak naast en heeft slechts een entree van 1000 LKR (€2,85). Vanaf hier heb je een mooi uitzicht op de Lion’s Rock.

Een ander tof ding om te doen rondom Sigiriya is een safari in Hurulu Ecopark. In het gebied rondom Sigiriya leven namelijk zo’n 2000 wilde olifanten. Je zou er al een paar langs de weg kunnen zien staan wanneer je vanuit Trincomalee komt en langs Habarana rijdt. Toch vonden wij het leuk om alsnog op safari te gaan, zodat je enorme groepen van dichtbij kunt bekijken vanuit een veilige jeep. Voor het geld hoef je het niet te laten, want voor een vijf uur durende tour inclusief entree betaalden wij 5500 LKR (€15,80) per persoon. In deze middag hebben we ongeveer 60 wilde olifanten gezien, heel gaaf! Wij regelden onze tour via Another World hostel.

Tip: in Sigirya kun je lekker, goedkoop en lokaal eten bij Nirwana (Maps). De porties zijn enorm!

Dambulla

Dambulla ligt op een half uurtje rijden van Sigirirya. Hier vind je de cave tempel en daarbij het grote gouden Boeddha standbeeld. Beide bezienswaardigheden zijn zeker de moeite waard om te bezoeken. Je kunt Dambulla bezoeken op de route naar Kandy, maar dan heb je al spullen mee in de tuktuk. Daarom vonden wij het makkelijker om heen en weer te rijden vanuit Sigiriya. 

Waar te verblijven in Sigirya?

In Sigirya sliepen wij voor €5,60 per nacht bij Bandula Home Stay. Hiervoor kregen we een privékamer met eigen badkamer (met koude douche) en elke ochtend een lokaal ontbijt met verse naan. Wat ons betreft een top plek voor budget reizigers! Als je een wat luxere accommodatie in Sigirya zoekt, is Roy’s Villa een aanrader. 

Kandy 

Afstand: 90 kilometer 
Tijd: 3 uur met de tuktuk
Verblijf: 1 nacht

Kandy is geen super leuke stad, maar heeft wel een aantal bezienswaardigheden die de moeite waard zijn. Bezoek bijvoorbeeld een traditionele dansvoorstelling en ga daarna naar de tempel van de heilige tand om de dagelijkse ceremonie bij te wonen om 18:30 uur. Deze tempel is één van de meest heilige plekken in Sri Lanka, omdat hier de tand van Boeddha begraven ligt. Een andere leuke bezienswaardigheid in Kandy is de botanische tuin. 

Waar te verblijven in Kandy?

Wij verbleven voor €8 per nacht inclusief ontbijt bij Vihaan’s Homestay. Dit is een lieve familie die buiten de drukke stad woont. De kamers zijn enorm en er is een fijn balkon. Boek dit verblijf alleen als je eigen vervoer hebt om heen en weer naar het centrum te rijden.

Van Kandy naar Ella: met de trein, tuktuk of allebei? 

De meeste tuktuk verhuurbedrijven bieden een optie aan om jouw tuktuk van Kandy naar Ella te brengen (of andersom), zodat jij de populaire trein kunt nemen. Dit is namelijk een ontzettend mooie treinroute. Tegelijkertijd is het ook een hele toffe route om zelf met de tuktuk te rijden. Wij besloten daarom om zelf van Kandy naar Ella te rijden met een tussenstop in Nuwara Eliya en Delhousie (Adam’s Peak). In Ella hebben we op één van onze dagen een kaartje gekocht voor de trein naar Nuwara Eliya, zodat we ook een deel van de treinreis konden zien. Een enkeltje kost nog geen €0,50 en zo heb je het beste van twee werelden! 

Tussen Kandy en Ella rijd je langs eindeloze groene theeplantages, door mooie berggebieden en langs lokale dorpjes. Ook zijn er onderweg veel leuke stops die je kunt maken bij watervallen, tempels en bijvoorbeeld een theefabriek. Dit zijn alle stops die je onderweg niet mag missen wanneer je met de tuktuk van Kandy naar Ella rijdt.

Nuwara Eliya

Afstand: 100 kilometer
Tijd: 4 tot 5 uur met de tuktuk + stops 
Verblijf: 1 nacht

Wanneer je met deze tussenstops van Kandy naar Nuwara Eliya rijdt, kom je waarschijnlijk pas rond het einde van de middag aan. Dat is niet erg, want in de stad is niet heel veel te doen. Rijd de volgende ochtend (of later op de route naar Ella) nog even langs het oude postkantoor en Grand Hotel. Het postkantoor van Nuwara Eliya is in 1894 gebouwd door de Britten en daarmee één van de oudste postkantoren in het heel Sri Lanka. Het Grand Hotel is een prachtig Brits hotel waar je ook een goede high tea kunt doen. Je kunt natuurlijk ook in het Grand Hotel overnachten!

Tip: ga eten bij Ambaal’s Pure Vegetarian Restaurant (Maps). Heerlijk Indiaas eten voor een lage prijs! 

Waar te verblijven in Nuwara Eliya?

Wanneer het Grand Hotel niet in je budget past, slaap je in Nuwara Eliya al voor €10 per nacht bij Shiny View. Dit hotel ligt iets buiten het centrum, maar met een shortcut loop je in tien minuten naar beneden. De warme douche is top, het bed ligt lekker en een simpel ontbijt is inbegrepen. 

Dalhousie – Adam’s Peak

Afstand: 71 kilometer
Tijd: 3 uur met de tuktuk
Verblijf: 1 nacht 

De route van Nuwara Eliya naar Dalhousie (via Hatton) is weer een pareltje. Je rijdt door de bergen en langs prachtige groene theevelden. Stop af en toe langs de kant van de weg voor wat mooie foto’s. Alhoewel het maar 71 kilometer rijden is, moet je rekenen op 3 uur met de tuktuk. Voor een lekkere en goedkope lokale lunch onderweg kun je terecht bij Thunapaha in Hatton (Maps). 

Tips voor het beklimmen van Adam’s Peak

Je komt naar Dalhousie met één doel: het beklimmen van Adam’s Peak. Dalhousie ligt aan de voet van deze berg en is hiervoor dus een betere uitvalsbasis dan bijvoorbeeld Hatton of Nuwara Eliya. Adam’s Peak is vanwege de heilige voetafdruk op de top een belangrijke religieuze plek waar elke Sri Lankaan minstens één keer in zijn leven geweest moet zijn. Je zult dan ook zien dat ongeveer 99% van de wandelaars Sri Lankanen zijn en er relatief weinig toeristen lopen. 

De meeste mensen starten rond 2:30 ’s nachts met het beklimmen Adam’s Peak, zodat ze boven zijn voor de mooie zonsopgang. Vanwege de drukte rond zonsopgang sta je op de top gewoonlijk zo’n twee uur in de rij om de tempel van de heilige voetafdruk te kunnen zien. Dit klonk voor ons niet aantrekkelijk, dus besloten wij om 6:00 te vertrekken. Toen wij op weg naar boven waren, kwamen alweer honderden mensen naar beneden. We waren rond 7:45 boven en hoefden niet in de rij te staan voor de tempel. Wat ons betreft was dit dus een perfect schema!

Na een douche en een goede lunch, reden wij terug naar Nuwara Eliya waar we een tweede nacht overnachtten. Zo kun je de dag erna weer fit aan je route naar Ella beginnen en heb je genoeg tijd voor alle stops onderweg.

Let op: op Poya dagen (full moon days) is het extra druk bij Adam’s Peak. Probeer deze dagen waar mogelijk te vermijden. 

Waar te verblijven in Dalhousie?

Wij verbleven bij Dilani Adams Peak Riverstay en kregen een gratis upgrade naar de deluxe tweepersoonskamer met eigen badkamer. Deze kamer had een goede warme douche, een lekker bed en we kregen een ontbijtje mee voor onderweg van de vriendelijke eigenaar. 

Ella

Afstand: 66 kilometer
Tijd: 3 uur met de tuktuk + stops
Verblijf: 3 tot 5 nachten

Ella is voor veel backpackers een favoriete bestemming op hun reisroute door Sri Lanka. Het ligt in een prachtige omgeving, je kunt er goed wandelen en er is veel gezelligheid te vinden. Je kunt je hier makkelijk vier dagen (of zelfs langer) vermaken. Maak een ritje met de trein over Nine Arch Bridge, bezoek Diyaluma en Rawana Falls, bekijk het uitzicht vanaf Lipton’s Seat of hike naar Little Adam’s Peak en Ella Rock. Ook staat Ella bekend als een goede plek om een kookworkshop te doen.

Tip: wanneer je met de trein over de Nine Arch Bridge wil rijden, stap je op in Demodara. Je kunt weer uitstappen in Ella of een stuk doorrijden naar Nuwara Eliya. Voor het mooiste uitzicht op de Nine Arch Bridge ga je naar Asanka Café (Maps).

Waar te verblijven in Ella?

Op de berg buiten het centrum van Ella vind je Stone Shack. Dit kleinschalige guesthouse heeft slechts twee kamers, waarvan de kamer op de bovenverdieping een privéterras heeft met geweldig uitzicht op de bergen. De eigenaren zijn super vriendelijk en kunnen geweldig koken. Wij sliepen hier voor €10 per nacht inclusief ontbijt. Omdat het op de berg ligt, zouden wij hier alleen verblijven als je eigen vervoer hebt. Om Stone Shack te bereiken moet je op een gegeven moment een vrij steile heuvel op. De eerste keer is dat even spannend, maar het went snel genoeg. En het uitzicht vanaf het terras maakt het het helemaal waard! Als je geen eigen vervoer hebt, is het Downtown Hostel in het centrum een aanrader.

Via de B35 naar Tissamaharama (Yala National Park)

Afstand: 105 kilometer
Tijd: 3 uur met de tuktuk
Verblijf: 1 nacht (2 nachten wanneer je een safari doet)

De B35 is een weg dwars door Yala National Park. Deze weg staat ook wel bekend als Elephant Road. Onderweg zou je namelijk zomaar een aantal olifanten tegen kunnen komen! Een super toffe ervaring, maar zorg ook dat je je goed voorbereid. De olifanten langs deze weg worden namelijk vaak gevoerd, waardoor ze soms met hun slurf in tuktuks op zoek gaan naar eten en soms zelfs agressief kunnen worden. Enerzijds wordt geadviseerd om geen eten mee te nemen op de B35, anderzijds nemen mensen vaak bananen mee om de olifant af te kunnen leiden wanneer hij agressief wordt. Hiermee wordt dit gedrag natuurlijk in stand gehouden. Maak hierin voor jezelf een keuze. 

Tips – met de tuktuk over de B35 rijden:

  • Houd altijd voldoende afstand van een wilde olifant. 
  • Wanneer de olifant in de berm staat, rijd dan stoïcijns door en stop niet.
  • Wanneer de olifant de weg blokkeert, blijf dan op ±150 meter afstand wachten. Ga als tuktuk niet alleen langs de olifant, maar rijd dicht achter een bus of minivan aan. 
  • Wees geduldig: soms zul je een kwartier moeten wachten voordat je de kans hebt om een olifant te passeren. Maak geen overhaaste beslissingen en blijf goed om je heen kijken voor andere olifanten. 

Wanneer je het goed aanpakt, is het ritje over de B35 een hele toffe ervaring die niet mag ontbreken op jouw reisroute door Sri Lanka! 

Tissamaharama 

Wij gebruikten Tissamaharama alleen als tussenstop, omdat we de route van Ella naar Hiriketiya te ver vonden in één dag. Wanneer je in Wilpattu nog niet alle dieren hebt gespot, kun je vanuit Tissa safari’s doen naar onder andere Yala en Udawalawe National Park. Wij verbleven voor €10 inclusief ontbijt bij New Villard.

Hiriketiya 

Hiriketiya Sri Lanka

Afstand: 95 kilometer 
Tijd: 3 uur met de tuktuk
Verblijf: 3 nachten 

Tijd voor zon, zee en strand aan de geweldige Sri Lankaanse zuidkust! Hiriketiya is één van de leukste strandbestemmingen op deze reisroute door Sri Lanka. Ga surfen, geniet van de mooie zandstranden en leuke restaurantjes. Het is een heerlijke plek om een aantal dagen door te brengen en lekker te relaxen.

Waar te verblijven in Hiriketiya?

Een populair en sociaal hostel in Hiriketiya is Barefoot Backpackers. Het heeft een Nederlandse eigenaar en een hele gezellige sfeer. Ook worden veel activiteiten georganiseerd waar je aan kunt deelnemen.

Midigama

Afstand: 45 kilometer 
Tijd: 1.5 uur met de tuktuk
Verblijf: 3 nachten 

Een andere heerlijke strandbestemming in het zuiden van Sri Lanka is Midigama. Midigama is een klein plaatsje dat tussen het grotere Weligama en Ahangama in ligt. Het is hier lekker rustig en je rijdt zo in tien minuutjes naar de drukkere kustplaatsen ernaast. Dit gebied staat bekend om de goede surfspots. Beginners kunnen goed terecht op Weligama Beach en Kabalana Beach. Lucky’s Surfschool in Weligama is een aanrader voor goede surflessen (Maps). Ervaren surfers kunnen goed surfen op de break voor Manika’s Restaurant in Midigama. Wanneer je geen eigen vervoer hebt, is het waarschijnlijk praktischer om in Weligama te verblijven.

Tip: Manika’s Restaurant in Midigama is goedkoop, lekker en de porties zijn enorm! (Maps)

Waar te verblijven in Midigama?

In Midigama verbleven wij voor €4,25 per nacht bij The Moon House. Niets sjieks, maar een prima overnachtingsplek voor de budget backpacker met eigen vervoer. In Weligama is Spindrift Hostel een aanrader.

Galle

Galle, Sri Lanka

Afstand: 23 kilometer 
Tijd: 1 uur met de tuktuk
Verblijf: 1 nacht 

Toen Sri Lanka een kolonie van Nederland was, werd in de belangrijke havenstad Galle een flink fort gebouwd. In het fort zijn nog veel Nederlandse invloeden terug te zien, zoals de Groote Kerk, het Bastion Utrecht en een Nederlands ziekenhuis. Het gebied is super gezellig met leuke winkeltjes en restaurants. Eén dag of middag in Galle is voldoende om het fort te bekijken.

Waar te verblijven in Galle?

Accommodaties buiten het fort zijn goedkoper en een goede optie als je eigen vervoer hebt. Zo slaap je al voor €11 per nacht in een mooie kamer met balkon bij COCO Rooms. Wanneer je liever in het fort verblijft, is Wijenayake’s een hele goede optie. Deze accommodatie wordt op Booking beoordeeld met een 9!

Colombo

Afstand: 120 kilometer 
Tijd: 4 tot 5 uur met de tuktuk
Verblijf: 2 nachten

Colombo is het eindpunt van deze reisroute door Sri Lanka. Veel mensen adviseren om de Sri Lankaanse hoofdstad over te slaan omdat het geen leuke stad zou zijn. Wij zijn het hier niet mee eens! Colombo heeft namelijk een aantal leuke bezienswaardigheden die zeker de moeite waard zijn. Wat sowieso niet mag ontbreken, is een bezoek aan de indrukwekkende Rode Moskee. Dit zijn de leukste dingen om te doen in Colombo.

Waar te overnachten in Colombo?

Prijzen van accommodaties liggen in Colombo iets hoger dan op andere plekken in deze reisroute door Sri Lanka. Het is het leukst om in of rondom Colombo Fort te verblijven. Een fijn hotel is C1 Colombo Fort, waar je zowel privékamers als slaapzalen kunt boeken.


Meer lezen over backpacken in Sri Lanka?

* Deze pagina kan affiliate links bevatten, bijvoorbeeld naar een hotel of product. Deze links helpen ons om een kleine commissie te verdienen, zonder dat dit jou extra geld kost.