Met de tuktuk van Kandy naar Ella: mooiste bezienswaardigheden onderweg

De treinrit van Kandy en Ella is misschien wel één van de mooiste ter wereld. Veel mensen die tijdens een rondreis door Sri Lanka een tuktuk hebben gehuurd, laten hun tuktuk van A naar B brengen zodat zij zelf de trein kunnen pakken. Toch is het ook ontzettend leuk om de route zelf te rijden met de tuktuk. Je kunt namelijk altijd nog een stukje retour met de trein doen vanuit Nuwara Eliya of Ella. In deze blog lees je meer over alle bezienswaardigheden die je niet mag missen wanneer je met de tuktuk van Kandy naar Ella rijdt. 

Een tuktuk huren in Sri Lanka

De laatste jaren is een tuktuk huren in Sri Lanka steeds populairder aan het worden. Toch kijken locals vaak nog verbaasd op als ze toeristen in hun favoriete vervoersmiddel voorbij zien scheuren. Dit levert leuke interacties op en het is al helemaal leuk om locals af en toe een lift te geven. De bekendste tuktuk verhuurbedrijven zijn Tuktukrental, Cees (Family Guesthouse) en Panda. Het is misschien even wennen om in een tuktuk te rijden, maar als je het onder de knie hebt is het een geweldige manier om Sri Lanka te ontdekken. 

Tip: om in een tuktuk te mogen rijden, heb je een Sri Lankaans rijbewijs nodig. Meestal kan de verhuurder dit vooraf voor je regelen, maar je kunt het ook zelf aanvragen. Check ook goed of de tuktuk verzekerd is. 

Met de tuktuk van Kandy naar Ella: de mooiste bezienswaardigheden onderweg

De route tussen Kandy naar Ella kun je opsplitsen in twee delen: van Kandy naar Nuwara Eliya en van Nuwara Eliya naar Ella. Het is niet alleen veel te ver om in één keer van Kandy naar Ella te rijden met de tuktuk, maar ook gewoon zonde. Zo heb je geen tijd om te genieten van de omgeving en de bezienswaardigheden onderweg. Ook al lijkt het aantal kilometers misschien niet zo veel, ben je door de bergen langer onderweg dan je denkt. Vanuit Nuwara Eliya kun je nog een uitstapje maken naar Adam’s Peak. Reken hiervoor op twee extra dagen.

Deel 1: met de tuktuk van Kandy naar Nuwara Eliya (97 km, 1 dag)

Wat ons betreft was dit het mooiste deel op de tuktuk route tussen Kandy en Ella. Je rijdt door mooie berggebieden, langs prachtige theeplantages en kleine dorpjes. De volgende stops op deze route zijn de moeite waard.

Ambuluwawa toren 

De indrukwekkende Ambuluwawa toren wordt ook wel de tower temple genoemd. Deze witte toren is 48 meter hoog en staat op een berg van zo’n 3560 meter. Je kunt de toren tot aan de top beklimmen via een trapje dat buitenom loopt. Dit trapje wordt steeds smaller en hier gaat ook nog eens tweerichtingsverkeer overheen. Dit is heel tof, maar dus zeker niet geschikt voor mensen met hoogtevrees! Het eerste deel van de toren kun je beklimmen via normale binnentrappen, dus ook wanneer je niet buitenom wil lopen kun je halverwege genieten van het uitzicht. 

Tip: je hoeft je tuktuk niet helemaal beneden te parkeren, maar kunt een heel stuk doorrijden. Het is steil, maar goed te doen. Op een gegeven moment kom je een agent tegen die waarschijnlijk adviseert om de tuktuk te parkeren en het laatste stuk te lopen. Dit is niet voor niets, want hierna wordt het écht erg steil. 

Kotmale Dam

Eigenlijk hoef je niet over de Kotmale Dam om naar Nuwara Eliya te gaan, maar het is wel leuk om te doen. Wanneer je lief lacht naar de bewaking en bijvoorbeeld zegt dat je op weg bent naar Nawalapitiya of een ander dorp aan de overkant mag je er gewoon overheen. Hierna pakt Google Maps je route gewoon weer op en rijd je langs allerlei lokale dorpjes. 

Optioneel: Peacock Hill

Een optionele stop op de tuktuk route van Kandy naar Ella is Peacock Hill. Het is een relatief gemakkelijke hike naar boven en vanaf de top heb je prachtig uitzicht over de omgeving.

Bluefield theefabriek 

Rondom Nuwara Eliya zijn er eindeloze theeplantages. Je hebt hier dan ook een aantal theefabrieken waar je een kijkje kunt nemen. Een mooie theefabriek is die van Bluefield. Hier krijg je een gratis rondleiding door de plantage en de fabriek en kan je zelfs wat thee plukken. Na afloop kun je natuurlijk een kopje thee proeven. Een leuke activiteit!

Eindpunt deel 1: Nuwara Eliya 

Afhankelijk van hoe laat je aankomt, kun je nog een aantal dingen doen in Nuwara Eliya. Zo is het postkantoor van Nuwara Eliya in 1894 gebouwd door de Britten en daarmee één van de oudste postkantoren in het heel Sri Lanka. Ook kun je een kijkje nemen bij het Grand Hotel. Dit is een prachtig Brits hotel waar je ook een goede high tea kunt doen. Je kunt natuurlijk ook in het Grand Hotel overnachten!

Waar te verblijven in Nuwara Eliya?

Wanneer het Grand Hotel niet in je budget past, slaap je in Nuwara Eliya al voor €10 per nacht bij Shiny View. Dit hotel ligt iets buiten het centrum, maar met een shortcut loop je in tien minuten naar beneden. De warme douche is top, het bed ligt lekker en een simpel ontbijt is inbegrepen.

Optioneel: een uitstapje naar Dalhousie – Adam’s Peak (2 dagen)

Wanneer je de tijd hebt en niet in één keer door hoeft te reizen naar Ella, is een uitstapje naar Adam’s Peak (Dalhousie) erg leuk om te doen. De route van Nuwara Eliya naar Dalhousie (via Hatton) is namelijk weer een pareltje. Je rijdt door de bergen en langs prachtige groene theevelden. Stop af en toe langs de kant van de weg voor wat mooie foto’s. Alhoewel het maar 71 kilometer rijden is, moet je rekenen op 3 uur met de tuktuk. Voor een lekkere en goedkope lokale lunch onderweg kun je terecht bij Thunapaha in Hatton (Maps). 

Tips voor het beklimmen van Adam’s Peak

Je komt naar Dalhousie met één doel: het beklimmen van Adam’s Peak. Dalhousie ligt aan de voet van deze berg en is hiervoor dus een betere uitvalsbasis dan bijvoorbeeld Hatton of Nuwara Eliya. Adam’s Peak is vanwege de heilige voetafdruk op de top een belangrijke religieuze plek waar elke Sri Lankaan minstens één keer in zijn leven geweest moet zijn. Je zult dan ook zien dat ongeveer 99% van de wandelaars Sri Lankanen zijn en er relatief weinig toeristen lopen. 

De meeste mensen starten rond 2:30 ’s nachts met het beklimmen Adam’s Peak, zodat ze boven zijn voor de mooie zonsopgang. Vanwege de drukte rond zonsopgang sta je op de top gewoonlijk zo’n twee uur in de rij om de tempel van de heilige voetafdruk te kunnen zien. Dit klonk voor ons niet aantrekkelijk, dus besloten wij om 6:00 te vertrekken. Toen wij op weg naar boven waren, kwamen alweer honderden mensen naar beneden. We waren rond 7:45 boven en hoefden niet in de rij te staan voor de tempel. Wat ons betreft was dit dus een perfect schema!

Na een douche en een goede lunch, reden wij terug naar Nuwara Eliya waar we een tweede nacht overnachtten. Zo kun je de dag erna weer fit aan je route naar Ella beginnen en heb je genoeg tijd voor alle stops onderweg.

Let op: op Poya dagen (full moon days) is het extra druk bij Adam’s Peak. Probeer deze dagen waar mogelijk te vermijden. 

Waar te verblijven in Dalhousie?

Wij verbleven bij Dilani Adams Peak Riverstay en kregen een gratis upgrade naar de deluxe tweepersoonskamer met eigen badkamer. Deze kamer had een goede warme douche, een lekker bed en we kregen een ontbijtje mee voor onderweg van de vriendelijke eigenaar. 

Deel 2: met de tuktuk van Nuwara Eliya naar Ella (66 km, 1 dag)

In het tweede deel vervolg je de route en rijd je van Nuwara Eliya naar Ella. Reken ook hierbij op een volledige dag en maak onderweg een aantal stops bij de volgende bezienswaardigheden.

Bekijk de aardbeienvelden

Net buiten Nuwara Eliya liggen veel aardbeienvelden. Je kunt hier dan ook alles kopen wat maar met aardbeien gemaakt kan worden: ijs, sapjes, milkshakes, taarten, wafels etc. Een leuke plek om naartoe te gaan is Best Strawberry Production & Garden (Maps). Dit kleine familiebedrijf is nog niet zo massaal als andere boerderijen en is een leuke plek om aardbeien te plukken en wat te drinken. 

Seetha Amman tempel

Deze tempel ligt vlakbij de aardbeienboerderij en is een belangrijke plek voor Hindoeïsten. Dit zou namelijk de plek zijn waar Sita gevangen werd gehouden door koning Ravana. Je kunt hier gratis een kijkje nemen. 

Hakgala Botanical Garden

De botanische tuin ligt niet ver van de Seetha Amman tempel en is vooral de moeite waard wanneer alle bloemen in bloei staan. Het is wel een relatief prijzige activiteit. Toeristen betalen namelijk 3000 LKR (€9) per persoon.

Adisham Bungalow 

Dit koloniale landhuis werd in 1931 gebouwd en heeft een mooie tuin. Tijdens je bezoek kun je ook twee kamers van binnen bekijken. Adisham Bungalow is geen grote bezienswaardigheid op je tuktuk route van Nuwara Eliya naar Ella, maar is een prima korte stop. Toeristen betalen 500 LKR (€1,45) entree.

Haputale viewpoint 

Voor een mooi panoramisch uitzicht rijd je naar Haputale Viewpoint. Een hele mooie plek waarbij je uitkijkt over de bergen.

Optioneel: Lipton’s Seat

Lipton’s Seat is een uitzichtpunt boven op de berg waar meneer Lipton graag over zijn thee-imperium uitkeek. Om Lipton’s Seat te bezoeken heb je best wat tijd nodig, omdat je een flink stuk via smalle (en soms slechte) bergweggetjes omhoog moet. Daarnaast schijnt het uitzicht in de ochtend vaak helderder te zijn. Wij besloten daarom om Lipton’s Seat niet op deze dag te bezoeken, maar later terug te komen vanuit Ella. De toegangsprijs voor Lipton’s Seat is 1100 LKR (€3,15) voor twee personen en een tuktuk. Je kunt tot helemaal bovenaan doorrijden, maar het laatste stuk is de weg wel erg slecht.

Tip: rijd om bij Lipton’s Seat te komen altijd eerst via Haputale. Als je de snelste route vanaf Ella neemt die Google aangeeft, is de weg ontzettend slecht.

Eindpunt deel 2: Ella

Ella is voor veel backpackers een favoriete bestemming op hun reisroute door Sri Lanka. Het ligt in een prachtige omgeving, je kunt er goed wandelen en er is veel gezelligheid te vinden. Je kunt je hier makkelijk vier dagen (of zelfs langer) vermaken. Maak een ritje met de trein over Nine Arch Bridge, bezoek Diyaluma en Rawana Falls, bekijk het uitzicht vanaf Lipton’s Seat of hike naar Little Adam’s Peak en Ella Rock. Ook staat Ella bekend als een goede plek om een kookworkshop te doen.

Waar te verblijven in Ella?

Op de berg buiten het centrum van Ella vind je Stone Shack. Dit kleinschalige guesthouse heeft slechts twee kamers, waarvan de kamer op de bovenverdieping een privéterras heeft met geweldig uitzicht op de bergen. De eigenaren zijn super vriendelijk en kunnen geweldig koken. Wij sliepen hier voor €10 per nacht inclusief ontbijt. Omdat het op de berg ligt, zouden wij hier alleen verblijven als je eigen vervoer hebt. Om Stone Shack te bereiken moet je op een gegeven moment een vrij steile heuvel op. De eerste keer is dat even spannend, maar het went snel genoeg. En het uitzicht vanaf het terras maakt het het helemaal waard! Als je liever in het centrum verblijft, is het Downtown Hostel een aanrader.

Met de tuktuk én de trein tussen Kandy en Ella reizen

Wij wilden de route tussen Kandy en Ella graag zelf met de tuktuk rijden, maar ook graag een stukje van de treinrit meemaken. Gelukkig kan het ook allebei! Tussen Kandy, Nuwara Eliya en Ella kun je gemakkelijk een retourtje kopen en een stuk heen en weer reizen. De route van  Kandy naar Ella is drukker dan andersom, dus pakten wij in Ella de trein naar Nuwara Eliya. Een enkeltje in de derde klasse kost 160 LKR (€0,45), dus voor het geld hoef je het niet te laten. 

Tip: wanneer je met de trein over de Nine Arch Bridge wil rijden stap je op in Demodara, een halte vóór Ella. Je kunt weer uitstappen in Ella of een stuk doorrijden naar Nuwara Eliya. Voor het mooiste uitzicht op de Nine Arch Bridge ga je naar Asanka Café (Maps).


Meer lezen over backpacken in Sri Lanka?

* Deze pagina kan affiliate links bevatten, bijvoorbeeld naar een hotel of product. Deze links helpen ons om een kleine commissie te verdienen, zonder dat dit jou extra geld kost.