Een verborgen parel: bezoek Pamilacan eiland vlakbij Bohol

Op zoek naar een prachtig klein eiland in de Filipijnen dat nog niet overspoeld is met toeristen? Bezoek Pamilacan eiland! Dit eiland is 1.5 kilometer breed en ligt op slechts een uur varen van het bruisende Alona Beach op Bohol. Het is een paradijsje met witte stranden en is een top gebied om te snorkelen met zeeschildpadden. Meer weten over reizen naar Pamilacan eiland in de Filipijnen? Lees snel verder!

Het kleine Pamilacan heeft zo’n 2000 inwoners en is nog volledig authentiek. Er zijn dan ook geen hotels en restaurants, maar alleen een paar homestays. Er reizen nog weinig toeristen naar Pamilacan eiland en de mensen die hier wel naartoe gaan, doen dit voornamelijk met een dagtrip vanuit Panglao op Bohol. Maar zeg nou zelf: op zo’n fijn eiland wil je toch langer dan een ochtend blijven? Wij verbleven twee nachten op Pamilacan en kunnen dit van harte aanbevelen. Het kan een uitdaging zijn om naar Pamilacan te reizen, maar we leggen verderop in deze blog precies uit hoe je dit aanpakt.

Waar te verblijven op Pamilacan eiland?

Wij verbleven bij Shirley’s Cottage en betaalden €12,50 per nacht voor een leuk huisje met eigen badkamer. Let wel: de voorzieningen zijn basic, maar heel goed te doen! Aangezien er geen restaurants op het eiland zijn, kun je bij Shirley’s Cottage ook eten. Voor avondeten betaal je 350 PHP (€5,80) per persoon en voor ontbijt 300 PHP (€5,00). Het eten is heerlijk! Wij waren de enige gasten en kregen ’s avonds een tafeltje op het strand met kaarsjes, heel schattig. 

Wat te doen op Pamilacan eiland?

Op Pamilacan zijn een aantal leuke dingen te doen waarmee je je prima kunt vermaken.

1. Snorkelen met zeeschildpadden!

Tijdens het snorkelen rondom Pamilacan eiland zie je bijna gegarandeerd zeeschildpadden. En het leukste is: je hebt hier geen gids voor nodig en kunt gewoon zelf vanaf het strand het water in lopen. Tijdens onze eerste keer snorkelen zagen we er direct acht! In het gebied tussen Shirley’s Cottage (Maps) en de witte boei voor het fort mag je zelf snorkelen zonder gids. De schildpadden zitten voornamelijk bij de zeeklif: het gebied waar het onderwater ineens heel stijl wordt. Hier moet je een stuk voor de zee in, maar wij vonden het goed te doen.  

2. Snorkelen bij Coral Garden en de Sanctuary.

Twee andere populaire snorkelplekken op Pamilacan eiland zijn Coral Garden en de Sanctuary. Voor deze twee plekken is een gids wel verplicht. Je betaalt een gids 250 PHP (€4,15) per persoon per snorkelplek en blijft daar maximaal een uur per plek. Wij vonden met name de Coral Garden erg mooi.

3. Dolfijnen spotten

Pamilacan eiland staat bekend als een goede plek om dolfijnen te spotten. Hier moet je wel een tour voor boeken. Vraag naar de mogelijkheden bij je accommodatie.

4. Relaxen in de hangmat

Wat te doen op Pamilacan? Nou, helemaal niets! Je bent tenslotte op een mooi klein eiland. Ga in de hangmat liggen, bestel een drankje en relax! 

5. Doe een beach clean-up

De Filipijnen kampt met een flink afvalprobleem en Pamilacan is daarop geen uitzondering. Op het strand zul je dus helaas behoorlijk wat (aangespoeld) zwerfafval zien liggen. Homestays zoals Shirley’s Cottage ruimen het afval op hun deel van het strand op. Op andere plekken is dit niet het geval. Dit is niet alleen vervelend voor de toerist, maar natuurlijk vooral voor de zeeschildpadden en andere (zee)dieren die hier leven. 

Wil jij een steentje bijdragen? Vraag een vuilniszak aan je accommodatie en ruim een uurtje een deel van het strand op. Van wat wij begrepen brengen de homestays hun afval namelijk met eigen boten naar Bohol. Het is natuurlijk de vraag wat er daarna mee gebeurt, maar dan is het in ieder geval uit de zee. 

Hoe kom je op Pamilacan eiland vanaf Bohol?

Publieke boten naar Pamilacan eiland vertrekken op Bohol niet vanaf het toeristische Panglao, maar vanaf Baclayon (Maps). Hier is geen vast schema voor. De meeste accommodaties op Pamilacan zullen aanbieden om je met een boot op te halen in Baclayon. Hiervoor vragen ze 2500 PHP (€41,50) voor een enkele rit. Dit is uiteraard de makkelijkste optie, maar dat kan véél goedkoper!

Wanneer je in de haven van Baclayon met de lokale boot mee gaat, betaal je namelijk slechts 75 PHP (€1,25) per persoon! Een aanzienlijk verschil. Je zult wel even moeten wachten totdat de schipper wat passagiers bij elkaar heeft, maar als je de tijd hebt is het een goede optie. Wij hadden geluk en hoefden maar een half uur te wachten. Laat je niet gek maken door de schippers die hogere prijzen vragen en weet dat 75 PHP is wat de locals betalen in 2024. Het is het makkelijkst om een local te vinden die ook naar Pamilacan gaat en hem/haar in de gaten te houden en te volgen. De reis van Baclayon naar Pamilacan duurt ongeveer één uur. 

Tip: neem oordoppen mee voor de boottocht van Baclayon naar Pamilican, want het geluid van de motor is enorm hard.

Van Pamilacan terug naar Bohol

Voor de terugweg sloten wij een dealtje met de schipper van een dagtour die toevallig op het eiland was. Voor 300 PHP (€5,00) per persoon mochten wij met hun boot direct mee terug varen naar Alona Beach op Panglao. Dit was iets duurder dan de lokale boot + tuktuk, maar wel makkelijker omdat we zo niet eerst terug hoefden naar Baclayon en niet hoefden te wachten op een lokale boot. Dit is dus ook een optie als je na je bezoek aan Pamilican nog wat tijd doorbrengt op Panglao.

Een dagtrip naar Pamilacan

Geen tijd om één of twee nachten op Pamilacan eiland door te brengen, maar toch even de sfeer proeven? Vanuit Panglao worden ook dagtours georganiseerd. Zo kun je toch genieten van al het moois dat Pamilacan te bieden heeft. Boek de dagtrip naar Pamilacan eiland hier.


Meer lezen over backpacken in de Filipijnen?

* Deze pagina kan affiliate links bevatten, bijvoorbeeld naar een hotel of product. Deze links helpen ons om een kleine commissie te verdienen, zonder dat dit jou extra geld kost.