Wat te doen op Siquijor: de top 10 leukste activiteiten

Siquijor is één van onze favoriete bestemmingen in de Filipijnen. Het is een klein eiland met mooie natuur, maar ook de mensen lijken hier nóg vriendelijker te zijn dan op andere plekken in de Filipijnen. Siquijor is nog niet overspoeld door toeristen, wat het een relaxte bestemming maakt om een paar dagen te zijn. In deze blog geven we al onze tips voor wat te doen op Siquijor.

Vervoer op Siquijor

Wat ons betreft is een scooter huren op Siquijor een must. De afstanden op het eiland zijn relatief groot en als je voor elke bezienswaardigheid een tricycle moet nemen, wordt dat behoorlijk duur. Met een scooter ervaar je de ultieme vrijheid en kun je het hele eiland op eigen houtje verkennen. Wij huurden onze scooter bij Miki’s Motorbike (Maps), een super vriendelijk stel met nieuwe scooters. Een goede prijs voor een scooter op Siquijor is 350 PHP (€5,80) per dag.

Waar te verblijven op Siquijor?

De meeste toeristen verblijven op Siquijor in of rondom het stadje San Juan. Dit is het gezelligste deel waar je ook veel bars en restaurantjes vindt. Wij verbleven voor slechts €10 per nacht bij Gold Star Inn en hadden een basic privékamer met ventilator en een eigen badkamer. Als je op zoek bent naar luxe, dan is South Mountain Resort een geweldige optie.

Wat te doen op Siquijor: de leukste bezienswaardigheden en activiteiten 

Trek minimaal twee of drie volle dagen uit om de bezienswaardigheden van Siquijor te ontdekken. Wij zijn er uiteindelijk vijf nachten gebleven, omdat we het zo’n fijn eiland vonden en op Siquijor veel leuke dingen te doen zijn.

1. Duik in de Cambugahay Falls

Cambugahay Falls, Siquijor

Eén van de bekendste bezienswaardigheden in Siquijor is de Cambugahay waterval. Deze waterval bestaat uit drie lagen en heeft een prachtige helderblauwe kleur. Onze grootste tip: zorg dat je om 8:00 bij de waterval bent voor de beste ervaring. Om deze tijd gaat hij namelijk open en later op de dag is het ontzettend druk. Wij waren om 8:00 als eerste bij de waterval en een uur later lag het water al helemaal vol. Er hangen een aantal slingertouwen waar je voor een klein bedrag gebruik van kunt maken. Altijd leuk om te doen!

Entree voor de Cambugahay waterval is 50 PHP (€0,80) per persoon en om onbeperkt gebruik te maken van de slingertouwen betaal je nog eens 50 PHP. Parkeren is gratis. 

Tip: na ons bezoek aan de Cambugahay Falls gingen wij ontbijten bij Twenty4 (Maps). Een lekker restaurant in Lazi met ook veel vegetarische en vegan opties!

2. Ga naar de Lugnason Falls 

De Lugnason Falls ligt vlakbij het dorp San Juan. Voor deze mooie waterval betaal je slechts 20 PHP entree (€0,30) en je kunt er lekker afkoelen. Waaghalzen kunnen vanaf de top van de waterval het water in springen of gebruik maken van het slingertouw. Wij vonden dit iets te hoog! 😉

3. Koel af in de Lagaan Falls

De derde en laatste waterval die een must is tijdens je bezoek aan Siquijor is de Lagaan Falls. Deze waterval wordt een stuk minder bezocht dan Cambugahay, maar is heel mooi. Ook hier heb je weer slingertouwen en een natuurlijke glijbaan waar je je lang mee kunt vermaken. Je betaalt 50 PHP (€0,80) entree en 10 PHP (€0,15) om je scooter te parkeren. Je bent verplicht om een “gratis” gids mee te nemen die achteraf uiteraard een fooitje verwacht. In ruil daarvoor maakt hij wel veel foto’s en video’s van je en speelt hij graag voor human drone. 

4. Bekijk Siquijor vanaf Quesol Viewpoint

Stap op de scooter en rijd de bergen in naar Quesol Viewpoint. Vanaf hier kun je het hele eiland zien. Niet alleen het uitzichtpunt, maar vooral de route er naartoe is erg mooi. Dit is geen bekend viewpoint, dus er is geen parkeerplaats of entreeprijs. Parkeer je scooter voor het huis (Maps) en loop aan de linkerkant van het hek via het pad in een paar minuten omhoog. 

5. Snorkelen op Tubod Beach

Tubod Beach Siquijor

Tubod Beach is een fijn zandstrand waar je goed kunt snorkelen. Er is hier namelijk een marine sanctuary met verrassend mooi koraal en veel leuke vissen. Wel is het rif op veel plekken relatief ondiep. Wanneer je dit spannend vindt, kun je beter een andere snorkelplek uitzoeken. Tot ons grote verdriet zagen wij namelijk veel mensen op het koraal staan. Loop een klein stukje het water in en ga zo snel mogelijk zwemmen. Sta nooit op het koraal! Om op Tubod Beach te mogen snorkelen betaal je een fee van 100 PHP (€1,65) per persoon. 

Tip: dit is een mooi strand om de zonsondergang op te kijken en is rustiger dan Paliton Beach. Als je tegen zonsondergang aankomt, hoef je geen entree meer te betalen.

6. Een korte stop bij de Century Old Balete Tree 

Wanneer je het hebt over een lijst met wat te doen op Siquijor, staat de Century Old Balete Tree niet bovenaan. Toch is het een prima korte stop. Het is een enorm oude boom met een soort vijver ervoor. Voor de liefhebber zitten er in de vijver vissen die aan je voeten knagen zoals in een fish spa. Entree is 20 PHP (€0,30) en parkeren 5 PHP (€0,08).

7. Loop door de San Isidro kerk

San Isidro kerk Lazo Siquijor

In je tijd op Siquijor rijdt je ongetwijfeld een keer door het stadje Lazi, waar de mooie San Isidro kerk staat. Toegang is gratis, dus loop er vooral even doorheen. 

8. Ontdek de Sambulawan Underground River 

Een bezienswaardigheid op Siquijor die nog relatief onbekend is, is de Sambulawan Underground River. Samen met een gids kun je een heel stuk door een grot lopen met een rivier erin. Dit is erg indrukwekkend! Toegang is 250 PHP (€4,15) per persoon. 

9. Ga cliffjumpen

Zin om wat spannends te doen in Siquijor? Er zijn een aantal plekken waar je kunt cliffjumpen! Dit kan onder andere bij Salagdoong beach en Pitogo Cliff. Doe dit alleen bij vloed, check vooraf de diepte van het water en trek waterschoenen aan. Cliffjumpen is op eigen risico.

10. Relax op Paliton Beach 

zonsondergang Paliton Beach

Het bekendste strand bij San Juan is Paliton Beach. Hier kun je lekker zonnen, een drankje doen en de zonsondergang bekijken. Als je zin hebt in een lekkere maaltijd, ga dan vooral even langs OceanBowls! Toegang tot Paliton Beach is 20 PHP (€0,30) per persoon.


Meer lezen over backpacken in de Filipijnen?

* Deze pagina kan affiliate links bevatten, bijvoorbeeld naar een hotel of product. Deze links helpen ons om een kleine commissie te verdienen, zonder dat dit jou extra geld kost.