Hoe reis je gemakkelijk van Moalboal naar Siquijor?

Moalboal en Siquijor zijn twee bestemmingen in de Filipijnen die vaak gecombineerd worden. Alhoewel er geen directe verbinding is tussen deze twee populaire bestemmingen, is deze reis gemakkelijk zelf te doen. Hiervoor reis je eerst naar het eiland Negros. Hoe je de reis van Moalboal naar Siquijor precies aanpakt, wordt in deze blog stap voor stap uitgelegd. Voor je het weet, zit je op het heerlijke Siquijor!

Laat je niet afschrikken door het aantal stappen, want de reis van Moalboal naar Siquijor is echt goed te doen. Zorg wel dat je op tijd vertrekt, want de hele reis kan een uur of zeven duren. Wij vertrokken om 7:30 uit Moalboal en kwamen om 13:00 al aan in ons hotel in Siquijor. Alles sloot per toeval perfect aan en we hadden de fast ferry naar Siquijor. Reken in de meeste gevallen op een iets langere reistijd.

Zo reis je van Moalboal naar Siquijor: stap voor stap handleiding

Om van Moalboal naar Siquijor te reizen, reis je eerst naar Dumaguete op het eiland Negros. Er is namelijk geen directe verbinding vanaf Liloan in het zuiden van het eiland Cebu naar Siquijor. Je reist dus eerst vanaf Moalboal naar Liloan, vervolgens van Liloan naar Sibulan (op Negros) en tenslotte van Dumaguete (op Negros) naar Siquijor. Klinkt ingewikkeld, maar dat valt reuze mee!

Stap 1: Neem een tricycle naar Moalboal

De meeste toeristen verblijven niet in Moalboal zelf, maar in één van de vele hotels in Basdiot bij Panagsama beach. De eerste stap is dus om naar de bushalte van Moalboal te gaan. Wanneer je eerder al vanuit Cebu naar Moalboal bent gereisd, is dit waarschijnlijk dezelfde plek als waar je toen uitstapte. Moalboal heeft geen echt busstation, maar de bussen naar Bato stoppen voor de Jollibee. Het is het makkelijkst om een tricycle te nemen van Basdiot naar Moalboal, want het is zo’n drie kwartier lopen.

Reistijd: 5 minuten
Prijs: 150 PHP (€2,50) voor een tricycle

Stap 2: Stap in de bus naar Bato

De bussen hebben geen vast schema, maar ongeveer elk half uur komt de bus naar Bato langs de Jollibee in Moalboal. Er zijn twee soorten bussen: de bussen met airco zijn iets duurder dan die zonder airco. Neem simpelweg de eerste bus naar Bato die langskomt. De bus zonder airco is in de ochtend ook prima te doen.

Reistijd: 1,5 tot 2 uur
Prijs: 112 PHP (€1,85) per persoon voor de bus zonder airco

Stap 3: Neem een tricycle naar Liloan Port

Wanneer je in Bato de bus uitstapt, staan de tricycle chauffeurs al op je te wachten. Zij brengen je in 5 minuten naar Liloan Port. 

Reistijd: 5 minuten
Prijs: 150 PHP (€2,50) voor een tricycle 

Stap 4: De ferry van Liloan naar Sibulan

Wij werden door de tricycle chauffeur afgezet bij Cuadro Alas (Maps), een ferry maatschappij die tussen 6:00 en 18:00 op elk heel uur van Liloan naar Sibulan vaart. Hierna vertrekt de laatste boot om 19:30. De overtocht duurt ongeveer twintig minuten. Een andere maatschappij is Mayoo Shipping. Deze zit iets verderop en schijnt iets goedkoper te zijn, maar er ook ietsje langer over te doen. Op deze ferry kunnen namelijk ook auto’s mee, terwijl de ferry van Cuadro Alas echt voor voetgangers is.

Reistijd: 20 minuten 
Prijs: 135 PHP (€2,20) per persoon met Cuadro Alas

Stap 5: Neem een tricycle van Sibulan naar Dumaguete

De ferry vanaf Liloan komt op het eiland Negros aan in de stad Sibulan. De ferry naar Siquijor vertrekt alleen niet vanaf Sibulan, maar vanaf Dumaguete. Dit is een stad iets verderop. Stap na aankomst dus in een tricycle naar de haven van Dumaguete. Dit ritje duurt ongeveer een kwartier.

Reistijd: 15 minuten 
Prijs: 180 PHP (€3,00) voor een tricycle 

Stap 6: Neem de ferry van Dumaguete naar Siquijor 

De tricycle zet je af bij de kantoortjes van de verschillende bootmaatschappijen. Je kunt kijken welke maatschappij het eerst gaat of welke het goedkoopst is. Wij kwamen om 10:45 aan bij dit kantoor en konden direct mee met de 11:00 fast craft ferry van Montenegro Lines. 

Er gaan de hele dag door boten naar Siquijor, ook op zondag. Montenegro Lines heeft bijvoorbeeld twee soorten ferries. De reguliere RoRo ferry doet er twee uur over en gaat om 7:00, 10:00, 14:00 en 18:00. De fast craft ferry gaat om 6:50, 11:00 en 15:30 en is iets duurder, maar doet er slechts één uur over. Daarnaast zijn er nog een paar andere maatschappijen zoals Aleson en OceanJet.

Reistijd: 1 tot 2 uur
Kosten: een fast craft ticketsvan Montenegro kost 455 PHP (€7,50) per persoon. Als je zegt dat je een student bent, kost het 364 PHP (€6,00) per persoon. Hiervoor hoefden wij geen studentenkaart te laten zien. Tickets voor de normale RoRo ferry zijn wat goedkoper.

Stap 7: Neem een tricycle vanaf de haven naar San Juan op Siquijor

De meeste toeristen verblijven op Siquijor rondom San Juan. Een tricycle taxi vanaf de haven naar ons hotel in San Juan kostte 250 PHP. De tricycles aan het begin van de haven vragen allemaal 400 PHP of meer. Loop voor een betere prijs dus een stukje door. Een andere optie is om hier direct een scooter te huren en hem weer in te leveren wanneer je Siquijor verlaat. Let in dit geval wel goed op de recensies van de verhuurder, want het schijnt dat hier wel eens mensen worden opgelicht.

Reistijd: 15 tot 20 minuten
Kosten: 250 PHP (€4,10) voor een tricycle

Stap 8: Geniet van Siquijor!

Met deze handleiding reis je gemakkelijk van Moalboal naar Siquijor. Siquijor was één van onze favoriete plekken in de Filipijnen, dus trek er minimaal drie dagen voor uit om dit fijne eiland te verkennen. Dit zijn de leukste dingen om te doen op Siquijor.

Waar te verblijven op Siquijor?

De meeste toeristen verblijven op Siquijor in of rondom het stadje San Juan. Dit is het gezelligste deel waar je ook veel bars en restaurantjes vindt. Wij verbleven voor slechts €10 per nacht bij Gold Star Inn en hadden een basic privékamer met ventilator en een eigen badkamer. Als je op zoek bent naar luxe, dan is South Mountain Resort een geweldige optie.

Tip: op Siquijor is het ontzettend handig om voor een aantal dagen een scooter te huren. Niet alleen is het dorp San Juan vrij uitgestrekt, ook liggen de bezienswaardigheden verspreid over het eiland. Met een scooter heb je de ultieme vrijheid!

Doorreizen van Siquijor naar Bohol of Cebu

Na je verblijf op Siquijor reis je gemakkelijk door naar Bohol of Cebu met OceanJet. Dit is de enige maatschappij die deze route vaart vanaf Siquijor Pier en vertrekt elke dag om 8:20. De boot stopt eerst op Bohol en vaart dan door naar Cebu. Het is handig om tickets van Siquijor naar Bohol of tickets van Siquijor naar Cebu vooraf te reserveren, omdat het soms druk kan worden.

Let op: Apekoptravel vaart ook van Siquijor naar Bohol en is iets goedkoper dan OceanJet, maar vertrekt vanaf Larena Pier in plaats van Siquijor Pier. Deze pier ligt helemaal aan de andere kant van Siquijor. Het geld dat je bespaart met deze maatschappij, ben je dus weer ruimschoots kwijt aan een tricycle naar de Larena Pier.


Meer lezen over backpacken in de Filipijnen?

* Deze pagina kan affiliate links bevatten, bijvoorbeeld naar een hotel of product. Deze links helpen ons om een kleine commissie te verdienen, zonder dat dit jou extra geld kost.