Tips voor een reisroute door avontuurlijk Nepal

Nepal is een heerlijk land voor avontuurlijke reizigers en staat natuurlijk bekend om de prachtige meerdaagse wandelingen in het Himalaya gebergte. Maar Nepal heeft nog veel meer te bieden! Zo heeft het een interessante cultuur én toffe wildlife zoals neushoorns, tijgers en olifanten. Kortom, het is een land dat voor elk type reiziger iets te bieden heeft. In deze reisroute nemen we je mee op een mooi avontuur door het adembenemende Nepal.

Vervoer in Nepal

In Nepal zul je tussen de verschillende bestemmingen voornamelijk gebruik maken van bussen. Hierbij kun je kiezen uit de lokale bus of de iets duurdere toeristen bus. Deze tweede optie is uiteraard iets comfortabeler. Tickets voor de toeristen bus kun je vaak via je hotel regelen of zelf vooraf reserveren op 12GoAsia.

Tip: tussen Kathmandu en Pokhara is de weg ontzettend slecht. Het is dan ook niet aan te raden om op deze route een nachtbus te nemen, want door al het gehobbel zal je waarschijnlijk geen oog dicht doen. Je kunt de lange reis opbreken door te stoppen in Chitwan of Bandipur.

Hiken in Nepal

Langtang Valley versus Annapurna Basecamp trek

Tijdens je reisroute door Nepal kan een meerdaagse trekking door de Himalaya natuurlijk niet ontbreken. Er zijn een heleboel wandelingen met verschillende lengtes en moeilijkheidsgraad, dus er zit altijd wel iets bij wat bij jou past. De twee belangrijkste uitvalbasissen voor deze hikes zijn Kathmandu en Pokhara. Vanuit Kathmandu kun je onder andere hikes doen naar Everest Basecamp, Langtang of Gokyo Lakes. De bekendste opties in de regio van Pokhara zijn Annapurna Basecamp, Annapurna Circuit, Poon Hill, Manaslu en Mardi Himal.

Welke route je ook kiest, het is een geweldig avontuur. Het is overigens vaak goedkoper om direct een gids te benaderen dan om met een organisatie te gaan. Sommige hikes kun je ook zonder gids doen, zoals de Langtang Valley Trek. Dit zijn onze tips voor de Langtang Valley Trek zonder gids.

Tip: wij deden een tiendaagse trek naar Poon Hill en Annapurna Basecamp en een zesdaagse trek in de Langtang vallei. In deze blog beschreven we de overeenkomsten en verschillen tussen de Langtang Valley en ABC trek.

Backpacken door Nepal: de perfecte reisroute

Een reisroute door Nepal begint gewoonlijk in de Kathmandu Vallei. In deze vallei vind je drie koningssteden die inmiddels aan elkaar gegroeid zijn: Kathmandu, Bhaktapur en Patan. Alle drie de steden zijn gemakkelijk te bereiken vanaf het vliegveld dus je kunt zelf kiezen waar je begint. Duik direct de chaos van Kathmandu in, bekijk de hoogtepunten van Patan of kom eerst bij in het rustigere Bhaktapur. De keuze is aan jou!

Kathmandu

Kathmandu is de hoofdstad van Nepal en is een enorme en drukke stad. Toch heeft het een aantal leuke bezienswaardigheden die de moeite waard zijn, zoals de boeddhistische Swayambhunath tempel met vele kleurrijke vlaggen. Ga rond zonsondergang naar het hindoeïstische Pashupatinath complex. Dit tempelcomplex is vooral bekend vanwege de openbare crematies die de hele dag door langs de rivier plaatsvinden. Daarnaast komen hier elke avond honderden mensen bij elkaar voor een ceremonie. Een hele bijzondere ervaring!

Kathmandu is ook de uitvalsbasis voor een meerdaagse hike in de Everest regio. Wat dacht je bijvoorbeeld van een hike door de prachtige Langtang Vallei?

Waar te verblijven in Kathmandu?

De leukste wijk om in te verblijven is Thamal. Hier vind je de meeste accommodaties, leuke restaurants en ontelbaar veel trekking winkels. In het gezellig hostel Wander Thirst heb je al vanaf €5 per nacht een bed in een slaapzaal inclusief ontbijt. Ze hebben ook privékamers.

Bhaktapur

Bhaktapur is de kleinste van de drie koningssteden in de Kathmandu vallei en ook onze favoriet. Het centrum is UNESCO werelderfgoed en staat vol met indrukwekkende tempels en paleizen. Ook heeft het vier prachtige pleinen, waarvan Durbar Square het bekendste is. Het centrum van de stad is autovrij, waardoor er een super relaxte sfeer hangt. Dit maakt het een fijne plek om bij te komen na een lange reis of als je net zoals wij uit het chaotische India komt. Omdat de binnenstad niet heel groot is, kun je in één volle dag alle hoogtepunten zien. Als je nog een extra dag van de fijne sfeer wil genieten, is dat zeker geen slecht idee!

Let op: toeristen betalen een entree ticket voor het centrum van Bhaktapur. Dit kost 1800 NPR (€12,50) per persoon.

Waar te verblijven in Bhaktapur?

Voor zo’n €11 per nacht verblijf je in het mooie Hotel Layaku Durbar naast het Durbar plein, het centrum van de oude stad. De kamer is ruim, heeft een goede warme douche en het bed is heerlijk. Ontbijt is inbegrepen en wordt geserveerd op het dakterras met uitzicht op de bergen. Dit was één van onze favoriete hotels op onze reisroute door Nepal!

Hoe kom je in Bhaktapur?

Vanaf het vliegveld van Kathmandu kun je een taxi naar Bhaktapur nemen voor zo’n 1200 NPR (€8,30), maar er is ook een lokale bus voor 35 NPR (€0,25) per persoon. Dit is wat je moet weten over de lokale bus van het vliegveld van Kathmandu naar Bhaktapur.

Wanneer je van Kathmandu (Thamel) naar Bhaktapur wil reizen, vertrekt de lokale bus vanaf Bhaktapur Bus Park (Maps). De rit kost ongeveer rond de 35 NPR per persoon (€0,25). Vanuit Patan vertrekt de lokale bus naar Bhaktapur vanaf dit busstation (Maps). Deze rit duurt ongeveer een uur.

Patan

De derde koningsstad van Nepal is Patan. Het oude centrum van Patan is iets kleiner dan dat van Bhaktapur, maar zeker de moeite om één dag of dagdeel te bezoeken. De meeste bezienswaardigheden zitten op of rondom het Durbar plein, het centrum van de stad. Ook de gouden tempel is leuk om te bekijken. Als je maar één dag hebt, dan is Bhaktapur een mooiere optie.

Let op: toeristen betalen een entree ticket voor het centrum van Patan. Dit kost 1000 NPR (€6,90) per persoon. Hiermee heb je ook toegang tot een aantal tempels en musea op het Durbar plein.

Waar te verblijven in Patan?

Deze traditionele Newari homestay is een leuke plek om te overnachten in Patan en ligt op tien minuten lopen vanaf het centrale Durbar plein. Het is een traditioneel huis voor deze regio, uiteraard inclusief lage plafonds en vele kleine trapjes. De kamer is comfortabel, de eigenaar is erg aardig en het verblijf is inclusief ontbijt. Op Booking wordt dit verblijf beoordeeld met een 9.8!

Hoe kom je in Patan?

In Bhaktapur rijdt de lokale bus naar Patan over de ring rondom de autovrije binnenstad. Vraag aan je hotel wat de dichtstbijzijnde stop is voor jou. Deze busrit duurt ongeveer een uur. Vanaf Kathmandu is het zo’n acht kilometer rijden naar Patan.

Chitwan National Park (Sauraha)

Nijlpaard in Chitwan National Park in Nepal

Bij Nepal denk je aan kou en bergen, maar een deel van het land is subtropisch. Chitwan National Park heeft een enorme biodiversiteit en is het thuis van onder andere neushoorns, tijgers, olifanten en lippenberen. Kortom, tijd voor een safari! Eén van de tofste dingen om te doen in Chitwan is een wandelsafari. Het is een ongekend gevoel om zo dichtbij een wilde neushoorn te staan.

Het entree ticket voor Chitwan is 2000 NPR (€13,80) per persoon. Hierbij heb je de eerste dag toegang tot het national park en de tweede dag tot de bufferzone. Wij betaalden in totaal 4000 NPR (€27,60) per persoon voor een wandelsafari met twee gidsen in de ochtend en een ruim vier uur durende jeepsafari in de middag. Als je graag tijgers wil spotten is het beter om een meerdaagse wandelsafari te doen.

Tip: de meeste mensen doen in de ochtend een kano + wandelsafari. Wij sloegen het kano gedeelte over en hebben in de ochtend vier uur gewandeld. Zo heb je meer tijd om op zoek te gaan naar neushoorns. Wij hebben er op deze manier vier gespot, terwijl iedereen die het kano onderdeel deed er geen één heeft gezien omdat ze te weinig tijd hadden. Uiteraard moet je altijd geluk hebben met het spotten van wilde dieren, maar zo heb je meer kans.

Waar te verblijven in Chitwan National Park?

Het dorp naast Chitwan heet Sauraha. Vanaf hier kun je allerlei tours doen en hoef je alleen de rivier over te steken om in het park te komen. Voor slechts €6,50 per nacht verblijf je in een fijne kamer inclusief ontbijt bij Rhino Land. De eigenaar is super behulpzaam, heeft een grote passie voor wildlife en komt je uit je kamer halen als hij weer eens een neushoorn heeft gespot die door het dorp wandelt.

Hoe reis je vanaf de Kathmandu Vallei naar Chitwan National Park?

De bussen naar Sauraha (Chitwan) vertrekken vanuit Kathmandu. Wanneer je in Patan of Bhaktapur verblijft, neem je dus eerst een taxi naar Kathmandu. Je hebt grofweg twee opties om van Kathmandu naar Chitwan te reizen: de tourist bus en de lokale microbus. De toeristenbus vertrekt vroeg in de ochtend, is comfortabeler en brengt je naar het toeristische deel van Sauraha. Tickets kun je vooraf online reserveren.

Microbussen rijden de hele dag door, maar zijn wat minder comfortabeler qua warmte en ruimte. Daarnaast brengen ze je naar Sauraha Chowk (Maps), waarna je nog een tuktuk moet nemen van 300 tot 400 NPR (€2 tot €2,75) naar het deel waar de meeste hotels zitten. Qua prijs zijn beide opties dus nagenoeg gelijk.

Wij namen de lokale bus, omdat de tourist bus uitverkocht was. Laten we het erop houden dat het een lokale ervaring is, waarbij je af en toe een slapende Nepalees op je schouder hebt liggen en je kunt genieten van de muziek van de chauffeur 😉

Pokhara: paradijs voor wandelliefhebbers

Pokhara is een goede uitvalsbasis voor een trek in het indrukwekkende Himalaya gebergte, bijvoorbeeld naar Annapurna Basecamp. De stad is hier ook volledig op ingesteld: er zijn ontzettend veel trekking organisaties en je kunt overal goede uitrusting kopen of huren. Daarnaast is het ook gewoon een chille stad met veel leuke restaurants en cafés.

Tip: ben je al lang van huis en heb je zin in een vleugje Nederland in Nepal? Bij Frituur No 1 in Pokhara (Maps) eet je goede patat en verschillende soorten kroketten!

Waar te verblijven in Pokhara?

Een fijne plek om te verblijven is het Pokhara Backpackers Hostel. De zes-persoons slaapzalen zijn wat krap, maar de slaapzalen voor vier personen en de privékamers zijn prima. Ook zit een heel lekker ontbijt inbegrepen bij je verblijf. Als je een trekking gaat doen kun je hier gratis je overige bagage stallen als je er daarna weer minimaal een nacht verblijft.

Hoe reis je van Chitwan naar Pokhara?

Vanuit Sauraha vertrekt elke dag om 8:00 een tourist bus naar Pokhara. Deze bus is erg comfortabel en de rit duurt ongeveer zes uur. Een ticket kost zo’n 1000 NPR (€6,90) per persoon.

Bandipur

Ongeveer halverwege tussen Pokhara en Kathmandu ligt Bandipur. Bandipur is een klein pittoresk bergdorpje met een gezellige binnenstad. Alhoewel je binnen een paar minuten door het centrum heen bent, is het een fijne plek om twee nachten te blijven tijdens je reisroute door Nepal. Bewonder de oude architectuur, geniet van de terrasjes of maak een wandeling in de omgeving.

Waar te verblijven in Bandipur?

Bandipur heeft een aantal goede accommodaties. Unique Hotel and Lodge is een prima budgetoptie waar je al voor €10 per nacht een kamer boekt inclusief ontbijt. Een andere goede optie inclusief ontbijt is The Hotel.

Hoe reis je van Pokhara naar Bandipur?

Om van Pokhara naar Bandipur te reizen, stap je in de bus naar Kathmandu. Elke dag gaan er meerdere toeristen bussen en lokale bussen. Stap halverwege de rit uit in Dumre. Vanaf hier kun je een lokale bus of taxi naar Bandipur nemen. De lokale bus kost 100 NPR (€0,70) en duurt twintig tot dertig minuten.

Terug naar de Kathmandu Vallei

Een reisroute door Nepal eindigt gewoonlijk weer in de Kathmandu Vallei. Bezoek nog één van de drie koningssteden als je dat aan de start van je reis nog niet had gedaan of maak als je tijd hebt nog een lange tocht in de Everest regio. Deze rondreis door Nepal is ook goed te combineren met een reisroute door India.


Meer lezen over backpacken in Nepal?

* Deze pagina kan affiliate links bevatten, bijvoorbeeld naar een hotel of product. Deze links helpen ons om een kleine commissie te verdienen, zonder dat dit jou extra geld kost.