Wat te doen in Madurai + tips voor een bezoek aan de Meenakshi tempel

Madurai heeft alles wat je van een Indiase stad verwacht: enorme drukte, chaos en natuurlijk koeien die door de straten wandelen. Het is de grootste stad in Zuid-India en een belangrijke plek voor Hindoeïsten vanwege de vele tempels. De belangrijkste tempel is de Meenakshi tempel en dit is dan ook de voornaamste reden om Madurai te bezoeken. Wat er allemaal is te doen in Madurai en onze tips voor de Meenakshi tempel lees je in deze blog.

Waar te verblijven in Madurai?

Helaas is het hotelaanbod in Madurai niet zo groot. En wat er is, is grotendeels niet zo best. Wat ons wel opviel is dat met name Indiase toeristen hotels hele slechte beoordelingen geven, terwijl ze op zich prima zijn voor westerse backpackers. Natuurlijk is het basic, maar je bent nu eenmaal in India. Wij verbleven bij Hotel Vijay voor €15 per nacht. We hadden een schone kamer en het personeel was erg vriendelijk. Naar aanleiding van de reviews hadden we lage verwachtingen, maar we werden positief verrast! 

Wat te doen in Madurai?

Madurai is een drukke stad, maar wij vonden het hier niet onaangenaam. De mensen zijn vriendelijk en er zijn nog genoeg plekken waar je even kunt ontsnappen aan het constante getoeter. Wat ons betreft is één volle dag in Madurai genoeg om de belangrijkste bezienswaardigheden te kunnen zien. Een bijzondere stop tijdens een rondreis door India!

1. Bekijk de indrukwekkende Meenakshi tempel

Wat je zeker moet doen in Madurai is een bezoek brengen aan de Meenakshi tempel. Deze tempel wordt veel bezocht door Hindoeïstische pelgrims die soms tot wel drie uur in de rij staan om een dharsan mee te maken. Toeristen die niet Hindoeïstisch zijn mogen niet aan deze ceremonies meedoen, maar toch is dit complex zeker de moeite waard. Het grote complex heeft 14 torens tot wel 52 meter hoog en is ontzettend indrukwekkend om te zien. Met stipt de mooiste bezienswaardigheid van Madurai!

Tips voor het bezoeken van de Meenakshi tempel in Madurai

Aangezien de Meenakshi tempel een belangrijke religieuze plek is, is het belangrijk om je aan een aantal regels en richtlijnen te houden. Dit zijn onze tips voor een bezoek aan de Meenakshi tempel.

  • Zorg dat je knieën en schouders bedekt zijn.
  • Tassen, telefoons, camera’s, smartwatches en schoenen mogen niet mee naar binnen. Schoenen kun je bij de ingang gratis afgeven. Voor telefoons zijn er speciale kluisjes waar je ₹5 (€0,06) per stuk voor betaalt. Tassen lever je in op een derde plek en ook hier betaal je ₹5 per stuk voor. Een fles water en een klein tasje mogen wel mee naar binnen.
  • Toeristen betalen ₹50 (€0,56) entree per persoon.
  • Mensen die niet Hindoeïstisch zijn mogen op sommige plekken niet naar binnen en niet in de rij gaan staan voor de dharsan. Dit staat duidelijk aangegeven.

2. Bezoek de Shri Koodal Azhagar tempel 

Een tweede mooie bezienswaardigheid in Madurai is de Shri Koodal Azhagar tempel (Maps). Deze tempel is een stuk rustiger dan de Meenakshi tempel, maar ook erg mooi om te zien. Helaas mag je binnen geen foto’s maken. Deze tempel is gratis te bezoeken en je kunt gratis je schoenen stallen.

3. Wandel door Thirumalai Nayakkar Palace

Thirumalai Nayakkar Palace

Dit 17e-eeuwse paleis is een mooie stop in Madurai. Het gebouw wat je nu nog ziet is de plek waar de koning van Madurai vroeger leefde. Het oorspronkelijke complex was zelfs nog vier keer groter dan wat er nu staat. Je kunt er eventjes doorheen wandelen en wat mooie foto’s maken. Entree is slechts ₹50 (€0,56) per persoon. 

4. Bekijk de lichtshow in het Thirumalai Nayakkar paleis

Zin om ’s avonds wat te doen om je dag in Madurai af te sluiten? Elke avond is er een lichtshow in het paleis over het leven van de koning die hier vroeger woonde. Voor deze show heb je een apart kaartje nodig. De Engelse show duurt van 18:45 tot 19:35 en kost ₹50 (€0.56) per volwassene. 


Meer lezen over backpacken in India?

* Deze pagina kan affiliate links bevatten, bijvoorbeeld naar een hotel of product. Deze links helpen ons om een kleine commissie te verdienen, zonder dat dit jou extra geld kost.