De top 10 leukste dingen om te doen in Mysore, India

Ondanks het inwoneraantal van ruim een miljoen, voelt Mysore toch een stuk relaxter aan dan bijvoorbeeld Madurai. Mysore staat onder andere bekend vanwege de vele paleizen, het sandelhout en de Ashtanga yoga. De bekendste bezienswaardigheid is het enorme paleis in het centrum van de stad. Wat is er allemaal te doen in Mysore, India? Dit zijn de 10 leukste bezienswaardigheden en activiteiten.

Waar te verblijven in Mysore?

In Mysore zijn veel accommodaties te vinden voor ieder budget. Zo vind je al hotels vanaf €10 per nacht. Als je op zoek bent naar een unieke ervaring, dan kun je overnachten bij het Lalitha Mahal Palace Hotel. Dit is een voormalig koninklijk verblijf uit 1921 waar je nu vanaf €56 per nacht kunt slapen.

Wat te doen in Mysore: de mooiste bezienswaardigheden

Mysore is een prima Indiase stad om twee tot drie dagen door te brengen. Wij hadden hier tijdens onze rondreis door India drie volle dagen. De eerste ochtend kwamen we met de nachttrein aan uit Madurai en de derde avond gingen we met de nachttrein verder naar Hampi. 

1. Bewonder het paleis van Mysore

Paleis Mysore, india

De grootste toeristische attractie in Mysore is het paleis in het centrum van de stad. Dit paleis werd gebouwd tussen 1897 en 1912 nadat het oude paleis tijdens een bruiloft afbrandde. Het is niet alleen van buiten een heel indrukwekkend complex, maar ook de binnenkant is prachtig om te zien. Dit is dus zeker iets wat je moet doen in Mysore. De entreeprijs voor het paleis is ₹100 (€1,10) per persoon. 

2. Bekijk de lichtshow bij het paleis

Van maandag tot zaterdag is er elke avond een lichtshow bij het paleis. Op donderdag tot zaterdag wordt het verhaal over de geschiedenis van Mysore verteld in het Engels. Op de andere dagen is de show in de Kannada taal. Na de show wordt het hele paleis een kwartier volledig verlicht met zo’n 100.000 lampjes. De lichtshow vindt plaats tussen 19:00 en 19:40 uur en kost ₹90 (€1) per persoon. Tickets kunnen vanaf 18:30 gekocht worden bij de zuidelijke ingang. 

Tip: als je alleen het aanzetten van de lampen wil zien, kun je dat van een afstand gratis bekijken vanaf deze plek (Maps). Dit vindt meestal plaats tussen 19:40 en 19:45 uur. 

3. Struin over de Devaraja Market 

Op de Devaraja Market vind je allerlei soorten fruit en heel veel verschillende bloemen. Het is dus een mooie kleurige plek om even doorheen te lopen. Wel zijn marktkooplieden hier erg gewend aan toeristen en zullen ze je veel aanspreken. Voor een authentiekere ervaring ga je naar Mandi Market.

4. Bezoek de oudste markt van Mysore

Mandi Market is één van de oudste markten in Mysore. De markt is relatief klein, maar toch kun je er veel producten vinden. Ook zijn de marktverkopers hier een stuk minder gewend aan toeristen en zullen ze voornamelijk vriendelijk naar je lachen of een gesprek aanknopen. 

Ook de omgeving van de markt is levendig met veel winkels. Liefhebbers van essentiële oliën en wierook kunnen een kijkje nemen bij één van de vele herbal houses in de buurt. Hier zie je hoe de wierook wordt gemaakt en kun je een aantal oliën ruiken. Let wel op wat je koopt, de oliën schijnen kwalitatief niet overal even goed te zijn.

5. Thee drinken bij het Lalitha Mahal Palace Hotel 

Het Lalitha Mahal paleis is een voormalig koninklijk verblijf uit 1921. Tegenwoordig kun je hier een kijkje nemen en wat drinken. Bij je entree van ₹100 (€1,10) krijg je een gratis kop thee of koffie in de hal. Als je op zoek bent naar een unieke overnachting, dan is dit de perfecte plek. Vanaf €56 per nacht kun je namelijk in dit koninklijke verblijf slapen.

6. Bekijk de St. Philomena’s kathedraal 

De St. Philomena’s kathedraal ziet eruit alsof hij zomaar in Europa had kunnen staan. Dat is ook niet gek, want deze in 1936 gebouwde kerk is geïnspireerd op de kathedraal van Keulen. Het is een enorme kathedraal waar je gratis een kijkje in kunt nemen. Daal vooral ook af naar de de catacomben en loop een stukje door de ondergrondse tunnel.

7. Bekijk de Shri Chamundeshwari Temple op Chamundi Hill

Bovenop Chamundi Hill vind je de Shri Chamundeshwari Temple. Er zijn verschillende rijen om de tempel binnen te gaan: er is een gratis rij, een rij voor ₹30 (€0,35) en een rij voor ₹100 (€1,10). Bij de betaalde rij is de wachttijd korter. Halverwege de heuvel vind je ook een uitzichtpunt over de stad en het Nandi (stier) standbeeld van Mysore.

Tip: Vanuit het stadscentrum rijdt bus 201 naar de tempel. 

Bananen Verkoper in india

8. Ga naar Jaganmohan Palace Art Gallery

Even de hete zon uit? Bezoek dan de kunstgalerie in het voormalige koninklijke paleis. De koninklijke familie woonde hier wanneer onderhoud werd uitgevoerd aan hun grote paleis in het centrum. Inmiddels is het een kunstgalerie met onder andere mooie schilderijen, instrumenten, wapens en sculpturen. De toegangsprijs voor het museum is ₹60 (€0,65) per persoon.

9. Bezoek het treinmuseum 

Het Railway Museum is een openluchtmuseum waar je meerdere oude treinen kunt bekijken. Ook is er een galerie met foto’s en tekeningen over het spoornetwerk in India. Dit is geen grote bezienswaardigheid in Mysore, maar leuk om even te bekijken als je de tijd hebt. De entreeprijs is ₹50 (€0,56) per persoon. 

10. Doe een yoga cursus

Mysore is de beste plek om meer te leren over Ashtanga yoga. Er zijn verschillende yoga studio’s die cursussen aanbieden van variërende lengtes. 


Meer lezen over backpacken in India?

* Deze pagina kan affiliate links bevatten, bijvoorbeeld naar een hotel of product. Deze links helpen ons om een kleine commissie te verdienen, zonder dat dit jou extra geld kost.