10x wat te doen in Mumbai: de mooiste bezienswaardigheden

Mumbai is met 23 miljoen mensen één van de dichtstbevolkte steden ter wereld. Mumbai is dus druk. Toch vonden wij het één van de leukste steden op onze reisroute door India. Zo heeft Zuid-Mumbai een hele fijne sfeer, mooie gebouwen en genoeg toffe bezienswaardigheden. Dit zijn de 10 leukste dingen om te doen in Mumbai.

Waar te verblijven in Mumbai?

Colaba in Zuid-Mumbai is de favoriete wijk van veel reizigers . Deze wijk is gezellig, levendig en je hebt er veel bezienswaardigheden, waaronder de bekende Gateway of India. Accommodaties zijn in Mumbai iets prijziger dan in de rest van India. Een fijn betaalbaar hostel om in te verblijven is Backpackers Cowies. De locatie is top, de bedden en douches zijn fijn en het personeel is behulpzaam. 

Wat te doen in Mumbai: de leukste bezienswaardigheden en activiteiten

De meeste toeristen focussen zich op het zuiden van de stad, maar als je lang de tijd hebt om Mumbai te ontdekken schijnt het noorden (omgeving Bandra) ook zeker de moeite waard te zijn. Wanneer je heel Mumbai wil zien, heb je minstens een week nodig. Tijdens je verblijf zal je dus keuzes moeten maken.

1. Ga naar de Gateway of India

Het bekendste monument van Mumbai is de Gateway of India. Deze triomfboog heeft een hoogte van 26 meter en werd gebouwd als aandenken aan het bezoek van de Britse koning en koningin in 1911. Inmiddels is het een populaire fotospot. Uiteindelijk zijn de niet-Indiase toeristen hier misschien nog wel de grootste attractie, want je zult merken dat veel mensen graag met je op de foto willen. Weet dat je altijd nee mag zeggen als je hier geen zin in hebt. Toegang tot de Gateway of India is gratis.

2. Bezoek één van de grootste sloppenwijken van Azië

Dharavi is één van de grootste sloppenwijken van Azië. Hier wonen ongeveer een miljoen mensen, wat neerkomt op zo’n 277.000 mensen per vierkante kilometer. Ondanks de armoede en moeilijke omstandigheden heeft Dharavi een grote economie. Er zijn namelijk 15.000 één-kamer ondernemingen die zich onder andere bezighouden met het recyclen van afval, het maken van leer en pottenbakken. Vooraf vroegen wij ons af of een bezoek aan Dharavi wel ethisch is. Gelukkig zijn de meeste tours geen grote armoede-shows, maar focussen ze juist meer op het commerciële deel van de wijk en de bedrijfjes die je hier kunt vinden. Wij vonden het in ieder geval erg bijzonder om te zien.

Een bezoek aan Dhuravi wordt vaak gecombineerd met een bezoek aan Dhobi Ghat. Dit is de grootste open lucht wasserette van Azië en waarschijnlijk ook ter wereld. Op deze unieke plek tussen de sloppen van Mumbai worden elke dag duizenden kilo’s kleding gewassen en gedroogd. Je kunt ook zelf naar het Mahalaxmi station gaan. Hier heb je vanaf de brug een goed uitzicht op dit unieke tafereel.

3. Doe een streetfoodtour

Eén ding over India staat vast: het eten is heerlijk! Wat dus heel leuk is om te doen in Mumbai, is een streetfood tour. Hierbij kom je op plekken waar je zelf niet snel zou komen en eet je weer hele nieuwe snacks en gerechten. Je vindt een uitgebreid aanbod van verschillende tours bij GetYourGuide.

4. Eet streetfood op het strand

Ga je liever zelf op zoek naar de lekkerste streetfood? Dan is het leuk om in de avond naar Girgaon Chowpatty te gaan (Maps). Dit is een kleine maar gezellige streetfood markt aan het strand waar je allerlei lekkere gerechten scoort. Je kunt een bezoek aan deze markt combineren met een wandeling over Marine Drive.

5. Bekijk de zonsondergang vanaf Marine Drive

Elke dag wordt het rond zonsondergang gezellig druk op de boulevard bij Marine Drive. De hele boulevard zit vol met mensen die hier aan het relaxen zijn en de zonsondergang bekijken. Een leuke plek om je dag in Mumbai af te sluiten!

6. Scoor een nieuw boek op de boekenmarkt en bekijk de Flora Fontein

Ben je een boekenliefhebber? In Mumbai staan veel boekenkraampjes op straat met enorm uitgebreide collecties. Het merendeel van de boeken heeft een vaste prijs van rond de ₹150 (€1,70) per stuk. De meeste verkopers hebben zowel bekende klassiekers als allerlei recent uitgebrachte boeken, dus er zit altijd wel een goed boek voor je bij! Je vindt veel boekenverkopers in de buurt van de Flora Fontein. Dit is een mooi monument dat werd gemaakt in 1864 en de Romeinse godin Flora afbeeldt.

7. Bewonder het Chhatrapati Shivaji Terminus treinstation

Ook wanneer je niet met de trein naar Mumbai reist, is het nog steeds de moeite waard om een bezoekje te brengen aan het centrale station van de stad. Dit indrukwekkende station werd ontworpen door een Britse architect en is gebouwd in gotische stijl. De bouw begon 1878 en werd in 1887 afgerond. Een uniek stukje architectuur in het hart van Mumbai!

8. Cultuur snuiven in de musea en kunstgalerieën

Liefhebbers van kunst en musea kunnen hun hart ophalen in Mumbai, want er zijn een aantal goede musea en kunstgalerieën. De twee populairste plekken om te bezoeken zijn Chhatrapati Shivaji Maharaj Vastu Sangrahalaya (museum over de geschiedenis van India) en de Jehangir Art Gallery. Ze liggen naast elkaar in Colaba en zijn zeker een bezoekje waard.

9. Ga naar een Bollywood film!

Zeg je India, dan zeg je Bollywood. Wanneer je in India bent, moet je dus wel een keer naar een Bollywood film. Indiase bioscoopgangers zijn vaak een stuk enthousiaster dan wij gewend zijn. Kijk dus niet vreemd op als anderen in de zaal hard lachen of naar het scherm schreeuwen wanneer de hoofdpersoon iets doms doet. Een super leuke ervaring!

10. Overige dingen om te doen in Mumbai

Mumbai is een enorme stad en naast bovenstaande bezienswaardigheden zijn er nog veel meer dingen om te doen. Zo kun je nog een bezoek brengen aan de Haji Ali Moskee, een boottochtje doen naar Elephanta eiland of het noorden van de stad ontdekken. Kortom, je kunt je hier lang vermaken! Dit is een overzicht van alle tours in Mumbai.


Meer lezen over backpacken in India?

* Deze pagina kan affiliate links bevatten, bijvoorbeeld naar een hotel of product. Deze links helpen ons om een kleine commissie te verdienen, zonder dat dit jou extra geld kost.