Ontdek de Amazone van Peru: Tambopata National Reserve

Peru is één van de beste landen om de indrukwekkende Amazone te bezoeken. De drie bekendste plekken om dit in Peru te doen zijn Iquitos, Manu en Tambopata. Terwijl de meeste reizigers vanuit Cusco voor Manu kiezen, kozen wij voor het wat minder bezochte Tambopata. Dit bleek een hele goede keuze te zijn waarbij we veel wildlife hebben gespot. In deze blog vertellen we je alles over onze dagen in het Tambopata National Reserve. 

Iquitos, Manu of Tambopata bezoeken in Peru?

Wanneer je hebt besloten om in Peru de Amazone te bezoeken, heb je de keuze uit verschillende plekken. Iquitos, Manu en Tambopata zijn hierbij de bekendste opties. Iquitos ligt in het noorden van Peru en is alleen te bereiken per vliegtuig vanuit Lima. Dit gebied staat vooral bekend om de luxere rivercruises en mooie lodges. Hierdoor is dit een prijzigere bestemming dan Manu of Tambopata.  

Wanneer je vanuit Cusco naar de Amazone wil, kun je kiezen uit Manu of Tambopata. Manu national reserve heeft veel wildlife en is perfect voor vogelspotters. Maar let op: veel korte tours (vier dagen of minder) gaan niet het national reserve in, maar blijven er net buiten. Hierdoor zou je dus minder wildlife kunnen zien. Vraag dit altijd goed na! Wanneer je veel tijd hebt en écht het national reserve in gaat, is Manu een goede keuze.

Tambopata national park is te bezoeken vanuit Puerto Maldonado. Deze stad ligt wat verder van Cusco af en is te bereiken per nachtbus of vliegtuig. Wanneer de locatie van je lodge goed is, zit je direct in het national reserve waardoor je ook in drie tot vier dagen veel kans hebt om wildlife te spotten. Voor ons gaf dit de doorslag om Tambopata te bezoeken.

Accommodaties in Tambopata national reserve

Wij boekten ons verblijf in de amazone bij Green Jungle Tours in Puerto Maldonado (Maps). Deze organisatie heeft een prachtige lodge aan de rivier met ruime privé bungalows, een zwembad en heerlijke maaltijden. Elke dag waren er drie tot vier activiteiten, die allemaal in het verblijf zijn inbegrepen.

Wildlife in Tambopata 

kaaiman Tabopata National reserve

Je komt natuurlijk naar de Amazone voor één ding: zo veel mogelijk wildlife spotten. De natuur is uiteraard onvoorspelbaar en de gidsen kunnen niets garanderen. Wij hadden erg veel geluk en hebben veel dieren gespot. In de vier dagen in Tambopata national reserve zagen wij: kapucijnapen, doodshoofdapen, drie soorten kaaimannen, capibara’s, reuzenotters, ara’s, papegaaien, parkieten, toekans, bijzondere vogels, een luiaard, een slang, tarantula’s, kikkers en veel kleine insecten. Een goede score! 

Activiteiten in Tambopata national reserve

Elke dag deden we drie tot vier activiteiten onder begeleiding van een gids. De gidsen zijn naturalisten en weten alles over de dieren en planten. Zelfs over de kleinste insecten weten ze allerlei interessante feitjes te vertellen. Een lijst van alle activiteiten die wij in vier dagen hebben gedaan:

 • Een lokale stam bezoeken 
 • Kayakken naar Monkey Island
 • Dieren spotten tijdens een nachtwandeling 
 • Ara’s en papegaaien spotten bij zonsopgang
 • Jungle wandeling waarbij we meer leerden over de medicinale werking van allerlei planten en bomen
 • Canopy walk over hangbruggen 
 • ’s Avonds vanuit de boot kaaimannen én capibara’s spotten
 • Een trip naar Lake Sandoval waarbij we werden rondgevaren over het meer. Hier zagen we reuzenotters, kaaimannen en veel vogels
 • Vissen op de rivier waarbij de gevangen vis ’s avonds werden klaargemaakt voor het diner
 • Bezoek aan een clay lick waar ara’s, papegaaien en parkieten ’s ochtends vroeg naartoe komen 
 • Wandeling door de moestuin van de lodge waarbij we leerden over allerlei exotische fruitsoorten 

Een goed gevuld programma dus, maar er was ook meer dan genoeg tijd om tussendoor te relaxen, powernappen of aan het zwembad te hangen. Wij hebben hier in ieder geval een geweldige tijd gehad!

ara tambopata national reserve

Tips voor Tambopata national reserve

 • Boek je verblijf direct bij een organisatie in Puerto Maldonado. Je kunt vooraf contact opnemen via Whatsapp.
 • Neem DEET mee: in de jungle zijn er natuurlijk muggen. Gebruik dus DEET (het liefste 40%) en draag bedekkende kleding.
 • In de bossen kunnen teken zitten. Neem een tekentang mee en check je lichaam elke keer nadat je in het bos bent geweest. 
 • Vanuit Puerto Madonaldo gaan er naast nachtbussen naar Cusco ook nachtbussen naar Arequipa. Bustickets kun je ter plekke op het busstation kopen of vooraf online reserveren. Zo kun je gemakkelijk je route door Peru voortzetten. 

Meer lezen over backpacken in Peru?

* Deze pagina kan affiliate links bevatten, bijvoorbeeld naar een hotel of product. Deze links helpen ons om een kleine commissie te verdienen, zonder dat dit jou extra geld kost.