De 9 top activiteiten en tips voor Cusco, Peru

Cusco is zo’n stad in Peru waar je lekker lang kunt blijven hangen. In en rondom Cusco is zo veel te doen, dat je hier gemakkelijk twee weken zou kunnen blijven zonder je ook maar een moment te vervelen. Het is een hele gezellige stad met veel mooie pleinen, lekkere restaurants en leuke winkeltjes. In deze blog zetten we de leukste activiteiten in Cusco op een rij. 

Waar te verblijven in Cusco?

In Cusco zijn meer dan genoeg accommodaties te vinden voor elk budget. Wij verbleven voor €12,75 per nacht in Hotel Mirador de Santa Ana. Hiervoor hadden we een ruime tweepersoonskamer en een simpel ontbijt. Het hotel is wel wat hoger gelegen, dus bereid je voor op een flinke trap. Het voordeel is wel dat je een mooi uitzicht hebt over de stad. 

Wat te doen in Cusco: de leukste activiteiten

In Cusco hoef je je absoluut niet te vervelen. Bekijk hier wat er allemaal te doen is in het mooie Cusco.

1. Doe een walking tour

Een walking tour is altijd een goed idee. Zo leer je de stad direct kennen en weet je meer over de dingen die je er kunt doen en waar je het lekkerste eten scoort. Een overzicht van de walking tours in Cusco vind je onder andere bij Guruwalks.

2. Eten scoren op de mercado San Pedro

De mercado San Pedro is een levendige plek waar je goed terecht kunt voor groente, fruit en andere producten. Ook zijn er veel plekken waar je een lunch of snack kunt scoren. De lekkerste gerechten zijn:

  • Ceviche: de lekkerste versie van dit visgerecht eet je bij het kraampje Tiburoncito. Tip: bestel ceviche met trucha (forel), dat is namelijk de enige vis die dichtbij Cusco gevangen kan worden. Alle overige vissen moeten van de kust komen en zijn dus minder vers.
  • Sopa de pollo: voor een goede kippensoep moet je bij Chef Victor zijn
  • Lomo saltado: dit gerecht met rundvlees en aardappel eet je bij El Gran Sabor de Leo.
  • Menu del dia: nergens in Cusco eet je een goedkopere lunch dan op de markt. Bij de kraampjes achterin de markt scoor je soep, een hoofdgerecht en een drankje voor 8 soles (€2). 

3. Ontdek het nieuwe wereldwonder Machu Picchu 

Machu Picchu

Zeg je Peru, dan zeg je Machu Picchu. Deze Inca stad trekt miljoenen bezoekers en staat voor veel reizigers hoog op hun bucketlist. En terecht, want het is een hele indrukwekkende plek! Er zijn verschillende manieren waarop je Machu Picchu kunt bezoeken. Bijvoorbeeld met een dag tour, de welbekende Incatrail of met de Salkantay trek. Wij deden de vijfdaagse Salkantay trek en zijn hier super enthousiast over.

4. Hike naar Lake Humantay

Tijdens de meerdaagse Salkantay trek naar Machu Picchu, loop je op dag één naar Lake Humantay. Wanneer je niet de meerdaagse Salkantay trek doet, kun je Lake Humantay ook als dagtrip bezoeken. Je moet er een flink stuk voor omhoog lopen, maar na een paar uur word je beloond met een prachtig uitzicht op de berg met het helderblauwe meer ervoor. Onbetaalbaar!

5. Bekijk Rainbow mountain

Rainbow Mountain

Rainbow mountain is pas relatief kort een toeristische attractie. Voorheen was deze berg namelijk bedekt met sneeuw, maar toen dit smolt door klimaatverandering kwam er ineens een gekleurde berg tevoorschijn. De berg is 5200 meter hoog, dus neem je tijd en drink voldoende water!

Tip: bezoek ook de red valley naast de rainbow mountain, die is misschien wel nóg mooier.

6. Ga naar de Sacred valley

In de sacred valley is een prachtige vallei die erg belangrijk was voor de Inca’s. Het was één van de beste plekken voor de landbouw. Om die reden vind je er vele indrukwekkende ruïnes van dorpen. In Cusco kun je bij verschillende tour organisaties een tour boeken naar de sacred valley.

7. Eet de Peruaanse delicatesse: Cavia 

Dit is één van de activiteiten in Cusco die misschien niet voor iedereen is weggelegd. In Peru zijn cavia’s een echte delicatesse en het wordt dan ook vooral op feestdagen gegeten. Wil je zelf een keer cavia proberen? Ga dan langs het restaurant Pachapapa (Maps). 

8. Wandel door de wijk San Blas 

San Blas is één van de gezelligste wijken van Cusco. Je vindt er gezellige straatjes en leuke winkels. Het is een leuke wijk om even doorheen te wandelen en een drankje te drinken.

Tip: in deze wijk zit Jack’s Café (Maps). Hier scoor je enorme sandwiches en voor de liefhebber heerlijke alpaca burgers.

9. Maak een uitstapje naar de Amazone 

kaaiman Tabopata National park

Peru is één van de beste plekken om de Amazone te bezoeken. Vanuit Cusco kun je twee plekken in de Amazone bereiken: Manu en Tambopata. Wij kozen voor vier dagen in Tambopata en hebben hier veel wildlife gezien. Benieuwd naar onze ervaring in Tambopata? Lees het hier


Meer lezen over backpacken in Peru?

* Deze pagina kan affiliate links bevatten, bijvoorbeeld naar een hotel of product. Deze links helpen ons om een kleine commissie te verdienen, zonder dat dit jou extra geld kost.