Tips en bestemmingen voor een top rondreis door Zuid-Peru

Denk je aan Peru, dan denk je waarschijnlijk als eerste aan Machu Picchu. Dit wereldwonder staat op vele bucketlists, en terecht! Maar Peru heeft nog veel meer te bieden dan dat en is een fantastisch vakantieland. In drie tot vier weken kun je al veel hoogtepunten zien. In deze blog vertellen we je wat je niet mag missen tijdens een rondreis door Peru. 

Vervoer in Peru

De afstanden in Peru zijn groot, dus je zult op reisdagen veel tijd doorbrengen in bussen. Bij lange afstanden zijn de nachtbussen het fijnst, omdat je zo tijd én geld bespaart. De bussen in Peru zijn over het algemeen erg goed en betrouwbaar. De enige route waar je moet opletten is die tussen Lima en Cusco. Sommige busmaatschappijen rijden dwars door het Andesgebergte omdat dit de snelste route is. Helaas schijnen hier weleens bussen gekaapt te worden, zodra er geen internetbereik meer is in de bergen. Wanneer je deze route wil afleggen, kies dan dus voor een maatschappij die om de Andes heen rijdt of kies ervoor om te vliegen. Vliegen met ruimbagage kost bij JetSmart zo’n €60.

Cusco 

Omdat wij vanuit Bolivia naar Peru kwamen, begint onze rondreis door Peru in Cusco en eindigen we in Lima. Maar je kunt de route natuurlijk ook andersom doen. Cusco is een geweldige stad waarvandaan je veel verschillende activiteiten kunt ondernemen. Denk aan een hike naar Machu Picchu, een bezoek aan Rainbow Mountain en de Sacred Valley. En dan is de binnenstad zelf ook nog eens heel gezellig. Kortom, genoeg te doen om je een tijd te vermaken. In de blog lees je al onze tips voor het gezellig Cusco.

Hoe kom je in Cusco?

Vanaf Copacabana in Bolivia brengt de nachtbus je in dertien uur naar Cusco. Vanaf Arequipa in Peru is het twaalf uur rijden. In Cusco verbleven wij in Hotel Mirador de Santa Ana, een prima hotel voor €12,75 per nacht inclusief ontbijt.

Tambopata – Amazone

Aap Tambopata national park

Peru is één van de beste landen om de Amazone te bezoeken. In het zuiden van het land heb je twee bekende nationale parken: Manu en Tambopata. Manu ligt wat dichterbij Cusco, maar heeft wat minder wildlife. Wij brachten vier dagen en drie nachten door in een jungle lodge in Tambopata en hebben een geweldige tijd gehad met veel wildlife. Meer over onze ervaringen in Tambopata National Park lees je hier.

Hoe kom je in Tambopata?

Je verblijf in Tambopata National Park start vanuit Puerto Maldonado. Vanaf Cusco is dit negen uur rijden met de nachtbus. Als je vooraf al een verblijf hebt geboekt, word je waarschijnlijk opgehaald op het busstation en direct naar de jungle lodge gebracht. Als je nog niets hebt geboekt, kun je een taxi naar het centrum nemen en langsgaan bij de verschillende tour operators.

Arequipa

klooster arequipa, peru

Arequipa is een mooie stad met een gezellige koloniale binnenstad. Één van de beste activiteiten in Arequipa is een bezoek aan het Santa Catalina Monastery. Dit enorme klooster zit midden in de stad, maar is tegelijkertijd altijd erg afgezonderd geweest. Voor 45 soles (€11,40) mag je naar binnen en kun je door deze kleine fotogenieke ‘stad’ dwalen. Hiernaast is Arequipa de uitvalsbasis voor een bezoek aan de Colca Canyon.

Hoe kom je in Arequipa?

Vanuit Puerto Maldonado is het zeventien uur met de nachtbus naar Arequipa. Vanaf Cusco gaan er nachtbussen en collectivo’s die er tien uur over doen. In Arequipa verbleven wij in Hostal Espinoza, een prima budget hotel in het centrum waar je al voor €12,70 in een privékamer slaapt inclusief een simpel ontbijt. 

Tip: de lekkerste lunch in Arequipa eet je bij La Tasca (Maps). Voor slechts 18 soles (€4,50) krijg je een heerlijk mediterraans voorgerecht, hoofdgerecht en sapje. De lasagne is fantastisch!

Colca Canyon 

De Colca Canyon is een prachtig stuk natuur in Peru waar je zelfstandig hikes van 1 tot 3 dagen kunt doen. Wij deden een mooie driedaagse hike waarbij we eerst sliepen in de oase van Sangalle en de volgende dag de hotsprings van Llahuar helemaal voor onszelf hadden. Benieuwd hoe we dat voor elkaar kregen? Al onze tips voor de Colca Canyon lees je hier! 

Hoe kom je in de Colca Canyon?

De Colca Canyon is alleen te bereiken vanuit Arquipa met een zes uur durende busrit naar Cabanaconde. Dit kost 25 soles (€6,25) per persoon, maar soms zijn busmaatschappijen bereid te zakken tot 20 soles. Welke bus je het beste kunt nemen, lees je in onze blog over de Colca Canyon.

Huacachina

Huacachina

Huacachina is een oase dorp op tien minuten afstand van Ica. Het wordt omringd door woestijn en is een hele unieke plek in Peru. De leukste activiteit in Huacachina is de buggy tour. Hierbij word je twee uur lang in een buggy rondgereden door de woestijn en mag je tussendoor sandboarden vanaf de enorme zandbergen. Heel tof!

Hoe kom je in Huacachina?

Om in Huacachina te komen, reis je eerst naar Ica. Vanaf Arequipa duurt dit zo’n twaalf uur met de bus en vanaf Lima vier tot vijf uur. Stap in Ica gelijk in de taxi naar Huacachina, want Ica zelf is geen gezellige stad. De taxirit duurt tien minuten en kost ongeveer 10 soles (€2,50). Zorg dus ook dat je je accommodatie niet in Ica boekt, maar in Huacachina. Wij verbleven in het Hostel Boulevard. Voor €23 per nacht hadden we hier een budget tweepersoonskamer inclusief ontbijt.  

Tip: bekijk hier de lekkerste restaurants in Huacachina.

Lima

Wanneer je vanuit Nederland naar Peru reist, begint en eindigt je reisroute door Peru waarschijnlijk in Lima. Wij hebben Lima alleen bezocht om door te reizen naar Ecuador. De verhalen over Lima zijn wisselend, dus lees je van te voren in over de dingen die je er kunt doen en bepaal aan de hand daarvan hoeveel dagen je er wil doorbrengen. 

Hoe kom je in Lima?

Vanaf Ica is het vier tot vijf uur rijden naar Lima. Een buskaartje kost ongeveer 40 soles (€10) per persoon.

Bestemmingen in het noorden van Peru

Wil je je rondreis door Peru uitbreiden met bestemmingen in het noorden? Wandelliefhebbers bezoeken vaak Huaraz, waar de natuur prachtig is. Ook kun je in het noorden de Amazone bezoeken in Iquitos. Deze plek is alleen te bereiken per vliegtuig vanuit Lima en is dus duurder dan een bezoek aan Tambopata of Manu. 

Peru is een enorm land dus in veel gevallen zul je moeten kiezen welke plekken je wil bezoeken. Hoe dan ook, word je rondreis door Peru onvergetelijk!