Een dagtrip Isla del Sol, Bolivia: het heilige Inca eiland

Isla del Sol is een eiland in Bolivia in de buurt van Copacabana. Het ligt in het zogeheten Titicacameer, het hoogste bevaarbare meer ter wereld. Je kunt Isla del Sol met een dagtrip bezoeken, maar je kunt er ook overnachten. Het eiland heeft een rijke geschiedenis en je vindt er meerdere mooie uitzichtpunten en oude gebouwen. In deze blog vertellen we meer over hoe je zelf de mooiste bezienswaardigheden op Isla del Sol kunt ontdekken.

Over Isla del Sol

Isla del Sol was lang geleden al een belangrijk en heilig eiland voor de Inca’s. Hier zijn meerdere legendes ontstaan over verschillende heersers in het Inca rijk. Zo is het volgens Inca legendes het eiland waar de zonnegod Inti geboren werd en daarmee de Inca beschaving begon.

Nu is het nog steeds een belangrijke plek voor de Inca’s, maar ook een toeristische bestemming. Je kunt het eiland bezoeken met een georganiseerde dagtrip vanaf Copacabana of La Paz, maar je kunt het ook zelfstandig bezoeken. Dit tweede hebben wij ook gedaan.

Isla del Sol bezoeken vanuit Copacabana

Je bezoekt Isla del Sol vanaf Copacabana. Wanneer je in Copacabana bent, loop je naar het water waar je verschillende verkooppunten voor boottickets vindt. Je kunt hier een retourtje kopen voor 100 bolivianos (€13,50) per stuk. Wanneer je niet zeker weet welke dag je terug wilt gaan, kun je ook een enkeltje kopen. Wij namen voor onze dagtrip de boot van 7:30 uur en gingen 15:00 uur weer terug. Houdt er rekening mee dat een enkele bootrit ongeveer 2 uur duurt.

Tip: In Copacabana slaap je voor €13 per nacht in Hotel Utama, een fijn hotel in het centrum.

Wat te doen op Isla del Sol: de leukste activiteiten en bezienswaardigheden

Tijdens je dagtrip op Isla del Sol kun je verschillende dingen doen. Zo kun je naar de uitzichtpunten op Cerro Palla Khasa en Cerro Queñuani lopen. Dit zijn korte wandelingen, maar geven je wel een mooi uitzicht over het hele eiland en het meer. Let er wel op dat je aardig wat hoogtemeters moet maken om naar het uitzichtpunt te komen. Vooral door de hoogte waarop het Titicacameer ligt (3820 meter) is het soms pittig. Wanneer je een paar mooie foto’s hebt gemaakt van de omgeving is het tijd om weer verder te gaan.

Je kunt ook hiken naar het noorden van het eiland. Het is een flink stuk wandelen: van zuid naar noord lopen is ongeveer 9 kilometer, dus bereid je hier op voor. Ook is het verstandig om minimaal één nacht op het eiland te slapen wanneer je deze hike gaat maken.

Op het zuidelijke stuk van het eiland vind je nog Pilko Kaina. Dit is een oude ruïne van de Inca’s waar je doorheen kunt lopen. Het is misschien niet zo indrukwekkend als de andere bekende Inca ruïnes in Zuid-Amerika, maar het is zeker leuk om even te bekijken. De wandeling hier naartoe is goed te doen. Vanaf Pilko Kaina terug naar het dorpje lopen duurt ongeveer 30 minuten.

Eten op Isla del Sol

Isla del Sol ezel

Wanneer je iets wilt eten op het eiland kunnen we je het restaurant Pachamama (Maps) adviseren. Hier hebben we een lekkere gebakken forel (trucha) gegeten voor een goede prijs. Dit is de specialiteit in dit gebied en moet je zeker geprobeerd hebben. Voor een lunch met z’n tweeën waren we 80 bolivianos (€10,75) kwijt.

Waar te verblijven op Isla del Sol?

Je kunt er ook voor kiezen om te overnachten op Isla del Sol. Hierdoor heb je wat meer tijd en kun je bijvoorbeeld ook Isla La Luna meepakken of de hike naar het noorden van Isla del Sol doen. Boek wel van te voren een hotel zodat je zeker bent van een slaapplek. Hostel Inti Wayra is een goede optie op Isla del Sol. Check hier de actuele prijzen en beschikbaarheid.

Tip: vanuit Copacabana reis je gemakkelijk door naar Cusco en Arequipa in Peru.


Meer lezen over Bolivia?

* Deze pagina kan affiliate links bevatten, bijvoorbeeld naar een hotel of product. Deze links helpen ons om een kleine commissie te verdienen, zonder dat dit jou extra geld kost.