Drie dagen op de zoutvlakte van Bolivia: alles wat je wil weten

De Uyuni zoutvlakte in Bolivia is misschien wel één van de meest bijzondere plekken ter wereld. De zoutvlakte is ruim 10.000 vierkante kilometer groot en ontzettend indrukwekkend om te zien. Wij bezochten Salar de Uyuni met een driedaagse 4×4 tour vanuit San Pedro de Atacama in Chili. In deze blog vertellen we alles over onze drie dagen op deze enorme zoutvlakte van Bolivia. 

Vanaf waar kun je de zoutvlakte in Bolivia bezoeken?

Vanuit verschillende plekken worden tours georganiseerd naar Salar de Uyuni. De bekendste plekken zijn het stadje Uyuni in Bolivia en San Pedro de Atacama in Chili, maar er vertrekken zelfs tours vanuit Argentinië. Wij gebruikten deze tour als vervoer van Chili naar Bolivia en boekten dus in San Pedro de Atacama. Het natuurgebied begint al direct op de grens tussen Chili en Bolivia, dus in dit geval heb je extra stops ten opzichte van tours die beginnen en eindigen in Uyuni. Hoe dan ook, de zoutvlakte die je bezoekt is hetzelfde en het wordt sowieso een onvergetelijke ervaring!

Een tour kiezen die bij je past

Wanneer je de Boliviaanse zoutvlakte gaat bezoeken, kun je kiezen uit allerlei verschillende tours. Bijvoorbeeld meerdaags of juist maar één dag. In onze ogen is een driedaagse 4×4 tour de leukste manier om Salar de Uyuni te bezoeken. Zo zie je veel meer van de prachtige omgeving en kun je er extra lang van genieten. Verderop in deze blog vertellen we je precies hoe zo’n driedaagse tour eruit kan zien.

In San Pedro de Atacama vind je tientallen tourorganisaties die allemaal ongeveer dezelfde tour aanbieden. Wel zul je prijsverschillen tegenkomen. Wij kozen uiteindelijk voor Sajama Expeditions omdat het de goedkoopste optie was die we konden vinden én het hele goede recensies kreeg. Wij betaalden voor drie dagen 140.000 CLP (€150) per persoon, exclusief een aantal entry fees voor onder andere het national park en de hotsprings. Loop vooral een aantal kantoortjes binnen en kies een organisatie waar je een goed gevoel bij hebt. De tours zijn qua bezienswaardigheden grotendeels hetzelfde en de verschillen zitten met name in de accommodaties en het eten. Als je liever vooraf een tour boekt, kun je hier een lijst met allerlei verschillende tours bekijken.

Pas op voor hoogteziekte!

Je zult een aantal dagen op 4000 meter boven zeeniveau en hoger verblijven, met als hoogtepunt de geiser op 5000 meter. Zorg dat je voor vertrek een aantal dagen acclimatiseert en went aan de hoogte. Om hoogteziekte te voorkomen is het verstandig om veel water te drinken, geen alcohol te drinken en heel rustig aan te doen. 

In drie dagen vanaf San Pedro de Atacama naar de zoutvlakte van Bolivia

Hieronder vind je een beschrijving van de driedaagse tour vanuit San Pedro de Atacama in Chili naar de zoutvlakte van Bolivia. Wanneer je van Bolivia naar Chili reist, start je de tour direct met een bezoek aan Salar de Uyuni en eindig je in San Pedro.

Dag 1

De dag begon vroeg, want we werden al om 6:00 opgehaald bij onze accommodatie in San Pedro de Atacama. Hierna vertrokken we naar de grens tussen Chili en Bolivia en haalden we de exit en entry stempels. Bij de grens wordt een lekker ontbijt geserveerd bij de bus maar het is hier wel erg koud, in ons geval zo’n -5°C. De grens zit namelijk op zo’n 4500 meter hoogte. 

Na het ontbijt stapten we van de Chileense bus over naar de Boliviaanse 4×4 auto en begon het driedaagse avontuur! De eerste stops zitten vlakbij de grens: Laguna Blanca en Laguna Verde. Hierna is het tijd voor een duik in de warme Thermas de Polques. Deze baden zijn 38°C dus zorg vooral dat je je zwemkleding en een handdoek in je daypack stopt. Na de lunch bezochten we nog de geiser Sol de Mañana. Dit is ook de hoogste plek van de hele tour: bijna 5000 meter! Het hoogtepunt van de dag is het roze meer Laguna Colorada waar honderden flamingo’s staan die je van redelijk dichtbij kan bekijken. Heel tof om te zien! Vanaf hier was het nog tweeënhalf uur rijden naar het hostel in Villa Mar.

Dag 2

Na het ontbijt vertrokken we naar een aantal ruïnes van een oud dorp vlakbij ons hostel in Villa Mar. Deze ruïnes worden door veel tours overgeslagen, maar zijn indrukwekkend om te zien. Hier zagen we ook veel vischachas: een soort mix tussen een konijn en een kangoeroe. Vervolgens bezochten we een aantal rotsformaties. Onderweg zul je honderden lama’s, alpaca’s en vicuñas zien, maar bij Laguna Vinto zagen wij er héél veel van dichtbij! Hierna bezochten we Laguna Negra en was het weer tijd voor lunch. In de middag stopten we nog bij de Anaconda Valley en dronken we een biertje in het kleine dorpje Julaca. Vervolgens gingen we op weg naar het zouthostel  waar alles gemaakt was van zout: vloeren, muren, bedden etc. Een uniek verblijf!

Dag 3

Op de derde dag staat de wekker vroeg. Om 5:30 vertrek je naar Salar de Uyuni om de zonsopgang te bekijken vanaf het cactuseiland Incahuasi. Onderweg stopten we nog even om naar de sterren te kijken, zoveel sterren hadden wij nog nooit gezien!

Na het ontbijt was het tijd voor de welbekende grappige foto’s met de speelgoed dinosaurus midden op de indrukwekkende Boliviaanse zoutvlakte. Hierna bezochten we Isla de Banderas met vlaggen van over de hele wereld en het Dacar monument. Toen was het helaas tijd om de zoutvlakte te verlaten en bezochten we nog een artisenal market en de train cementary. Na een laatste lunch was de tour afgelopen. Het einde van drie fantastische dagen!

Doorreizen vanuit Uyuni

Als Uyuni je eindpunt is, heb je twee opties: direct doorreizen naar bijvoorbeeld Potosí of Sucre, of een nacht in Uyuni verblijven. Uyuni is geen spannende stad, maar wij vonden het wel lekker om er na de tour één nacht in een hotel te verblijven en de volgende dag te starten met onze reisroute door Bolivia. Een lekker en goedkoop barbecue restaurant in Uyuni is Hot Grill Jibas Anticuchos (Maps). 

Wanneer je in San Pedro de Atacama de vierdaagse tour boekt, begin je na de lunch op dag drie weer aan de terugreis naar San Pedro. Hierbij slaap je nog een nacht in een hostel en kom je dus op dag vier weer aan in Chili.


Meer lezen over Bolivia?

* Deze pagina kan affiliate links bevatten, bijvoorbeeld naar een hotel of product. Deze links helpen ons om een kleine commissie te verdienen, zonder dat dit jou extra geld kost.