Wat kost backpacken in Bolivia? Onze uitgaven op een rij

Bolivia kent minder westerse invloeden dan haar buurlanden en is één van de goedkoopste landen in Zuid-Amerika. Met een backpackersbudget kun je hier dus goed uit de voeten. Maar wat kost backpacken in Bolivia dan precies? In deze blog vertellen we je welke kosten je precies kunt verwachten tijdens een reis door Bolivia en delen we wat wij precies hebben uitgegeven tijdens onze 2 weken durende rondreis.

De valuta in Bolivia

In Bolivia betaalt men met de boliviano (BOB). Eén euro staat gelijk aan 7,5 boliviano en er zijn biljetten van 10 tot 200 bolivianos. Wij pinden altijd geld met onze Revolut kaart, dit is het goedkoopst.

Tip: Bij ons rekende de bank Bancofie geen extra transactiekosten. Dit is dus de goedkoopste bank in Bolivia om te pinnen!

Wat kost backpacken in Bolivia? Ons gemiddelde dagbudget

Ons gemiddelde dagbudget in Bolivia was €43,20 euro per persoon per dag. Wij zijn geen flashpackers, maar ook geen extreme budget backpackers. Wanneer het kan slapen wij in een privékamer in een hostel of budget hotel, maar als het veel geld scheelt kiezen we voor een slaapzaal. Wij reizen vooral met het openbaar vervoer en koken af en toe zelf, maar gaan het liefst uit eten. Met een budget tussen de €40 en €50 per persoon per dag kun je goed door Bolivia reizen.

Kosten voor accommodaties in Bolivia

Gemiddeld gaven wij €7 per persoon per dag uit aan accommodaties. Omdat wij met twee personen zijn, kunnen we de kosten van privékamers uiteraard delen. Een paar voorbeelden van onze gezamenlijke uitgaven aan accommodaties:

 • Een tweepersoonskamer met eigen badkamer en inclusief ontbijt bij het RIXAA hotel in La Paz: €13,11 per nacht
 • Een tweepersoonskamer met gedeelde badkamer en inclusief ontbijt bij het Hostel Spanish Friends in Sucre: €14,53 per nacht
 • Een tweepersoonskamer met gedeelde badkamer en inclusief ontbijt bij Hostal Los Faroles in Potosí: €21,50 per nacht

Vervoerskosten in Bolivia

Wij gaven gemiddeld €6 per persoon per dag uit aan vervoer. Voorbeelden van vervoerskosten per persoon zijn:

 • De nachtbus van Sucre naar La Paz: €17,50 per persoon
 • De bus van Potosí naar Sucre: €2,70 per persoon
 • De bus van La Paz naar Copacabana: €4,00 per persoon

Kosten van eten in Bolivia

In Bolivia kost een gemiddelde maaltijd in een restaurant ongeveer €6,50 per persoon. In restaurants gaven we gemiddeld €9 per persoon per dag uit en aan boodschappen €1,30. Voorbeelden van uitgaven per persoon in restaurants:

 • Een lunch bij het Indiase restaurant Curry House in La Paz: €10 per persoon
 • Een choripan op het San Fransisco plein in La Paz: €1,35 per persoon
 • Traditionele k’alapurka en een drankje in Potosí: €5 per persoon

Kosten voor activiteiten en tours in Bolivia

Voor activiteiten en tours waren wij gemiddeld €21,80 per persoon per dag kwijt. Dit bedrag is relatief hoog omdat we vanuit Chili begonnen zijn met de driedaagse Uyuni zoutvlakte tour. Dit duurde drie dagen, maar was inclusief overnachtingen, eten en drinken. Voorbeelden van onze kosten per persoon zijn:

 • Driedaagse Uyuni zoutvlakte tour vanuit San Pedro de Atacama: €162 per persoon
 • Een tour door de mijnen van Potosí: €18 per persoon
 • Mountainbiken over de Death Road in La Paz: €73 per persoon

Overige uitgaven in Bolivia

Wat overblijft zijn de overige kosten van backpacken in Bolivia. Dit zijn onder andere de kosten voor een lokale simkaart, het wassen van onze kleren en andere kleine spullen. In Bolivia hebben we €3 per persoon per dag uitgegeven die vallen onder de overige uitgaven.

Vliegtickets naar Bolivia

In de bovenstaande kosten van een reis door Bolivia zijn de vliegtickets niet meegenomen. Je hebt vanaf €1160 een retourticket van Schiphol naar La Paz. Wij kijken voor onze vliegtickets altijd graag op Kiwi.com, vanwege de verschillende travelhacks zoals self-transfers of tickets met verborgen steden. Zo scoor je vaak een betere deal!


Meer lezen over Bolivia?

* Deze pagina kan affiliate links bevatten, bijvoorbeeld naar een hotel of product. Deze links helpen ons om een kleine commissie te verdienen, zonder dat dit jou extra geld kost.