De top 6 dingen om te doen in Potosí

Geloof het of niet, Potosí was in 1672 groter dan Parijs en Madrid op dat moment. Dat kwam door één ding waar de Spanjaarden enorme interesse in hadden: zilver! Uit Cerro Rico (rijke berg) werden enorme hoeveelheden zilver gemijnd waarmee zilveren Spaanse munten werden geslagen. Daardoor was het in die tijd de rijkste stad in Bolivia en één van de rijkste steden van Latijns Amerika. Hierdoor staan er nu nog steeds veel koloniale gebouwen en heeft Potosí veel mooie bezienswaardigheden. In deze blog lees je over wat te doen in Potosí.

Waar te verblijven in Potosí?

In Potosí zijn veel mooie accommodaties te vinden die niet duur hoeven te zijn. Wij verbleven in een tweepersoonskamer met gedeelde badkamer in het Las Forales Hostal voor €22 inclusief ontbijt. Het hostel ligt in het centrum en zit naast de Mercado Central. Check hier de beschikbaarheid en actuele prijzen.

De leukste bezienswaardigheden en activiteiten in Potosi

Potosí is geen hele grote stad, maar het is een leuke plek om één tot twee volle dagen door te brengen.

1. Bezoek de mijnen

Potosí mijn

Het zilver uit Cerro Rico werd met veel moeite gewonnen in de mijnen van Potosí. Ruim 15.000 hardwerkende mijnwerkers gingen vijf dagen in de week aan de slag om zilver, lood, koper en zink te mijnen. Nog steeds werken er veel mensen in de mijnen en worden er mineralen gewonnen. De berg raakt wel langzaam aan uitgeput, waardoor de opbrengsten steeds lager worden.

Doordat de mijnen nog steeds worden gebruikt, kun je deze ook bezoeken. Dit doe je door een tour te boeken bij één van de vele kantoortjes in het centrum voor ongeveer €18 per persoon of door het vooraf online te boeken. Wanneer je doordeweeks gaat, zul je meer mijnwerkers actief zien werken dan in het weekend.

Als eerst krijg je passende kleding zoals een helm, hoofdlamp, overal en goede laarzen. De mijnen zijn erg vies door de modder en het water, dus beschermende kleding is zeker welkom. Daarna rijd je door naar de mijnen en ga je met je gids naar binnen. Je loopt ongeveer drie kilometer door de gangen van de mijn wat voor mensen met claustrofobie best spannend kan zijn. Houd daar rekening mee.

De gids vertelt over de gebruiken van de mijnwerkers en hoe ze te werk gaan. Bij veel tours spreekt de gids goed Engels en kun je vragen stellen. Je komt diepe tunnels en gebroken steunpilaren tegen wat het een avontuur maakt. Let wel: jaarlijks overlijden hier gemiddeld 45 mijnwerkers door het gevaarlijke werk, dus let op je veiligheid.

2. Casa de Nacional de Moneda

Wanneer het zilver uit de mijnen is gehaald, moet het nog worden verwerkt. Eerst gebeurde dat in Spanje en werd het zilver onbehandeld in de schepen vervoerd. Het is zeer waarschijnlijk dat een groot deel van de zilvervloot van Piet Hein uit Potosí kwam.

Later hadden de Spanjaarden het idee om het zilver al in Potosí te bewerken. Dit gebeurde in het Moneda gebouw. Het is nu een interessant museum waar je veel kunt zien over de manier waarop het zilver werd verwerkt.

3. Mercado Central & Mercado de Gremios

Eén van de andere leuke bezienswaardigheden in Potosí is de lokale markt. Mercado Central (Maps) is de hoofdmarkt waar je alles kunt vinden. Net zoals alle andere markten in Zuid-Amerika is het lekker chaotisch, maar wel erg leuk om te bezoeken. De Mercado is geopend op alle dagen van de week vanaf 07:30 uur tot 21:00 uur

Wanneer je uit Mercado Central komt, kun je nog doorlopen naar Mercado Gremios (Maps). Dit is een ander soort markt, namelijk voor souvenirs en kleding. Je kunt hier allerlei soorten souvenirs scoren. Vergeet alleen niet een beetje af te dingen. Deze markt is geopend op alle dagen van de week vanaf 09:00 uur tot 20:30 uur.

4. Ga naar het uitzichtpunt punt op La Compañia

Wanneer je in het centrum bent, is het maar een klein stukje lopen naar de La Compañia kerk. Deze kerk was vroeger erg groot, maar het dak is ingestort door de slechte constructie. Nu staan alleen de voorkant en toren er nog. Ook hebben ze een informatiecentrum gebouwd op de plaats van het ingestorte deel. Je mag voor 5 bolivianos (€0,67) de toren in om de stad van bovenaf te bewonderen. Als je geluk hebt, loopt er ook nog een gids met je mee die je van alles kan vertellen over de stad. Zeker rond zonsondergang is het een mooi plekje in de stad.

5. Ga naar de Catedral Villa Imperial de Potosí

Deze grote kathedraal vind je aan het hoofdplein van Potosí. De kathedraal komt uit 1808 en ziet er zeker van binnen erg mooi uit. Het is leuk om de kathedraal te bezoeken en van het uitzicht te genieten vanaf de toren. De kathedraal is maandag tot en met zaterdag geopend van 09:00 tot 12:00 en van 14:30 tot 18:00. De entreeprijs is 20 bolivianos (€2,50).

6. K’alapurka eten bij restaurant Tambo Senoral

K’alapurka is een heerlijke Inca soep op basis van aardappel en maïs en het is zowel met vlees als vegetarisch beschikbaar. Dit is wat ons betreft één van de gerechten in Bolivia die je niet mag missen. Het wordt bij het restaurant Tambi Señoral (Maps) geserveerd in een grote aardewerken kom, maar er zit nog iets speciaals bij. Ze verhitten namelijk een steen in de kolen en deze doen ze vlak voor het serveren in de soep. Hierdoor blijft het lekker warm en krijg je de soep pruttelend voorgeschoteld. Aanvallen maar!


Meer lezen over Bolivia?

* Deze pagina kan affiliate links bevatten, bijvoorbeeld naar een hotel of product. Deze links helpen ons om een kleine commissie te verdienen, zonder dat dit jou extra geld kost.